Przyszli studenci prawa na uwm 2011/2012 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-11, 20:17   #1
Artist of sky
Przyczajenie

Przyszli studenci prawa na uwm 2011/2012

witam.
Wybierasz sie na prawo na uwm. Dolacz do tematu. Poznaj nowych ludzi. Zapraszam wszystkich.
Artist of sky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 23:27   #2
vita9
Raczkowanie

Dot.: Przyszli studenci prawa na uwm 2011/2012

Szkoda,że nie ogólnie na prawo, bo bym dołączyła
vita9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-12, 01:25   #3
peggy7
Zadomowienie

Autorko, nie chcę być złośliwa, ale jeśli wyniki matury na to pozwolą, idź może na inną uczelnię na to prawo. Prawo w Olsztynie jest hm.. mało prestiżowe
peggy7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-12, 06:07   #4
Artist of sky
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez vita9 Pokaż wiadomość
Szkoda,że nie ogólnie na prawo, bo bym dołączyła
oczywiscie ze mozesz dolaczyc,nie ma zadnego problemu. A gdzie sie wybierasz?

---------- Dopisano o 06:07 ---------- Poprzedni post napisano o 06:00 ----------

Cytat:
Napisane przez peggy7 Pokaż wiadomość
Autorko, nie chcę być złośliwa, ale jeśli wyniki matury na to pozwolą, idź może na inną uczelnię na to prawo. Prawo w Olsztynie jest hm.. mało prestiżowe
zdaje sobie z tego sprawe,niestety nie mam wyjscia. Ale mysle ze jesli bede chciala sie uczyc to na pewno dam pozniej sobie jakos rade. Nie wszyscy moga wybierac pomiedzy uczelniami bo w moim przypadku wlasnie tak jest. Ale wydaje mi sie ze lepiej jest robic to co sie lubi niz cos o czym nie masz pojecia tylko dlatego ze jakas uczelnia ma zly prestiz
Stary 2011-05-12, 08:13   #5
vita9
Raczkowanie

Ja się wybieram na UŁ Co zdajesz na maturze? Historię?
Stary 2011-05-12, 09:03   #6
Artist of sky
Przyczajenie

Cytat:
Ja się wybieram na UŁ Co zdajesz na maturze? Historię?
historie i gegre no i polski na rozszerzeniu. A Ty?
Stary 2011-05-12, 09:35   #7
nevercomeback
Wtajemniczenie

Peggy, ale weź pod uwagę, że nie każdego stać na studiowanie poza miejscem zamieszkania, często mimo zdolności

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-12, 09:57   #8
Artist of sky
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nevercomeback Pokaż wiadomość
Peggy, ale weź pod uwagę, że nie każdego stać na studiowanie poza miejscem zamieszkania, często mimo zdolności
zgadzam sie z przedmowczynia. Poza tym jestem osoba ktora nie lubi wiekszych miast a w mniejszych nie mam nikogo kto pomoglby sie jakos zapoznac z terenem. Dlatego pozostaje niestety olsztyn

---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

a w ogole to jest tu ktos kto orientuje sie jak trzeba zdac mature zeby dostac sie na ten kierunek na uwm? Bo chyba jakies wymagania sa...
Stary 2011-05-12, 11:04   #9
peggy7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nevercomeback Pokaż wiadomość
Napisałam przecież, żeby Autorka nie szła na UWM jeśli ma taką możliwość. A o tym, że Autorka jest z Olsztyna nigdzie nie było napisane. Znam osoby, które są z innych miast, a poszły do Olsztyna (choć dostałyby się np. na UW na wieczorowe) - a potem jest zdziwienie i niezadowolenie.
Stary 2011-05-12, 11:19   #10
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Artist of sky Pokaż wiadomość

a w ogole to jest tu ktos kto orientuje sie jak trzeba zdac mature zeby dostac sie na ten kierunek na uwm? Bo chyba jakies wymagania sa...
Czyli wybierasz się na prawo na UWM, zakładasz wątek na Wizażu, ale nie masz pojęcia, jakie są warunki rekrutacji i nie chce ci się nawet przejrzeć strony internetowej uczelni, gdzie wszystko jest jak na tacy podane?

Ty niepoważna jesteś? Z takim podejściem to na prawie daleko nie zajedziesz.

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Cytat:
zgadzam sie z przedmowczynia. Poza tym jestem osoba ktora nie lubi wiekszych miast a w mniejszych nie mam nikogo kto pomoglby sie jakos zapoznac z terenem. Dlatego pozostaje niestety olsztyn
Przecież nie jesteś dzieckiem - jesteś już dorosła, sama się zapoznaj z terenem.

Kurde, ja nie rozumiem, prawo to naprawdę dziedzina, w której należy się wykazać jakimś sprytem, życiowym ogarnięciem i inteligencją, a przychodzi taka lebioda życiowa, która nie jest w stanie ogarnąć najprostszych rzeczy i pcha się na upartego.

Nawet jeśli studia w Olsztynie są banalnie łatwe, to jednak po zakończeniu studiów przydałoby się pracować w zawodzie, a nie w McDonaldzie, nie? Nikt na tacy pracy nie przyniesie, trzeba coś od siebie dac, a nie żyć marzeniami.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-12, 11:45   #11
Artist of sky
Przyczajenie

ja nie szukam tutaj zasad rekrutacji gdyz o tym juz wiele czytalam lecz chodzi mi o to zeby ktos kto w tamtym roku dostal sie na ten kierunek powiedzial mniej wiecej ile trzeba miec punktow i ile jest miejsc. Nie znasz mnie a wypowiadasz sie na moj temat. Nie napisalam tutaj po to aby ktos ocenial to czy sie nadaje na ten kierunek czy nie
Stary 2011-05-12, 12:01   #12
Narrhien
Zakorzenienie

Jednakowoż czasem warto mierzyć siły na zamiary. Jako osoba, która dopiero startuje w tym kierunku powinnaś czasem posłuchać ludzi, którzy maja za sobą doświadczenie w takiej dziedzinie.

Nie mówię, że kompletnie się nie nadajesz, bo tego ocenić nie mogę, natomiast z twoich kilku wypowiedzi pewne wnioski wyciągnąć można. Prawo to nie jest zabawa, nawet na słabej uczelni. Nawet jeśli z palcem w dupie skończysz te studia, to znaleźć zatrudnienie lub dostać się na aplikację będzie już o niebo trudniej (bo egzaminy na aplikacje są nie dość, że pierońsko trudne to jeszcze odgórnie ustalane w całej Polsce, czyli nie będą na takim samym poziomie, jak całe twoje studia, a na wiele, wiele wyższym).
W związku z tym już od początku trzeba wykazywac pewne predyspozycje, pewne zdolności, radzić sobie w różnych sytuacjach, a ty piszesz, że do innego miasta nie pójdziesz bo nie ma cię kto tam oprowadzić...

Zastanów się, czy faktycznie dasz radę w tym zawodzie. Nie na studiach, ale później, w zawodzie. Bo znacznie gorzej będzie, jak za kilka lat nagle obudzisz się z ręką w nocniku.

Stary 2011-05-12, 12:07   #13
Artist of sky
Przyczajenie

mialam juz do czynienia z ta praca. Fakt faktem po znajomosci moglam zobaczyc czy sobie poradze i czy to jest wlasnie to co chce robic. A do tego jest to kierunek ktory jako jedyny mnie interesuje, zawsze lubilam ogladac filmy z tym zwiazane i czytac gazety prawne. A Ty studiujesz lub studiowalas skoro tyle o tym wiesz?
Stary 2011-05-12, 13:08   #14
Narrhien
Zakorzenienie

To skoro cię ten kierunek interesuje i chcesz być w przyszłości prawnikiem, to czemu z głupiego powodu zamykasz sobie drogę na lepszą uczelnię? (chyba,że jest jakiś inny powód, o którym nie wspomniałaś). Jeśli dobrze się w tym czujesz to warto zawalczyć o dobre wykształcenie.

Jeszcze weź poprawkę na to, że studia prawnicze z samym zawodem i z filmami niewiele mają wspólnego. To jest po prostu dużo rycia - więc póki jeszcze masz czas to może zorientuj się wśród obecnych studentów tej uczelni (bo na każdej jest inaczej) jakie są przedmioty, na czym polegają itd.

Poprzestańmy na tym, że wiem o tym kierunku i środowisku prawniczym dużo, nie będę wdawać się w szczegóły, bo nie chcę uzewnętrzniać się na forum publicznym

Stary 2011-05-12, 14:37   #15
vita9
Raczkowanie

Cytat:
historie i gegre no i polski na rozszerzeniu. A Ty?
polski, angielski - rozszerzone
historia podstawa
Stary 2011-05-12, 18:09   #16
Artist of sky
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
To skoro cię ten kierunek interesuje i chcesz być w przyszłości prawnikiem, to czemu z głupiego powodu zamykasz sobie drogę na lepszą uczelnię? (chyba,że jest jakiś inny powód, o którym nie wspomniałaś). Jeśli dobrze się w tym czujesz to warto zawalczyć o dobre wykształcenie.

Jeszcze weź poprawkę na to, że studia prawnicze z samym zawodem i z filmami niewiele mają wspólnego. To jest po prostu dużo rycia - więc póki jeszcze masz czas to może zorientuj się wśród obecnych studentów tej uczelni (bo na każdej jest inaczej) jakie są przedmioty, na czym polegają itd.

Poprzestańmy na tym, że wiem o tym kierunku i środowisku prawniczym dużo, nie będę wdawać się w szczegóły, bo nie chcę uzewnętrzniać się na forum publicznym
slysalam ze na prawie w olsztynie jest duzo przedmiotow ktore nie sa potrzebne studentowi w zawodzie ale nie bede sie w ten temat zaglebiac bo kazdy mowi cos innego dlatego zalozylam ten watek z nadzieja ze moze znajdzie sie ktos kto tam studiuje i powie cos wiecej. A do tego ze zawod malo wiaze sie z filmami to masz racje ale czasem mozna dowiedziec sie czegos ciekawego.

---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

Cytat:
polski, angielski - rozszerzone
historia podstawa
jak Ci poszedl polski rozszerzony?
Stary 2011-05-12, 18:49   #17
peggy7
Zadomowienie

Cytat:
slysalam ze na prawie w olsztynie jest duzo przedmiotow ktore nie sa potrzebne studentowi w zawodzie ale nie bede sie w ten temat zaglebiac bo kazdy mowi cos innego dlatego zalozylam ten watek z nadzieja ze moze znajdzie sie ktos kto tam studiuje i powie cos wiecej. A do tego ze zawod malo wiaze sie z filmami to masz racje ale czasem mozna dowiedziec sie czegos ciekawego.
Chyba wszędzie są przedmioty niepotrzebne w zawodzie - zawsze na 1. roku jest historia państwa i prawa, logika, potem po drodze jakaś filozofia prawa itp.
Stary 2011-05-12, 19:00   #18
czijo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez peggy7 Pokaż wiadomość
Chyba wszędzie są przedmioty niepotrzebne w zawodzie - zawsze na 1. roku jest historia państwa i prawa, logika, potem po drodze jakaś filozofia prawa itp.
Dyskutowałabym, czy logika jest niepotrzebna moim zdaniem ma za zadanie odsiać ludzi, którzy są po prostu tępi.

A co do tego co pisała Narrhien - już dawno skończyły się czasy, kiedy studia były domeną ludzi bystrych i ogarniętych, teraz studiują wszyscy. I skutki są opłakane.
czijo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-12, 19:48   #19
paula5656
Zadomowienie

Studiowanie prawa na uwm to tylko stara czasu! jesli tak bardzo zalezy ci na tym, zeby byc prawnikiem to postaraj sie o lepsza uczelnie! bo po tej i tak nim nie bedziesz
paula5656 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-12, 20:23   #20
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czijo Pokaż wiadomość

A co do tego co pisała Narrhien - już dawno skończyły się czasy, kiedy studia były domeną ludzi bystrych i ogarniętych, teraz studiują wszyscy. I skutki są opłakane.
Bo ja mam takie idealistyczne podejście do życia...

Stary 2011-05-12, 21:06   #21
Artist of sky
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paula5656 Pokaż wiadomość
Studiowanie prawa na uwm to tylko stara czasu! jesli tak bardzo zalezy ci na tym, zeby byc prawnikiem to postaraj sie o lepsza uczelnie! bo po tej i tak nim nie bedziesz
uwazam ze jesli ktos idzie na studia po to aby miec papierek to nawet UJ mu nie pomoze ale jesli ktos chce zdobywac wiedze i potrafi konsekwentnie dazyc do celu to wszedzie ta wiedze zdobedzie.
Stary 2011-05-12, 21:28   #22
Narrhien
Zakorzenienie

Tylko że, tak jak mówię, myśl o przyszłosci. Po prawie będziesz pewnie chciała isć na aplikację, prawda? A egzaminy na aplikację są bardzo trudne. Ludzie po UJ, po UW maja z nimi problemy, mimo że tam przez 5 lat studiów mają wysoki poziom nauczania i są przyzwyczajani do tego typu egzaminów. Słabsza uczelnia nie przygotuje cię odpowiednio do tego.
Mozesz próbowac sama się do tego przygotowac, jasne, to jest mozliwe, ale jednak zastanów sie, czy faktycznie podołasz

Stary 2011-05-12, 21:43   #23
vita9
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

jak Ci poszedl polski rozszerzony?
polski rozszerzony raczej lepiej, niż podstawa
najbardziej jestem zadowolona z angielskiego

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

A co myślicie o poziomie prawa na UŁ?
Stary 2011-05-12, 23:03   #24
misziaaa18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czijo Pokaż wiadomość
Dyskutowałabym, czy logika jest niepotrzebna moim zdaniem ma za zadanie odsiać ludzi, którzy są po prostu tępi.

po 1) skutki są opłakane, po 2) utrudnia sie życie/karierę naprawdę zdolnym bo się namonożyło ludzi w danym zawodzie i ciężko się przebić tym zdolnym i naprawdę wykształconym, a i tak wszyscy jadą na znajomościach....
misziaaa18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-13, 05:43   #25
Artist of sky
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Tylko że, tak jak mówię, myśl o przyszłosci. Po prawie będziesz pewnie chciała isć na aplikację, prawda? A egzaminy na aplikację są bardzo trudne. Ludzie po UJ, po UW maja z nimi problemy, mimo że tam przez 5 lat studiów mają wysoki poziom nauczania i są przyzwyczajani do tego typu egzaminów. Słabsza uczelnia nie przygotuje cię odpowiednio do tego.
Mozesz próbowac sama się do tego przygotowac, jasne, to jest mozliwe, ale jednak zastanów sie, czy faktycznie podołasz
no tak tylko widzisz, ja naprawde nie mam wyjscia, jesli chce studiowac to musze pogodzic sie z olsztynem. Ale tak mysle ze skoro mowisz ze to nie ma sensu to chyba jednak odpuszcze sobie w koncu jak twierdzisz wiesz jak to wyglada...
Stary 2011-05-13, 11:32   #26
misziaaa18
Zadomowienie

nie ma co rezygnować z marzeń i nikt cię tu nie chce zniechęcić, tylko ludzie starają uświadomić tobie jak ciężko ci będzie po słabszej uczelni, egzaminy na aplikację sa ustalane odgórnie i właśnie ludzie po słabszych uczelniach mają dużo trudniej, pytanie brzmi czy masz w sobie wystarczająco duzo samozaparcia żeby się uczyc sam z siebie, bo słaba uczelnia ciuebie nie przymusi musisz sam siebie zmusić do wytężonej nauki, zastanów się teraz bo potem nie zdasz egzaminów na aplikację i co ???

ja wiem że w przypadku studiów ważną kwestią są finanse i ze być może nie masz wyboru, ok, rozumiem, uważam ze jeśli sie czegoś chce to trzeba o to walczyć tylko każdy chce ci wyjaśnić jak trudno ci będzie po słabszej uczelni, niektórzy juz to poczuli w przypadku matur kiedy musieli uczęszczać na kursy bo np miali niski poziom nauczania danego przedmiotu, tylko ze wiedzę z liceum taki kurs da radę nadrobić a 5lat studiów nie

Edytowane przez misziaaa18
Czas edycji: 2011-05-13 o 11:39
misziaaa18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-13, 11:40   #27
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
no tak tylko widzisz, ja naprawde nie mam wyjscia, jesli chce studiowac to musze pogodzic sie z olsztynem. Ale tak mysle ze skoro mowisz ze to nie ma sensu to chyba jednak odpuszcze sobie w koncu jak twierdzisz wiesz jak to wyglada...
A powiedz, czy masz jakieś konkretne powody nie do obejścia, dla których w grę wchodzi tylko Olsztyn? Bo na razie podałas jeden - nie lubisz duzych miast, a w mniejszych nie masz nikogo, kto by cie oprowadził, a to jest jak najbardziej do obejscia.

Uważam, że należy walczyc o swoje marzenia, tylko rozsądnie. Jeśli naprawde chcesz byc prawnikiem to nie powinnaś z tego rezygnować, natomiast powinnaś poswięcić bardzo dużo wysiłku na to, by studiować na dobrej uczelni.

Stary 2011-05-13, 13:32   #28
Artist of sky
Przyczajenie

no mam dosc duzy powod ale to nie jest raczej opowiesc na forum w skrocie powiem problemy rodzinne no i do tego tez finansowe
Stary 2011-05-13, 15:09   #29
Red Lipstick
Wtajemniczenie

Już nie przesadzajcie, z tym wybitnym poziomem nauczania na UW. Mam dużą styczność z prawem na tej uczelni i porównując np. z prawem na UKSW, wielkiej róznicy nie ma. Wręcz przeciwnie, prawnicy na uksw mają w sesji np. 7 egzaminów, w tym 3 ustne. Poziom merytoryczny egzaminów jest dość wysoki.
UW wciąż jest w ścisłej czołówce, ale nie ma co ukrywać, że już teraz w dużej mierze ze względu na wyrobioną przez lata renomę, a nie na poziom.
Stary 2011-05-13, 17:03   #30
Artist of sky
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Red Lipstick Pokaż wiadomość
Już nie przesadzajcie, z tym wybitnym poziomem nauczania na UW. Mam dużą styczność z prawem na tej uczelni i porównując np. z prawem na UKSW, wielkiej róznicy nie ma. Wręcz przeciwnie, prawnicy na uksw mają w sesji np. 7 egzaminów, w tym 3 ustne. Poziom merytoryczny egzaminów jest dość wysoki.
UW wciąż jest w ścisłej czołówce, ale nie ma co ukrywać, że już teraz w dużej mierze ze względu na wyrobioną przez lata renomę, a nie na poziom.
moj kolega studiuje na UW i mowi ze nie jest wcale ciezko. Więc sama juz nie wiem jak to w koncu jest w tym poziomem nauczania... kazdy mowi cos innego

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------

Cytat:
polski rozszerzony raczej lepiej, niż podstawa
najbardziej jestem zadowolona z angielskiego

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

A co myślicie o poziomie prawa na UŁ?
no ja tez mam takie wrażenie że chyba rozszerzenie lepiej ale wszystko okaże się w czerwcu
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości