Jak długo po chorobie wasze dzieci nie wychodzą z domu? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-15, 17:52   #1
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Jak długo po chorobie wasze dzieci nie wychodzą z domu?

Pytanie jak w tytule Zastanawiam się, jakie macie podejście do wychodzenia na dwór podczas choroby albo kiedy ma się ku końcowi. Odczekujecie jakiś czas po ustąpieniu wszelkich objawów, a może wychodzicie na spacer jak tylko dziecko nie ma gorączki? Uzależniacie w ogóle takie wyjście od pogody, czy bez względu na to, czy na zewnątrz jest 30 stopni w cieniu, zostajecie w domu?
Stary 2015-04-15, 19:04   #2
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Jak długo po chorobie wasze dzieci nie wychodzą z domu?

Jeśli jest stan podgorączkowy, a pogoda dobra (czyli nie ma deszczu, nie wieje) to wychodzę. Jeśli temp. nie ma, a został katar to oczywiście też. Ogólnie nie przetrzymuję nie wiem ile czasu dzieci w domu po chorobie.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 19:20   #3
kotek81
Zakorzenienie

rzadko kiedy mogę sobie pozwolić na kilka dni całkowitego nie wychodzenia z domu więc i dziecko rzadko tego doświadcza. Dopóki czuje się w miarę ok, nie ma wysokiej temperatury to niestety jestem zmuszona "ciągać" ją ze sobą żeby zrobić zakupy czy zawieźć/przywieźć starszą ze szkoły itp.
No i od razu po ustąpieniu choroby niestety wraca do przedszkola bo dla mnie każdy dzień kiedy nie pracuję = nie zarabiam
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 20:39   #4
_vixen_
Zakorzenienie

Jeśli dziecko nie ma gorączki, jak najbardziej powinno wyjść na dwór. Może nie od razu szaleć po placu zabaw, ale w jakiś najlepiej zielony teren typu park - oczywiście. Zresztą dziecko siedzące cały dzień w domu jest nie do zniesienia...
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 20:47   #5
Seona
Zakorzenienie

Moje z gorączką i dużym kaszlem nie wychodzą. Z dużym katarem też nie. Witamina c, wapno, siedzą/leżą i dopiero tak po 3-4 dniach wychodzą.

Do przedszkola to czasem puszczam 3-4 dni po wyzdrowieniu. Jak już są takie "dobrze zdrowe". Ale ja mam taką możliwość, że mogę zostawać z nimi i nie puszczać z katarem czy zaraz po chorobie.

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-16, 07:17   #6
pieleszka
Wtajemniczenie

jeżeli córka ma stan podgorączkowy lub gorączkę to nie wychodzimy. jeżeli infekcja przebiega bez temperatury to z reguły pytam lekarza czy mogę z dzieckiem na dwór wyjść na spacer i o to, kiedy może do pkola pójść (wtedy na czas pobytu w domu potrzebuję l4). z lekkim katarem wychodzimy zawsze (o ile na zewnątrz pogoda sprzyja, czyli nie szaleją wichury, nie leje itp.).

Kobiety nigdy nie zrozumiesz. Nawet jeśli jesteś kobietą! (A.J.Cronin)
pieleszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-16, 07:43   #7
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Pediatra moich dzieci zaleca by nie wychodzić jedynie przy temperaturze ciała powyżej 38 stopni.

Nie mam innej możliwości i muszę prawie codziennie wychodzić z dzieckiem. Oczywiście jak ma gorączkę, silny kaszel, katar lejący się nonstop, a na dworze mróz czy deszcz leje, staram się wychodzić na krótko.

Moje dzieci mają objawy (kaszel, katar) niemalże cały rok, zmienia się tylko stopień natężenia, więc wychodzimy mimo objawów. Dbam tylko o to, by nie zmarzły (stosowałam kiedy zimny chów i nie sprawdził się).
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-16, 10:40   #8
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Pytam trochę z ciekawości, a trochę dlatego, że nie bardzo wiem co robić Syn od jakiegoś czasu pokasływał i w poniedziałek wieczorem miał gorączkę. We wtorek byliśmy u lekarza, który stwierdził zapalenie oskrzeli i przepisał antybiotyk. Dzisiaj mamy czwartek, syn od wtorku nie ma podwyższonej temperatury i poza tym, że nadal trochę kaszle, nie wygląda na chorego. I tak się zastanawiam, czy brać go na spacer, czy jeszcze trochę odpuścić. Pogoda u nas dzisiaj całkiem przyjemna, młody woła na dwór, a ja wystraszona zapaleniem oskrzeli, waham się. Gdyby to było zwykłe przeziębienie pewnie nawet bym się nie zastanawiała, ale w obecnej sytuacji, nie chciałabym przesadzić w którąkolwiek stronę.

Edytowane przez vretka
Czas edycji: 2015-04-16 o 10:41
vretka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-16, 10:45   #9
pieleszka
Wtajemniczenie

nie masz możliwości dopytać lekarza o spacer?
jak moja córka miała zapalenie oskrzeli (w lutym) miała antybiotyk zlecony na 10 dni. jednak pediatra sama powiedziała, że gdy dziecko przestanie gorączkować to odczekać dzień-dwa i przy w miarę dobrej pogodzie (tzn. bez silnego wiatru, mrozu itp) możemy wychodzić na spacer się przewietrzyć. wiadomo, że bez jakiś tam szaleństw na dworze.

Kobiety nigdy nie zrozumiesz. Nawet jeśli jesteś kobietą! (A.J.Cronin)
pieleszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-16, 13:29   #10
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
Pytam trochę z ciekawości, a trochę dlatego, że nie bardzo wiem co robić Syn od jakiegoś czasu pokasływał i w poniedziałek wieczorem miał gorączkę. We wtorek byliśmy u lekarza, który stwierdził zapalenie oskrzeli i przepisał antybiotyk. Dzisiaj mamy czwartek, syn od wtorku nie ma podwyższonej temperatury i poza tym, że nadal trochę kaszle, nie wygląda na chorego. I tak się zastanawiam, czy brać go na spacer, czy jeszcze trochę odpuścić. Pogoda u nas dzisiaj całkiem przyjemna, młody woła na dwór, a ja wystraszona zapaleniem oskrzeli, waham się. Gdyby to było zwykłe przeziębienie pewnie nawet bym się nie zastanawiała, ale w obecnej sytuacji, nie chciałabym przesadzić w którąkolwiek stronę.
ja bym pewnie poczekała do soboty.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-16, 20:48   #11
teQiba
Moderator

Ja tylko przy gorączce nie wychodzę - w każdym innym przypadku, jeśli pogoda jest ładna, to chociaż na 15 minut wychodzę. Świeże powietrze na pewno nie zaszkodzi.

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości