![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Przyszli studenci prawa na uwm 2011/2012
witam.
Wybierasz sie na prawo na uwm. Dolacz do tematu. Poznaj nowych ludzi. Zapraszam wszystkich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Przyszli studenci prawa na uwm 2011/2012
Szkoda,że nie ogólnie na prawo, bo bym dołączyła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Autorko, nie chcę być złośliwa, ale jeśli wyniki matury na to pozwolą, idź może na inną uczelnię na to prawo. Prawo w Olsztynie jest hm.. mało prestiżowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
oczywiscie ze mozesz dolaczyc,nie ma zadnego problemu. A gdzie sie wybierasz?
---------- Dopisano o 06:07 ---------- Poprzedni post napisano o 06:00 ---------- zdaje sobie z tego sprawe,niestety nie mam wyjscia. Ale mysle ze jesli bede chciala sie uczyc to na pewno dam pozniej sobie jakos rade. Nie wszyscy moga wybierac pomiedzy uczelniami bo w moim przypadku wlasnie tak jest. Ale wydaje mi sie ze lepiej jest robic to co sie lubi niz cos o czym nie masz pojecia tylko dlatego ze jakas uczelnia ma zly prestiz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja się wybieram na UŁ
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Peggy, ale weź pod uwagę, że nie każdego stać na studiowanie poza miejscem zamieszkania, często mimo zdolności
![]()
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- a w ogole to jest tu ktos kto orientuje sie jak trzeba zdac mature zeby dostac sie na ten kierunek na uwm? Bo chyba jakies wymagania sa... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Napisałam przecież, żeby Autorka nie szła na UWM jeśli ma taką możliwość. A o tym, że Autorka jest z Olsztyna nigdzie nie było napisane. Znam osoby, które są z innych miast, a poszły do Olsztyna (choć dostałyby się np. na UW na wieczorowe) - a potem jest zdziwienie i niezadowolenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty niepoważna jesteś? Z takim podejściem to na prawie daleko nie zajedziesz. ---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Cytat:
Kurde, ja nie rozumiem, prawo to naprawdę dziedzina, w której należy się wykazać jakimś sprytem, życiowym ogarnięciem i inteligencją, a przychodzi taka lebioda życiowa, która nie jest w stanie ogarnąć najprostszych rzeczy i pcha się na upartego. Nawet jeśli studia w Olsztynie są banalnie łatwe, to jednak po zakończeniu studiów przydałoby się pracować w zawodzie, a nie w McDonaldzie, nie? Nikt na tacy pracy nie przyniesie, trzeba coś od siebie dac, a nie żyć marzeniami.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
ja nie szukam tutaj zasad rekrutacji gdyz o tym juz wiele czytalam lecz chodzi mi o to zeby ktos kto w tamtym roku dostal sie na ten kierunek powiedzial mniej wiecej ile trzeba miec punktow i ile jest miejsc. Nie znasz mnie a wypowiadasz sie na moj temat. Nie napisalam tutaj po to aby ktos ocenial to czy sie nadaje na ten kierunek czy nie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jednakowoż czasem warto mierzyć siły na zamiary. Jako osoba, która dopiero startuje w tym kierunku powinnaś czasem posłuchać ludzi, którzy maja za sobą doświadczenie w takiej dziedzinie.
Nie mówię, że kompletnie się nie nadajesz, bo tego ocenić nie mogę, natomiast z twoich kilku wypowiedzi pewne wnioski wyciągnąć można. Prawo to nie jest zabawa, nawet na słabej uczelni. Nawet jeśli z palcem w dupie skończysz te studia, to znaleźć zatrudnienie lub dostać się na aplikację będzie już o niebo trudniej (bo egzaminy na aplikacje są nie dość, że pierońsko trudne to jeszcze odgórnie ustalane w całej Polsce, czyli nie będą na takim samym poziomie, jak całe twoje studia, a na wiele, wiele wyższym). W związku z tym już od początku trzeba wykazywac pewne predyspozycje, pewne zdolności, radzić sobie w różnych sytuacjach, a ty piszesz, że do innego miasta nie pójdziesz bo nie ma cię kto tam oprowadzić... Zastanów się, czy faktycznie dasz radę w tym zawodzie. Nie na studiach, ale później, w zawodzie. Bo znacznie gorzej będzie, jak za kilka lat nagle obudzisz się z ręką w nocniku.
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
mialam juz do czynienia z ta praca. Fakt faktem po znajomosci moglam zobaczyc czy sobie poradze i czy to jest wlasnie to co chce robic. A do tego jest to kierunek ktory jako jedyny mnie interesuje, zawsze lubilam ogladac filmy z tym zwiazane i czytac gazety prawne. A Ty studiujesz lub studiowalas skoro tyle o tym wiesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
To skoro cię ten kierunek interesuje i chcesz być w przyszłości prawnikiem, to czemu z głupiego powodu zamykasz sobie drogę na lepszą uczelnię? (chyba,że jest jakiś inny powód, o którym nie wspomniałaś). Jeśli dobrze się w tym czujesz to warto zawalczyć o dobre wykształcenie.
Jeszcze weź poprawkę na to, że studia prawnicze z samym zawodem i z filmami niewiele mają wspólnego. To jest po prostu dużo rycia - więc póki jeszcze masz czas to może zorientuj się wśród obecnych studentów tej uczelni (bo na każdej jest inaczej) jakie są przedmioty, na czym polegają itd. Poprzestańmy na tym, że wiem o tym kierunku i środowisku prawniczym dużo, nie będę wdawać się w szczegóły, bo nie chcę uzewnętrzniać się na forum publicznym ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- jak Ci poszedl polski rozszerzony? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do tego co pisała Narrhien - już dawno skończyły się czasy, kiedy studia były domeną ludzi bystrych i ogarniętych, teraz studiują wszyscy. I skutki są opłakane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Studiowanie prawa na uwm to tylko stara czasu! jesli tak bardzo zalezy ci na tym, zeby byc prawnikiem to postaraj sie o lepsza uczelnie! bo po tej i tak nim nie bedziesz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Bo ja mam takie idealistyczne podejście do życia...
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
uwazam ze jesli ktos idzie na studia po to aby miec papierek to nawet UJ mu nie pomoze ale jesli ktos chce zdobywac wiedze i potrafi konsekwentnie dazyc do celu to wszedzie ta wiedze zdobedzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Tylko że, tak jak mówię, myśl o przyszłosci. Po prawie będziesz pewnie chciała isć na aplikację, prawda? A egzaminy na aplikację są bardzo trudne. Ludzie po UJ, po UW maja z nimi problemy, mimo że tam przez 5 lat studiów mają wysoki poziom nauczania i są przyzwyczajani do tego typu egzaminów. Słabsza uczelnia nie przygotuje cię odpowiednio do tego.
Mozesz próbowac sama się do tego przygotowac, jasne, to jest mozliwe, ale jednak zastanów sie, czy faktycznie podołasz ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() najbardziej jestem zadowolona z angielskiego ![]() ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- A co myślicie o poziomie prawa na UŁ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
po 1) skutki są opłakane, po 2) utrudnia sie życie/karierę naprawdę zdolnym bo się namonożyło ludzi w danym zawodzie i ciężko się przebić tym zdolnym i naprawdę wykształconym, a i tak wszyscy jadą na znajomościach.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
nie ma co rezygnować z marzeń i nikt cię tu nie chce zniechęcić, tylko ludzie starają uświadomić tobie jak ciężko ci będzie po słabszej uczelni, egzaminy na aplikację sa ustalane odgórnie i właśnie ludzie po słabszych uczelniach mają dużo trudniej, pytanie brzmi czy masz w sobie wystarczająco duzo samozaparcia żeby się uczyc sam z siebie, bo słaba uczelnia ciuebie nie przymusi musisz sam siebie zmusić do wytężonej nauki, zastanów się teraz bo potem nie zdasz egzaminów na aplikację i co ???
ja wiem że w przypadku studiów ważną kwestią są finanse i ze być może nie masz wyboru, ok, rozumiem, uważam ze jeśli sie czegoś chce to trzeba o to walczyć tylko każdy chce ci wyjaśnić jak trudno ci będzie po słabszej uczelni, niektórzy juz to poczuli w przypadku matur kiedy musieli uczęszczać na kursy bo np miali niski poziom nauczania danego przedmiotu, tylko ze wiedzę z liceum taki kurs da radę nadrobić a 5lat studiów nie Edytowane przez misziaaa18 Czas edycji: 2011-05-13 o 11:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam, że należy walczyc o swoje marzenia, tylko rozsądnie. Jeśli naprawde chcesz byc prawnikiem to nie powinnaś z tego rezygnować, natomiast powinnaś poswięcić bardzo dużo wysiłku na to, by studiować na dobrej uczelni.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
no mam dosc duzy powod ale to nie jest raczej opowiesc na forum w skrocie powiem problemy rodzinne no i do tego tez finansowe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Już nie przesadzajcie, z tym wybitnym poziomem nauczania na UW
![]() UW wciąż jest w ścisłej czołówce, ale nie ma co ukrywać, że już teraz w dużej mierze ze względu na wyrobioną przez lata renomę, a nie na poziom.
![]() |
#30 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.