|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Podróż samolotem w ciąży
Co sądzicie o podrózy samolotem w czasie ciąży?
Bo ja się zastanawiam, musze lecieć z Warszawy do Szczecina, moja ciąża przebiega prawidlowo i nie wiem czy się zdecydowac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Podróż samolotem
Ja mam podobny problem, tyle, ze chce leciec troche dalej. Moj maz uparl sie zeby leciec jeszcze w tym roku na urlop i mamy leciec z Niemiec na Majorke (1,5h lotu), to bedzie jakis 4ty lub 5ty miesiac ciazy. Mam pewne obawy. Moja siostra leciala 2 lata temu do Polski jak byla w 5tym misiacu ciazy no i musze przyznac, ze wszystko bylo ok. Wiec chyba czemu nie??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
witam!
ja mam leciec 12.06 na dwa tyg do maroka. lot 4 godziny. bedzie zaczynal sie moj 14 tydz. ciazy. z tego co czytalam i rozmawialam z lekarzem lot jest niewskazany w pierwszym trymestrze i pod koniec ciazy. drugi trymest jest ponoc najlepszy na podroze! no i to tez zalezy indywidualnie od osoby, jak znosi podroze i ogolnie lot samolotem. ja np. bardzo dobrze. dosc czesto podrozujemy i mysle sie zecyduje ![]() nasze baby zreszta zostalo poczete wlasnie podczas podrozy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
w pierwszym trymestrze nie zaleca się lotów samolotem, bo wtedy najczęściej dochodzi do poronień - więc lepiej dmuchać na zimne. w drugim trymestrze jeżeli nie ma żadnego zagrozenia porodem przedwczesnym można lecieć spokojnie. w trzecim lekarze nie zalecają lotów samolotem, bo niektóre kobiety pod wpływem lotu (nie wiadomo czy to sam lot czy stres, czy startowanie lub lądowanie) zaczynają rodzić. niektóre linie lotnicze żądają zaświadczeń od ginekologa, że to jeszcze nie pora a inne w ogóle nie przewożą kobiet w ostatnich miesiacach ciąży.
nie chcą mieć kłopotu w razie co. ja ich rozumiem ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja własnie w terminie w ktorum mam lecieć bede zaczynać 9 miesiąc i sie bardzo waham.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
hmmmmm, wydaje mi sie troszke pozno na takie podroze samolotem. Poza tym niektore linie lotnicze zezwalaja na takie eskapady tylko do 32- 33tyg. Dowiedz sie najlepiej bezposrednio u przewoznika czy nie bedziesz potrzebowala zaswiadczenia od lekarza bo w tak zaawansowanej ciazy moga tego wymagac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
mimmi, zapytaj lekarza - ale wg wszelkich informacji jakie slyszalam / widzialam / czytalam (tez w liniach lotniczych!) to zwykle po 32 tygodniu nikt juz nie chce zabierac podwojnej na poklad, a nie zalecane jest to juz od 26 tygodnia.
Nie wiem, czy chcesz leciec prywatnie czy sluzbowo - ale jesli sluzbowo, to zgodnie z polskim prawem pracy nie musisz nigdzie wyjezdzac... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
![]()
Hi Kochane Mamusie!!!
Mam do Was pytanie, ktore ostatnio bardzo mnie trapi. Jak to jest z podrozami samolotem w ciazy. Ja jestem teraz w 16tym tygodniu ciazy i za kilka dni czeka mnie 1,5h podroz samolotem. Nastepnie (za ok 3 tygodnie) 2 podroze (tam i powrot) tez 1,5h. No i kolejny raz tam i powrot pod koniec sierpnia (to bedzie jakis 23-24 tc. Zastanawiam sie, wiec czy tak czeste podroze nie zaszkodza maluszkowi. Wiem, ze silna zmiana cisnienia w kabinie podczas startu i ladowania, moze byc niebezpieczna dla pecherza plodowego. Jeden lot, to nie taki problem, ale kilka?? Moj lekarz twierdzi, ze mozna latac. A ja sama mam pewne watpliwosci. Czy ktoras z Was latala tak czesto w czasie ciazy?? I czy pozniej bylo wszystko ok?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kilka podrozy samolotem w II trymestrze ciazy??
Kamilko z tego co slyszalam nie zaleca sie latac samolotem w pierwszym trymestrze ciazy poniewaz moze wywolac to poronienie (choc pewnie nie zawsze), no i w ostatnim bo to koncowka ciazy. Najbezpieczniejszy to drugi trymestr. Ja na razie nie jestem w ciazy (ale nie dlugo planujemy starania) i wiem ze latanie rowniez mnie czeka bo mieszkam w Anglii.
Jestes w 16 tc wiec wszystko powinno byc wporzadku skoro tak powiedzial Ci Twoj lekarz. Glowa do gory bedzie dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja też będę w 16 tyg. lecąc samolotem 2 x po 3 godziny. Położna nie widzi przeciwwskazań.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
witam Cie kamilka23
![]() ja wlasnie niedawno wrocilam z wakacji, oczywiscie samolotem! lecialam wroclaw-warszawa 1 godz warszawa-agadir 4 godz i powrot to samo. czulam sie bardzo dobrze, nic sie nie dzialo podczas podrozy.teraz tez czuje sie swietnie! polecam gume do zucia i ziewanie (wyrownuje cisnienie w uszach) ![]() mysle, ze jak lekarz pozwala, ciaza przebiega prawidlowo i czujesz sie dobrze to czemu nie? zaufaj lekarzowi jakby to bylo dla ciebie niebezpieczne to napewno by nie powiedzial, ze mozesz leciec! a co to na wakacje sie wybieracie? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Dzieki dziewczyny za rady i pocieszenia
![]() Troche mimio wszystko sie boje, ale leciec musze, bo bilet juz zamowiony. Kicia80 - najpierw wracam z urlopu w Polsce do Niemiec. Pozniej wakacje na Majorce, a potem znowu podroz do Polski, bo bede tutaj miala jeszcze kilka spraw do zalatwienia. Kasiu - domyslam sie, ze na urlop sie wybierasz, wiec udanej zabawy zycze! Pozdrawiamy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Kamilka, nie przejmuj się, jak lekarz nie widzi przeciwskazań, to w zasadzie lot samolotem jest lepszy niż długa jazda samochodem
![]() Ja w ciąży leciałam w sumie chyba z 9 razy (liczę pojedyńcze "nogi" lotu) i jest w porządku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Podróż samolotem w ciąży
Ja jestem 1 I trymestrze ciąży i w czwartek lece na Kretę. Oczywiście obawiam się tego lotu, ale wakacje rezerwowaliśmy w lutym, więc lecimy.
Opowiem po powrocie jak poszło |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Lekarz twierdzi, ze OK. Lubie latac, wiec sie nie obawiam. Wszystkie loty do 3h. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ja również mam zaplanowany lot z Hiszpanii do Polski w 25 tyg. a powrót w 30 tyg. w jedna stronę 4 godz. lotu i jeśli lekarz powie, że nie ma jakichkolwiek przeciwskazań to polecę.
Jeżeli tylko dobrze sie czujesz, i położna lub lekarz nie odradzą Ci to myślę, że nie ma czego sie bac. Wszystkim ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
uwazam, ze w ciazy tez mozna podrozowac.. ale po 6 miesiacu bym sie osobiscie nie zdecydowala. nie umiem tego madrze wytlumaczyc, po prostu blizej konca - po co kusic los
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ja latam sporo służbowo, taka praca. Nigdy nic się nie stało. Latałam i latam w pierwszych 2 trymestrach, od 8 miesiąca, z zasady, staram się ograniczyć podróże do niezbędnego minimum.
Wg mnie wszystko zależy czy ciąża przebiega prawidłowo, jeśli tak, to wg mnie niebezpieczeństwo jest żadne. Niemniej zawsze warto się skonsultować z lekarzem i podjąć wraz z nim decyzję. Ja odmawiam jeżdżenia tam gdzie konieczny jest długi lot (8-12 i więcej godzin), albo latanie jest kombinowane, znaczy się przesiadki, biegi po lotniskach, albo koczowanie na lotnisku w jakimś zadupiu przez 8 godzin w środku nocy, na szczęście szef to rozumie i nie stosuje żadnych szantaży ani mnie nie zmusza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja lecialam smolotem w 29 tygodniu ciazy a potem w 33 tc. Lot trwal po 1,5 godziny. Niby wszystko bylo w porzadku ale potem zaobserwowalam, ze moja corcia po tych lotach byla przez jakies 3 dni znacznie mniej aktywna - tzn. bardzo malo sie ruszala... Ale po trzech dniach wrocilo wszystko do normy. Potem kiedy wracalam do domu bylo identycznie, po odbytym locie corcia przez okolo 3 dni bardzo malo sie ruszala.
Z perspektywy czasu chyba bym nie powtorzyla tego i zostala raczej w domu, bardzo sie potem martwilam dlaczego moja zwykle bardzo aktywna Niunia potem siedziala tak ciuchutko... Jeszcze jedno, wiekszosc linii wymaga przedstawienia zaswiadczenia od lekarza w ktorym sie jest tygodniu ciazy i czy ciaza przebiega bez powiklan. Kiedy lecialam do Polski pierwsza rzecza o jaka poprosil mnie pan na odprawie bylo wlasnie takie zaswiadczenie (bez niego maja prawo nie wpuscic ciezarnej na poklad) natomist kiedy wracalam z Polski nikt o takie zaswiadczenie nie prosil. Wiekszosc linii pozwala latac ciezarnym do 34 tc ale najlepiej jest zadzwonic na infolinie i sie wszystkiego samemu wypytac. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Jestem w 13tc lecialam tydzien temu z Hamburga do Egiptu,lacznie w jedna strone ok 6 godz. nic sie nie dzialo i wszystko jest ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Mój lekarz twierdzi, że można latać w ciąży jeżeli przebiega ona prawidłowo a czas lotu nie przekracza 3 godzin. Przy dłuższych podróżach należy po prostu spacerować by pobudzić krążenie.
Ja leciałam do Hiszpanii w 26 tygodniu. Oczywiście również miałam wątpliwości czy to bezpieczne ale na szczęście nic złego sie nie działo ![]() Wcześniej zadzwoniłam do Lotu czy w ogóle wezmą mnie na pokład samolotu, okazało się że do 34 tygodnia nie potrzeba żadnych zaświadczeń od lekarza. W trakcie pobytu miałam również przelot z Barcelony do Madrytu (hiszpańskimi liniami ) - przy odprawie pani zapytała w którym jestem tygodniu ciaży, to wszystko. Dostalismy miejsce niedaleko toalety, i przy wyjściu (nie musiałam sie przeciskać) poza tym w ciągu godzinnego lotu ktos z obsługi kilka razy pytał czy czegoś mi nie potrzeba ![]() Dodam jeszcze, że lekarz poradził mi wziać 2 tabletki no spy przed wylotem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Wiele źródeł, ( tu na przykład ) , podaje że lot jest bezpieczny, ale najlepiej podróż znosi się w drugim trymestrze.., jeżeli nie jest to stresujące dla mamy, i nie ma przeciwskazań od lekarza
![]() Edytowane przez EwaLaskow Czas edycji: 2015-03-19 o 13:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
ja lecialam w piatym miesiacu, przejmowalam sie, ale nic zlego sie nie stalo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:36.