Jak się zmienić i przestać przejmować opinią innych? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-07, 18:00   #1
xIgnorancex
Przyczajenie

Jak się zmienić i przestać przejmować opinią innych?

Witam wszystkich na forum. W sumie nie wiem od czego zacząć, ale postaram się jakoś opisać swoją sytuację.
Rocznikowo mam 16 lat. Chodzę do 3 gim, co wiąże się z tym, że już niedługo pójdę do liceum. Wiem, że dla niektórych tutaj mogę być jeszcze młoda i głupia, ale proszę o wyrozumiałość. To dla mnie bardzo ważne, bo chcę się zmienić, być inaczej spostrzegana w nowej szkole. Chciałabym być bardziej przebojową osobą. Taką, która nie ma problemów w kontaktach z innymi ludźmi, jest zawsze wesoła, gadatliwa, można liczyć na jej pomoc. Niestety to jest kompletne przeciwieństwo mojej osoby. Mam kłopoty z rozmawianiem z innymi, czuję wtedy, jak mi się głos łamie i to wszystko jest takie... nienaturalne. W swoim towarzystwie potrafię się śmiać, gadam swobodnie, czasami nawet wydaje mi się, że zachowuję się idiotycznie. Innym moim problemem są kompleksy. Mam dni, kiedy nie mogę się na siebie patrzeć i chce mi się płakać, że muszę taka być. :-( Jestem po prostu tragiczna. Często czuję, że inni się ze mnie naśmiewają. W klasie mam nawet 2 takich, co do których jestem pewna, że się ze mnie nabijają. Jeden z nich ciągle podchodzi do mnie i udaje wielki "podryw", a drugi ma z tego niezły zaciesz. Czasami to ignoruję, a czasami odpowiadam coś ironicznie lub patrzę na niego z politowaniem. Ostatnio jednak stwierdziłam, że lepiej będzie jak przestanę strzelać takie miny przy takiej facjacie.
Powracając jednak do samego wyglądu - nie mam pojęcia, jak przestać się nim przejmować i pogodzić się z tym, że nigdy nie będę taka ładna jak inne dziewczyny. :-( W dodatku ciągle czytam i słucham opinii innych ludzi o tym, jak powinien wyglądać "ideał" przez co moje zdanie co chwilę się zmienia. Przykładowo - ktoś twierdzi, że atrakcyjne są tylko i wyłącznie osoby o ciemniejszej karnacji, a mi się od razu pogarsza humor i zastanawiam się, jak się trochę "przyciemnić" (chociaż naturalnie jestem strasznie blada, z czego przez długi czas byłam zadowolona). I właśnie nie mam pojęcia co zrobić, żeby przestać być aż tak zależną od opinii innych, mieć swoje zdanie, umieć powiedzieć: "mnie się podoba to, co posiadam i mam gdzieś waszą opinię". Tylko, że tak nie potrafię. :-(
Proszę więc tutaj o jakąś radę. Może któraś z Was też przez coś takiego przechodziła i udało jej to przezwyciężyć? Bardzo mi na tym zależy, chciałabym, abym na stare lata mogła miło wspominać liceum i żeby inni nie widzieli mnie jako dziwaczkę. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
xIgnorancex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-07, 18:57   #2
Matheyas
Raczkowanie

Dot.: Jak się zmienić i przestać przejmować opinią innych?

Po prostu dorastasz... Albo wyrośniesz na śmiałą osobę, albo na zamkniętą w sobie. Nie raz widziałem baaa nawet to przeżyłem jak z mojej cichej kochanej dziewuszki, zamieniła się ostra imprezowa dziewuszka... To nie było fajne cóż byliśmy młodzi

Może to dobry moment na psychologa? Psycholog pomaga, nie rani.

W telewizji tego nie mówią:
https://www.youtube.com/user/CEPERolkV8

"Bo nie o to chodzi by zmieniać świnię przy korycie, tylko koryto im zabrać."
Janusz Korwin Mikke
Matheyas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości