![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Niechciana świadkowa...
Witam wszystkie Kobietki
![]() Mój problem może wydawać się wam dość prosty do rozwiązania, lecz wcale taki nie jest ![]() Mianowicie chodzi o to: W połowie przyszłego roku wychodzę za mąż ![]() na razie jest to tylko ślub cywilny, po ślubie planujemy iść na kolację ze świadkami... i mój problem dotyczy właśnie świadkowej. Na świadków chcemy wziąć jego brata a co do świadkowej jeszcze myślimy dlatego, że wahamy się nad jego siostrą i moją przyjaciółką... i problem tkwi w tym , że ja nie chce, żeby jego siostra była moją świadkową ![]() Ich mama jest taka , że jej córeczka (jest najlepsza) jej zdaniem ona powinna być , choć w prost mi tego nie powiedziała , ale już na tyle ją poznałam , że o tym wiem ![]() Nie wiem w jaki sposób mam im to powiedzieć , żeby ich nie urazić ![]() Ja wiem , że to jest nasz ślub i to my powinniśmy decydować o tym kto jaką role ma grać na naszym ślubie. Relacje moje z jego siostrą są takie dosyć normalne , ale ta dziewczyna bardzo nie przypadła mi do gustu od samego początku i nie wiem jakich argumentów użyć , żeby jednak to nie ona była tą świadkową , bardzo bym chciała, żeby to była moja przyjaciółka ![]() Miała któraś z was też taki problem ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niechciana świadkowa...
nie musisz brać na świadka kogoś kogo nie chcesz. Poproś przyjaciółkę i nie tłumacz się ze swojej decyzji nikomu- to Twój wybór.
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Poradzę Ci w jednym - POSTAW NA SWOIM. Jak nie wiem ale niech rodzina męża wie że masz własne zdanie. Popuścisz teraz to później będą wymagać od Ciebie podporządkowania. Wiem o tym dokładnie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
chyba twój facet to powinien zrozumieć, a jak zrozumie, to powinien się za tobą wstawić w swojej rodzinie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
To przekonaj swojego narzeczonego ,ze Ty wybierasz sobie swiadka a on sobie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Marszałkini II RP
|
To Ty wybierasz świadkową. Jeśli nie będzie tak jak Ty chcesz to w przyszłości na swoim będzie stawiała zawsze teściowa, mąż czy inne osoby. Jeśli świadkową będzie ta niechciana to będzie oznaczało, że jesteś osobą bez charakteru, która nie ma nic do powiedzenia nawet w kwestii wyboru własnej świadkowej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Powszechnie wiadomo, że każde z narzeczonych wybiera sobie świadka i świadkową i to wcale nie musi być rodzina (tak samo zazwyczaj jest z rodzicami chrzestnymi). Nie spotkałam się jeszcze z przypadkiem, żeby oboje świadków było tylko z jednej "strony" czyli tylko pana młodego albo tylko młodej. Zawsze są to osoby z obu stron. Skoro narzeczony chce brata, a Ty przyjaciółkę to po prostu powiedz o tym narzeczonemu. Nikomu nie musisz się z tego tłumaczyć, to Twój ślub a nie teściów. Jeśli przyszła teściowa będzie miała "wąty" to się nie przejmuj i na spokojnie jej powiedz, że chcesz, aby Twoją świadkową była przyjaciółka. Jak teraz pozwolisz za siebie decydować, to potem też tak będzie... Twarda bądź
![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
dzięki kobitki
![]() Najbardziej to się chyba obawiam tego , żeby nie zepsuć sobie opini wśród nich ![]() "teściowa" jest bardzo w porządku , ale za bardzo wtrąca się w życie swoich dzieci co mnie bardzo drażni... Nie chciałabym z nią żyć jak to mówią jak (pies z kotem) ale tak jak mówicie , muszę postawić na swoim i pokazać , że moje zdanie też się liczy a zwłaszcza w tej sytuacji liczy się najbardziej ![]() ---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Nie chciałabym też , żeby pomyśleli , że jej nie lubię czy coś... ale tak jak "enchant" mówi , nie powinno być dwóch świadków z jednej strony ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Bierz przyjaciółkę koniecznie.
![]()
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
W sumie racja
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Moze te dzieci tak lubia i im to nie przeszkadza.A moze to Ty za bardzo sie przekmujesz?Moze tesciowej chodzilo o to ze macie miec skromne przyjecie,wiec zeby ukrocic liste gosci to zaproponowala pare na swiadkow?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Argumentuj, że to tak dziwnie z jednej rodziny świadkowie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
.
|
strasznie dziecinne masz podejście. to wasz ślub, więc wy wybieracie. i nie musicie się tłumaczyć ze swoich decyzji jak małe dzieci.
---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- sama też dajesz się tak traktować - patrząc po założonym wątku.
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiec Twoim zdaniem co powinnam zrobic ? ![]() Powiedziec jej zeby sie nie wpieprzala w nasze zycie ? Czy może udawac jak by jej wogole nie bylo? A pomyslalas co pomysli o tym moj przyszly maz? Jak bede tak zlewac na przyszla tesciowa? Moim zdaniem to wlasnie byloby dziecinne, niestosowne w ogole nie kulturalne... Wychodze za jej syna , wkraczam w nowa rodzina wiec powinnam w hakims stopniu liczyc sie z jej zdaniem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
jestes dorosla. mowisz ztesciowej ze sama wybierasz swoja swiadkowa.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Mówisz teściowej że Tż wybiera swojego świadka ze swojej strony a ty swoją świadkową ze swojej i że wybrałaś już przyjaciółkę. Jak się spyta czemu nie siostrę twojego Tżta to powiedz że chciałabyś żeby świadkowie byli z obu stron. No chyba kobieta się nie będzie wykłócać jak jej jasno powiesz że podjęłaś decyzję. Zawsze możesz powiedzieć że jak będziecie brać kościelny (bo chyba będziecie z tego co pisałaś że to "na razie cywilny") to Tż może wziąć na świadkową siostrę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Tak tak , kościelny też będzie
![]() heh nie chce im obiecywać , że jak przyjdzie kościelny to weźmiemy jego siostrę ;p do tego czasu dużo może się zmienić a nie chcę później słuchać głupiego gadania , że ona miała być a wyszło inaczej ![]() ![]() Na tą chwilę moją świadkową będzie moją przyjaciółka ![]() Dziękuję Kobitki za miłe porady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Troszkę nie bardzo , bo mój braciszek ma 7 lat ![]() ![]() zobaczymy jak to bedzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po co masz się tłumaczyć? Jesteś dorosła, Twoje wesele i Twoje wybory. Jeśli będą się dopytywać, możesz grzecznie powiedzieć, że już wybrałaś druhnę. Szanować rodzinę męża trzeba ale nigdy nie ulegać presjom. Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2014-11-19 o 16:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
dokładnie, prosisz przyjaciółkę i kropka
![]() ja miałam podobną sytuację - Mój TŻ chciał wziąć naszego wspólnego przyjaciela - singla, ja przyjaciółkę - mężatkę, która mieszka na stałe w Anglii, gdy teściowa to usłyszała zaczęła nam sugerować, żebyśmy wzięli na świadków jej córkę z mężem, no bo jak to mężatka i singiel świadkami?! jak się będą bawić razem? Nasze relacje z siostrą TŻ-ta tak samo są poprawne ale nie takie super jak z przyjaciółmi, więc bez dyskusji postawiliśmy na swoim, temat nie wrócił ![]() ![]()
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Jeszcze Ci nie powiedziała, ale już wiesz?
![]() My moją przyszłą teściową POINFORMOWALIŚMY, że mamy za świadków przyjaciela i moją kuzynkę. Zbulwersowała się, że nie wybraliśmy rodzeństwa - sparowałam to argumentem, że na bank w przyszłości będą chrzestnymi, było jej nie w smak i jest do tej pory, zwłaszcza że świadek jest - wyobraźice sobie - rozwodnikiem :O do tej pory kobieta jęczy, ze jak to w kościele, rozwodnik, do komunii nie pójdzie... Na szczęście jesteśmy zgodni z narzeczonym i nie dajemy jej się zbytnio rozkręcić, bo byłaby już zupełnie nie do wytrzymania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale oczywiście masz rację, żadnych przeszkód formalnych nie ma, mimo że jest rozwodnikiem. Ta kobieta zwyczajnie uwielbia być strażnikiem cudzych sumień ![]() A jak Twoi najbliżsi reagują na mieszany ślub? Wnioskuję z posta, że nie musiałaś się z nikim ścierać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Zdrowe podejście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.