|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
dzieci 4-7 lat
Nie wiem czy to na pewno odpowiednie forum ale napisze
Mam bardzo maly kontakt z jakimikolwiek dziecmi -jestem najmlodsza w rodzinie, nigdy nie bylo w niej duzo dizeci, brak sasiadow dzieciatych - wiec naprawde bardzo malo sie na nich znam Mam poprowadzic zabawe choinkowa dla dzieci 4-7 lat. Nie wiem zupelnie czego sie spodziewac. Jakie sa dzieci w tym wieku- juz rozgadane, juz potrafiace byc bez mamy, trzymajace sie na wlasnych nogach ? No Nic nie wiem. Jakie zabawy i konkursy moglabym wsrod nich przeprowadzic aby nie byly za trudne, aby im sie podobalo i aby nie bylo takze nudno?? prosze o pilne rady. z gory BARDZO dziekuje...
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: dzieci 4-7 lat
pracujesz z dziećmi lub będziesz pracować?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
nie. Jestem w wolontariacie i to bedzie mój pierwszy raz bezposredniej stycznosci z dziecmi (wczesniej zajmowalam sie sprawami ze tak powiem technicznymi). Beda to dzieci z rodzin biednych, nie raz patologicznych. Mamy powymyslac (bo oczywiscie nie bede sama) jakies zabawy i konkursy. A ja w ogole nie wiem jakie sa dzieci w tym wieku no i w ogole nie mam pomyslow.. Pomozecie?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Najprościej: iść do biblioteki i wypożyczyć konspekty zajęć w przedziale wiekowym z jakimi będziesz musiała przeprowadzić zabawe choinkową.
W bibliotece znajdziesz konspekty przede wszystkim fachowe, stosowane w praktyce przez pedagogów Takie konspekty możesz różnie modyfikować w zależności do tego jakie przedmioty i warunki będą panowały w pomieszczeniu w którym będzie odbywał się bal .P.S. w tym wieku dzieci są bardzo wygadane, ciekawskie, zadają milion pytań na minutę. Na pewno nie ma się czego bać, dzieci to także ludzie
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Na kiedy musisz przygotować te zajęcia?
Może uda mi się podpytać koleżnkę ![]() Dzieci w tym wieku są faktycznie bardzo ciekawe tego co się dokoła dzieje,przy tym są bardzo wymagającymi odbiorcami. Zabawy muszą być na tyle absorbujące, żeby nie myślały o niczym innym. Czy to ma być jakieś przedstawinie? Będziecie się jakoś przebierać , czy tylko po prostu organizować zabawy, niekoniecznie związane z tematem? |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
no wlasnie ten bal ma byc organizowany JUTRO wiec nie mam czasu nigdzie isc
W necie tez nic nie znalazlam (dzis dowiedzialam sie ze dobrze by bylo jakbym byla) prosze o jakies pomysly konkursow i zabaw. Jakies tance? Jakiego typy konkursy? (mamy nagrody) BARDZO PROSZE O POMOC
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Bedzie Mikolaj z prezentami. A reszta zabaw byle byla, dzieci maja sie bawic.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
no cóż teraz to już "po ptokach"...
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
No i nikt nic nie napisal
a ja musze juz wychodzic
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Przykro mi. Nie zauważyłam tego tematu.
Napisz jak tam zabawa i co robiłaś z dzieciakami?
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Świetnie było
Wszystko jakoś szło spontanicznie. Przede wszystkim tańce, węże i pociągi. Konkursy z nagrodami np. taniec na gazecie, zrecznosciowe druzynowe (np. podawanie balona). Bardzo udala sie zabawa której nie znałam a mianowicie pakowanie prezentu. Kazda druzyna dostaje dwie kartki papieru do pakowania i wybiera jedna osobe ktora jest prezentem i ja pakuje My chodzimy, pomagamy i sklejamy tasma (oczywiscie otwor na glowe zostaje Naprawde swietnie dzieci to zrobily, Byly ulozone kokardy z gazet i wzory na papierze. "Mama, mama zobacz jestem prezentem! " Byla zabawa w gluchy telefon (dla chwili wytchnienia) i Szymon mowi i wiele innych. Martwilam sie ze nie bedzie pomyslow a tu nie zdazylismy zrealizowac wszystkich. Na koniec oczywiscie Mikolaj ze Sniezynka i prezenty. Najwazniejsze aby wszystkich zachecic do zabawy i nie zostawiac dzieci samym sobie. To bylo tylko okolo 3 godzin a bylam padnieta Psze pani! z kazdej strony. Ocieranie łez co wstydliwszych dizeci i wciaganiem do zabawy. Tyle razy ile dostalam kosza to powinnam sie zalamac Ale fajnie gdy w koncu uda sie dzieci namówic. "Che mi sie pic" "Kiedy Mikolaj" "Mama mnie zostawila" "Kiedy malowanie" "Chce nowa etykietke" - kupe roboty Ale gdy ubierajac sie podchodzily i mowily "było bardzo fajnie".. po prostu warto
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
No to super. Cieszę się bardzo, że wszystko się udało, że dzieci były zachwycne
Cel został osiągnięty Super!
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Tak właśnie cel został osiągnięty , bardzo się cieszę, musiało być super.
Moja siostra też jest wolontariuszką i także urządzała taką zabawę dla dzieci. Ona kocha wszystko co związane z dzieciaczkami. A jak widzi moją córcię , to ma zamiar ją wziąść na ręce i nie oddać. Ale ma podejście do dzieci.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.

Mam bardzo maly kontakt z jakimikolwiek dziecmi -jestem najmlodsza w rodzinie, nigdy nie bylo w niej duzo dizeci, brak sasiadow dzieciatych - wiec naprawde bardzo malo sie na nich znam
? No Nic nie wiem. Jakie zabawy i konkursy moglabym wsrod nich przeprowadzic aby nie byly za trudne, aby im sie podobalo i aby nie bylo takze nudno?? prosze o pilne rady. z gory BARDZO dziekuje...

W necie tez nic nie znalazlam (dzis dowiedzialam sie ze dobrze by bylo jakbym byla) prosze o jakies pomysly konkursow i zabaw. Jakies tance? Jakiego typy konkursy? (mamy nagrody) BARDZO PROSZE O POMOC