JAK zaprosić na weselę bez dzieci? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-17, 17:54   #1
timida88
Raczkowanie

JAK zaprosić na weselę bez dzieci?

Wiem, iż na forum jest dużo tematów o weselu bez dzieci.
Ale tutaj chodzi mi o to, jak wręczyć zaproszenia gościom i w jaki sposób powiadomić ich o naszej decyzji- czyli wesela bez dzieciaków.

Nie chodzi o to, że dzieci nie chcemy, tylko o to, że 80%osób z naszych rodzin, to osoby z daleka. A co za tym idzie chcemy zapewnić im nocleg, jednak wiąże się to wiadomo, z kosztami. Chcemy ten budżet jaki mamy na pokoje, przeznaczyć dla dorosłych osób, których jest sporo, a nie dla dzieci. Hotel, to hotel ma swoje prawa, więc dziecko w pokoju to zajęte łóżko (które mogłoby być dla osoby dorosłej), lub dostawka- dodatkowo płatna.
Poza tym z dziećmi od kuzynów nie czuję się wyjątkowo zżyta, wolę zamiast tego zaprosić dobrych znajomych.

Jak zatem w delikatny, grzeczny i zgodny z zasadami sv sposób poinformować, że chcielibyśmy, aby dzieciaki zostały w domu.
Pomóżcie proszę.
Mimo, że boję się obrazy ze strony kuzynostwa, to jednak zależy mi na przyjęciu przez nich zaproszenia na nasze wesele.
Stary 2014-02-17, 18:08   #2
enzunio
BAN stały

Dot.: JAK zaprosić na weselę bez dzieci?

Ja powiem co nie daje skutku - wypisanie zaproszeń bez dzieci.

I tak goście je wcisną Ja już się z tym pogodziłam
enzunio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 18:10   #3
sarraa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez timida88 Pokaż wiadomość
Wiem, iż na forum jest dużo tematów o weselu bez dzieci.
Ale tutaj chodzi mi o to, jak wręczyć zaproszenia gościom i w jaki sposób powiadomić ich o naszej decyzji- czyli wesela bez dzieciaków.

Nie chodzi o to, że dzieci nie chcemy, tylko o to, że 80%osób z naszych rodzin, to osoby z daleka. A co za tym idzie chcemy zapewnić im nocleg, jednak wiąże się to wiadomo, z kosztami. Chcemy ten budżet jaki mamy na pokoje, przeznaczyć dla dorosłych osób, których jest sporo, a nie dla dzieci. Hotel, to hotel ma swoje prawa, więc dziecko w pokoju to zajęte łóżko (które mogłoby być dla osoby dorosłej), lub dostawka- dodatkowo płatna.
Poza tym z dziećmi od kuzynów nie czuję się wyjątkowo zżyta, wolę zamiast tego zaprosić dobrych znajomych.

Jak zatem w delikatny, grzeczny i zgodny z zasadami sv sposób poinformować, że chcielibyśmy, aby dzieciaki zostały w domu.
Pomóżcie proszę.
Mimo, że boję się obrazy ze strony kuzynostwa, to jednak zależy mi na przyjęciu przez nich zaproszenia na nasze wesele.
po prostu powiedzcie i wyjaśnijcie skąd taka decyzja, jednak musicie liczyć się z tym, że część osób szczególnie z rodziny może się obrazić, bo dziecko też jest jej członkiem i nie przyjdą
sarraa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 18:16   #4
Agnieszka Romanek
Raczkowanie

GG do Agnieszka Romanek

Zaznacz w zaproszeniu "dotyczy osób pełnolenich"
Agnieszka Romanek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 18:35   #5
MajsterkaANB
Zakorzenienie

najlepiej po prostu powiedzieć, a nie ujmować żadnego info w zaproszeniach. możesz zapytać po prostu, czy mają co zrobić z dziećmi, bo z uwagi na dojazd chcielibyście zapewnić nocleg dla ich komfortu. wytłumaczcie o co w tym chodzi, że to dla nich będzie korzystne i tak dalej. powinno się udać

MajsterkaANB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 19:22   #6
mingunia
Raczkowanie

My też nie mamy zamiaru zapraszać dzieci na wesele. W zaproszeniach wpisujemy tylko osoby dorosłe i uznajemy sprawę za załatwioną. Robimy duże wesele, a widok pałętających się 2-latków między nogami mnie przeraża.
Stary 2014-02-17, 19:29   #7
201605100
Konto usunięte

Wypisać zaproszenia dla samych dorosłych i przy wręczaniu wyjaśnić dodatkowo, żeby przyszli bez dzieci. Jak ludzie są normalni to zrozumieją - moi rodzice też kilka razy (pare naście lat temu) dostali zaproszenia beze mnie i nikt nie robił problemu, to chyba zależy od charakteru człowieka

ufff jak dobrze, że u mnie na weselu będzie jeden dwulatek i 2 dwunastolatków
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-17, 19:46   #8
MajsterkaANB
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mingunia Pokaż wiadomość
My też nie mamy zamiaru zapraszać dzieci na wesele. W zaproszeniach wpisujemy tylko osoby dorosłe i uznajemy sprawę za załatwioną. Robimy duże wesele, a widok pałętających się 2-latków między nogami mnie przeraża.
gwarantuję ci, że jesli nie wyjaśnicie gościom i nie porozmawiacie z nimi, to połowa przyjdzie z dziećmi

MajsterkaANB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 20:32   #9
enzunio
BAN stały

Dokładnie
Stary 2014-02-17, 21:15   #10
kamilaza
Rozeznanie

jej mam ten sam problem!
fakt, że do wesela mam jeszcze 1,5 roku, ale nie mam pojęcia jak rozwiązać problem z dzieciakami. Do tego czasu takich w wieku do 3-4 lat i kilkunastotysięcznych się uzbiera kilka i dla mnie to jest problematyczne bo:
- w lokalu będziemy mieć okrągłe stoły, a takie krzesełko zajmuje kupe miejsca, wolałabym zamiast niego wcisnąć 2 krzesła dla "pełnoletnich" gości, niestety warunki lokalowe ograniczają nam bardzo liczbę gości
- lokal jest oddalony o prawie godzinę drogi od naszej miejscowości, więc po obiedzie zaraz zacznie się wielkie odwożenie dzieci, ewentualnie padnę jak ktoś mi przy proszeniu powie: "no ok przyjdę, ale mam małe dziecko, więc tylko na obiad z nim zostanę, bo zaraz będzie chciało spać, no i dlatego koło 20 będziemy się zbierać" no sorry, ale za "talerzyk" płaci się za całą noc!
- osobiście nie jestem miłośnikiem dzieci, nie kręci mnie jeszcze macierzyństwo, ani nie rozczula widok latających i śliniących się dzieciaków z pieluchą na wierzchu - jeszcze do tego dojrzeję;p
- nie planuję ŻĄDNYCH atrakcji dla dzieci typu animatorka, kącik zabaw (nie ma na niego miejsca) ani kaczuszek i innych durnych piosenek od orkiestry, a widziałam jaka kiedyś była w rodzinie obraza, że dzieci taaaak to chciały, a orkiestra nie zagrała

w związku z tym pytanie - jak to rozegrać, żeby rodzice zostawili swojej słodkie małe pociechy chociaż na 1 noc i przyszli do młodych i dla młodych na wesele i bawili się ze spokojną głową i bez focha?

MM.

Pomóż! http://www.pmiska.pl/
kamilaza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 21:36   #11
mogg
Zakorzenienie

Dając zaproszenie powiedz, że byłoby super jakby przybyli a dzieciakom zorganizowali nianię opiekunkę na ten dzień.
U mnie w rodzinie tak było, jak ludzie normalni to tak zrobią a jak nie to uprzedzam Cię że się obrażą że jak to tak bez dziecka i nie przyjdą no ale cóż taka już Polska mentalność. Ja osobiście nie rozumiem brania małych dzieci na wesele tylko problem jest. Na tym weselu mały chłopiec 4 letni przez nieuwagę rodziców popsuł parze 1 taniec :///
My na weselu będziemy mieć uwaga dwoje rocznych dzieci ja tam bym oddała pod opiekę babci na 1 noc i wykorzystała to by pobawić się z mężem.
mogg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 21:44   #12
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enzunio Pokaż wiadomość

serio? masakra z ludźmi....

u nas też dzieci nie są zapraszane i liczę na zrozumienie - rodzina TŻ to sami przyjezdni, pokoje dla nich to już wielki wydatek, dla dzieci atrakcji nie będzie bo to dodatkowa kasa i robienie wesołego miasteczka z wesela. a tak jak piszecie, ktoś zje obiad wstanie i zacznie sie gadanie i pytanie, że dziecko marudzi, że śpiące, że trzeba połozyć na chwilę i co może jeszcze mi do apartamentu?

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 22:15   #13
enzunio
BAN stały

mojakaren serio, jeszcze jedna para próbuje wymóc na nas wynajęcie niańki...
Stary 2014-02-18, 08:19   #14
agnieszka_2612
Zakorzenienie

Ja z tż też nie chcieliśmy dzieci, ale straszne poruszenie u rodziców to wywołało... byliśmy na weselu niedawno i jak widziałam podczas tańca Pary Młodej (ale całe szczecie nie przy 1 tancu) jak dziewczynka chyba 3 letnia wieszała się na Pannie Mlodej to mnie szlag trafiał na sam widok

U nas byłoby dużo dzieci, ale wiem że większość załatwi sobie opiekunkę/zostawi z babcią. a te 6-8 letnie jakoś przeżyje

agnieszka_2612 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 08:38   #15
_ema_
Zakorzenienie

U nas będzie sporo dzieci, tylko jedną osobę zaprosiłam 'bez'. Ale własnie obawiam się, że i tak przyprowadzi je ze sobą I teraz pytanie, jak delikatnie podpytać, kiedy będzie dzwoniła potwierdzić obecność? Jak spytam 'rozumiem, że będziecie bez dzieci?' to trochę tak, jakbym sugerowała, że ma wybór a nie chcę dać jej takiej możliwości. Nie bardzo wiem jak kto sformułować, może pomożecie?
Nie zapraszam jej z dziećmi bo to osoba wielodzietna i w to miejsce wypadło by mi... 8 innych gości. Nie jestem z jej dziećmi związana kompletnie, nie wiem nawet jakie nosza imiona więc nie chcę takiego obrotu sprawy.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 08:53   #16
littlealice
Raczkowanie

U nas były dzieci (na szczęście nie takie najmniejsze). Był dla dzieciaków osobny stolik (tak żeby się nie pałętały zbytnio i żeby przypadkiem nie wypiły alkoholu itp.). I okazało się, że dla niektórych rodziców osobny stolik to już jest jakiś wielki problem (podkreślam, że dzieci były na tyle duże, że jadły samodzielnie).
littlealice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 10:09   #17
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
U nas będzie sporo dzieci, tylko jedną osobę zaprosiłam 'bez'. Ale własnie obawiam się, że i tak przyprowadzi je ze sobą I teraz pytanie, jak delikatnie podpytać, kiedy będzie dzwoniła potwierdzić obecność? Jak spytam 'rozumiem, że będziecie bez dzieci?' to trochę tak, jakbym sugerowała, że ma wybór a nie chcę dać jej takiej możliwości. Nie bardzo wiem jak kto sformułować, może pomożecie?
Nie zapraszam jej z dziećmi bo to osoba wielodzietna i w to miejsce wypadło by mi... 8 innych gości. Nie jestem z jej dziećmi związana kompletnie, nie wiem nawet jakie nosza imiona więc nie chcę takiego obrotu sprawy.
Może, hm.. jak już potwierdzą że będą powiedzieć coś w stylu : także bardzo cię ciesze bo mogę już potwierdzić obecność Waszej dwójki na weselu ??
Wydaje się mniej sugerujące ?? Ale sama nie wiem.[COLOR="Silver"]

U nas będzie 2 dzieci ok roczku a potem to już chyba od 3/4 lat wzwyż.
Stary 2014-02-18, 10:39   #18
Elrosa
Zadomowienie

Cytat:
U nas będzie sporo dzieci, tylko jedną osobę zaprosiłam 'bez'. Ale własnie obawiam się, że i tak przyprowadzi je ze sobą I teraz pytanie, jak delikatnie podpytać, kiedy będzie dzwoniła potwierdzić obecność?
Może coś w stylu "bardzo się cieszę, że przyjdziecie, martwiłam się trochę, że nie będziecie mieli z kim zostawić dzieci"?

W mojej rodzinie nie ma zwyczaju zabierania dzieci na wesele (sama osobiście uważam, że to nie miejsce dla małych dzieci - alkohol, głośna muzyka, tańce do wczesnego rana). U K. bywa różnie i nawet się zastanawiałam, czy ktoś się za zaproszenie bez dziecka nie obrazi, ale teściowa postawiła stanowcze veto.
Wypisaliśmy zaproszenia dla samych osób dorosłych i u nas chyba załapali, o co chodzi póki co, marudziła tylko jedna para (ale oni marudzili na wszystko - bo nie będzie specjalnie dla nich busa z ich wioski, a mąż-kierowca życzy sobie napić się na poprawinach, bo wesele w mojej miejscowości rodzinnej, do K. by mieli bliżej, a w ogóle to oni może by w lipcu chcieli jechać na wakacje )
Stary 2014-02-18, 10:44   #19
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elrosa Pokaż wiadomość
Może coś w stylu "bardzo się cieszę, że przyjdziecie, martwiłam się trochę, że nie będziecie mieli z kim zostawić dzieci"?
To całkiem niezłe, dziękuję

U mnie niestety standardem jest przyprowadzanie dzieci, dlatego obawiam się, że nie wpisanie ich na zaproszeniu nic nie zmieni
A najgorsze, że jest to osoba, którą zapraszałam listownie więc nie było nawet szans 'wyczuć' w rozmowie czy załapali aluzję.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-18, 16:26   #20
timida88
Raczkowanie

[QUOTE=kamilaza;45199351]jej mam ten sam problem!
fakt, że do wesela mam jeszcze 1,5 roku, ale nie mam pojęcia jak rozwiązać problem z dzieciakami. Do tego czasu takich w wieku do 3-4 lat i kilkunastotysięcznych się uzbiera kilka i dla mnie to jest problematyczne bo:
- w lokalu będziemy mieć okrągłe stoły, a takie krzesełko zajmuje kupe miejsca, wolałabym zamiast niego wcisnąć 2 krzesła dla "pełnoletnich" gości, niestety warunki lokalowe ograniczają nam bardzo liczbę gości
- lokal jest oddalony o prawie godzinę drogi od naszej miejscowości, więc po obiedzie zaraz zacznie się wielkie odwożenie dzieci, ewentualnie padnę jak ktoś mi przy proszeniu powie: "no ok przyjdę, ale mam małe dziecko, więc tylko na obiad z nim zostanę, bo zaraz będzie chciało spać, no i dlatego koło 20 będziemy się zbierać" no sorry, ale za "talerzyk" płaci się za całą noc!
- osobiście nie jestem miłośnikiem dzieci, nie kręci mnie jeszcze macierzyństwo, ani nie rozczula widok latających i śliniących się dzieciaków z pieluchą na wierzchu - jeszcze do tego dojrzeję;p
- nie planuję ŻĄDNYCH atrakcji dla dzieci typu animatorka, kącik zabaw (nie ma na niego miejsca) ani kaczuszek i innych durnych piosenek od orkiestry, a widziałam jaka kiedyś była w rodzinie obraza, że dzieci taaaak to chciały, a orkiestra nie zagrała

w związku z tym pytanie - jak to rozegrać, żeby rodzice zostawili swojej słodkie małe pociechy chociaż na 1 noc i przyszli do młodych i dla młodych na wesele i bawili się ze spokojną głową i bez focha?[/QUOTE

My też w lokalu mamy okrągłe stoły, więc doskonale Cię rozumiem.
I też nie chciałabym usłyszeć, że o 20.00 goście idą do pokoju, bo dziecko- no sorry ale w tym momencie dla mnie to ogromna strata kasy... Mam nadzieję, że moi goście to zrozumieją...
I racja, powinnam zacząć się mniej martwić, bo komu zależy na tym aby świętować z nami Nasz Dzień, to przyjedzie bez większych sprzeciwów i obraz.
Też nie czuję instynktu macierzyńskiego i dzieci nie wzbudzają we mnie szczególnych emocji. I nie chciałabym tańczyć na własnym weselu do "Smerfnych Hitów", czy specjalnie organizować animatorów. Wesele, to wesele, a nie jakaś hybryda połączona z kinderbalem.
Stary 2014-02-18, 19:26   #21
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez timida88 Pokaż wiadomość
[
My też w lokalu mamy okrągłe stoły, więc doskonale Cię rozumiem.
I też nie chciałabym usłyszeć, że o 20.00 goście idą do pokoju, bo dziecko- no sorry ale w tym momencie dla mnie to ogromna strata kasy... Mam nadzieję, że moi goście to zrozumieją...
I racja, powinnam zacząć się mniej martwić, bo komu zależy na tym aby świętować z nami Nasz Dzień, to przyjedzie bez większych sprzeciwów i obraz.
Też nie czuję instynktu macierzyńskiego i dzieci nie wzbudzają we mnie szczególnych emocji. I nie chciałabym tańczyć na własnym weselu do "Smerfnych Hitów", czy specjalnie organizować animatorów. Wesele, to wesele, a nie jakaś hybryda połączona z kinderbalem.
A jak ktoś da w prezencie tyle, że będzie więcej za osobę niż talerzyk to już będzie ok? Przykładowo talerzyk 200 mama, tata dziecko dają w prezencie 700 - już się nie będziesz gniewała?

Edytowane przez 150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Czas edycji: 2014-02-18 o 19:28
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 20:18   #22
kamilaza
Rozeznanie

[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;45214342]A jak ktoś da w prezencie tyle, że będzie więcej za osobę niż talerzyk to już będzie ok? Przykładowo talerzyk 200 mama, tata dziecko dają w prezencie 700 - już się nie będziesz gniewała?[/QUOTE]

myślę, że to chodzi nawet o tą kasę, bo wesele z założenia się nie zwraca, ale o obecność na weselu młodych rodziców TYLKO do określonej wczesnej godziny.
poza tym uważam, że wesele to nie kinderbal i robienie z niego przedszkola wraz z tabunem dzieci w sytuacji kiedy młodzi sobie tego nie życzą jest wyjątkowo nachalne i nietaktowne ze strony gości. W ostatnią sobotę byłam na weselu, gdzie oczywiście rodzice musli zabrać swoją małą perełkę ze sobą, ok, 1,5 roczku i na prawdę latała jak perszing po całej sali, zwłaszcza jak tańczyli wszyscy ( sama o mało co się nie potknęłam jak mi pod nogi podeszła). Ale najgorsze było to, że oczywiście rodzice nie przypilnowali jej i jeszcze jakiegoś brzdąca jak młodzi mięli swój pierwszy taniec (choreografia, lekcje prywatne i te sprawy) no i dzieciaki tak latały im koło nogi. Do tego fotograf skupił się głównie na nich - nie na młodych. Owszem, dzieci to wdzięczny obiekt fotografii, ale jednak na weselu to nie one są najważniejsze.
Tylko czemu rodzice nie mogą tego zrozumieć i i próbują uszczęśliwiać kogoś na siłę obecnością swoich pociech !

MM.

Pomóż! http://www.pmiska.pl/
kamilaza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 22:13   #23
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

myślę, że temat zapraszania dzieci na wesele był już poruszany tyle razy, że nic nowego nikt tu nie napisze. A za moment zacznie się wojna "mam" i "nie-mam" bo "js bez dziecka nie przyjdę" i "ja Twojego dziecka na weselu nie chcę bawić"
Użyj wyszukiwarki.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-19, 08:22   #24
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
myślę, że temat zapraszania dzieci na wesele był już poruszany tyle razy, że nic nowego nikt tu nie napisze. A za moment zacznie się wojna "mam" i "nie-mam" bo "js bez dziecka nie przyjdę" i "ja Twojego dziecka na weselu nie chcę bawić"
Użyj wyszukiwarki.
No akurat z dzieckiem czy bez dziecka to już każdy robi jak chce, ale mnie szczególnie rozbawiło zdanie " za talerzyk się płaci za całą noc". Jak ktoś dorosły będzie chciał wyjść to wypominki, że przecież zapłaciliśmy?
PaniPedagog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-19, 09:03   #25
201803090921
Konto usunięte

Ja wymyśliłam, że zaprosimy tylko osoby pełnoletnie - dzieci w rodzinie jest kilkoro, ale jest jedno, którego za żadne skarby nie chciałabym oglądać - rozwydrzony do granic możliwości, wredny dzieciak, który na 200% zepsułby niejednemu zabawę. Niezapraszanie tego jednego egzemplarza nie wchodzi w grę, bo zaraz byłby foch stulecia ze strony mamusi, że inne dzieci zaproszono, a jego nie; dlatego chyba zdecydujemy, że zapraszamy bez dzieci wszystkich.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-19, 09:54   #26
mogg
Zakorzenienie

A propoo : za talerzyk zapłacone za całą noc.

Jeszcze nigdy na weselu nie zdarzyło mi się zjeść 5 ciepłych posiłków .
Generalnie nic po za tymi ciepłymi posiłkami na weselu nie jem, tylko napoje + ewentualnie alkohol .
Za to mój Tż nadrabia bo on je dużo : 5 posiłków+to co na stole.
Stary 2014-02-19, 10:09   #27
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mogg Pokaż wiadomość
A propoo : za talerzyk zapłacone za całą noc.

Jeszcze nigdy na weselu nie zdarzyło mi się zjeść 5 ciepłych posiłków .
Generalnie nic po za tymi ciepłymi posiłkami na weselu nie jem, tylko napoje + ewentualnie alkohol .
Za to mój Tż nadrabia bo on je dużo : 5 posiłków+to co na stole.
Ja też nie daję rady tylu posiłkom
Aleee... rozumiem całkowicie pretensje, że ktoś 'wpada' sobie tylko na godzinkę i wychodzi. Jakby nie patrzeć, wesele to ogromne koszta. A jak się ma [tak jak ja] pół wesela młodych rodziców, i połowa z nich 'wpadnie na godzinkę', to wychodzi na to, że płacę za 30-40 miejsc na całą noc, a o 22 już mam pusty parkiet. Wygląda to źle, mi jest przykro, goście też dziwnie patrzą. I ponoszę ogromne koszta, których w sumie mogłam nie ponosić - na prawdę nie widzę wielkiej różnicy między przyjściem na sam ślub, a wpadnięciem na pierwszy taniec i wyjściem z wesela, lub które mogłam wykorzystać inaczej - zaprosić kogoś, kto bawiłby się ze mną całą noc.
Wiem, że nie mogę na weselu siedzieć - przychodzę tylko na ślub.
Stary 2014-02-19, 16:35   #28
sol11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez enzunio Pokaż wiadomość

To niezle chamstwo zabrać dzieciaki,które nie sa zaproszone.
U mnie tych ktorych nie prosilam nie przyprowadzili dzieciaków.
Na jedna noc nie powinni miec problemu choc znam takie przypadki ze jak nie zaproszeni byli z dziecmi(nie u nas)na wesele to nie przychodzili!
Ich strata.
sol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-19, 16:38   #29
TysiaBB1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MajsterkaANB Pokaż wiadomość
najlepiej po prostu powiedzieć, a nie ujmować żadnego info w zaproszeniach. możesz zapytać po prostu, czy mają co zrobić z dziećmi, bo z uwagi na dojazd chcielibyście zapewnić nocleg dla ich komfortu. wytłumaczcie o co w tym chodzi, że to dla nich będzie korzystne i tak dalej. powinno się udać
najlepsze rozwiązanie tak mi się wydaje
Stary 2014-02-19, 20:08   #30
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też nie daję rady tylu posiłkom
Aleee... rozumiem całkowicie pretensje, że ktoś 'wpada' sobie tylko na godzinkę i wychodzi. Jakby nie patrzeć, wesele to ogromne koszta. A jak się ma [tak jak ja] pół wesela młodych rodziców, i połowa z nich 'wpadnie na godzinkę', to wychodzi na to, że płacę za 30-40 miejsc na całą noc, a o 22 już mam pusty parkiet. Wygląda to źle, mi jest przykro, goście też dziwnie patrzą. I ponoszę ogromne koszta, których w sumie mogłam nie ponosić - na prawdę nie widzę wielkiej różnicy między przyjściem na sam ślub, a wpadnięciem na pierwszy taniec i wyjściem z wesela, lub które mogłam wykorzystać inaczej - zaprosić kogoś, kto bawiłby się ze mną całą noc.
Wiem, że nie mogę na weselu siedzieć - przychodzę tylko na ślub.
Dlatego np. moja babcia( chociaż zapłaciłabym za nią każde pieniądze) powiedziała że nie przyjdzie na wesele ze względów na zdrowie bo ona posiedzi max 1 godzinę i pójdzie do domu ( Ma problem z siedzeniem dla niej kościół to już dużo. Ale najważniejsze że będzie w kościele.

Ja jak wiedziałam ze na weselu mogę zostać max 4-5 h to powiedziałam młodym że z chęcią przyjdę do kościoła jednak na wesele nie będę mogła, wyjaśniłam im dlaczego, upierali się że jednak może przyjdę na te kilka godzin, ale jakoś nie fajnie się z tym czułam i odmówiłam. Pomyślałam że zaproszą sobie kogoś po prostu w moje miejsce
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości