|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dziwne odżywianie
Martwię się o córkę kuzynki. Dziecko ma 8 lat i nie je wielu potraw. Chyba łatwiej by było napisać co je. Na śniadanie bułki sztuczność z tesco. (Takie mleczne) z jednym rodzajem wędliny ze sklepu. Na obiad tylko frytki i nic więcej, żadne mięso,sól czy nawet sos. Ziemniaków nie zje. Zero surówek,zero masła. Czasami zje jabłko. Nie lubi słodyczy. Kompletnie żadnych.Nigdy nie miała w buzi czekolady,chipsów, batonów nic. Lody wywołują u niej odruch wymiotny. Do picia wybiera tylko wodę. Jest dość dużym dzieckiem o normalnej budowie ciała. Była u mnie przez kilka dni i próbowałam ją przekonać do normalnego jedzenia,ale po prawie 2 dniach skapitulowałam, bo piła tylko wodę i usmażyłam frytki. Wyniki ma rewelacyjne. Jak rozszerzyć dietę? kuzynka nie ma siły już na nią. Lekarze nie potrafią znaleźć przyczyny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dziwne odżywianie
W szkole co je? Wodę tylko pije przez cały dzień? Nie chce zjeść tego samego posiłku co rodzice? Od jakiego czasu to trwa?
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Kiedyś oglądałam program o facecie, który jadł tylko frytki, nawet zjedzenie frytek w innym kolorze niż normalnie wywoływały u niego odruch wymiotny, to było jakieś zaburzenie, jak znajdę linka to wkleję. Tylko to był dorosły facet.
---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Nie znalazłam, ale znalazłam o tym zaburzeniu (nie mówię, że dziewczynka je ma, żeby nie było!!) http://www.poradnikzdrowie.pl/psycho...nie_37353.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Polecam wizytę u terapeuty SI (integracji sensorycznej), takie wybiórcze jedzenie często jest objawem zaburzeni integracyjnych. Prywatnie, na nfz raczej się nie dostaną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
W sumie od urodzenia. Długo była karmiona piersią do 3 lat. Wiadomo,że były do diety włączane inne rzeczy,ale bez skutku. kiedyś sięgnęła po frytki i potem już tylko wołała to. Nic innego ani oszustwem,ani sposobem nie da się. Nawet próba zamiany wędliny, na inną wyglądającą identycznie nie skutkuje. W szkole je suche bułki obłożone wędliną bez masła. To co rodzice i brat nie zje. Też już sugerowałam jej właśnie udanie się do terapeuty,ale bez skutku. To jest przecież nienormalne,żeby dziecko jadło ciągle to samo i nawet słodyczy nie lubiło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Ajah, nie rozumiesz chyba - nie żałuje dziewczyna, że nie chce dziecko słodyczy, ale NAWET słodycze nie podchodzą - czyli coś, co raczej dzieci bardzo chętnie wcinają. Ot, takie umocnienie anomalii.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dokładnie nie martwię się,że nie je słodyczy. Tylko to jest bardzo dziwne. Sama jako dziecko mogłam żyć niemal bez jedzenia,byłam niejadkiem,ale słodycze jadłam chętnie
![]() Edytowane przez waleriag Czas edycji: 2015-04-01 o 21:13 Powód: błąd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jedyne co mi przychodzi do głowy - jak u Ciebie będzie weź jakiś produkt, którego ona nie chce zjeść i zacznij opisywać go w taki sposób żeby zechciała. Np. kiedyś na studiach mieliśmy taki projekt trzeba było przekonać profesora w jednym zdaniu aby zechciał zjeść pasztet (którego on nienawidził) dosłownie opisałam tak: Pasztet "tu nazwa" jest zrobiony z najdelikatniejszego mięsa królika, dzięki kremowej konsystencji rozpływa się w ustach muskając wszystkie kupki smakowe. Profesor powiedział że opis bardziej pasuje do czekoladek ale ma chęć zjeść go ![]() Myślę, że gruszka może być łatwa w opisie ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Polecam wizytę u terapeuty. Jednak wiele dzieci to niejadki. Moi kuzyni byli właśnie takcy. Kuzyn jak był mały jadł gorace kubki na obiad z grzankami. Nic więcej. Kiedyś kazali mu zjeść jajko to trzymał je w buzi tak długo aż zwymiotował. Kuzynka po dwóch łyżkach zupy była najedzona. Moja sąsiadka też nic nie chciała jeść. Teraz cała trójka to normalni ludzie, bez zaburzeń.
![]() |
![]() |
#11 | |
Rotmistrz
|
Cytat:
Dalabym spokoj skoro dziecko rozwija sie prawidlowo. Moj najstarszy syn tez bardzo malo je I bardzo wybiorczo, nielubi slodyczy, nietknie sie coli ani innych tego typu napojow, mimo to jest bardzo sprawny fizycznie, jest mega ruchliwy I co najlepsze, ma nadwage. Mysle,ze organizm sam tym dzieciom podpowiada co im potrzeba. Ale doskonale rozumie niepokoj. Bo jednak frytki I jakas tam wedlina ze sztuczna bulka to go...no, a nie jedzenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.