|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Potwierdzenie adresu uk
Jakie dokumenty potrzebuje do zalozenia konta bankowego obojetne w ktorym banku. Wiem ze musze miec id lub paszport oraz potwierdzenie adresu. Mieszkam w staff bloku wiec nie mam zadnych rachunkow na siebie. Czy taka umowe moge pokazac jako potwierdzenie adresu.
Tresc: hotel... Name.... I agree to pay £ ...., the equivalent of £ .. per week, to be deducted from my salary, for the accomodation I occupy at the ... Hotel. Effective date: .... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Potwierdzenie adresu uk
Tak umowa moze byc potwierdzeniem adresu. u mnie wystarczyla umowa z akademikiem.
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Potwierdzenia adresu nie wymagaja tez w Lloydsie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Potwierdzenie adresu uk
A umawial ktos sie moze na spotkanie w sprawie ninu przez internet?? Oczywiscie wiem ze to kosztuje £35. Chcialam tylko wiedziec jak dlugo czekaliscie.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Co prawda ja nie przez internet, a telefoniczne to mówiono mi, że czeka się ok. 4 tygodni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Potwierdzenie adresu uk
A w rzeczywistosci ile sie czeka??? Kolezanka czekala 3 mies ale moze dlatego ze to byly wakacje. Nie lubie tych papierkowych rzeczy. Pracuje juz miesiac w anglii a jeszcze nie mam polowy rzeczy zalatwionych.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Potwierdzenie adresu uk
https://www.nationalinsurance.uk.com Ja zalatwiam nin korzystajac z tej strony.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Hej, mam pytanie. Jestem w Londynie już prawie miesiąc, przyjechałam tu jako aupair i tak się zastanawiam czy i kiedy powinnam się wyrobić nin. Niby jestem tu legalnie bo kontrakt mam ale nie mam pobieranych żadnych składek. Powinnam iść i umówić się na spotkanie w sprawie NINu czy nie? Chciałabym zostać w Anglii na stałe i planuje przynajmniej rok popracować jako aupair
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Potwierdzenie adresu uk
Rzeczywiscie w barclejsie tylko chca dowod przy zakladaniu konta ale nie zrobiatego od razu. Trzeba sie umowic z nimi na spotkanie. A co do ninu to poprosze zeby hotel mi go zalatwil.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jaki macie problem, wchodzi się na stronkę www.gov.uk i szuka się swojego jobcentre. Wybiera się numer i dzwoni w sprawie NINu. Oni wyznaczają datę i powinni przysłać list do domu
![]() W moim otoczeniu ludzie czekali bardzo krótko i zazwyczaj rozmowa była w tym samym tygodniu, co dzwonili.
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
przeciez nin za darmo, co trzeba zrobić, zadzwonic (jobcentre plus) i umowić appointment i czekac na list. czas oczekiwania jest uzależniony od ilości spotkań, raz czekać można tydzień (tak jak ja) a raz nawet i 3 tygodnie.
jak ktoś wam zaoferuje pomoc i będzie twierdził że za to się płaci, pogońcie kijem, bo polaczki-cwaniaczki próbuja zdzierać nawet i po 80 funtów za NIN i pomoc z tym związaną, także miejcie się na baczności ![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
HSBC - bez potwierdzenia
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W Barclays natomiast zostałam odesłana z kwitkiem, zmieniły im się zasady i teraz wymagają również potwierdzenia adresu/oficjalnego listu od pracodawcy z twoimi danymi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
W Barclays natomiast zostałam odesłana z kwitkiem, zmieniły im się zasady i teraz wymagają również potwierdzenia adresu/oficjalnego listu od pracodawcy z twoimi danymi.[/QUOTE]
A to dziwne bo ja bylam w barclaysie ok. Tyg temu i chcieli tylko id. W dwoch oddzialach sie pytalam, i zawsze byla ta sama odp. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] ja musiałam mieć paszport i ID żeby barclays wział mnie w ramiona. wpłata do tego, minimum 20 funciaków. olać barclaysa. wkurzyli mnie, ale to już inny temat. każdy inny większy bank, ale nie barclays. ja problemów tam nie miałam, ale są tak nachalni z wciskaniem ubezpieczeń że hej. nie rozumieją słowa nie. czas zamknąć tam konto (po spłaceniu ogromnych charges) i przenieść się do Lloyds albo HSBC.
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
ja na spotkanie w job center czekalam 6 dni
![]() a Lloydsie wymagali ode mnie potwierdzenia adresu i w ogóle robili głupie problemy, więc dopiero w tym tygodniu się tam wybiorę. Ktoś może wie jakie są tam koszty utrzymania konta? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja mam w Barcaysie za free
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zauważyłam że co oddział banku to inaczej mówią. tak samo personel. zakładałam exowi konto w barclays i on miał zupelnie inaczej niż ja. ode mnie koleś wymagał paszportu, od ex tż ID wystarczyło. oboje w tym samym oddziale zakładaliśmy konta. konto od za darmo po 7.99 z ubezpieczeniem w Barclays, takie miałam 2 lata temu. oj masa róznych opłat z masą różnych rzeczy do wyboru. można nawet i za 36 funtow miesięcznie, ale ... szczerze? bez sens.
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ja mam za darmo konto w Lloydsie, nie potrzebowalam nic oprocz dowodu osobistego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Miesiąc temu w Lloydsie chcieli paszport i potwierdzenie adresu, do tego mówili, że założenie konta może trwać do 2 tygodni.
W Barclays założyli od ręki - potrzebne było ID (paszport, dowód obojętne bo PL jest w Unii) i żeby podać jakiś adres, na który ma przyjść karta i pin do niej (ale nie potrzebowali potwierdzenia jako takiego). Konto jest za darmo, założone w ciągu godziny niecałej - od razu skonfigurowała mi pani konto online i aplikacje na telefon. Jedyne co to musiałam w ciągu tygodnia wpłacić jakąś sumę na konto - babka mówiła, że może to być nawet 5 funtów. Co do ubezpieczeń itp atrakcji powiedziałam, że na razie nie jestem zainteresowana i że jak będę dam znać. Kazałam zaznaczyć żeby mnie nie molestowali mailami/listami/telefonami z ofertami - mają się kontaktować tylko w ważnych sprawach. Na razie jestem zadowolona. Na spotkanie w Jobcenter czekałam 2 tygodnie, na NIN po spotkaniu 1,5 tygodnia. Pewnie wszystko zależy od miejscowości, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Juz zalozylam konto w barclejsie. Wystarczylo ID. Zalozenie konta zajelo moze 30 min. Aplikacje mam na telefon. Konto za darmo. A co do NINu to za tydzien mam spotkanie.
Dziekuje wszystkim za pomoc. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Super, że już wszystko załatwiłaś. Pamiętajcie dziewczyny, nie dajcie się naciągnąć Polakom-pośrednikom
![]() Pamiętam jak chciałam się zarejestrować jako samo-zatrudniona. Ktoś powiedział mi, że to bardzo skomplikowane i kosztowne, że muszę sobie znaleźć księgową, która mi to załatwi. No, ale wtedy akurat nie miałam kasy. Któregoś dnia coś mnie tknęło i zaczęłam szperać w internecie. Znalazłam numer pod który zadzwoniłam i pyk, po 5 minutach byłam zarejestrowana. Za darmo, sama. Numer UTR przyszedł po 3 dniach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Ja juz po spotkaniu w sprawie NINu. Bardzo szybko przebiegla rozmowa. Gosciu ( akcent podobny do ruskiego) nie Anglik. Zadal mi tylko kilka pytan a mianowicie: kiedy przyjechalam do anglii, czemu potrzebuje nin, jako kto pracuje, czy wszystkie dane moje sie zgadzaja, i czy ten sam adres to tez jest hotelu ( mieszkam na staff bloku) i tyle. Pozniej jeszcze powiedzial ze nr nin jest jeden na cale zycie, ze musze czekac ok. 2 tyg na list od nich. A pozniej byla luzna rozmowa.
Jak ktos zalatwia NIN i nie zna dobrze angielskiego to nie polecam brac tlumacza bo jest taka opcja. Facet do mnie mowil powoli i prostym jezykiem. Wszystko da sie zrozumiec. Widzialam po mojej wizycie ze ktos mial tlumacza i troche bylo to dla mnie smieszne. Wiem niektorzy przyjezdzaja do UK i w ogole nie znaja angielskiego i musza miec tego tlumacza. Ale chyba juz malo osob jest takich. Ogolnie jestem zadowolona z tego wszystkiego. Mam juz wszystko zalatwione i to jest najwazniejsze. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Tutaj mozesz bezposrednio umowic sie za darmo przez telefon, na spotkanie oczekuje sie roznie - 2-3- tyg, ale od razu dostaniesz numer referencyjny ktory pracodawca powinien uznac. https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:01.