|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
korekcyjne okulary przeciwsłoneczne
Mam dość poważną wadę wzroku. Może nie kwalifikuję się na rentę, ale bez okularów zgubię się w mieście i pewnie umrę z głodu :P
Serio mam czwórki w każdym oku i astygmatyzm (o,75). Do czego zmierzam: oczy mam niezwykle wrażliwe na światło. Wystarczy lekkie słoneczko a mrużę oczy, do tego na wiosnę zaczyna się czerwienienie oczu, swędzenie - czasem zapalenie siatkówki. Uroki alergika. Dlatego też szukam okularów słonecznych z filtrem z korekcyjnymi soczewkami. Optyk zalecił mi spróbować z kontaktami i na to zwykłe okulary przeciwsłoneczne, ale jak usłyszał o moich nawracających zapaleniach stanowczo odradził. Od mrużenia oczu robią się mi zmarszczki w kącikach ust. Na razie radze sobie kwasem hialuronowym, ale nie chcę powitać 30-stki ze zmarszczkami. W mojej rodzinie kobiety bardzo późno zmarszczek dostają (ciotka ma 60 lat i nawet kurzych łapek nie ma). Do rzeczy. Robiłyście kiedyś takie okulary? Gdzie i ile płaciłyście? Bardzo bym chciała nie wydać na to całej wypłaty. Nie chodzi mi o nowoczesny design. Nigdy mi na tym nie zależało. Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję. ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: korekcyjne okulary przeciwsłoneczne
W zeszłym roku sobie chciałam kupic bardzo kolorowe okulary przeciwsłoneczne - kolorowa oprawka i lustrzane szkiełko. Niby było takich wiele, ale ja z racji letniej pracy na wodzie potrzebowałam z polaryzacją. W jednym z warszawskich gabinetów (ACL Vision) byłam obejrzec okulary, jako, że wcześniej tam kupowałam inne i byłam zadowolona. Pani optyczka, która tam pracuje, słysząc moje marudzenia, powiedziała, że można wszystko zrobic - dowolny kolor lusterka, polaryzację i korekcję jakby ktoś chciał.
Nie wiem skąd jesteś, ale radzę pytac podzwonic - np. vision express robi różne rzeczy, ale nie jestem pewna czy akurat to, bo w przypadku okularów słonecznych nie kupujesz samych oprawek tylko już ze szkiełkami i gwarancja producenta mogłaby przepaśc, jakbyś wymieniła szkła. Bardziej otwarte mogą byc tradycyjne niesieciowe salony optyczne. Dużo łatwiej byłoby kupic np. typowe wayfarery oprawki i wstawic szkła, jakie chcesz. Efekt byłby normalny. Zwykłe oprawki są przecież mniejsze niż te od przeciwsłonecznych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cóż nie zostanie mi nic innego jak połazić ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ja długo nosiłam fotochromy, ale przestały mi wystarczać. W Vision Express wybrałam oprawki i dobrałam barwione szkła. Jestem zachwycona. Robiłam w tamtym roku, więc nie pamiętam, ile kosztowały (ale nie jestem wyznacznikiem, bo nie zależało mi na najtańszym rozwiązaniu, oprawki mam bardzo fajne i niby wypasionej firmy (nie znam się, chodziło o to, że te mi się podobały i mi pasowały), tak mi znajomi mówią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Pomysł super, bardzo wygodny. Jednak ważne jest żeby naprawdę dobrze dobrać i oprawki, i szkła. Osobiście korzystam z vision expres i zawsze jestem bardzo zadowolona. W ich sklepach można liczyć na ogromny wybór, atrakcyjne rabaty oraz profesjonalną obsługę. Dobrane przez nich okulary świetnie się sprawdzają i są naprawdę praktyczne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Przydałyby mi się, ale z tego co patrzyłam to dośc spory wydatek, kilkaset złotych, bo tych tańszych to chyba nie warto kupować nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
mOLDerator
|
Mam takie okulary przeciwsłoneczne korekcyjne. Również mam dużą wadę i astygmatyzm. Robiłam w Vision Express. Co mogę poradzić- nie bierz zaciemnienia szkła na 90%, bo wygląda się w takich okularach jak... niewidomy. Najpierw wzięłam takie szkła, ale na szczęście ubezpieczyłam okulary i wymieniłam je na mniejszy % zaciemnienia. Kolejne mniejsze to chyba 75% albo 60% (już nie pamiętam) i są o wiele lepsze. Ja brałam z kolekcji szkieł brązowych, ale są jeszcze odcienie szarości.
Okulary okazały się zbawieniem podczas jazdy autem, są super. Jedyna wada to grubość szkieł, bo już nie brałam cieniowanych jak w zwykłych okularach, bo bym zbankrutowała. I tak dałam za nie około 500 zł, ale było warto. Polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja kupiłam tak jak zwykłe okulary, szkła takie same tylko ciemne i z polaryzacją a oprawki dobierałam jak do normalnych okularów bo zazwyczaj są porządniejsze, dłużej wytrzymają niż typowe przeciwsłoneczne, tylko lepiej żeby były grube (też mam dużą wadę i astygmatyzm i i tak trochę szkła wystaje ale nie widać), zapłaciłam niewiele więcej a są świetne
![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
No ja mam naprawdę dużą wadę i szkła są grube, grubsze niż oprawki, kiedy się spojrzy na nie z boku to kawałek szkła wystaje
![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Myślałam, że gdzieś z boku i dlatego ciężko mi było sobie to wyobrazić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:55.