|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Czy moja postawa jest nieodpowiednia?
Hej wszystkim. Potrzebuję nie kopa w tyłek... ale jakiejś porady i otuchy ale nie drastycznie...
Zacznę od tego, że mam dominujący charakter. Zawsze muszę powiedzieć ostatnie zdanie. Znajomi się przyzwyczaili... np. sytuacja : Robię projekt z koleżanka , wpadam na pomysł i go realizuję... nie pytając ją o zdanie.. bo uważam, że jest dobry i nawet na myśl mi nie przyjdzie, że ona może mieć inne zdanie... Ona oczywiście w żartach powie " poczekaj aż ja dam na to patent" albo coś w tym stylu.. wtedy u mnie w głowie "lampka się włącza" oho... znowu za bardzo jestem do przodu... i dopiero po jej słowach zdaję sobie sprawę, że ona też może mieć swoje zdanie! ... Ale przechodząc do meritum. Problemem są moje relacje z mężczyznami. Bo jak większość wie, faceci nie lubią jak się nimi rządzi.. Miałam kilku facetów których zdominowałam, ale nie dawało mi to szczęścia i związki były nie udane. Teraz mam kochanego faceta, który ma silny charakter. Ja staram się jak mogę, żeby nic mu nie narzucać trybem rozkazującym ( oczywiście nieświadomie, bo ja jak coś mówię to nie chce źle, chce żeby było jak najlepiej) , ale mam problem z rozmową. Ja widzę to, ale nie wiem na ile mogę sobie pozwolić. Chodzi o to, że jak rozmawiam z moim facetem, to gdy on coś powie w inny sposób niż ja bym chciała to ja się czepiam jego słów i sobie je dobieram do głowy. np: ( sytuacja zmyślona, ale chce zobrazować problem) . Mówię, że coś tam się stało. A on do mnie : a nic się nie stalo jest doobrze. I wiecie.. ja już automatycznie dobieram sobie do głowy... że przeciez mógł powiedzieć " Kochanie nic się nie martw ...itp" a nie tak jakby olać ( w sumie nie wiem czy to jest olanie ?) - No właśnie... Koleżanka powiedziała mi, że to jest normalne bo każdy ma swoje zdanie i nie powinnam się o takie rzeczy czepiać ani odbierać tego jako jakieś jego złośliwości w moją stronę. Ja mogłabym tak się nie czepiać niczego... Tylko ja się po prostu boję, że jak tak nie będę się niczego czepiać i jak tak na nic nie będę zwracać mu uwagę to, że on po prostu wejdzie mi na głowę i że w rezultacie już nic nie będę mogła powiedzieć;/ Czyli tak jakby "ćwiczę" z nim rozmowę na tematach bezsensownych i czepiam się, żeby widzieć czy da się w ogóle z nim jakoś dogadać... Bo nie mamy problemów poważnych więc nie wiem czy jak taki się pojawi to czy się dogadamy czy mi powie " nie przejmuj się" i tyle będzie z rozmowy. Czy to jest złe postępowanie?? Bo wiecie... najgorszy jest ten ból .Bo przez to, że ja dobieram sobie do głowy jego słowa to cierpie... boje się, że on o mnie nie mysli dlatego potem się czepiam bo chce mi się płakać , że nie jestem dla niego ważna. A mówi mi, ze nic się nie zmieniło, ze kocha mnie i jestem wazna... Co powinnam zrobić? Powinnam jeszcze dodać, że aktualnie jesteśmy w związku na odległość , bo niestety tak zmusiło nas do tego życie i te ww. sprawy dotyczą tylko kontaktu przez komunikatory. Bo kiedy był czas, że widywaliśmy się to nie miałam żadnych problemów , było na prawdę cudownie i nie odbierałam jego słów w taki sposób jak przez smsy czy fb. Przez rozmowe telefoniczną też jest wszystko dobrze. Edytowane przez afrodytek Czas edycji: 2015-04-25 o 09:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy moja postawa jest nieodpowiednia?
dorosłość polega na umiejętności wyważenia kiedy stać przy swoim a kiedy odpuścić. Dzieci nie znają kompromisów, są egocentrykami, a dorośli, jeśli są mądrzy, to właśnie potrafią myśleć nie tylko o sobie, ale i o innych w danej sytuacji. Dziecko jest nastawione "do wewnątrz, do siebie" a dorosły " na zewnątrz" do ludzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
rany boskie, zmęczyłam się samym czytaniem tego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
A nie czepianie się dyrdymałów nie oznacza automatycznie, że się nie będzie mogło słowa powiedzieć w przypadku większego problemu - to Ty sama sobie wkręcasz coś takiego. Ja się nie czepiam o bzdury, za to jak już mam o coś pretensje, to luby mnie słucha i bierze pod uwagę moje zdanie, bo po prostu wie, że skoro już się czepiam, to jest to coś istotnego. Porozmawiać z nim o swoich obawach. Oboje jesteście w tym związku, oczywiste jest, że oboje uczycie się być ze sobą na odległość, że tutaj są różne emocje, niepotrzebne niedopowiedzenia, trzeba po prostu ze sobą szczerze rozmawiać. Po jakimś czasie przywykniecie, a na razie niepotrzebnie sobie wkręcasz dziwne jazdy, które można załatwić jedną rozmową. No i nabrać dystansu do komunikatorów - wiadomo że nie każdy umie napisać dokładnie to, co by powiedział ![]()
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie zrobiłam nigdy afery... sama próba powiedzenia mu o o tym jak np. się poczułam kiedy on coś napisał i prośba o wytlumaczenie, bo może źle odebrałam, kończy się jego " wymyślasz, jest dobrze" i koniec tematu. On nawet nie stara się mi wytłumaczyć cokolwiek. ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Cytat:
Edytowane przez afrodytek Czas edycji: 2015-04-25 o 12:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ![]() Pojadę teraz generalizacją i stereotypem, proszę nie bić ![]() ![]() Ale: Autorko, faceci to bardzo często osoby konkretne, które nie lubią tracić czasu i młodości na rozbijanie gie na atomy. Jest dobrze, to jest dobrze. Jest źle, to się nad tym pracuje. A jak ktoś wymyśla problemy z odwłoka, to je wymyśla i należy mu o tym powiedzieć. Ty właśnie takie problemy wymyślasz i wymagasz od niego Twojego toku myślenia, Twojego postępowania, a on naprawdę ma tam co robić, nie pojechał żeby teraz bawić się w psychoanalizę każdego przecinka i każdej zmiany Twojego nastroju. Pisze Ci wprost, że wymyślasz, bo on uważa że wymyślasz. I mało tego, ten wątek pokazuje, że on ma rację i Ty sobie wymyślasz ![]() Tutaj tylko ewentualnie może pomóc rozmowa, ale nie rozmowa "bo ja nie rozumiem, bo ja to zrozumiałam tak i tak, wytłumacz mi misiu", tylko pogawędka wprost "słuchaj kochanie, źle znoszę naszą rozłąkę, mam nadzieję że z czasem mi się wszystko unormuje i będę mniej upierdliwa i dla ciebie i dla siebie, ale póki co proszę cię, okaż mi trochę więcej cierpliwości i zrozumienia. Miotam się w różnych emocjach i czasami sobie z nimi nie radzę i ważne jest dla mnie, żebyś wtedy okazał mi więcej ciepła."
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Czepiając się o "nic",bo zrozumiałam,że na przymus szukasz powodu,nic nie zdziałasz. A pogorszysz całą sytuacje. Związki na odległość nie są łatwe
![]() ![]() ![]() Związek nie polega na dominacji żadnej z dwojga osób. Ok,ktoś może nadawać się bardziej do ogarniania stresowych sytuacji,załatwiania spraw, ale to nie jest żadna dominacja tak czy siak ![]() ![]() Edytowane przez mancia9301 Czas edycji: 2015-04-25 o 12:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
I znowu masz rację. Ale ja się boje, że jak mu to powiem to on mi znowu powie , że wymyślam ![]() ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Po prostu ważne jest, żebyście sobie wyjaśnili z czego Twoje czepialstwo wynika - on będzie wiedział, że to nie ciemna strona Twojego charakteru ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Tak pisze, ale w sumie raz na jakiś czas ... Mówi, że nic się nie zmienia i nie ma potrzeby się powtarzać. W sumie wiem jak jest, bo dzwoni, pisze więc nie olał mnie. Ale on sam chyba nie wie jak postępować. Mowi, że jak ma mi pokazać co czuje skoro jest tak daleko ode mnie.[/QUOTE] Ano właśnie,jak? Nie pozostaje nic innego,niż to mówić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
po drugiej stronie szafy
|
No bo pewnie nie wie co ma robić. I dlatego ważne, żebyś mu powiedziała czego oczekujesz, czego potrzebujesz.
![]() |
#13 |
znaczy piżmak
|
Rozumiem, bo też tak miałam. Moja rada: na ten czas związku na odległość ograniczyć rozmowy na komunikatorach i smsy do koniecznej wymiany informacji. Jako jedyną wartościową, prawdziwą formę kontaktu traktować rozmowę telefoniczną.
Wbić sobie do głowy, że każdy ma prawo do własnego zdania i będzie je miał. To, że Twój chłopak czy koleżanka mają inne pomysły, czy nie zgadzają się z Tobą niech będzie powodem do wymiany zdań, dyskusji, kompromisu. To, że ktoś się z Tobą nie zgadza, czy wymyślił sobie coś zupełnie innego, nie znaczy, że jest przeciwko Tobie, chce się rozstać, czy mu już nie zależy. Nie analizuj tego. Daj chłopakowi/koleżance swobodę, odpuść, zostaw niedokończoną rozmowę, bo np. temat wygasł, czy pomysł się nie przyjął. Nie trzeba tak drążyć, niech się dzieje - nie nad wszystkim można mieć kontrolę.
We are young, we are here, So, let's make a deal and try to forget our fear b. Edytowane przez ondatrazibethicus Czas edycji: 2015-04-25 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuje bardzo za rady. Bardzo mi pomogłaś. Zmieniłam sposób myślenia i nastawienie i już widzę zmianę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
po drugiej stronie szafy
|
Cieszę się bardzo, oby tak dalej
![]() ![]() W razie następnego wewnętrznego kryzysu odśwież wątek, spróbujemy pomóc ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:28.