Zielona karta dla kobiety w ciąży. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-05-03, 20:11   #1
juliakoprowska
Przyczajenie

Zielona karta dla kobiety w ciąży.

Cześć
Mój chłopak mieszka w USA, a ja w Polsce. K. ma obywatelstwo USA, mieszkał tam już kiedyś kilka lat, potem w Polsce, niedawno znów wyjechał. Ja zostałam w Polsce, bo nie mam green card, wizy ani obywatelstwa. Chciałabym do niego dołączyć, ale zdaje sobie sprawę, że tak po prostu wizy nie dostanę. Wymyśliliśmy sobie z K., że on przyjedzie do mnie do Polski i postaramy się o dziecko. K. twierdzi, że wtedy bez problemu dostanę zieloną kartę i będę mogła do niego dołączyć. Czy to prawda, że kobietaa będąca w ciąży z obywatelem USA bez problemu dostanie zieloną kartę? Czy jeśli urodziłabym w Polsce to ja i dziecko będziemy bez problemu mogli lecieć do Stanów? Dziękuję za wszelkie porady.
juliakoprowska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-03, 20:25   #2
201604250941
Konto usunięte

Dot.: Zielona karta dla kobiety w ciąży.

Nie sadze, aczkolwiek nie wiem, powinnas za niego wyjsc za maz w Polsce, wtedy dostaniesz.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-03, 21:32   #3
Ilsa Lund
Zakorzenienie

A czemu nie możesz wjechać na wizie narzeczeńskiej ? Masz wtedy 90 dni na wzięcie ślubu, bez żadnego dziecka

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-03, 21:54   #4
Reign of light
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez juliakoprowska Pokaż wiadomość
Cześć
Mój chłopak mieszka w USA, a ja w Polsce. K. ma obywatelstwo USA, mieszkał tam już kiedyś kilka lat, potem w Polsce, niedawno znów wyjechał. Ja zostałam w Polsce, bo nie mam green card, wizy ani obywatelstwa. Chciałabym do niego dołączyć, ale zdaje sobie sprawę, że tak po prostu wizy nie dostanę. Wymyśliliśmy sobie z K., że on przyjedzie do mnie do Polski i postaramy się o dziecko. K. twierdzi, że wtedy bez problemu dostanę zieloną kartę i będę mogła do niego dołączyć. Czy to prawda, że kobietaa będąca w ciąży z obywatelem USA bez problemu dostanie zieloną kartę? Czy jeśli urodziłabym w Polsce to ja i dziecko będziemy bez problemu mogli lecieć do Stanów? Dziękuję za wszelkie porady.
bzdury gada Twoj TZ.

a czemu nie moze sie z Toba chajtnac? po slubie zlozylby papiery I dostalabys zielona karte.
co to za pomysl, zeby Ci zrobic dziecko? Dziecko nic tu nie pomoze.
Jeszcze gdyby dziecko sie urodzilo w Stanach, poniewaz tu jest prawo ziemi, to mial;oby obywatelstwo, ale to automatycznie nie sprawi, ze Ty bedziesz miala. Dziecko , jesli ma obywatelstwo, moze zlozyc na rodzica papiery dopiero gdy osiagnie pelnoletnosc.

Jesli tak mu zalezy na Tobie I zebys byla z nim w Stanach, to niech sie chajta, a nie robi Ci dziecko, co za poroniony pomysl
Reign of light jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-03, 22:54   #5
juliakoprowska
Przyczajenie

Ślub jak najbardziej wchodzi w grę. Po prostu chcielibyśmy już mieć dziecko, niekoniecznie biorąc ślub. Ale faktycznie, jeśli potem miałoby się nie udać, miałabym zostać z dzieckiem w Polsce, albo K. musiałby wrócić tutaj, to szkoda by było marnować szansy na lepsze życie. Lepiej z dzieckiem zaczekać, a wziąć ślub. A jeszcze takie pytanie, obojętnie ile będziemy po ślubie to mogę starać się o zieloną kartę?

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

Doczytałam, że jest też opcja wizy narzeczeńskiej K1. I wziąć ślub na terenie USA. Wtedy mogę starać się o otrzymanie zielonej karty prawda?
juliakoprowska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-04, 00:08   #6
Reign of light
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez juliakoprowska Pokaż wiadomość
Ślub jak najbardziej wchodzi w grę. Po prostu chcielibyśmy już mieć dziecko, niekoniecznie biorąc ślub. Ale faktycznie, jeśli potem miałoby się nie udać, miałabym zostać z dzieckiem w Polsce, albo K. musiałby wrócić tutaj, to szkoda by było marnować szansy na lepsze życie. Lepiej z dzieckiem zaczekać, a wziąć ślub. A jeszcze takie pytanie, obojętnie ile będziemy po ślubie to mogę starać się o zieloną kartę?

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

Doczytałam, że jest też opcja wizy narzeczeńskiej K1. I wziąć ślub na terenie USA. Wtedy mogę starać się o otrzymanie zielonej karty prawda?

Obojetnie ile, ale im szybciej zlozy na Ciebie papiery tym lepiej.
Najszybciej by sie to wszystko zalatwilo, gdyby udalo Ci sie tu przyleciec, wzielibyscie slub I Twoj maz by zlozyl na Ciebie petycje. to troche kosztuje pare tys. $$$ nie wiem ile teraz, bo ja przez to przechodzilam z 9 lat temu, wiec ceny mogly sie zmienic.

tutaj Ci wklejam oficjalny website, wszystko jest co I jak zrobic:
http://www.uscis.gov/green-card/gree...ive-us-citizen

Jest tez obcja tej wizy narzeczenskiej, badz mozecie zawrzec zwiazek w Polsce I maz Ci tez moze zlozyc na Ciebie papiery. ale chyba to dluzej trwa, moja przyjaciolka miala tak.
Ja bralam slub w Stanach I od razu maz zlozyl na mnie te forms.

Pamietaj jednak, ze samo to, ze wyszlas za obywatela nie= green card.
Twoj maz musi zlozyc papiery. Musi byc Twoim sponsorem, wykazac sie, ze potrafi Cie tu utrzymac etc.
Jak juz wezmiecie slub I maz na Ciebie zlozy papiery, czeka Was pozniej interview z oficerem imigracyjnym. Jesli malzenstwo jest prawdziwe nie ma sie o co martwic. ale skladajcie dowody na to, ze Wasze malzenstwo jest prawdziwe, nie dla paierow. Musicie wykazac, ze razem mieszkacie, ze macie wspolne konto, ubezpieczenie zdrowotne, etc, etc. jesli wszystko bedzie ok, to dostaniesz pierw karte na 2 lata. Potem Twoj maz znow bedzie musial zlozyc na Ciebie kolejne papiery na zdjecie kondycji z Twojej GC, I co za tym idzie kolejne $$$
Wtedy tez musicie udowodnic, ze jestescie nadal malzenstwem, ze razem mieszkacie, etc. wysylacie te papiery I wtedy najczesciej nie masz juz 2 interview(chyba, ze maja jakies watpliwosci), tylko wysylaja Ci zielona karte na 10 lat.
Jak pobedziesz 3 lata na GC, to mozesz sie ubiegac o obywatelstwo(bo maz jest obywatelem) gdybys miala karte zdobyta inna droga, to o obywatelstwo mozna sie ubiegac po 5 latach.
Musisz zdac egzamin I kolejne interview I potem masz przysiege.

to tak w wielkim skrocie, mam nadzieje, ze pomoglam
Reign of light jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-05, 13:09   #7
la_bellegerent
Raczkowanie

W takim przypadku jaki opisujesz są dwie rozsądne opcje. Jedną jest złożenie przez Twojego narzeczonego petycji o wizę narzeczenska K1, w której należy umieścić rozmaite dowody na istnienie związku, w żadnym wypadku nie wspominające o tym ze bardzo zależy Ci na zielonej karcie (zazwyczaj na tym etapie USCIS uznaje takie oświadczenia za "red flag" i odrzuca Twoja petycję z obawy ze nie chodzi tu o miłość a jedynie o uzyskanie przywilejow).
Kolejna opcja jest ślub w Polsce i następnie zlozenie petycji o wizę małżeńską CR-1.
A propos ciąży, dziecko niczego nie ułatwi, wręcz przeciwnie, dołoży papierkowej roboty.
Ślub w stanach na wizie turystycznej to bardzo ryzykowny krok którego nie polecam.

Niestety, te wizy które Ci opisalam nie należą do najłatwiejszych. Pomijając koszta i nerwy największym problemem jest czas oczekiwania. K1 to w tej chwili czas oczekiwania oscylujący między 6-10 miesiącami od wysłania petycji do interview w ambasadzie, natomiast CR-1 to około 12 miesięcy.

Miłość nie wybiera, jednak w przypadku posiadania ukochanej osoby z USA trzeba się uzbroić w cierpliwość i znosić biurokrację która niestety od nas różni się tym, że serca nie posiada.

Dodam jeszcze ze tak jak wspomniała przedmowczyni, Twój wybranek musi udowodnić ze będzie mógł was oboje utrzymać przez kilka pierwszych miesięcy Twojego pobytu w stanach, gdyż bez kolejnych formalności nie będziesz mogła podjąć pracy zarobkowej.
la_bellegerent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości