|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Różne objawy - szukam źródła
Cześć! Piszę tutaj, bo chcę dowiedzieć się jakie opinie macie na temat chorób, których objawy są dość ogólne. Ma je moja dziewczyna, ma 17lat , a niestety rodziców ma takich, co zamiast do lekarza ją wysłać to a) nie interesują się b) robią aferę zamiast działać. Wiele z tych objawów, gdy występują oddzielnie się zwyczajnie ignoruje, ale to wszystko występuje na raz, więc mam podejrzenia, że mogą być ze sobą powiązane.
1. Z roku na rok pogarsza się jej wada wzroku (ma krótkowzroczność -3,5). Zdarza jej się światłowstręt i kichanie z tego powodu. 2. Ma prawie codzienne bóle głowy. W skali 1-5 najczęściej 3. Kiedy pytam od kiedy ma te bóle, mówi, że ok 1,5 roku (być może to ma związek ze stresującą nauką w liceum - trudno powiedzieć) 3. Ma niskie ciśnienie tętnicze. Nie pamiętam teraz jakie dokładnie, ale często miewa NAPRAWDĘ niskie. Bywa blada na twarzy. Często ma zimne stopy przy wzroście 173. 4. Miesiączkuje bardzo boleśnie. Pierwsze dwa dni spędza w łóżku. Bolą jej plecy na samym dole oraz nogi. Nie wiem czy krwawienia są przesadnie obfite, czy nie. Ostatnio (od miesiąca) doszły sporadyczne, kłujące bóle wewnątrz pochwy (dziewica). 5. Nadmiernie pocą jej się z nerwów dłonie. Czasami wręcz płyną. 5. Znajomy lekarz, co prawda dentysta, rzucił tekstem, że tarczycę może mieć powiększoną. TSH w każdym razie jest w normie (ostatnio zbadane). 6. Do tego jeszcze ptoza piersi, ale to może być genetyczne, bo mama i siostra mają podobne, oraz cienie od oczami (być może po ojcu, lecz niekoniecznie). Sylwetkę ma normalną, jak na nastolatkę. uprawia sport. Odżywia się racjonalnie i dobrze. Co sądzicie? Od czego zacząć? Na razie sam prowadzę dochodzenie. Za odpowiedzi typu "taka uroda" z góry dziękuję. pozdrawiam On |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Różne objawy - szukam źródła
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Nie ma co się bawić i udawać lekarza przez internet.
Jeśli chodzi o tarczycę, to samo badanie TSH jest nie wystarczające, bo jeśli Twoja panna ma (nie daj Boże) chorobę tarczycy Hashimoto, to TSH może być w normie, dopiero badania T4 (tyroksyny) i T3 (trójjodotyroniny) dadzą prawidłowy obraz. Wydaje mi się (podkreślam : wydaje mi się), że to może mieć podłoże hormonalne, ale trzeba badać, niestety...endokrynolog, ginekolog a na początek chociaż lekarz domowy i podstawowe badania. Goń ją do lekarza, albo "zagroź", że sam jej unormujesz hormony
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Większość niestety to właśnie taka uroda. Pociągnęłabym za to temat bolesnych miesiaczek - trzeba więc iśc do ginekologa - i tarczycy ewentualnie - tu pomoże lekarz rodzinny (zbada tarczycę palpacyjnie, może skierować na USG lub do endokrynologa w razie czego). No i morfologia z rozmazem - to nigdy nie zaszkodzi, a kosztuje nawet bez skierowania kilkanaście zł.
Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. Śledź też pies! - blogujemy ♥ Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2015-03-17 o 21:37 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:16.