Aborcja niemożliwa - Kościół ściga zgwałconą dziewczynę - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-07, 14:50   #1
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Aborcja niemożliwa - Kościół ściga zgwałconą dziewczynę

http://fakty.interia.pl/kraj/news/od...-latce,1123906

Współczuję i jednocześnie nie rozumiem, jak można dać się tak zaszczuć?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 15:04   #2
insomnieux
Raczkowanie

Dot.: Aborcja niemożliwa - Kościół ściga zgwałconą dziewczynę

o kurna.

wspolczuje tej dziewczynie. jakim prawem ci ludzie tak ja traktowali, namawiali do tego by urodziła dziecko. ie dosc ze pewnie ma teraz kiepsko z psychiką po gwałcie to jeszcze po tej akcji.

nie wiem czy ktos z nich postawił sobie pytanie co dalej? jak urodzi, to co z tym dzieckiem? co z nia?
Stary 2008-06-07, 15:08   #3
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez insomnieux Pokaż wiadomość
o kurna.

wspolczuje tej dziewczynie. jakim prawem ci ludzie tak ja traktowali, namawiali do tego by urodziła dziecko. ie dosc ze pewnie ma teraz kiepsko z psychiką po gwałcie to jeszcze po tej akcji.

nie wiem czy ktos z nich postawił sobie pytanie co dalej? jak urodzi, to co z tym dzieckiem? co z nia?
no właśnie... ciekawe czy po urodzeniu księża będą za nią biegać i jej pomagać...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 15:10   #4
ushia
Zadomowienie

ale bagno...
biedne dziecko
ushia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 15:20   #5
cattt
Mrs Mrau

Naprawdę, sama nie wiem co o tym myśleć.

Dziewczyna przeżywa traumę,współczuję jej bardzo.
A dziecko? niczemu nie jest winne.

Straszna sytuacja.
cattt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 15:29   #6
niewazne.
Zadomowienie

i co oni próbują tym osiągnąć ?
prawdopodobnie zniszczyć psychikę tej dziewczyny, która i tak przeszła już bardzo dużo.
Stary 2008-06-07, 15:33   #7
arrachnee
Zakorzenienie

To jest właśnie polska polityka pro-life . Ważne żeby dziecko się urodziło - co się z nim stanie potem nikogo już nie obchodzi. Co do prawa ma ksiądz i fanatyczne media?!
arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-07, 15:35   #8
Ainsel
Zadomowienie

to jest chora sytuacja. Wspłczuję tej dziewczynie, według prawa mogła dokonać aborcji. Ciekawe, czy wszyscy ci obrońcy życia będą się interesować narodzonym dzieckiem?jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Ciekawe też, na jakiej podstawie sąd wydał zakaz odbycia zabiegu?
Ainsel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 15:36   #9
vainilla
Zakorzenienie

Aborcja niemożliwa - Kościół ściga zgwałconą dziewczynę

to co zrobili tej dziewczynie to okrucieństwo. żałośni są. nie dośc że ją zgwałcono to jeszcze karzą jej urodzić to dziecko, dla tej małej to przecież straszna trauma!
pro life? jakie pfo life skoro matka tego dziecka może byc w tej chwili juz tak załamana że nie chce jej się tak żyć!
precz z księżami i tymi żalosnymi organizacjami. przeciez ona miala prawo do tego

rece opadają. ciemnogród.

Cytat:
Napisane przez Ainsel Pokaż wiadomość
to jest chora sytuacja. Wspłczuję tej dziewczynie, według prawa mogła dokonać aborcji. Ciekawe, czy wszyscy ci obrońcy życia będą się interesować narodzonym dzieckiem?jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Ciekawe też, na jakiej podstawie sąd wydał zakaz odbycia zabiegu?
to był jakiś zakaz? sąd nie mógl tego zrobić...a moze nie doczytalam

Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa

Edytowane przez rambo
Czas edycji: 2008-06-07 o 20:20 Powód: post pod postem
vainilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 15:42   #10
ushia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ushia Pokaż wiadomość
ale bagno...
biedne dziecko
Cytat:
Napisane przez cattt Pokaż wiadomość
Naprawdę, sama nie wiem co o tym myśleć.

Dziewczyna przeżywa traumę,współczuję jej bardzo.
A dziecko? niczemu nie jest winne.

Straszna sytuacja.
tak gwoli scislosci piszac dziecko mialam na mysli te zgwalcona czternastolatke

Z tego co zrozumialam, sad wydal nakaz wstrzymania zabiegu, bo zostalo zgloszone "naklanianie do aborcji".
W komentarzach ktos tam jeszcze naskrobal, ze to matka naklania dziewczyne do aborcji, ta nie chce i toczy sie sprawa o pozbawienie matki praw rodzicielskich.
zamotane jak metr sznurka w kieszeni
Stary 2008-06-07, 15:43   #11
vainilla
Zakorzenienie

to jest jej życie, jakim prawem obcy fanatycy sie w to wtrącają

Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa

vainilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-07, 15:50   #12
ushia
Zadomowienie

taka maja "misje"

szkoda, ze konczy sie ona z chwila przekroczenia terminu mozliwej aborcji i "nawrocone" zostaja same ze swoim "szczesciem"
Stary 2008-06-07, 15:58   #13
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

"Czternastoletnia Agata ma prawo do legalnej aborcji, gdyż ciąża jest wynikiem gwałtu. Potwierdziła to lubelska prokuratura."

Mam nadzieję, że matka dziewczyny będzie na tyle silna, żeby pomóc córce być ostatecznym decydentem w tej sprawie.
14-letnie dziecko po tak traumatycznym przeżyciu powinno pozostać pod opieką rodziców, nie księdza, czy opinii publicznej.

Niestety nie lubię czytać tego typu historii, ponieważ szlag mnie jasny na miejscu trafia.

Nie wiadomo, czy nie skończy się na tym, że matkę rzeczywiście pozbawią praw rodzicielskich.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 16:10   #14
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrachnee Pokaż wiadomość
To jest właśnie polska polityka pro-life . Ważne żeby dziecko się urodziło - co się z nim stanie potem nikogo już nie obchodzi. Co do prawa ma ksiądz i fanatyczne media?!
Dokladnie. Ogromnie wspolczuje tej dziewczynie i jestem wsciekla, ze w Polsce bedacej tzw. "panstwem prawa" to kosciol ma ostatnie slowo. Nie zdziwie sie jak skonczy sie tak, ze minie termin kiedy aborcja jest dozwolona i dziewczyna zostanie sama z problemem wychowania dziecka, a matke pozbawia praw rodzicielskich. Ciekawe kto bedzie odpowiadal jesli dziewczyna targnie sie na swoje zycie... Zalosc po prostu.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 16:10   #15
colds
Zakorzenienie

ma prawo do legalnej aborcji..
a kościół wszystko komplikuje.

po pierwsze, 14letnia dziewczynka to jeszcze dziecko, które nie dość, że zostało zgwałcone to ma URODZIĆ i OPIEKOWAĆ się maluszkiem. przez to może do Niej powracać przeszłość.
po drugie, decyzja należy do Agaty i nie powinien ingerować w to kościół, bo dziewczynka jest osobą WOLNĄ. [a o wolności czynów i sumienia ostatnio dość dużo trąbią.]
Stary 2008-06-07, 16:31   #16
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Szok. Ksiądz i dziennikarze w ogóle nie powinni być wpuszczeni do tego szpitala. Bardzo współczuję tej dziewczynie... Zaiste trzeba mieć tupet i zero poczucia wstydu, zeby w imie "wyższych racji" rujnować komuś życie
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 16:36   #17
Ainsel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vainilla Pokaż wiadomość
to był jakiś zakaz? sąd nie mógl tego zrobić...a moze nie doczytalam
"Dyrekcja szpitala potwierdza, że pacjentka leżała na oddziale, ale do zabiegu nie doszło.
- Otrzymaliśmy faksem pismo z sądu, że zabieg nie może się odbyć, dlatego pacjentka została wypisana - mówi Janusz Siemaszko, dyrektor szpitala przy Inflanckiej. Jakie pismo? Dyrekcja nie chce pokazać, zasłaniając się tajemnicą lekarską. Nieoficjalnie "GW" dowiedziała się, że chodzi o postanowienie sądu rodzinnego o umieszczeniu małoletniej w Pogotowiu Opiekuńczym w Lublinie na czas zakończenia sprawy o pozbawienie matki Agaty władzy rodzicielskiej."

to z tego artykułu, dziwne to dla mnie, bo przecież ona, jako zgwałcona, ma prawo do aborcji. Ale po raz kolejny widać, że prawo sobie, a zycie sobie
Ainsel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 16:39   #18
paulinka3110
Wtajemniczenie

Mam ochotę tak wszystkich zjechać, po przecytaniu tego artykułu, że aż mi się cieśnienie podniosło .

Czy tych wszystkich ludzi- księdza i panie z organizacji "pro-life" , delikatnie ujmując "pogięło"??
Co ich to interesuje...Niech się zajmą (jeśli już czują taką potrzebą) walką z aborcją nielegalną...A nie taka która gwarantuje nam prawo!

Nie dość że dziwczynka ma skopaną psychike na całe życie, to musi wychowywać dziecko którego nie chciała ( i wcale jej się nie dziwie...), a wogóle to nie jest przygotowana żeby w wieku 14 lat zostać matką!

Czy Ci chorzy ludzie tego nie widzą! Rozumiem, że można mieć własne poglądy, należy ich bronić...ale nie z wręcz fanatycznym uporem!

Ja bym zaskarżyła te szpitale, przecież to łamanie prawa!

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 16:44   #19
kina1986
Raczkowanie

GG do kina1986

Jakim prawem ksiądz i ludzie mają rządzić czyimś życiem niech sie najlepiej zajmą sobą jak nie mają co robić a nie latają i tylko głośno krzyczą. Współczuję tej nastolatce.. :-(

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-07, 16:45   #20
Trista
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ainsel Pokaż wiadomość
"Dyrekcja szpitala potwierdza, że pacjentka leżała na oddziale, ale do zabiegu nie doszło.
- Otrzymaliśmy faksem pismo z sądu, że zabieg nie może się odbyć, dlatego pacjentka została wypisana - mówi Janusz Siemaszko, dyrektor szpitala przy Inflanckiej. Jakie pismo? Dyrekcja nie chce pokazać, zasłaniając się tajemnicą lekarską. Nieoficjalnie "GW" dowiedziała się, że chodzi o postanowienie sądu rodzinnego o umieszczeniu małoletniej w Pogotowiu Opiekuńczym w Lublinie na czas zakończenia sprawy o pozbawienie matki Agaty władzy rodzicielskiej."

to z tego artykułu, dziwne to dla mnie, bo przecież ona, jako zgwałcona, ma prawo do aborcji. Ale po raz kolejny widać, że prawo sobie, a zycie sobie

to jest tak, ze ta dziewczyna jest niepelnoletnia wiec o aborcji moze decydowac sama matka.
pozbawiajac matki praw rodzicielskich, a raczej czekajac na rozstrzygniecie sprawy, przeciwnicy czekaja az dziewczyna dotrwa do 12 tyg. kiedy juz nie bedzie mogla dokonac aborcji. graja na zwloke ze tak powiem.
do tej calej sprawy dodam, ze zywie pelna nienawisc do polskiego kosciola.
ostatnio wynikla taka sprawa, ze dziewczyna miala urodzic chore dziecko, ale zastanawiala sie nad aborcja. wszyscy jej podpowiadali aborcje tylko nie ksiadz.
ona posluchala oczywiscie ksiedza i gadania ze to zycie poczete bla bla bla.
urodzila dziecko bez mozgu ktore zmarlo od razu. i zagadka - dlaczego ksiadz nie chcial pochowac dziecka?
bo nie mialo mozgu czyli dla niego nie bylo czloweikiem. tylko szkoda ze skazal ta dziewczyne na takie cierpienia fizyczne i psychiczne :/
eh... szkoda gadac.
Stary 2008-06-07, 16:50   #21
Reijel
Wtajemniczenie

Ja też mam ochotę bluzgać.
Strasznie współczuję tej dziewczynce...
Reijel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 16:51   #22
SerenaVDW
Raczkowanie

GG do SerenaVDW

Po prostu skandal. Ksiadz by sie zajal tym co do niego nazlezy a nie jest to na pewno ganianie z krucyfiksem za nastolatkami w ciazy, a baby z pro life niech sie zajma swoimi rodzinami i dziecmi. Brak mi slow na to co sie w tym "swieckim" panstwie dzieje. Zachowanie czlonkow pro life, ksiedza i reporterow TV Trwam i radia Maryja ktorzy tam byli jest ponizej wszelkiej krytyki. Dziewczyna ma prawo do aborcji i koniec. Takie jest prawo. A jak ksiadz chce zeby urodzila to niech pozniej utrzymuje i wychowuje to dziecko, przy okazji oplaci dziewczynie psychoterapie bo po takich przezyciach zapewne bedzie jej potrzebna.

Nie cierpie takich ludzi!
Stary 2008-06-07, 16:56   #23
wykrasana
Szara Eminencja

"Ale krok w krok za nią podążał ksiądz i działaczki z organizacji obrońców życia."

Tragedia.. Co ma ksiądz do tego dziecka? Lepiej już żeby się poniewierało bez matki i ojca w sierocińcu?:| Powinni odpuścić - Teraz ta 14 letnia dziewczynka musi zadecydować. Niedość, że zgwalcona to jeszcze tak zeszczuta z tą aborcją... wspólczuje jej
wykrasana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 16:58   #24
paula78
Zakorzenienie

Równiez jestem oburzona i zniesmaczona .
Mam nadzieje ze matka znajdzie odpowiednia klinik za granica gdzie dziewczyna dokona aborcji i bedzie mogla wrocic do normalnego zycia.

jakim prawem dziewczyna ma przebywac w pogotowiu opiekunczym ?

po takich akcjach mam ochote wystapic oficjalnie z kosciola :-/

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 17:07   #25
arrachnee
Zakorzenienie

Dziwna sprawa z prawem aborcyjnym w Polsce i wszelkimi dyskusjami wokół tego. Prawo służy utrzymaniu pewnego porządku/równowagi społecznej. Wiadomo, że zdarzają się niechciane ciąże, wiadomo, że za odpowiednią opłatą można "pozbyć się problemu". Kościół i wszelkie organizacje pro-life uparcie twierdzą, że powinno się całkowicie zakazać aborcji. Nie wiem czy są tak naiwni, czy czerpią korzyści z podziemia aborcyjnego [wiem, pewnie przesadzam].
Zamiast szarpać się między wolnością jednostki a tzw. moralnością [czyją?] powinno się stworzyć sensowne zasady. Myślę, że gdyby istniała jakaś rozsądna droga aborcji, np.: kobieta zgłasza się do ośrodka - rozmawia z lekarzem, psychologiem, osobą z pomocy społecznej, na życzenie z duchownym [uwaga! mądrym duchownym wyznawanej przez siebie religii] - podejmuje decyzję; paradoksalnie aborcji mogłoby być mniej.
Już kompletnie nie rozumiem dlaczego w tych dyskusjach odwołują się do nakazów katolicyzmu. Państwo kościelne? Jedyna możliwa wiara? Obowiązek wiary? Litości.
arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 17:12   #26
lilithin
Wtajemniczenie

Dokladnie, na pewno nie doszla do siebie po gwalcie, a tu publicznie jest linczowana przez kosciol i organizacje pro-life. To okrutne. Czy jej cierpienie nie ma tu nic do rzeczy? A czemu nikt jakos nie szuka tego po********ca??????? Wielka wrzawa wokol dziecka, wychodzi na to, ze to ta biedna dziewczyna jest teraz calym zlem. Jestem oburzona i zszokowana. A jakim prawem szpital w ogole wpuscil tego ksiedza na swoj teren? Jakim prawem ksiadz i przedstawiciele z pro-life byli na komisariacie w trakcie przesluchania????

Dziewcze ma 14 lat, wiec nie wiem, czy urodzenie dziecka jest calkowicie dla niej bezpieczne. Dlaczego ma rodzic dziecko powstale w wyniku gwaltu? Co mu powie, jak dorosnie? Czy bedzie w stanie je pokochac? Ma poswiecac cale swoje zycie z powodu jakiegos zwyrodnialca?
Obrona nienarodzonego dziecka. A co z obrona tego dziecka narodzonego? Bo 14 lat to w sumie jeszcze dziecko. Szok. Chronmy nienarodzone, ale zlinczujmy 14latke, ofiare gwaltu. SZOK.

No niestety, ale w tym wypadku dziewczyna chyba jest zmuszona do aborcji nielegalnej. Albo bedzie sama skakac ze schodow, lub zrobi jeszcze cos gorszego.
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-07, 17:12   #27
moonrosa
Raczkowanie

Tak naprawdę to jestem przeciwko aborcji, ale dojść do czegoś takiego...
A ja wiedziałam, wiedziałam, że w tym radiu i telewizji hipnotyzują ludzi a później każą im nękać takie biedne dziewczynki, w celu uzyskania sensacji...

pisendlof!

moonrosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-07, 17:16   #28
byliczka
Zakorzenienie

Jak ktoś się ma zgorszyć to nie czytać \

Załatwić gwałciciela żeby się księciuniem zajął i ciekawe jak później będzie cienko śpiewał ;/

Straszne. Teraz zabiegają żeby urodziła a jak urodzi to każdy będzie ją miał gdzieś i zostanie sama z dzieckiem. Miłością go nie nakarmi, a i miłości pewnym być nie można bo co może czuć 14 latka która sama jeszcze jest dzieckiem?
Stary 2008-06-07, 17:18   #29
kiniaczeq
Zakorzenienie

Jakiś popierdzielony ksiądz który ją ścigał, przecież ona została zgwałcona......
Stary 2008-06-07, 17:19   #30
awia
Zakorzenienie

Mnie rowniez dziabnelo.
Nie dosc, ze w Polsce sa tylko TRZY sytuacje, w ktorych legalnie mozna odbyc aborcje,
i sad uznal, ze mozna tej biednej dziewczynie pozolic, jakim prawem ksiądz razem z dewotami probuja ją jeszcze krzywdzic?
nie mowiac o lubelskich szpitalach, ktore odmowily przeprowadzenia aborcji.
To sie w glowie nie miesci.
Zwlaszcza, ze tego ksiedza i tych dewotek to dziecko NIC nie obchodzi.
Dzieczyna ma urodzic i koniec, co potem bedzie z dzieckiem - łaska boska.
Jesli kobieta straci dziecko w czasie ciazy i chce je pochowac, to ksieza odmawaiaja, ze to jeszcze nie czlowiek.
Ja kobieta chce poddac aborcji płód, to nagle mamy pelnowartosciowego człowieka.

Ta dziewczyna została zgwałcona, co jest koszmarem samym w sobie.
"Życzliwi" z koszmaru zrobili piekło.
Powiecie ze czemu jest winne dziecko.
A czemu jest winna ta dziewczyna, ktora sama jest jeszcze dzieckiem, ktorej zrobiono ogrmoną krzywde na cale zycie.
Dla mnie zycie matki bedzie mialo zawsze wieksza wartosc, niz zycie dziecka.
W innym wypadku sprowadzimy kobiete do roli inkubatora, ktorą mozna dowolnie upodlić a potem zmusic do urodzenia.
Warto wspomniec, ze dziecko, ktorego kobieta nienawidzi przez cale zycie plodowe rowniez nie bedzie normalne.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości