![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy poświęcić swoje życie dla kogoś?
Mam taki problem, który nie daje mi żyć. Wyszłam za mąż stosunkowo młodo jak na dzisiejsze czasy (23 lata) za kogoś z kim byłam długo i... tak wypadało? Nie wyobrażałam sobie inaczej przyszłości, chociaż nie czułam już wtedy do męża tego co powinnam. Ale byliśmy i jesteśmy fajnymi kumplami, on kocha mnie bardzo i troszczy się o mnie. Niestety na takich podstawach ciężko zbudować coś na całe życie. Bo takie miałam ideały - małżeństwo na całe życie. Z mężem często się kłócę, ma on ciężki charakter, jest nerwowy, krzyczy na mnie o wszystko. Ale też wiem, że kocha mnie bardzo, opiekuje się mną i dałby mi wszystko. Byłam gotowa spędzić tak resztę życia, uznałam, że nic lepszego mnie w nim już nie czeka. Że może nawet kiedyś zdecyduję się na dziecko z tym człowiekiem? To jego wielkie marzenie. Chociaż odwlekam ten moment w nieskończoność. Trwa to już cztery lata. Wszyscy uważają nas za wspaniałą parę, idealne małżeństwo.
Tak i teraz standardowo. Pojawia się ktoś inny. Nie, nie zdradziłam męża, jeszcze. To mój niby przyjaciel - niby, bo oboje jesteśmy zakochani w sobie zupełnie nie przyjacielsko. I coś we mnie pękło. Dlaczego ja, jeszcze młoda osoba, mam tkwić u boku kogoś, kogo nie kocham? Z kim w ogóle nie sypiam, bo mnie nie pociąga i w dodatku ma libido bliskie zeru? Kto ochrzania mnie bez przerwy o wszystko? Jednak on mnie kocha najbardziej na świecie, mówi mi to codziennie. Moje odejście byłoby dla niego strasznym ciosem, dla całej rodziny i znajomych też. Nigdzie na forach nie znalazłam historii odchodzenia od kochającego męża, jaki by nie był. Wiem, że to moje życie, ale potrzebuję kubła zimnej wody na głowę. EDIT: Dalszy ciąg na drugiej stronie Edytowane przez marleee Czas edycji: 2015-04-16 o 12:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy poświęcić swoje życie dla kogoś?
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Masz rację, że jestem życiowym tchórzem. I w dodatku nie potrafię nikogo krzywdzić. Ale właśnie usiłuję znaleźć w sobie tę siłę, żeby w imię swojego szczęścia, zrujnować komuś życie. To jest proste tylko jak się pisze...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Brzmisz jak swiateczny troll
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() zupełnie niesłusznie. Dodam, że leczę się na depresję - lekami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
a co maz na to? Na ten stan zawieszenia?
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
to moze najpierw sie wylecz a pozniej laduj w nowy zwiazek.
ja osobiscie bym odeszla bo z twojego postu jasno wynika ze meza nie kochasz i jestescie ze soba z przyzwyczajenia. dzieci nie masz wiec nie bedzie to wielkim problemem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Właśnie nie. Takie kobiety istnieją naprawdę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Co za egoistyczne podejście. Wyszłaś za mąż ze strachu o własne sprawy. Rozważasz odejście również w kontekście: co mi się bardziej opłaca. Gdyby ci się nie trafił ten fajniejszy pan, i dalej by ci było wygodnie w tym udawanym związku, to nawet byś odejścia nie rozważała. Weź to zakończ, a nie trzęsiesz tyłkiem o swoją opinię.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
mąż niczego nie podejrzewa, bo przyzwyczaił się do mojego chłodnego sposobu bycia wobec niego. Poza tym rozmawiamy normalnie, jak to ludzie mieszkający ze sobą na co dzień. Nie wiem czy on jest się w stanie zorientować w ogóle, że coś jest nie tak. Chociaż od dwóch tygodni to już zakrawa na ignorowanie go, o co się tylko obraża, że jestem okropna... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Masz o sobie NAZBYT dobre mniemanie. A życie z mężem, którego oszukujesz, że kochasz? Myślenie o zdradzie fizycznej, gdy emocjonalna już dawno na koncie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Ale macie rację, moje małżeństwo to farsa. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
a moze go uwolnisz z tego malzenstwa bo opis jego zachowania nie wskazuje na wielka milosc z jego strony,mysle ze poprostu przyzwyczail sie ze jestes obok zawsze to jest do kogo buzie otworzyc ale raczej cie nie kocha
poza tym zostajac z nim z litosci czy nie wiem czego tam nie sprawisz ze bedzie on szczesliwy to i tak runie predzej czy pozniej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
plum plum
|
oczywiście, że powinnaś zostać z mężem! Człowiek, który Cię dołuje swoją obecnością, krzyczy na Ciebie, poniża, nie sypia z Tobą, bo Cię odstręcza fizycznie, wart jest lat leczenia depresji i każdego poświęcenia. Ale jak nie chcesz, to daj numer, na pewno jakaś tu chętnie przygarnie takiego złotego księcia.
W sumie to on może nie jest normalnie taki zły, ale jak widzi, jak wyglądają inne pary, to musi go krew zalewać, że w domu ma górę lodową i miss obojętności. Krzywdzisz i siebie i jego. A depresje masz z prostego powodu - nie słuchasz siebie i wypychasz z siebie swoje uczucia i emocje. Odstaw tableteczki i idź na porządną psychoterapię, dowiedz się jakie masz potrzeby i zacznij je realizować. Weź odpowiedzialność sama za siebie. Albo jojcz kolejne dekady na forach i zdradzaj męża po kryjomu, to w sumie równie fajne, jak odpowiedzialne, dorosłe życie.
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
dzięki dziewczyny, mocne słowa, ale tego mi było chyba trzeba... Od stycznia mam już umówioną psychoterapię. Może to też mi pomoże podjąć decyzję. Może jestem sentymentalna, ale gdy tak siedzimy wieczorem, przygaszone światło, oglądamy jakiś film, mąż prosi żebym się przytuliła (czego nie robię), nasz piesek leży między nami. Tak, to wygląda jak szczęście rodzinne... Aż mi się chce walić głową w mur.
Lekarka powiedziała żebym porozmawiała z mężem, gdyż jego charakter może być przyczyną moich problemów z nerwicą. Powiedziałam mu o tym. Spytał czy mi też już odbiło (brzydszego słowa użył) i zamierzam znowu łykać jakieś leki jak jakaś nienormalna. Potem nagle uznał, że rozumie, że chce być wsparciem. Czasem jest za późno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
plum plum
|
wiesz, SALIX, ja bym wobec niego tak ostrych słów nie używała - jak musi się czuć facet, do którego WŁASNA żona nie chce się przytulić? Ja bym się czuła jak ostatni przychlast i też by mi pewnie ciśnienie skakało ostro, choć ja już dawno bym była spakowana i czniała wspólne oglądanie filmów z pieskiem na kanapie, to serio, kwintesencja życiowego spełnienia
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Miałam bardzo podobną sytuację. Jestem 2,5 roku po ślubie i już w trakcie rozwodu. Z mężem byłam przed ślubem 4,5 roku, dobrze się znaliśmy, kochaliśmy, a jednak nie wyszło. Ja pół roku temu odeszłam, on bardzo mnie kochał, bardzo to przeżył, znienawidził mnie, chociaż mam jeszcze nadzieję, że kiedyś uda się załagodzić sytuację. U nas zabrakło seksu, traktowania się jak kobieta i mężczyzna, a nie jak przyjaciele. I dlatego rozstanie było takie trudno, bo było to rozstanie z kimś kogo nadal w jakiś sposób kocham, na czyim szczęściu mi zależy. Ale jednocześnie jak myślałam, że przyjdą dzieci, kredyt, to będzie pułapka, już się nie wykręcę, że teraz albo nigdy. Nie można powiedzieć, że byłam nieszczęśliwa, bo byłam, uwielbiałam spędzać z nim czas, oglądać filmy, przytulać się, kochać (z jego strony niestety baaaaardzo rzadko), ale czułam, że się rozmijamy, że to nie to. Tak jak u Ciebie pojawił się ktoś, też nie zdradziłam męża, ale po rozstaniu zaczęłam być z tym kimś. Nie będę Cię oszukiwać, było bardzo ciężko, przepłakane noce, ogromne poczucie winy, nawet tęsknota, ale zaczyna być już dobrze, uspokoiłam się emocjonalnie i nie żałuje, bo bez względu na to czy z nowym mężczyzną wyjdzie, to zrozumiałam ,że z mężem to nie było jednak to, mimo, że w dniu ślubu byłam o tym,że go kocham przekonana w 100%, więc miałam jeszcze trudniej niż Ty autorko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Właśnie dobrze powiedziane jako człowieka, nie jako mężczyznę. Mój mąż niedawno zaczął się z kimś spotykać, a ja poczułam z tego faktu autentyczną radość, zero zazdrości, życzę mu jak najlepiej. Twój też na pewno kiedyś by się z tego otrząsnąl, a Ty jeśli naprawdę, czujesz, że to nie to, to powinnaś dać mu szansę na poznanie kogoś, kto go pokocha i da mu szczęście. Tylko nie nastawiaj się, że z przyjacielem coś wyjdzie, bo jak to będzie główny powód rozstania, to bardzo szybko możesz pożałować. Inni Cię tu trochę zjechali, że dopiero jak poznałaś kogoś innego to chcesz się rozstać, ale tak często jest, że ta nowa osoba jest impulsem do działania, takie życie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Też bym bardzo chciała żeby mój mąż kogoś poznał i był szczęśliwy. Ale on wierzy w małżeństwo jako rzecz na całe życie (jest bardzo wierzący...). Podpisał umowę i teraz może się nie starać o moje uczucia, bo mu się należy. Taka prawda. Jeszcze ma pretensje, że to ja się nie staram o niego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:29.