Pierścien władzy :) czyli zaręczynowy dylemacik - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-17, 01:18   #1
Argadam
Przyczajenie

Pierścien władzy :) czyli zaręczynowy dylemacik

Cześć,

Ja tak tu znienacka bom w potrzebie A jak facet w potrzebie to wiadomo, gdzie ratunku szukać może. U dziewcząt
Szykuję zakup pierścienia władzy, czyli zaręczonowego.
Przepraszam że powielam temat wałkowany niejednokrotnie na forum, ale po zastanowieniu się nad tym czy odkopywać stary podobny wątek, czy doczepić się do świeżego podobnego, ale będącego ankietę, lub stworzeniu nowego wątku, zdecydowałem sią na to ostatnie. Ale jeśli trzeba będzie to prosze moderację o dosztukowanie go do starszej dyskusji.

Króko pisząc, mam wybrane parę wzorów , ale sam, biedny miś, nie jestem pewien czy to co nich myślę ma sens i potrzeba mi jedynie krótkiej wskazówki, rady, pomocy, opinii eksperckiej, a więc bezwglednie dziewczyńskiej.
Szukałem tu i tam, w salonach sieciowych i w paru lokalnych jubilerskich zakładach i póki co, selekcję wstępną przeszło kilka modeli.
Oto one (wybrane według wizji: 1 diament, żółte złoto, klasyka, nie drobinka, nie gigant, niezbyt odstający) :

1. Apart
model 100.396
0,16 ct (w sklepie opisane jako 0,17 ct)
https://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,3175

Podoba się: estetyczna prostota, na której tle eksponuje sie ładnie świecidełko
Niezbyt: może nazbyt prosta konstrukcja, mało sie w nim dzieje i przydałyby sie jakieś akcenty typu bardziej finezyjna korona/kosz kamienia albo prześwity/otworki w pierścieniu

2. Apart
model 101.191
0,21 ct
wersja mała z 0,12 ct https://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,11934

Podoba się: estetyka, coś się w nim dzieje delikatnie, czyli prześwity/otworki w pierścieniu, zygzakowata koszyk/korona diamentu
Niezbyt: hmm.... cena.... (ok. 2690 zł a przeznaczałem na to wstępnie do ok. 2 tys.), ale nie jestem silnie przywiązany do tej wątpliwości

Zdjecia porównawcze modeli 1 i 2 z Apart
http://oi60.tinypic.com/qnp4bm.jpg
http://oi58.tinypic.com/2i88ahe.jpg

3. Lokalny jubiler
0,20 ct
Zdjecia:
http://oi59.tinypic.com/24c5ulu.jpg
http://oi59.tinypic.com/2m33eaf.jpg

Podoba się: otworki w pierścieniu, zygazkowata korona kamulca
Niezbyt: kółka w prześwitach/otworki raczej zbędne i wydają mi się mieć od strony diamentu lekko spiłowane proste kontury, czyli nie są kółkami a bardziej owalami i zastanawiam się czy to było specjalnie czy może niechcący jakoś tak wyszło.

4. ArenArt
model R53272D3L
0,19 ct
http://arenart.pl/produkt/kategoria-...ove/r53272d3l/

Podoba się: otworki w pierścieniu, zygzakowata korona kamulca
Niezbyt: w prześwitach/otworkach może za dużo tych esów floresów

Póki co skłaniam się do modeli z Apart, nr 1 lub 2 i ten drugi mocno mnie kusi. Ale 1 też zacny. Zastanawiają mnie tylko różne, nie zawsze enruzjastyczne opinie o tej sieci na jakie się natknąłe szperając tu i ówdzie.
Znam rady zalecające poszukiwania w mniejszych zakładach jubilerskich. Byłem w paru i szczerze mówiac nie powaliło mnie nic szczególnie., poza tym, że wpadł mi w oko model podany jako nr 3.

Dziewczęcia drogie, byłbym wdzięczny za wskazówki rozmaite. Pomoc, ratunek. Słowem, słowa jakieś
Z góry wielkie dzięki!

Edytowane przez Argadam
Czas edycji: 2015-04-17 o 01:25
Argadam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 07:25   #2
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Dot.: Pierścien władzy :) czyli zaręczynowy dylemacik

Nie rozumiem co mają na celu takie wątki. Internety nie wiedzą lepiej od ciebie co spodoba się twojej dziewczynie.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 07:54   #3
wildDaisy
żona bez ogona

No dokładnie Druga sprawa to taka, że te pierścionki są praktycznie identyczne, a przynajmniej ja nie widzę między nimi żadnej różnicy. I moim zdaniem smutne to określenie pierścień władzy na pierścionek zaręczynowy, nawet jeśli potraktujemy je z przymrużeniem oka...
Stary 2015-04-17, 08:37   #4
shangover90
Raczkowanie

Przecież nie znamy gustu Twojej wybranki. Lepiej zapytaj jej koleżanek... na pewno Ci podpowiedzą.
Ja np. nie lubię takich pierścionków. Oklepane (ładnie nazywane 'klasycznymi'), ale TŻ owi mimo tego wcisnęli pierścień z jednym kamieniem u jubilera (na szczęście zupełnie inne osadzenie kamienia). Gdyby poprosił o pomoc moje znajome na bank podpowiedziałyby mu kolor oczka, fantazyjne zawijasy itp.itd.
A my jak mamy Ci pomóc??
Stary 2015-04-17, 08:41   #5
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Gdybym miała wybierać z tych trzech pierścionków (a nie jestem fanką żółtego złota i klasyki) to postawiłabym na numer trzy, ten od lokalnego jubilera.

edit: Przyjrzałam się temu ostatniemu- też nie jest zły. Te apartowe jakoś kompletnie do mnie nie przemawiają.

A Wy, dziewczyny nie naskakujcie tak na autora. Pewnie, że ma się podobać jego wybrance ale przecież chłopak doskonale wie, jakie jej się podobają, wybrał kilka najładniejszych, a teraz tylko szuka opinii dodatkowych

Edytowane przez kisielova
Czas edycji: 2015-04-17 o 08:48
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 09:32   #6
Muminkowa Migotka
Rozeznanie

Dla mnie też wszystkie takie same, ale najładniej się prezentuję ostatni

10 miesięcy do końca studiów...

Muminkowa Migotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 09:54   #7
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Jak dla mnie 3. Co nie zmienia faktu, że wszystkie są do siebie bardzo podobne

Edytowane przez 3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Czas edycji: 2015-04-17 o 12:51
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 10:37   #8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość

A Wy, dziewczyny nie naskakujcie tak na autora. Pewnie, że ma się podobać jego wybrance ale przecież chłopak doskonale wie, jakie jej się podobają, wybrał kilka najładniejszych, a teraz tylko szuka opinii dodatkowych
Nie wiemy czy doskonale wie co się podoba jego dziewczynie. Nie powiedział nam, że w ogóle ją zapytał. Równie dobrze mógł kierować się przekonaniem, że istnieje jeden słuszny wzór pierścionka zaręczynowego. W każdym razie nadal nie rozumiem po kij mu dodatkowe opinie randomowych ludzi, skoro one nie mają żadnego związku z opinią jego dziewczyny.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 11:14   #9
mahoniowa
Zadomowienie

masz rację, w otworkach dużo esów floresów - będzie się brudzić, mało dostępne miejsca do samodzielnego wyczyszczenia, mnie by one drażniły

09.05.2015
mahoniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 11:59   #10
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;51072276]Nie wiemy czy doskonale wie co się podoba jego dziewczynie. Nie powiedział nam, że w ogóle ją zapytał. Równie dobrze mógł kierować się przekonaniem, że istnieje jeden słuszny wzór pierścionka zaręczynowego. W każdym razie nadal nie rozumiem po kij mu dodatkowe opinie randomowych ludzi, skoro one nie mają żadnego związku z opinią jego dziewczyny.[/QUOTE]

Racja,niepotrzebnie założyłam że skoro facet wybiera klasykę- żółte złoto, centralny diament, to wie, że trafi w gust swojej partnerki.

A dodatkowe opinie? Przyjdzie na przykład wizażanka, która powie "słuchaj, mam numer 1, dzieję się z nim to to i to, może pomyśl o czymś innym", wydaje mi się, że to może być pomocne
Stary 2015-04-17, 12:02   #11
madelaine_16
Rozeznanie

Mi najbardziej odpowiada ostatni i przedostatni
madelaine_16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-17, 12:07   #12
Icannotfly
Zakorzenienie

GG do Icannotfly

Myślę, że jakikolwiek wybierzesz to będzie ok. Są bardzo klasyczne i "bezpieczne".

PS mam bardzo podobny model do tego drugiego. Czasami coś dostaje się w te szparki i jest to irytujące, ale, mimo to, dość łatwo się czyści. Nie polecam pierścionka typu ostatniego, bo ma więcej szparek i może być trudniejszy w utrzymaniu.
Cisza, ja i czas...

Icannotfly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 12:11   #13
Saaheli
Zadomowienie

o jeju, no facet się przygotował do tematu, chciał się poradzić jakichś dziewczyn, widać, że mu zależy na opinii

faktycznie wszystkie modele w tej samej estetyce i mało między nimi różnic, ale krótko mówiąc jak bym wybrała ten od lokalnego jubilera pewnie będzie tańszy niż te z Aparu, a wcale nie gorszy pod względem wykonania
Saaheli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 12:12   #14
Kokoroko1
Raczkowanie

Ja wybrałabym 1 lub 2, sama mam podobny tyle, że z Yes'a i w białym złocie, bo żółtego nie znoszę.

Jak już wcześniej dziewczyny zauważyły, pierścionki, które pokazałeś właściwie są do siebie bardzo podobne Ja zasugerwoałam mojemu wtedy jeszcze przyszłemu narzeczonemu co mi się podoba, w Yes'ie mają taką kolekcję obrączki + pierścionek zaręczynowy (specjalnie wyprofilowany tak aby przy noszeniu jedno drugiegi nie niszczyło) i zakochałam się w jednym z tych połączeń, także ja miałam wybrane obrączki zanim się zaręczyłam

Jeśli natomiast Twoja dziewczyna nie zamierza nosić obrączki wraz z pierścionkiem na tym samym palcu to jak postawiłabym na coś bardziej okzałego bo w rzeczywistości te brylanty nie są tak duże jak wyglądają na zdjęciach :p I jeszcze jedno, te esy floresy o których piszesz nie są aż tak widoczne, szczególnie jak dziewczyna chwali się pierścionkiem to wszyscy patrzą na niego z góry, a nie z boku ;p

Edytowane przez Kokoroko1
Czas edycji: 2015-04-17 o 12:15
Kokoroko1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 12:50   #15
sQuaara
Zakorzenienie

[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;51071660]Jak dla mnie 3. Co nie zmienia faktu, że wszystkie są dosibie bardzo podobne [/QUOTE]

popieram

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Kokoroko1 Pokaż wiadomość

Jeśli natomiast Twoja dziewczyna nie zamierza nosić obrączki wraz z pierścionkiem na tym samym palcu to jak postawiłabym na coś bardziej okzałego bo w rzeczywistości te brylanty nie są tak duże jak wyglądają na zdjęciach :p I jeszcze jedno, te esy floresy o których piszesz nie są aż tak widoczne, szczególnie jak dziewczyna chwali się pierścionkiem to wszyscy patrzą na niego z góry, a nie z boku ;p
to prawda jak poczytalam tu o tych esachflorasach to sama na swoj spojrzałam czy mam
Stary 2015-04-17, 13:10   #16
phideaux
Wtajemniczenie

Wszystkie są ładne, klasyczne. W zasadzie którykolwiek w tym stylu wybierzesz, będzie dobrze. O ile oczywiście Twoja dziewczyna nie lubi bardziej fantazyjnych pierścionków.
Stary 2015-04-17, 14:20   #17
verumka
Wtajemniczenie

Zabijcie mnie, ale dla mnie one wszystkie wyglądają tak samo
Co nie oznacza, że są brzydkie, czy coś. Wszystkie są bardzo ładne. Tylko my nie wiemy, jaki jest gust Twojej partnerki Ja bym była z takiego pierścionka zadowolona i nie chodzi tu o klasykę - bo ja nie muszę mieć koniecznie klasycznego, "bezpiecznego" pierścionka. Bardziej fantazyjny też może być Ale są skromnie, bez przesady i z jednym oczkiem - i to mi się podoba
Co do Apartu - ja mam pierścionek zaręczynowy od lokalnego jubilera. Obrączki również robiliśmy u tego samego. Jestem zadowolona. A o Aparcie też słyszałam różne opinie - niekoniecznie pochlebne. Ja nie mam żadnej biżuterii z Apartu, więc trudno mi ocenić.

verumka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 14:45   #18
cleopadra
Wtajemniczenie

Powinien dowiedziec sie jakie pierscionki lubi Twoja dziewczyna.Ja lubie zolte zloto z niebieskimi kamieniami,i taki tez pierscionek dostalam.Nie mozesz brac na serio naszych opinii,bo zadna z nas nie jest Twoja dziewczyna.mojemu Tezetowi to nawet pani w sklepie odradzala kupno pierscionka,twierdzila ze taki sie nie nadaje na zareczynowy,bo zareczynowy musi byc z bialego zlota z diamentem,ale on wiedzial dobrze jaki pierscionek mi sie podoba.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 14:51   #19
Paulinagm
Zadomowienie

wszystkie ladne i bardzo podobne. Jakby to miał być mój to chciałabym jak największy diament w jeszcze rozsądnej cenie
Paulinagm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-17, 14:51   #20
Konto usunięte

Jakby mój facet pytał obcych ludzi jaki prezent ma mi kupić, to raczej nie pomyślałabym o nic nic dobrego
Stary 2015-04-17, 18:59   #21
verumka
Wtajemniczenie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;51075583]Jakby mój facet pytał obcych ludzi jaki prezent ma mi kupić, to raczej nie pomyślałabym o nic nic dobrego [/QUOTE]
Znowu nie przesadzajmy, autor tylko pyta o opinie innych kobiet. I tak wybierze to, co będzie uważał. Mnóstwo dziewczyn na forum ślubnym pyta inne wizażanki i opinie na temat sukien ślubnych czy welonów, a przecież wiadomo, że to one będą je zakładać, a nie obce dziewczyny. To tylko chęć uzyskania porady, nie ma co demonizować.

verumka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 19:40   #22
Argadam
Przyczajenie

Kłaniam się nisko Waćpannom za odzew jakim mnie zaszczyciłyście

Pozwólcie że wyjaśnię to i owo.

Wątek zapodałem gdyż już kilka takich było rozwijanych przez innych mi podobnych, którzy dostawali cenne rady i było sensowna dyskusja. I nie zawiodłem się.

Określenie „pierścień władzy” ma a przynajmniej miało mieć brzmienie humorystyczne, a nie budzić skojarzenia przygnębiające.

Co do samego "żelastwa z kamulcem" to zgadzam się z opiniami krytycznymi wobec tych wzorów jakie wskazałem. Że one takie same i sztampowe.

Pierwotnie chciałem bardziej poszaleć i wybrać coś oryginalnego, np. z delikatnymi zawijasami, z finezyjnym połączeniem złota żółtego z białym i do tego diamentem. Ale w takich wzorach jakie widziałem to diament wydawał mi się nie aż tak eksponowany jak mi sie zaplanowało. A jednocześnie chciałem żeby pierścień nie był zbyt masywny i mógł komponować się sensownie razem z obrączką.

Poradzono mi też, że bardziej wymyślne pierścionki mogą być lepsze na inne okazje, a zaręczynowy rządzi się raczej swoimi prawami.

Dziewczyna ma ma parę pierścionków, np. połączenie żółtego i białego złota z cyrkonią, albo z motywem muszelki. Wymyśliłem więc, że ten może wyglądać inaczej, nie jak kolejny w takim samym stylu, niezależnie od tego jak fajnie by taki wyglądał. I stąd pójście w klasykę, w skromny rozmiar, w postawienie na błysk diamentu i prostą formę i co za tym idziej stety lub niestety w "nudę" i sztampę. I w bezpieczeństwo

Zgadzam się, że te pierścionki są do siebie podobne i niemal takie same – to niestety wynika z założeń opisanych wyżej. Ale jednak nie identyczne i dlatego byłem ciekaw czy tylko ja jestem taki upierdliwy i drążę w szczegółach.

Ja skłaniam się teraz ku nr 2, czyli z dziurawymi prześwitami, które by mogły chociaż trochę urozmaicić prostotę tego pierścienia.

A co do konsultacji z dziewczyną to wolałem ostroznie z tym, bo miałem zamiar zaskoczyć niespodzianką. Ale może racja, że lepiej byłoby ją wybadać w tym temacie. Choćby jakoś podstępnie Spróbuję.
Się jeszcze pomyśli i kto wie, może znienacka zmieni się koncepcja.

Dzięki wielkie dziewczyny!
Argadam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 19:47   #23
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Postaraj się autorze dowiedzieć delikatnie czy białe, czy żółte złoto, no i czy dla niej klasyka będzie okej. Znam mnóstwo kobiet, którym klasyka nie odpowiada i tak, cieszyłyby się z zaręczyn, jednak pierścionek nie byłby tym idealnym i wymarzonym

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-17, 19:49   #24
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Argadam Pokaż wiadomość
Kłaniam się nisko Waćpannom za odzew jakim mnie zaszczyciłyście

Pozwólcie że wyjaśnię to i owo.

Wątek zapodałem gdyż już kilka takich było rozwijanych przez innych mi podobnych, którzy dostawali cenne rady i było sensowna dyskusja. I nie zawiodłem się.

Określenie „pierścień władzy” ma a przynajmniej miało mieć brzmienie humorystyczne, a nie budzić skojarzenia przygnębiające.

Co do samego "żelastwa z kamulcem" to zgadzam się z opiniami krytycznymi wobec tych wzorów jakie wskazałem. Że one takie same i sztampowe.

Pierwotnie chciałem bardziej poszaleć i wybrać coś oryginalnego, np. z delikatnymi zawijasami, z finezyjnym połączeniem złota żółtego z białym i do tego diamentem. Ale w takich wzorach jakie widziałem to diament wydawał mi się nie aż tak eksponowany jak mi sie zaplanowało. A jednocześnie chciałem żeby pierścień nie był zbyt masywny i mógł komponować się sensownie razem z obrączką.

Poradzono mi też, że bardziej wymyślne pierścionki mogą być lepsze na inne okazje, a zaręczynowy rządzi się raczej swoimi prawami.

Dziewczyna ma ma parę pierścionków, np. połączenie żółtego i białego złota z cyrkonią, albo z motywem muszelki. Wymyśliłem więc, że ten może wyglądać inaczej, nie jak kolejny w takim samym stylu, niezależnie od tego jak fajnie by taki wyglądał. I stąd pójście w klasykę, w skromny rozmiar, w postawienie na błysk diamentu i prostą formę i co za tym idziej stety lub niestety w "nudę" i sztampę. I w bezpieczeństwo

Zgadzam się, że te pierścionki są do siebie podobne i niemal takie same – to niestety wynika z założeń opisanych wyżej. Ale jednak nie identyczne i dlatego byłem ciekaw czy tylko ja jestem taki upierdliwy i drążę w szczegółach.

Ja skłaniam się teraz ku nr 2, czyli z dziurawymi prześwitami, które by mogły chociaż trochę urozmaicić prostotę tego pierścienia.

A co do konsultacji z dziewczyną to wolałem ostroznie z tym, bo miałem zamiar zaskoczyć niespodzianką. Ale może racja, że lepiej byłoby ją wybadać w tym temacie. Choćby jakoś podstępnie Spróbuję.
Się jeszcze pomyśli i kto wie, może znienacka zmieni się koncepcja.

Dzięki wielkie dziewczyny!
porozmawiaj z nią. Może marzy o pierścionku ze szmaragdem/ ametystem/ rubinem lub szafirem. Bo to są zaręczynowe alternatywy dla brylantów. A kamień będzie większy ....
Ja mam żółte złoto+szafir+maleńkie brylanciki które dodają blasku. Marka Yes. Sama taki wybrałam.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-18, 14:20   #25
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Argadam Pokaż wiadomość
Skoro normalnie nosi co innego, to tego typu klasyka może się jej w ogóle nie podobać. Wtedy twój wybór nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem.
Stary 2015-04-18, 14:38   #26
eeyesblue
Zadomowienie

mam identyczny pierscionek jak na zdj. 3 (od lokalnego jubilera) i jestem baaaardzo zadowolona z niego wbrew pozorom wcale sie nie brudzi pomiedzy ta przestrzenia, pieknie wyglada na palcu - jak korona, bo lekko wystaje, pieknie wyglada z obraczka, nie zahacza prosty klasyczny, ale ma cos w sobie, ja polecam powodzenia!
eeyesblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-18, 21:22   #27
oriane
Rozeznanie

Z tych 4 pierścionków moim zdaniem 3 od lokalnego jubilera najlepszy.
oriane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-19, 09:49   #28
Escorpio
Zakorzenienie

Mnie się najbardziej podoba 1. Nigdy nie patrzę się jak mój pierścionek wygląda z boku, tylko z góry, więc nie zwracałabym uwagi na otworki/wycięcia.
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-19, 09:51   #29
tamtaglista
Zakorzenienie

Gdybym miała wybrać to te apartowe odpadają kompletnie Lokalny jubiler wygląda lepiej i chyba nawet większy kamień w tej samej cenie będzie
Stary 2015-04-19, 14:18   #30
ZakochanaZabka
Zadomowienie

3 najładniejszy, potem 4.
i radze wziąć od lokalnego jubilera bo w większych sklepach jak Apart robią hurtowo i z tego co czytałam prawie nigdy nie uznają gwarancji a wypadki z tą biżuterią zdarzają się dość często i trzeba płacić za naprawę. Od mniejszych jubilerów są robione dokładniej. co oczywiście nie jest regułą
ZakochanaZabka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości