![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
JAK zaprosić na weselę bez dzieci?
Wiem, iż na forum jest dużo tematów o weselu bez dzieci.
Ale tutaj chodzi mi o to, jak wręczyć zaproszenia gościom i w jaki sposób powiadomić ich o naszej decyzji- czyli wesela bez dzieciaków. Nie chodzi o to, że dzieci nie chcemy, tylko o to, że 80%osób z naszych rodzin, to osoby z daleka. A co za tym idzie chcemy zapewnić im nocleg, jednak wiąże się to wiadomo, z kosztami. Chcemy ten budżet jaki mamy na pokoje, przeznaczyć dla dorosłych osób, których jest sporo, a nie dla dzieci. Hotel, to hotel ma swoje prawa, więc dziecko w pokoju to zajęte łóżko (które mogłoby być dla osoby dorosłej), lub dostawka- dodatkowo płatna. Poza tym z dziećmi od kuzynów nie czuję się wyjątkowo zżyta, wolę zamiast tego zaprosić dobrych znajomych. Jak zatem w delikatny, grzeczny i zgodny z zasadami sv sposób poinformować, że chcielibyśmy, aby dzieciaki zostały w domu. Pomóżcie proszę. Mimo, że boję się obrazy ze strony kuzynostwa, to jednak zależy mi na przyjęciu przez nich zaproszenia na nasze wesele.
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: JAK zaprosić na weselę bez dzieci?
Ja powiem co nie daje skutku
![]() I tak goście je wcisną ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Zaznacz w zaproszeniu "dotyczy osób pełnolenich"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
najlepiej po prostu powiedzieć, a nie ujmować żadnego info w zaproszeniach. możesz zapytać po prostu, czy mają co zrobić z dziećmi, bo z uwagi na dojazd chcielibyście zapewnić nocleg dla ich komfortu. wytłumaczcie o co w tym chodzi, że to dla nich będzie korzystne i tak dalej. powinno się udać
![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
My też nie mamy zamiaru zapraszać dzieci na wesele. W zaproszeniach wpisujemy tylko osoby dorosłe i uznajemy sprawę za załatwioną. Robimy duże wesele, a widok pałętających się 2-latków między nogami mnie przeraża.
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Wypisać zaproszenia dla samych dorosłych i przy wręczaniu wyjaśnić dodatkowo, żeby przyszli bez dzieci. Jak ludzie są normalni to zrozumieją - moi rodzice też kilka razy (pare naście lat temu) dostali zaproszenia beze mnie i nikt nie robił problemu, to chyba zależy od charakteru człowieka
![]() ufff jak dobrze, że u mnie na weselu będzie jeden dwulatek i 2 dwunastolatków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Dokładnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
jej mam ten sam problem!
fakt, że do wesela mam jeszcze 1,5 roku, ale nie mam pojęcia jak rozwiązać problem z dzieciakami. Do tego czasu takich w wieku do 3-4 lat i kilkunastotysięcznych się uzbiera kilka i dla mnie to jest problematyczne bo: - w lokalu będziemy mieć okrągłe stoły, a takie krzesełko zajmuje kupe miejsca, wolałabym zamiast niego wcisnąć 2 krzesła dla "pełnoletnich" gości, niestety warunki lokalowe ograniczają nam bardzo liczbę gości - lokal jest oddalony o prawie godzinę drogi od naszej miejscowości, więc po obiedzie zaraz zacznie się wielkie odwożenie dzieci, ewentualnie padnę jak ktoś mi przy proszeniu powie: "no ok przyjdę, ale mam małe dziecko, więc tylko na obiad z nim zostanę, bo zaraz będzie chciało spać, no i dlatego koło 20 będziemy się zbierać" no sorry, ale za "talerzyk" płaci się za całą noc! - osobiście nie jestem miłośnikiem dzieci, nie kręci mnie jeszcze macierzyństwo, ani nie rozczula widok latających i śliniących się dzieciaków z pieluchą na wierzchu - jeszcze do tego dojrzeję;p - nie planuję ŻĄDNYCH atrakcji dla dzieci typu animatorka, kącik zabaw (nie ma na niego miejsca) ani kaczuszek i innych durnych piosenek od orkiestry, a widziałam jaka kiedyś była w rodzinie obraza, że dzieci taaaak to chciały, a orkiestra nie zagrała w związku z tym pytanie - jak to rozegrać, żeby rodzice zostawili swojej słodkie małe pociechy chociaż na 1 noc i przyszli do młodych i dla młodych na wesele i bawili się ze spokojną głową i bez focha?
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dając zaproszenie powiedz, że byłoby super jakby przybyli a dzieciakom zorganizowali nianię opiekunkę na ten dzień.
U mnie w rodzinie tak było, jak ludzie normalni to tak zrobią a jak nie to uprzedzam Cię że się obrażą że jak to tak bez dziecka i nie przyjdą no ale cóż taka już Polska mentalność. Ja osobiście nie rozumiem brania małych dzieci na wesele tylko problem jest. Na tym weselu mały chłopiec 4 letni przez nieuwagę rodziców popsuł parze 1 taniec :/// My na weselu będziemy mieć uwaga dwoje rocznych dzieci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas też dzieci nie są zapraszane i liczę na zrozumienie - rodzina TŻ to sami przyjezdni, pokoje dla nich to już wielki wydatek, dla dzieci atrakcji nie będzie bo to dodatkowa kasa i robienie wesołego miasteczka z wesela. a tak jak piszecie, ktoś zje obiad wstanie i zacznie sie gadanie i pytanie, że dziecko marudzi, że śpiące, że trzeba połozyć na chwilę i co może jeszcze mi do apartamentu? ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
mojakaren serio, jeszcze jedna para próbuje wymóc na nas wynajęcie niańki...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja z tż też nie chcieliśmy dzieci, ale straszne poruszenie u rodziców to wywołało... byliśmy na weselu niedawno i jak widziałam podczas tańca Pary Młodej (ale całe szczecie nie przy 1 tancu) jak dziewczynka chyba 3 letnia wieszała się na Pannie Mlodej to mnie szlag trafiał na sam widok
![]() U nas byłoby dużo dzieci, ale wiem że większość załatwi sobie opiekunkę/zostawi z babcią. a te 6-8 letnie jakoś przeżyje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
U nas będzie sporo dzieci, tylko jedną osobę zaprosiłam 'bez'. Ale własnie obawiam się, że i tak przyprowadzi je ze sobą
![]() Nie zapraszam jej z dziećmi bo to osoba wielodzietna i w to miejsce wypadło by mi... 8 innych gości. Nie jestem z jej dziećmi związana kompletnie, nie wiem nawet jakie nosza imiona więc nie chcę takiego obrotu sprawy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
U nas były dzieci (na szczęście nie takie najmniejsze). Był dla dzieciaków osobny stolik (tak żeby się nie pałętały zbytnio i żeby przypadkiem nie wypiły alkoholu itp.). I okazało się, że dla niektórych rodziców osobny stolik to już jest jakiś wielki problem (podkreślam, że dzieci były na tyle duże, że jadły samodzielnie).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje się mniej sugerujące ?? Ale sama nie wiem.[COLOR="Silver"] U nas będzie 2 dzieci ok roczku a potem to już chyba od 3/4 lat wzwyż. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W mojej rodzinie nie ma zwyczaju zabierania dzieci na wesele (sama osobiście uważam, że to nie miejsce dla małych dzieci - alkohol, głośna muzyka, tańce do wczesnego rana). U K. bywa różnie i nawet się zastanawiałam, czy ktoś się za zaproszenie bez dziecka nie obrazi, ale teściowa postawiła stanowcze veto. Wypisaliśmy zaproszenia dla samych osób dorosłych i u nas chyba załapali, o co chodzi ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie niestety standardem jest przyprowadzanie dzieci, dlatego obawiam się, że nie wpisanie ich na zaproszeniu nic nie zmieni ![]() A najgorsze, że jest to osoba, którą zapraszałam listownie więc nie było nawet szans 'wyczuć' w rozmowie czy załapali aluzję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=kamilaza;45199351]jej mam ten sam problem!
fakt, że do wesela mam jeszcze 1,5 roku, ale nie mam pojęcia jak rozwiązać problem z dzieciakami. Do tego czasu takich w wieku do 3-4 lat i kilkunastotysięcznych się uzbiera kilka i dla mnie to jest problematyczne bo: - w lokalu będziemy mieć okrągłe stoły, a takie krzesełko zajmuje kupe miejsca, wolałabym zamiast niego wcisnąć 2 krzesła dla "pełnoletnich" gości, niestety warunki lokalowe ograniczają nam bardzo liczbę gości - lokal jest oddalony o prawie godzinę drogi od naszej miejscowości, więc po obiedzie zaraz zacznie się wielkie odwożenie dzieci, ewentualnie padnę jak ktoś mi przy proszeniu powie: "no ok przyjdę, ale mam małe dziecko, więc tylko na obiad z nim zostanę, bo zaraz będzie chciało spać, no i dlatego koło 20 będziemy się zbierać" no sorry, ale za "talerzyk" płaci się za całą noc! - osobiście nie jestem miłośnikiem dzieci, nie kręci mnie jeszcze macierzyństwo, ani nie rozczula widok latających i śliniących się dzieciaków z pieluchą na wierzchu - jeszcze do tego dojrzeję;p - nie planuję ŻĄDNYCH atrakcji dla dzieci typu animatorka, kącik zabaw (nie ma na niego miejsca) ani kaczuszek i innych durnych piosenek od orkiestry, a widziałam jaka kiedyś była w rodzinie obraza, że dzieci taaaak to chciały, a orkiestra nie zagrała w związku z tym pytanie - jak to rozegrać, żeby rodzice zostawili swojej słodkie małe pociechy chociaż na 1 noc i przyszli do młodych i dla młodych na wesele i bawili się ze spokojną głową i bez focha?[/QUOTE My też w lokalu mamy okrągłe stoły, więc doskonale Cię rozumiem. I też nie chciałabym usłyszeć, że o 20.00 goście idą do pokoju, bo dziecko- no sorry ale w tym momencie dla mnie to ogromna strata kasy... Mam nadzieję, że moi goście to zrozumieją... I racja, powinnam zacząć się mniej martwić, bo komu zależy na tym aby świętować z nami Nasz Dzień, to przyjedzie bez większych sprzeciwów i obraz. Też nie czuję instynktu macierzyńskiego i dzieci nie wzbudzają we mnie szczególnych emocji. I nie chciałabym tańczyć na własnym weselu do "Smerfnych Hitów", czy specjalnie organizować animatorów. Wesele, to wesele, a nie jakaś hybryda połączona z kinderbalem.
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 Czas edycji: 2014-02-18 o 19:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;45214342]A jak ktoś da w prezencie tyle, że będzie więcej za osobę niż talerzyk to już będzie ok? Przykładowo talerzyk 200 mama, tata dziecko dają w prezencie 700 - już się nie będziesz gniewała?[/QUOTE]
myślę, że to chodzi nawet o tą kasę, bo wesele z założenia się nie zwraca, ale o obecność na weselu młodych rodziców TYLKO do określonej wczesnej godziny. poza tym uważam, że wesele to nie kinderbal i robienie z niego przedszkola wraz z tabunem dzieci w sytuacji kiedy młodzi sobie tego nie życzą jest wyjątkowo nachalne i nietaktowne ze strony gości. W ostatnią sobotę byłam na weselu, gdzie oczywiście rodzice musli zabrać swoją małą perełkę ze sobą, ok, 1,5 roczku i na prawdę latała jak perszing po całej sali, zwłaszcza jak tańczyli wszyscy ( sama o mało co się nie potknęłam jak mi pod nogi podeszła). Ale najgorsze było to, że oczywiście rodzice nie przypilnowali jej i jeszcze jakiegoś brzdąca jak młodzi mięli swój pierwszy taniec (choreografia, lekcje prywatne i te sprawy) no i dzieciaki tak latały im koło nogi. Do tego fotograf skupił się głównie na nich - nie na młodych. Owszem, dzieci to wdzięczny obiekt fotografii, ale jednak na weselu to nie one są najważniejsze. Tylko czemu rodzice nie mogą tego zrozumieć i i próbują uszczęśliwiać kogoś na siłę obecnością swoich pociech ! ![]()
![]() |
#23 |
ReklaMO(D)żerca.
|
myślę, że temat zapraszania dzieci na wesele był już poruszany tyle razy, że nic nowego nikt tu nie napisze. A za moment zacznie się wojna "mam" i "nie-mam" bo "js bez dziecka nie przyjdę" i "ja Twojego dziecka na weselu nie chcę bawić"
Użyj wyszukiwarki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Szalony Kapelusznik
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Ja wymyśliłam, że zaprosimy tylko osoby pełnoletnie - dzieci w rodzinie jest kilkoro, ale jest jedno, którego za żadne skarby nie chciałabym oglądać - rozwydrzony do granic możliwości, wredny dzieciak, który na 200% zepsułby niejednemu zabawę. Niezapraszanie tego jednego egzemplarza nie wchodzi w grę, bo zaraz byłby foch stulecia ze strony mamusi, że inne dzieci zaproszono, a jego nie; dlatego chyba zdecydujemy, że zapraszamy bez dzieci wszystkich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
A propoo : za talerzyk zapłacone za całą noc.
Jeszcze nigdy na weselu nie zdarzyło mi się zjeść 5 ciepłych posiłków . Generalnie nic po za tymi ciepłymi posiłkami na weselu nie jem, tylko napoje + ewentualnie alkohol . Za to mój Tż nadrabia bo on je dużo : 5 posiłków+to co na stole. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aleee... rozumiem całkowicie pretensje, że ktoś 'wpada' sobie tylko na godzinkę i wychodzi. Jakby nie patrzeć, wesele to ogromne koszta. A jak się ma [tak jak ja] pół wesela młodych rodziców, i połowa z nich 'wpadnie na godzinkę', to wychodzi na to, że płacę za 30-40 miejsc na całą noc, a o 22 już mam pusty parkiet. Wygląda to źle, mi jest przykro, goście też dziwnie patrzą. I ponoszę ogromne koszta, których w sumie mogłam nie ponosić - na prawdę nie widzę wielkiej różnicy między przyjściem na sam ślub, a wpadnięciem na pierwszy taniec i wyjściem z wesela, lub które mogłam wykorzystać inaczej - zaprosić kogoś, kto bawiłby się ze mną całą noc. Wiem, że nie mogę na weselu siedzieć - przychodzę tylko na ślub. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie tych ktorych nie prosilam nie przyprowadzili dzieciaków. Na jedna noc nie powinni miec problemu choc znam takie przypadki ze jak nie zaproszeni byli z dziecmi(nie u nas)na wesele to nie przychodzili! Ich strata. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja jak wiedziałam ze na weselu mogę zostać max 4-5 h to powiedziałam młodym że z chęcią przyjdę do kościoła jednak na wesele nie będę mogła, wyjaśniłam im dlaczego, upierali się że jednak może przyjdę na te kilka godzin, ale jakoś nie fajnie się z tym czułam i odmówiłam. Pomyślałam że zaproszą sobie kogoś po prostu w moje miejsce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:46.