|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Czy ja dobrze się odżywiam ?
Witam ! Mam mały problem z odżywianiem .. sęk w tym, że nie wiem czy jem wystarczająco ... Mam 170 cm ... 64 kg ... przez ostatnie 3 miesiące schudłam 10 kg .. ćwiczę 3-4 x w tygodniu - kobieta 20 lat .Teraz chcę popracować nad utrzymaniem wagi .. Moja dieta przez 3 miesiące mniej więcej wygląda tak :
I - dwie kromki chleba razowego + twaróg naturalny + pomidor lub jajecznica z 2 jajek z kromką chleba ... ewentualnie do tego jeszcze jakąś sałatkę lub jogurt naturalny 250 ml II jablko albo banan . Jak jestem glodna jem banana z jogurtem nat. ewentulanie kanapke . III najczęsciej too : 3 ziemniaki, pol piersi z kurczaka i marchewka ... wszystko robione na parze IV - znowu jakiś owoc V 2 gotowane jajka z kromka chleba lub 2 kanapki lub jakaś saltalka z kurczakiem Oczywiście nie jem tego codziennie, ale jak nie mam czasu zbytnio na gotowanie to właśnie tak wygląda mój dzień . Czy to dobre odżywianie , czy powinnam raczej zwiększyć ilość kalorii ? Dzięki za pomoc
|
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Czy ja dobrze się odżywiam ?
Za mało jedzenia, za mało tłuszczy, takim jedzeniem zniszczysz sobie tylko zdrowie i psychikę.
![]() JEdz więcej! |
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Za mało owoców i warzyw i jak nie jesz ryb 4x w tygodniu to powinnaś brać łyżeczkę tranu dziennie.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
może nastapić niedobór minerałów i witamin w organizmie, a za tym wystąpią problemy zdrowotne.
|
|
|
|
|
#5 |
|
.
|
ja bym wywaliła te owoce na rzecz zbilansowanego posiłku - węgle, białko, tłuszcze i warzywa, bo niewiele ich jesz. jeśli robisz marchewkę na parze to nie lepiej zjeść surową?
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owoce to jedno z najcenniejszych źródeł witamin, soli mineralnych , błonnika i czystej wody. Nie ma potrzeby ich wywalać. Dziewczę chudło dość szybko, zamiast wywalać, teraz powinna dodawać żeby było utrzymanie zamiast redukcji. Do tych owoców proponuję dodać trochę orzechów, wiórek kokosowych, nasion. A na chleb masło. Bo w tej diecie bardzo cieniutko z tłuszczami, reszta całkiem OK. Ta mania antyowocowo-białkowa jest naprawdę męcząca i kompletnie niczym nie uzasadniona. To tylko pokłosie pakerskich schiz na punkcie mitycznego katabolizmu mięśni wywołanego nawet przelotem muchy owocówki koło posiłku. :/
|
|
|
#7 |
|
.
|
Nie, dietetycy tez zalecaja ograniczenie owocow, czyli spozywanie ich do obiadu. Ja tam wole jesc wiecej warzyw niz owocow, a wegle miec z innych zrodel.
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
Nie jestem przeciwniczką węgli, ale za dużo chleba.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:10.