![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy powiedzieć facetowi o przeszłości?
Hej! mam poważne pytanie: czy uważacie, że facetowi powinno się opowiedzieć o swojej przeszłości? Wiem, związek opiera się na szczerości i tak dalej. Ja mam dość... trudną przeszłość. Zarabiałam w taki a nie inny sposób, teraz pomagam dziewczynom, które mają podobne dylematy, nie wstydzę się tego, ale obawiam się, że każdy facet ode mnie ucieknie. Kiedyś próbowałam, ale to było dla niego nie do przejścia. Czy zatajenie takich rzeczy i budowanie związku bądź co bądź na kłamstwie nie jest nie fair? Z drugiej strony w ten sposób nigdy nie uda mi się zerwać z tym wszystkim :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Czy powiedzieć facetowi o przeszłości?
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jak bedzie rozmowa itd to pewnie ze tak.
Wysłane przez tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
plum plum
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Jeśli jesteś w stanie przez całe życie zachować tajemnicę, to nie widzę problemu w nie mówieniu. Jeśli natomiast czujesz dużą potrzebę powiedzenia o przeszłości - powiedz, ale ja uważam, że nie musisz. Zawsze jest ryzyko - jeden facet zaakceptuje, drugi nie (pomijając kwestię uczucia, którym będzie Cię darzył), bo pewne rzeczy dla niektórych są nie do przeskoczenia po prostu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Dla mnie zatajenie przeszłości, w momencie kiedy się wie, że dla partnera ta przeszłość to być albo nie być związku, jest nie do przyjęcia, bo to zwyczajne oszustwo, w moim odczuciu dość perfidne.
Inna sprawa, zastanów się, czy będziesz szczęśliwa w związku, wiedząc że facet nie kocha tak naprawdę ciebie, tylko fałszywe wyobrażenie o tobie, które mu zaserwowałaś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Chyba zawsze lepiej być szczerym, w końcu zawsze przeszłość jakoś przez przypadek może się wydać, a jak sama wspomniałaś miałaś ją dosyć trudną i chyba nie zbyt fajnie będzie stracić faceta, który zerwie nie ze względu na to co się wydarzyło kiedyś, ale ze względu na to, że żył w kłamstwie i kochał osobę o której tak naprawdę nic nie wiedział...
![]() |
#8 |
ReklaMO(D)żerca.
|
Nie chciałabym być z kimś, kto sprzedawał się za pieniądze, bez względu na to, jaka była jego życiowa sytuacja. Wolałabym na miejscu Twojego potencjalnego partnera wiedzieć i móc samodzielnie podjąć decyzję o kontynuacji związku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Nie uważam że partner powinien wiedzieć absolutnie wszystko o naszej przeszłości ale akurat w Twoim przypadku powinnaś mu powiedzieć.Jest oczywiście ryzyko ze tego nie zaakceptuje ale pomyśl ze kiedyś w przyszłości moze dowiedzieć sie o tym nie od Ciebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Za kilka lat to mu możesz powiedzieć,że ktoś cię z kimś pomylił,ale to i tak nie jest 100%-owa skuteczność.
Jak będziesz już to mówić to możesz sobie skrócić trochę przebieg i nie mówić ile lodów dziennie tak na prawdę robiłaś,bo zakładam,że o prostytucji jest mowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
multitasking ninja
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Niektórzy twierdzą, że to, co było przed związkiem, nie ma znaczenia. Ale chyba nikt nie ucieszyłby się, gdyby okazało się, że partner uprawiał w przeszłości seks za pieniądze, miał dziecko, którego fakt istnienia zataił, siedział w kryminale, itd, itp. Ok, można nie opowiadać sobie o poprzednich związkach w kwestii, gdzie jeździło się na wakacje, co robiło się w łóżku, itp. Jednak jakieś grubsze sprawy powinny zostać ujawnione, żeby móc świadomie podjąć depozycje o byciu z kimś lub "niebyciu". No i ewentualne dzieci też są poważną sprawą. Nawet, jeśli partner nie utrzymuje z nimi kontaktów, alimenty powinien płacić, a to wpływa na "nasz" budżet. Wszelkie "trupy z szafy" powinny być wyciągnięte zawczasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Był już na forum taki wątek,tyle ,że napisał go mąż ,który dowiedział się ,że jego żona była kiedyś prostytutką.Mieli córkę ,pod każdym względem była wspaniałą żoną.Niestety dla niego to była rzecz nie do zaakceptowania, ona o tym wiedziała ,mimo to ,nie powiedziała nic.Takie rzeczy trzeba mówić,to zawsze może wyjść i rozwalić związek. Wyszłaś z tego,zmieniłaś się ale partner musi znać prawdę ,żebyś całe życie nie drżała ,że się dowie oraz żeby mógł w pełni cie zaakceptować.Są przecież faceci,którym to nie przeszkadza i akceptują to ale nie dowiesz się co on o tym myśli jeśli mu nie powiesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
musisz powiedziec. bo to wazna czesc twojego zycia, piszesz ze pomagasz osobom ktore byly w twojej sytuacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Nie wiesz, co powstanie lub nie powstanie na takim fundamencie. Chyba, że wiesz? Ja znam osobę, która jest w podobnej sytuacji jak autorka. Nie powiedziała, ma męża i dziecko, są razem 10 lat, mąż nigdy się nie dowie, bo cytuję: nie przeżyłby tego, nie chcę go krzywdzić. Ta kobieta pracowała w "tym" zawodzie w innym kraju, nie ma możliwości, aby ktoś "życzliwy" przekazał tą informację. Czy to jest złe? Nie wiem, ale uważam, że jeśli taka kobieta nie chce mówić (z rożnych powodów, może np. wstyd), to ma do tego pełne prawo.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
multitasking ninja
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Właśnie o to mi chodzi - to jest naprawdę trudna sytuacja, bardzo niecodzienna, a najłatwiej każdemu napisać "musisz powiedzieć i koniec". Zgadzam się z Chatul, że najbardziej fair byłoby zaznaczenie, że nie chce się mówić o przeszłości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Ja rozumiem, że szczerość w związku ma fundamentalne znaczenie i że prostytucja to poważna sprawa. Ale patrzmy na to realnie - autorka prawdopodobnie nigdy z nikim nie będzie, jeśli będzie opowiadać o swojej przeszłości. Więc pytanie, czy warto skazywac się na samotność i biczować się przez całe zycie za błędy młodości w imię jakiegoś ideału kryształowej szczerości? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Jak ucieknie, to nie jest to facet dla Ciebie. Myślę, że są mężczyźni, którzy nie będą robić z tego problemu. Temat trudny, owszem, ale nikogo nie zabiłaś, nie okradłaś, nie skrzywdziłaś (najwyżej siebie).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poznałabym człowieka,jakimi wartościami się kieruje,co jest dla niego ważne ,co nie i powiedziałabym.Może uznać ,że przeszłość się dla niego nie liczy,tylko to kim teraz się jest,że najważniejsze ,że wyszła z tego. Ma jasną sytuację czy da się coś zbudować z tym człowiekiem. Jeśli on uzna, że się tego brzydzi ,lepiej wcześniej odejść niż się całe życie męczyć.Są mądrzy faceci,społeczeństwo się zmienia ,jest troszkę bardziej otwarte.Zawsze trzeba wierzyć ,że wartościowy człowiek spotka osobę ,która ją przyjmie jako całokształt,z całym dobrym i złym dorobkiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
multitasking ninja
|
Cytat:
Można znaleźć miłość, przyznając się do prostytucji. http://natemat.pl/121113,szczesliwy-...c-na-wszystkie
![]() |
![]() |
#24 | |||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli dziewczyna wie, że facet nie chce być w związku z byłą prostytutką, więc żeby utrzymać związek, nie mówi facetowi o tej części swojej przeszłości – to na czym ten związek się opiera? Moim zdaniem na celowym zatajeniu w celu osiągnięcia własnych korzyści. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
I bez przesady z tym że nigdy i nikogo, są osoby, które mają pogląd, że przeszłość to coś co się nie liczy i nie ma sensu jej rozpamiętywać. I niech autorka kogoś takiego szuka. Poza tym - bycie prostytutką to nie jest jakieś jednorazowy epizod, który był minął i żadnego znaczenia nie miał. To musiało mieć jakiś wpływ na to jakim autorka teraz jest człowiekiem, więc wymazywanie tej historii z życiorysu to trochę jak pozbawianie się części tożsamości. I być z kimś na poważnie i nie móc swobodnie tej swojej tożsamości pokazywać? Dla mnie to bez sensu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;50336644]
No sorry, ale na tym polega dorosłość, że ponosimy konsekwencje naszych życiowych decyzji. I bez przesady z tym że nigdy i nikogo, są osoby, które mają pogląd, że przeszłość to coś co się nie liczy i nie ma sensu jej rozpamiętywać. I niech autorka kogoś takiego szuka. Poza tym - bycie prostytutką to nie jest jakieś jednorazowy epizod, który był minął i żadnego znaczenia nie miał. To musiało mieć jakiś wpływ na to jakim autorka teraz jest człowiekiem, więc wymazywanie tej historii z życiorysu to trochę jak pozbawianie się części tożsamości. I być z kimś na poważnie i nie móc swobodnie tej swojej tożsamości pokazywać? Dla mnie to bez sensu.[/QUOTE] No ale bez przesady z ta dorosłościa, żeby te konsekwencje ponosić przez całe życie. Może sobie stygmat na czole wypali? Serio tożsamość k...y to dla Ciebie jakaś wartość, do której warto sięgać? ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
I patrząc na to, na który post odpisałaś – myślałam, że między innymi do tej historii nawiązujesz. Szczególnie, że autorka wątku nawet nie napisała jednoznacznie, czy teraz z kimś jest. W każdym razie – gdyby jej potencjalnemu partnerowi przeszłość była obojętna, to nie ma powodu, by o niej mówić. Gdyby jednak dla niego przeszłość była ważna to według mnie powinna albo powiedzieć o niej, albo uczciwie powiedzieć, że nie chce o tym rozmawiać.
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Po co mordercę skazywać na dożywocie, co, do końca życia ma ponosić konsekwencje swojego postępowania? To taka logika. Tożsamość to nie jest dla mnie coś z czego można sobie wybierać co się podoba a co nie, tylko coś co jest, trwałe i niezmienne. Ona już ma tożsamość byłej prostytutki i będzie miała ją już zawsze. Tylko teraz może mieć partnera który tą tożsamość pozna, albo takiego który jej nie pozna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem partner powinien znać tę przeszłość.
Po 1 - by świadomie wejść w ten związek (ja np. nie związałabym się raczej z taką osobą). Po 2 - by nie dowiedzieć się tego kiedyś przypadkiem od obcych ludzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:31.