Napastliwe SMS-y - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-20, 14:17   #1
Althea
Raczkowanie

Napastliwe SMS-y

Zwracam się do Was o poradę.
Jakiś czas temu odnalazł mnie na facebooku i odezwał się do mnie kolega z dawnej szkoły. Nigdy nie miałam z nim jakiś większych kontaktów za czasów szkolnych, ale jak to w klasie rozmawialiśmy ze sobą trochę.
Był miły, powiedział że szykuje spotkanie klasowe jakieś, popisaliśmy co tam u nas i zaproponował wymianę numerami telefonów, żeby jakby co łatwo się było złapać (zaglądam na facebooka bardzo rzadko).
Także napisałam do niego sms-a i od tej pory zaczęła się jazda. Codziennie wysyła mi po kilka sms-ów z podtekstami seksualnymi, buziaczkami i onomatopejami współżycia.
Ignoruję je, nie odpisuję, nie odbieram telefonów od niego, ale on jest coraz bardziej nachalny. Nie spodziewałam się po nim, że tak to się skończy bo za czasów szkolnych był normalny.
Zastanawiam się powoli nad zgłoszeniem tego na policję, ale co im powiem skoro sama mu numer do siebie podałam, wierząc że na prawdę szykuje spotkanie klasowe?
Althea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 14:20   #2
Nora90
Raczkowanie

Dot.: Napastliwe SMS-y

Może idź do operatora i zapytaj czy nie da się jego numeru zablokować. Z policją bym na razie nie kombinowała. Chyba, że nachodzi Cię również w domu..
Nora90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 14:20   #3
niepa
Catleesi Morza Kocimiętki

Cytat:
Napisane przez Althea Pokaż wiadomość
Zwracam się do Was o poradę.
Jakiś czas temu odnalazł mnie na facebooku i odezwał się do mnie kolega z dawnej szkoły. Nigdy nie miałam z nim jakiś większych kontaktów za czasów szkolnych, ale jak to w klasie rozmawialiśmy ze sobą trochę.
Był miły, powiedział że szykuje spotkanie klasowe jakieś, popisaliśmy co tam u nas i zaproponował wymianę numerami telefonów, żeby jakby co łatwo się było złapać (zaglądam na facebooka bardzo rzadko).
Także napisałam do niego sms-a i od tej pory zaczęła się jazda. Codziennie wysyła mi po kilka sms-ów z podtekstami seksualnymi, buziaczkami i onomatopejami współżycia.
Ignoruję je, nie odpisuję, nie odbieram telefonów od niego, ale on jest coraz bardziej nachalny. Nie spodziewałam się po nim, że tak to się skończy bo za czasów szkolnych był normalny.
Zastanawiam się powoli nad zgłoszeniem tego na policję, ale co im powiem skoro sama mu numer do siebie podałam, wierząc że na prawdę szykuje spotkanie klasowe?
Trzymaj wszystkie smsy, napisz mu raz a dobitnie, że jeszcze jeden taki sms, a idziesz na policję. I bądź konsekwentna, nie musisz się zgadzać na otrzymywanie takich wiadomości.
niepa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 14:29   #4
Azhaar
Zadomowienie

Ja bym spróbowała popróbować z opcjami telefonu / operatora i zablokować numer. Nigdy tego nie robiłam osobiście, ale wydaje mi się, że powinna być taka możliwość.
Azhaar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 14:31   #5
kennedy
Zakorzenienie

Moze mu odpisz ze sobie nie zyczysz takich smsow.

kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 14:35   #6
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Napisane przez niepa Pokaż wiadomość
Trzymaj wszystkie smsy, napisz mu raz a dobitnie, że jeszcze jeden taki sms, a idziesz na policję. I bądź konsekwentna, nie musisz się zgadzać na otrzymywanie takich wiadomości.

napisz do niego jasno, bez żadnych furtek: Nie pisz do mnie więcej.
Jeśli to nie pomoże, zablokuj jego nr, smsy trzymaj. Sprawę na policję możesz zgłosić.
Idąc Twoim tropem rozumowania, że sama dałaś mu numer to jesteś sobie winna, to można powiedzieć, że ofiary morderstw też je sprowokowały, bo np hajtnęły się z mordercą.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 14:37   #7
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Wiele telefonów ma opcję blokowania numerów: smsów i połączeń. A jak nie ma, to są też aplikacje na smrtfona od tego.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 14:43   #8
Kolor kremowy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zlotniczanka Pokaż wiadomość

napisz do niego jasno, bez żadnych furtek: Nie pisz do mnie więcej.
Jeśli to nie pomoże, zablokuj jego nr, smsy trzymaj. Sprawę na policję możesz zgłosić.
Idąc Twoim tropem rozumowania, że sama dałaś mu numer to jesteś sobie winna, to można powiedzieć, że ofiary morderstw też je sprowokowały, bo np hajtnęły się z mordercą.
Zgadzam się z każdym słowem
Kolor kremowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 14:48   #9
skazana_na_bluesa
.

wyślij mu smsa, że nie życzysz sobie takich wiadomości. a później zablokuj jego numer.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 15:04   #10
Nevena
Raczkowanie

Możesz mu napisać, że sobie nie życzysz tych smsów, ale czy to coś da? Lepiej chyba ignorować - prędzej mu się znudzi, gdy nie będzie żadnej reakcji niż gdy będziesz go upominać, żeby tego nie robił.
bloguję nevena.pl
Nevena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 15:11   #11
Lady Audrey
Zakorzenienie

Zablokuj numer - w wielu telefonach jest taka funkcja. A jak jej nie ma to idź do operatora i niech on zablokuje ten numer. Tylko jeśli to faktycznie jakiś świr to nic go nie powstrzyma żeby pisać do Ciebie z innego numeru. Albo Ty zmień ten numer

Wczoraj, dzisiaj, zawsze.

Lady Audrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 16:21   #12
Keket
Zakorzenienie

Polecam aplikację na androida Calls Blacklist. Mam włączone blokowanie niechcianych numerów, numerów niezapisanych i prywatnych. Możesz też sobie włączyć opcję niepowiadamiania Ciebie o próbach połączenia, więc nawet nie będziesz wiedziała i się niepotrzebnie nie będziesz denerwować.

Keket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 16:44   #13
Elfir
Zakorzenienie

ja sobie zablokowałam nawet numer z którego otrzymywałam reklamy od operatora

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 18:54   #14
nielegalna_
Raczkowanie

Spróbuj może aplikacji jeśli masz telefon z androidem, blokada sms czy jakoś tak. W aplikacji możesz dodać numer na czarną listę i sms i połączenia przychodzące są tam przechowywane przez jakiś czas, ty nie musisz ich odbierać, a w razie czego są archiwizowane więc na policję zgłosić możesz.
nielegalna_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-21, 11:42   #15
201701261449
Konto usunięte

Zablokuj. Sama lub u operatora.
Na policję póki co bym nie szła, bo jednak nie nachodzi cię, etc. Ale gwoli ścisłości, jeśli zacząłby tak robić czy męczyć cię bardziej, to myślę, że nie ma znaczenia, że sama podałaś numer. Podałaś, on zaczął napastować, nie spodziewałaś się przecież tego.
Ale póki co, oskarżenie o stalking w PL jeszcze nie jest aż tak serio traktowane, niestety.
201701261449 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-21, 12:31   #16
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nevena Pokaż wiadomość
Możesz mu napisać, że sobie nie życzysz tych smsów, ale czy to coś da? Lepiej chyba ignorować - prędzej mu się znudzi, gdy nie będzie żadnej reakcji niż gdy będziesz go upominać, żeby tego nie robił.
Tak, bo pójdzie na policję i policja nie wie, że ona sobie nie życzy tych smsów, a w przypadku wysłania do niego jasnego komunikatu, że sobie nie życzy, ma 'podkładkę', że nie chce otrzymywać od niego wiadomości.

Ja bym zrobiła tak:
- jasny, krótki sms, że sobie nie życzysz takich (ani żadnych innych) wiadomości/telefonów
- zablokowanie numeru
- jeśli się nie da lub pisałby z innego - policja
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości