Problem z mega konfliktową "koleżanką" z pracy - co zrobić? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-20, 18:59   #1
jasia_123
Przyczajenie

Problem z mega konfliktową "koleżanką" z pracy - co zrobić?

Witam, z góry odrazu zaznaczę że poprzednie wątki i posty z tego profilu nie są moje, piszę z konta koleżanki.
Pracuję od roku w pewnym miejscu, a dokładniej w sklepie z dodatkami do domu, wyposażeniem, typu pościele, kołdry itd. Od dwóch miesięcy zostałam że tak powiem 'wydelegowana' do nowo otwartego sklepu 30 km od mojego miasta, codziennie dojeżdzam( zwracają mi za bilety). Sklep został otwarty w lutym, pracuje w nim pewna dziewczyna( odrazu zaznaczę że jest to w pewnym sensie rodzina mojej szefowej), ja miałam ją PRZYUCZAĆ I JEJ POMAGAĆ. Z każdym dniem odechciewa mi się coraz bardziej jeździć do tej pracy... Nigdy nie spotkałam się z bardziej konfliktową osobą, niż jest ona. Niemal CODZIENNIE się kłócimy, i to o totalne bzdury. Co najgorsze, to ona te kłótnie zaczyna, przykładowo : o źle napisaną cenę ( może nie to że źle, ale nieestetycznie jak to ona mówi ) o niewyrzuconą rolkę papieru, o wszystko dosłownie jest problem do mnie. Ja mam wrażenie, że ona wszystkie frustracje wyładowuje na mnie. Sklep jest otwarty od 9 do 17, ja pracując u siebie miałam godziny pracy 10-18. Ustaliłam z szefową, że będę jeździła busem o godz. 9 , żeby być na 10. i skończyć o 17 i wrócić na 18 do miasta. Wcześniejszy bus mam o 7. moja koleżanka uparła się, że mam jeździć tym wcześniejszym, i czekać godzinę na nią bo to niesprawiedliwe, że ja przyjeżdzam później. Wychodzi na to, że wychodzę z domu po 6 a wracam przed 19... bo inaczej jest płacz, że jest niesprawiedliwie. Kolejna sprawa, codziennie muszę jakiś towar ze sobą wozić do niej, mimo że ma dostawy co tydzień!! bo ona czegoś potrzebuje!!! są to ciężkie i gabarytowe rzeczy, boli mnie już kręgosłup od dźwigania.... gdy powiedziałam, że nie będę tak codziennie z tym latać, stwierdziła że to mój obowiązek i jak coś mi nie pasuję to do szefowej a wiem, że ona stanie za nią... niby mam jeszcze ze dwa tygodnie tam jeździć, ale atmosfera jest nie do wytrzymania... wiem że jutro tam pójdę i znów o coś się przyczepi... jak ja mam się zachować? żeby nie dać sobie wejść na głowę, a przy okazji nie narobić sobie problemów?
jasia_123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 19:18   #2
ulfrinn
Rozeznanie

Dot.: Problem z mega konfliktową "koleżanką" z pracy - co zrobić?

nie rozumiem po co jezdzisz wczesniej niech se placze
ulfrinn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 19:23   #3
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jasia_123 Pokaż wiadomość
Witam, z góry odrazu zaznaczę że poprzednie wątki i posty z tego profilu nie są moje, piszę z konta koleżanki.
Pracuję od roku w pewnym miejscu, a dokładniej w sklepie z dodatkami do domu, wyposażeniem, typu pościele, kołdry itd. Od dwóch miesięcy zostałam że tak powiem 'wydelegowana' do nowo otwartego sklepu 30 km od mojego miasta, codziennie dojeżdzam( zwracają mi za bilety). Sklep został otwarty w lutym, pracuje w nim pewna dziewczyna( odrazu zaznaczę że jest to w pewnym sensie rodzina mojej szefowej), ja miałam ją PRZYUCZAĆ I JEJ POMAGAĆ. Z każdym dniem odechciewa mi się coraz bardziej jeździć do tej pracy... Nigdy nie spotkałam się z bardziej konfliktową osobą, niż jest ona. Niemal CODZIENNIE się kłócimy, i to o totalne bzdury. Co najgorsze, to ona te kłótnie zaczyna, przykładowo : o źle napisaną cenę ( może nie to że źle, ale nieestetycznie jak to ona mówi ) o niewyrzuconą rolkę papieru, o wszystko dosłownie jest problem do mnie. Ja mam wrażenie, że ona wszystkie frustracje wyładowuje na mnie. Sklep jest otwarty od 9 do 17, ja pracując u siebie miałam godziny pracy 10-18. Ustaliłam z szefową, że będę jeździła busem o godz. 9 , żeby być na 10. i skończyć o 17 i wrócić na 18 do miasta. Wcześniejszy bus mam o 7. moja koleżanka uparła się, że mam jeździć tym wcześniejszym, i czekać godzinę na nią bo to niesprawiedliwe, że ja przyjeżdzam później. Wychodzi na to, że wychodzę z domu po 6 a wracam przed 19... bo inaczej jest płacz, że jest niesprawiedliwie. Kolejna sprawa, codziennie muszę jakiś towar ze sobą wozić do niej, mimo że ma dostawy co tydzień!! bo ona czegoś potrzebuje!!! są to ciężkie i gabarytowe rzeczy, boli mnie już kręgosłup od dźwigania.... gdy powiedziałam, że nie będę tak codziennie z tym latać, stwierdziła że to mój obowiązek i jak coś mi nie pasuję to do szefowej a wiem, że ona stanie za nią... niby mam jeszcze ze dwa tygodnie tam jeździć, ale atmosfera jest nie do wytrzymania... wiem że jutro tam pójdę i znów o coś się przyczepi... jak ja mam się zachować? żeby nie dać sobie wejść na głowę, a przy okazji nie narobić sobie problemów?
Dlaczego do niej jezdzisz wczesniejszym busem? Ja bym jej tak latwo nie ustapila. Powiedz jej, ze skoro ty jestes na miejscu godzine wczesniej niz ona to niech tez ruszy doope i przylazi wczesniej, jak nie to placz i tupanie nozka
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 19:28   #4
ulfrinn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wredna biedronka Pokaż wiadomość
Dlaczego do niej jezdzisz wczesniejszym busem? Ja bym jej tak latwo nie ustapila. Powiedz jej, ze skoro ty jestes na miejscu godzine wczesniej niz ona to niech tez ruszy doope i przylazi wczesniej, jak nie to placz i tupanie nozka
w ogole nie dyskutowac z nia. to spoufalanie sie bylo niepotrzebne. traktuj jak zwyklego wspolpracownika, a nie jakas psiapsiule. zdystansuj sie, ton glosu jakim mowisz ustaw takib oficjalny itp
Stary 2015-04-20, 19:43   #5
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Czas edycji: 2015-04-20 o 19:46
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 19:45   #6
jasia_123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d 386552d742cc4ca Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Chodzi o to, że gdy się postawiłam usłyszałam, że zadzwoni do szefowej i źle się to dla mnie skończy
Stary 2015-04-20, 19:46   #7
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Chodzi o to, że gdy się postawiłam usłyszałam, że zadzwoni do szefowej i źle się to dla mnie skończy
Godziny pracy i dojazdu do niej ustalalas z szefowa, prawda?
Stary 2015-04-20, 19:49   #8
jasia_123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wredna biedronka Pokaż wiadomość
Godziny pracy i dojazdu do niej ustalalas z szefowa, prawda?
tak, ale wystarczy że zadzwoni do niej nagada i wraz będę musiała jeździć..
Stary 2015-04-20, 20:02   #9
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Konto usunięte

Cytat:
"Bo powiem pani!"
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 20:05   #10
ulfrinn
Rozeznanie

Cytat:
tak, ale wystarczy że zadzwoni do niej nagada i wraz będę musiała jeździć..
skad to mozesz wiedziec. moze tylko tak gada. albo moze szefowa ja ledwo toleruje ale zgodzila sie przyjac do pracy jako wyswiadczenie przyslugi rodzinie? to nie jest akie oczywiste, ze jak rodzina, to juz ja musi uwielbiac niech zadzwnoni, to zobaczysz wtedy czy bedziesz jezdzic

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

w ogole to moze nagraj te jej histerie na dyktafon/komorke. moze sie przydac i zabawa przednia
Stary 2015-04-20, 20:12   #11
new woman in town
Zakorzenienie

Dlaczego nie porozmawiałaś z szefową? To nie jest z góry przegrana sprawa. Porozmawiaj z nią i tyle. Kto wydaje ci polecenia? Koleżanka czy szefowa? Kto zdecydował, że wcześniej zaczynasz, że targasz ze sobą ciężkie rzeczy? Pracownik to nie niewolnik, ma swoje prawa.
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-20, 20:27   #12
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez new woman in town Pokaż wiadomość
Dlaczego nie porozmawiałaś z szefową? To nie jest z góry przegrana sprawa. Porozmawiaj z nią i tyle. Kto wydaje ci polecenia? Koleżanka czy szefowa? Kto zdecydował, że wcześniej zaczynasz, że targasz ze sobą ciężkie rzeczy? Pracownik to nie niewolnik, ma swoje prawa.
Oczywiście, że tak.

Dałaś sobie wejść na głowę. I nie potrafisz z tą osobą rozmawiać rzeczowo. W pracy nie ma miejsca na jakieś emocjonalne jazdy (to nie kłótnie koleżanek na szkolnym korytarzu). Jeżeli ktoś zaczyna uderzać w taką nutę, to mu się mówi konkretnie "jakie masz do mnie MERYTORYCZNE i związane z pracą uwagi?". Zaczyna płakać / tupać nóżką? Proszę bardzo, tu masz numer psychologa, terapia to nic strasznego, skoro sobie nie radzisz z emocjami. Krótka piłka z takimi osobami tak naprawdę. Nie daj się ustawiać i sobą manipulować. A jak konsekwentne postępowanie z panienką nic nie daje, to do szefowej z prośbą o ustalenie pewnych spraw.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 20:37   #13
berenka
Zadomowienie

od pierwszej takiej akcji powinnas byla sama porozmawiac z szefowa i ustalic wszystko. Zrob to teraz.
berenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 20:39   #14
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Sklep jest otwarty od 9 do 17, ja pracując u siebie miałam godziny pracy 10-18. Ustaliłam z szefową, że będę jeździła busem o godz. 9 , żeby być na 10. i skończyć o 17 i wrócić na 18 do miasta. Wcześniejszy bus mam o 7. moja koleżanka uparła się, że mam jeździć tym wcześniejszym, i czekać godzinę na nią bo to niesprawiedliwe, że ja przyjeżdzam później. Wychodzi na to, że wychodzę z domu po 6 a wracam przed 19... bo inaczej jest płacz, że jest niesprawiedliwie
Różne rzeczy można poświęcić w imię świętego spokoju, ale zrywać się bladym świtem, bo jakiejś pannicy się tak zachciało? Czemu ona nie przyjeżdża godzinę wcześniej?

Cytat:
To Cię laska krótko za jaja trzyma. Daj spokój, aż tak się tej szefowej boisz?

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 20:45   #15
jasia_123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Darkoz Pokaż wiadomość
Różne rzeczy można poświęcić w imię świętego spokoju, ale zrywać się bladym świtem, bo jakiejś pannicy się tak zachciało? Czemu ona nie przyjeżdża godzinę wcześniej?

To Cię laska krótko za jaja trzyma. Daj spokój, aż tak się tej szefowej boisz?
to może opowiem inną sytuację, byście zrozumiały...
tam gdzie pracuję pracuje też taka kobieta w wieku 55 lat, bardzo fajna. Kiedyś owa 'koleżanka' zadzwoniła do niej z zapytaniem o jakiś obrus, ta kobieta zażartowała coś w stylu ' jak to nie masz? musi być!' i wyobraźcie sobie jakiej ona afery narobiła... że nie pozwoli się tak traktować, że takie żarty są niesmaczne... koniec końców ta kobieta musiała do niej dzwonić i ją przeprosić za to...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-20, 20:47   #16
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
tam gdzie pracuję pracuje też taka kobieta w wieku 55 lat, bardzo fajna. Kiedyś owa 'koleżanka' zadzwoniła do niej z zapytaniem o jakiś obrus, ta kobieta zażartowała coś w stylu ' jak to nie masz? musi być!' i wyobraźcie sobie jakiej ona afery narobiła... że nie pozwoli się tak traktować, że takie żarty są niesmaczne... koniec końców ta kobieta musiała do niej dzwonić i ją przeprosić za to...
A z szefową konsultowałaś swoje przyjeżdżanie godzinę wcześniej i taszczenie ciężkich rzeczy?

Stary 2015-04-20, 20:52   #17
ulfrinn
Rozeznanie

Cytat:
No to sobie tez zadzwonisz, jak cie zmusza. Lepsze to niż wczesniej wstawać.

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Cytat:
A z szefową konsultowałaś swoje przyjeżdżanie godzinę wcześniej i taszczenie ciężkich rzeczy?
No właśnie
Stary 2015-04-20, 20:52   #18
201607111028
Konto usunięte

jasia, Matko Bosko! Czego Ty się boisz? Przecież ta laska jest na równi z Tobą. Masz takie same prawa, jak ona. Co z tego, że narobiła afery i jakaś 55 letnia kobieta ją przepraszała? Niech ryczy, niech cuduje, niech szantażuje. Zakładam, że na nic więcej jej nie stać. Znalazła sobie dwie naiwne (Ciebie i tamtą panią) i wozi się po ludziach. Mówisz: mam dość Twoich żałosnych zagrywek, kończę tę komedię. Tyle.
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 20:53   #19
olenkasz
Zakorzenienie

Cytat:
chora atmosfera w pracy. dla własnego dobra psychicznego zmień robotę. bo pewnie się nie chcesz postawić. :P
Stary 2015-04-20, 20:55   #20
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Nie daj sie zastraszac, weszla ci na glowe i urabia jak chce. Wie, ze moze sobie na to pozwolic widzac Twoja bierna reakcje.
Stary 2015-04-20, 21:00   #21
jasia_123
Przyczajenie

Cytat:
Nie.. teraz jeźdzę tym o 9 bo nie ma za dużo klientów ale całe 3 tygodnie tak jeździłam. i jest obrażona bo jestem godzinę krócej w pracy.a co do taszczenia tych rzeczy to ona chyba o tym nawet nie wie... zresztą ta koleżanka potrafi tak obrócić to wszystko że wyjdzie na jej. bo już kilkakrotnie była taka sytuacja
Stary 2015-04-20, 21:04   #22
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Nie.. teraz jeźdzę tym o 9 bo nie ma za dużo klientów ale całe 3 tygodnie tak jeździłam. i jest obrażona bo jestem godzinę krócej w pracy.a co do taszczenia tych rzeczy to ona chyba o tym nawet nie wie... zresztą ta koleżanka potrafi tak obrócić to wszystko że wyjdzie na jej. bo już kilkakrotnie była taka sytuacja
Spróbuj porozmawiać z szefową, a jak ma się to skończyć dla Ciebie źle, to chyba lepiej poszukać innej roboty niż się kisić w takiej atmosferze.

Stary 2015-04-20, 21:04   #23
ulfrinn
Rozeznanie

Cytat:
... zresztą ta koleżanka potrafi tak obrócić to wszystko że wyjdzie na jej. bo już kilkakrotnie była taka sytuacja
Czyli jakąś paskuda zakompleksiona jak wszyscy diabli ale w miarę inteligentna za to
Stary 2015-04-20, 21:16   #24
jasia_123
Przyczajenie

macie rację, muszę się w końcu postawić. bo nie chcę codziennie jeździć do pracy w takim stresie
Stary 2015-04-20, 21:25   #25
Sugarbomb
Raczkowanie

Cytat:
Ustaliłam z szefową, że będę jeździła busem o godz. 9 , żeby być na 10. i skończyć o 17 i wrócić na 18 do miasta. Wcześniejszy bus mam o 7. moja koleżanka uparła się, że mam jeździć tym wcześniejszym, i czekać godzinę na nią
Trzeba było od razu powiedzieć że taki masz układ z szefową a jak się jej nie podoba to niech do niej dzwoni z pretensjami, tak samo z przywożeniem towaru, palcem bym nie ruszyła, niech sobie płacze.
Sugarbomb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 21:39   #26
katashka_89
Przyczajenie

A ja myślałam że tylko ja mam takie konfliktowe kolezanki w pracyNajgorsze jest w tym wszystkim to ze jak są ze mną na zmianie to jest wszystko ok,a jak mnie nie ma to tylek obrabiaja😯 i jak tu chodzić do pracy??heh...😵
katashka_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 22:10   #27
berenka
Zadomowienie

porozmawiaj z szefowa jak dorosly czlowiek, jezeli szefowa tez ma we lbie jak ta laska (czyli jak w dupie po sliwkach), to dla wlasnego zdrowia psychicznego powinnas sie cieszyc,iz mozesz juz prace zmienic. Wlasciwie niezalenie od tego, co uda Ci sie zalatwic, to jestes na wygranej pozycji. Uswiadom to sobie, zmien priorytety. Zdrowie wazniejsze niz wyniszczajaca praca, serio.
berenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-20, 23:13   #28
Rolnik_sam_w_dolinie
BAN stały

Cytat:
Napisane przez berenka Pokaż wiadomość
porozmawiaj z szefowa jak dorosly czlowiek, jezeli szefowa tez ma we lbie jak ta laska (czyli jak w dupie po sliwkach), to dla wlasnego zdrowia psychicznego powinnas sie cieszyc,iz mozesz juz prace zmienic. Wlasciwie niezalenie od tego, co uda Ci sie zalatwic, to jestes na wygranej pozycji. Uswiadom to sobie, zmien priorytety. Zdrowie wazniejsze niz wyniszczajaca praca, serio.
W rzeczy samej. Autorka nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie są konsekwencje życia przez tak długi czas w takim stresie. Przede wszystkim konsekwencje zdrowotne, ale też psychologiczne. Każdy chce mieć coś z życia, a ten paszczur zatruwa jej życie w całości, nie tylko w pracy. Bo potem ona tę pracę przynosi do domu i jest wiecznie spięta.
Koszmar.
Rolnik_sam_w_dolinie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-21, 08:31   #29
katashka_89
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Problem z mega konfliktową "koleżanką" z pracy - co zrobić?

Zgadzam się z Wami ,ze to strasznie wyniszczajace.Ja tez mam problemy w pracy i z moja szefowa nie da się dogadać. ...Kiedyś było normalnie do póki nie porobily się grupki,a ze ja do żadnej nie chce należeć to już jestem tą gorsza.W życiu na nikogo nie donosiłam,nie plotkowalam i tu jest problem może jak bym to robiła to byłabym lubiana???Za to teraz wszystkie plotki sa za moimi plecami o mnie ze ja dziwna,że ze mna nie da się pogadać ,że nigdzie nie wychodze.Najbardziej boli mnie to że przyczepiaja się teraz mojej pracy i wszystko co złe na sklepie to ja.Pracuje tam już 3 lata i staram się wykonywać moja prace jak najlepiej a tu zero doceniana tylko żale,i w dodatku swoimi słowami powodują u mnie to że naprawdę zaczynam w to wierzyć że jestem beznadziejna i do niczego się nie nadajeZamiast cieszyć się ze idę do pracy ze będę między ludźmi,to ja się boję co mnie dziś czeka,jestem zdenerwowana i bliska płaczu. ...Ale nadal tkwie w tych chorych relacjach,z tego względu ze mam umowę o pracę w lipcu mi ją przedłuża chce zajsc w ciaze,i należy mi się macierzyński.Gdyby nie to już dawno bym odeszła. ..Uff dobrze ze mogłam się chociaż tu wygadac trochę mi lepiej...
katashka_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-21, 09:00   #30
Clemence
Zakorzenienie

Tzn co powiem- akurat jezeli czepia się o porządek to ma rację. Bop jeżeli panuje w sklepie brud i nieład to widzą to klienci= straty dla sklepu.Sama jestem bałaganiarzem,ale w obcym miejscu mnie to wręcz denerwuje i zawsze staram się wszystko doczyścić tak aby ktoś nie widział i też by mnie to denerwowało. Czepialstwo to jedno ale praca to drugie.
Co do godziny,nie widzę sensu przyjeżdżania jak ktos chce. Szefowa nic nie kazała,Ty nic nie musisz.
Jak masz dwa tygodnie to po co robić raban?Rozumiem,ze źle się czujesz psychicznie ale to TYLKO dwa tygodnie. A jak wiesz,ze szefowa za Toba nie obstanie to nic Ci nie da, narobisz zamieszania tylko i tak sie skonczy..
No niestety, nie będę mówiła mantry "zycie jest ciezkie",bo to od ludzi zalezy,ale tez prawda, nie jest często tak łatwo i prosto i trzeba momentami zagryźć zęby

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
chora atmosfera w pracy. dla własnego dobra psychicznego zmień robotę. bo pewnie się nie chcesz postawić. :P
W zasadzie to nawet Autorka nie pisała dokładnie- o co chodzi. Jeżeli o porządek z jej strony to wcale nie uważam,że to chore. Każdy jak wchodzi do sklepu to chyba lubi mieć posprzątane ? Większość wychodzi jak jest syf i nieład. I tutaj "o źle napisaną cenę ( może nie to że źle, ale nieestetycznie jak to ona mówi ) o niewyrzuconą rolkę papieru" ...
No cóż, ja sama zwracam na to uwagę, pracowałam kiedyś w sklepie i to są istotne rzeczy które mogą przyciągać klienta,albo odwrotnie- wypchnąć go za drzwi. Zastanawiam się po prostu czy jednak w pewnych sytuacjach koleżanka autorki nie ma racji.

Bo co do przyjezdzania wcześniejszego i innych spraw-to wiadomo

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości