|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Polska czy Niemcy - bilans zysków i strat
Hej
![]() ![]() Zastanawiam się jednak, czy nie byłoby bardziej opłacalnie poszukać czegoś w Trójmieście. ![]() Przyznaję jednak, że kompletnie nie mam doświadczenia w tych sprawach. Pomijając inne kwestie (w Gdańsku - bliskie osoby, których nie widzę prawie cały rok, w Niemczech - język, no i okazja do wyrwania się w Wielki Świat...), a skupiając się na samych finansach - co o tym sądzicie? W Niemczech oczywiście zarobię więcej, ale co może okazać się naprawdę bardziej opłacalne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Polska czy Niemcy - bilans zysków i strat
Jeśli nie masz w Gdańsku zaklepanej żadnej fajnej pracy, to wybrałabym Frankfurt.
Idziesz na Viadrinę? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
jak chcesz zarobić i nie będziesz wydawać więcej niż musisz tylko na samo utrzymanie to praca w Niemczech będzie ok, jak chcesz żyć normalnie i niczego sobie nie odmawiać to stawiałbym na życie w Polsce
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
to zostaje Polska bo utrzymanie w Niemczech wychodzi drożej, za to w Norwegi są takie ceny, że lepiej nie wspominać,
jak chcesz wydawać to Polska, bo jak wydasz za granicą to co zarobisz to do Polski wrócisz z niczym, za granice jedzie się na zarobek, nie na wydawanie kasy, chyba że się jest milionerem i się jedzie na zakupy do Berlina albo Paryża ![]() no i nie możesz rzucić butelki plastikowej ani nic na ulicy bo jak to zrobisz to od razu wiedzą, że jesteś z Polski, a ludzie tak niestety robią, poza tym jak nie masz w sklepie butelki do zwrotu to płacisz drożej - ekologia ![]() zasięg sieci komórkowych czasem jest gorszy niż u nas w kraju Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-04-02 o 07:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
A masz może jakiś pomysł, w jaki sposób mogłabym się osłuchać z niemieckim, pracując w Polsce? Chodziło też jednak o upłynnienie języka, zwłaszcza w mówieniu i słuchaniu, a z racji tego, że praca zajmie mi najpewniej większą część dnia, chciałam to jakoś zgrabnie połączyć.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
niemiecki jest trudny, dobrze się go nie nauczysz, ale możesz próbować,
ustaw antene satelitarną na astre, tam jest dużo niemieckich kanałów, włącz, suchaj i ucz się tak języka ![]() albo próbój złapać z naziemnej anteny niemieckie kanały, może się uda, kiedyś na pomorzu na wypoczynku złapałem eurosport i to na analogu ![]() ![]() niektórzy niemcy uczą się mówić po polsku żeby się lepiej dogadać z pracownikami z Polski ![]() ![]() na poczatek parę słówek, szajzen, minutn, tarifyn, sztoja, geld, sztraze, bitte, ajc, sim karte, politik, danke, kaput, weiter, werbung, benzinol, ojro, volk, menszyn, frau, macht, frei, gebojde, arbeit, maszin, gute, tag, morgen, nacht, ja, nein, dasz radę, to jak drugi polski ![]() where are you from ? Poland, a Holand ![]() autentyk ![]() zobaczyłem na lokalizacje w twoim profilu, jesteś z Goerlitz ![]() ![]() Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-04-02 o 08:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ja oglądam filmy po niemiecku (dokumentalne, fabularne, itd.), spektakle, słucham muzyki niemieckiej i codziennie puszczam sobie Tagesschau na YouTubie, poza tym zdarza mi się gadać do siebie po niemiecku w formie ćwiczeń
![]() W Trójmieście jest mnóstwo ofert pracy ze znajomością języka niemieckiego, gdzie używa się go przez cały czas. Praca przeważnie w branży związanej z obsługą klienta lub księgowością, ewentualnie IT. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Nic tak dobrze nie uczy języka jak własnie oglądanie tv i słuchanie muzyki w tym języku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zgodzę się z wami, niemiecki jest piękny i go uwielbiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
userrr - czemu uważasz ze niemiecki jest trudny? Skoro dziewczyna ma zamiar studiować w Niemczech to chyba oczywiste, że już go dobrze zna...
Shariano, z domu masz przecież blizej do Frankfurtu niż do Trójmiasta - czemu piszesz, że taniej byłoby Ci przewieźć rzeczy? Jak masz robić w gastronomii na pół legalnie albo w sieciówce odzieżowej za 6zł/h to tutaj alternatywa w postaci pracy w Niemczech wypada o niebo lepiej. Zwłaszcza, że język znasz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
może nie dla wszystkich jest trudny, dla mnie np angielski jest łatwiejszy niż niemiecki ale może dlatego, że niemiecki trochę gorzej znam
Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-04-02 o 23:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do alternatywy w Niemczech - myślisz, że wyższe zarobki by się naprawdę "opłaciły", mimo jednoczesnych wyższych kosztów utrzymania? Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
W 3 miesiące powinnaś coś znaleźć z niemieckim ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Shariana,
ja ja, naturliś ![]() nie opłaca się pracować w Niemczech jeśli chcesz tam wydać zarobioną kase, opłaca się jeśli nie będziesz tam wydawać kasy więcej niż musisz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Pensja minimalna w Niemczech to jakieś 1120 euro netto. Liczmy 200 za kwaterę, 200 wyżywienie, 200 inne wydatki, zostaje 500 euro - 2 tysiaki ponad. W Polsce zarobi powiedzmy 1500zł (nie mam pojęcia w jaką pracę celuje) z tego połowę wyda na życie i zostanie 750. A to, że przez te 3 miesiące lepiej pozna język i specyfikę kraju, to już jest bezcenne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
nelciak,
zgadzamy się w tym tylko chyba jednej rzeczy nie bierzesz pod uwagę, że w Niemczech inne wydatki niż utrzymanie się wychodzą drożej, dlatego pisałem, że na zarobek warto jechać, a na wydawanie kasy oprócz tej na utrzymanie nie opłaca się jechać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Ja się zgadzam, że pewne wydatki kosztują więcej. Ale Polska też się robi megadroga. Ciuchy, kosmetyki, wakacje w Niemczech nie kosztują drastycznie więcej. I pisałam też, że nauka niemieckiego w Niemczech przez codzienny kontakt z językiem jest bezcenna - ewentualnie można przeliczyć na cenę kursu w polsce, np. 20zł/h * 24 * 30 * 3
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Słyszałam, że w Kolonii najdrożej.
![]() Ale były też opinie, że ceny w Niemczech są o jakieś 30% wyższe. W sumie to w Goerlitz to się zdaje mniej-więcej pokrywać, a kosmetyki mają często nawet tańsze. ![]() Odnośnie tych 3 miesięcy, to chodziło mi o czas, na jaki bym podpisała umowę. Wydawało mi się, że na taką pracę szukają raczej kogoś do pracy stałej, a nie sezonowego pracownika... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
nie w Koloni tylko w Koln
![]() gdzie są najwyższe ceny w Nieczech nie wiem, tak bardzo nie analizowałem, czasem a może nawet często zatrudniają bez umowy, tylko zatudniają polskie firmy i emeryture czy co tam masz na polskich zasadach albo zatrudniają na niemieckiej umowie i wszystko masz na niemieckich zasadach o ile dadzą umowę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
wyjazd na zarobek tak,
wyjazd na wydawanie kasy nie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.