Brak poprawy u maluszka - katar, zapalenie płuc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-19, 12:36   #1
Naha
Raczkowanie

GG do Naha

Brak poprawy u maluszka - katar, zapalenie płuc

Witam,
z góry przepraszam jeśli napisałam w niewłaściwym dziale.
Życie mojego braciszka już przed narodzinami było zagrożone. Około w 36 tygodniu stwierdzono przez dwóch lekarzy, że nie przeżyje bo ma przepuklinę przeponową... Oczywiście był to szok dla moich rodziców i wybrali się do Warszawy gdzie mają lepsze doświadczenie w tych sprawach. Dzięki Bogu maluch urodził się zdrowy dostał nawet 10 punktów. Spędził tam tydzień w szpitalu. W domu był zaledwie dwa tygodnie bo ciągle płakał nie chciał jeść ani spać. Pojechaliśmy więc do szpitala i okazało się, że ma zapalenie ucha. Jest już w szpitalu 11 dobę i strasznie się martwię z powodu mało wykwalifikowanego personelu bo to co się tam dzieje to jest obłęd. Okazało się również że ma zapalenie płuc. Do tego ciągła gorączka i straszny katar. Ordynatorka mówi że lepiej by miał katar niż zapalenie płuc... Tak chyba nie powinno być i jednak jakaś poprawa powinna nastąpić a minęło już tyle czasu każą im czekać do poniedziałku. Co lepsze dopiero wczoraj zrobili posiewy jakie antybiotyki dziecko może dostawać. Jeszcze dochodzi pleśniawka bo mały nie chce jeść i ledwo oddycha przez ten katar.
Może ktoś był w takiej sytuacji lub ma większe doświadczenie. My jesteśmy bezradni i nie wiem czy ufać lekarzom czy zmienić szpital. Proszę o odpowiedź. To dziecko jest tak małe a więcej swojego życia spędza w szpitalu niż w domu...

Zapomniałam dodać, że codziennie ma robione inhalacje i ma podrażniony nosek i aż krew się sączy. Do tego oczka ropieją.

Edytowane przez Naha
Czas edycji: 2015-06-19 o 12:40
Naha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-20, 08:12   #2
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Brak poprawy u maluszka

to nie jest forum lekarskie. lepiej zrobicie jak skonsultujecie się z jakimś pediatrą u siebie w mieście.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-21, 15:59   #3
Naha
Raczkowanie

GG do Naha

Przeciez napisalam że dziecko od prawie dwóch tyg leży w szpitalu a lekarze mało co działają...
Poza tym zwróciłam się z prośbą o pomoc do mam które może miały do czynienia z takim przypadkiem
Naha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-22, 07:50   #4
skazana_na_bluesa
.

Przeciez napisalam, ze to nie jest forum medyczne i dziewczyny sie nie znaja. Poza tym nie ma lekarza, ktory by powiedzial wiecej bez dokladnego zapoznania sie z historia choroby. Powtorze, zeby dotarlo - znajdzcie lekarza poza szpitalem, ktory bedzie mogl zapoznac sie z historia choroby i podpowie, czy warto przeniesc dziecko do innej placowki. Byc moze rodzice nie zostali poinformowani o faktycznym stanie zdrowia albo jakis powiklaniach.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-23, 09:36   #5
NecroKitty
Wtajemniczenie

Idzie do lekarza który prowadzi dziecko i zażądajcie dokładnych informacji o jego stanie zdrowia, lekach i planach jakie mają dalej jeśli chodzi o leczenie. Oczywiście możecie też zmienić szpital jeśli uznacie, że lekarze nie wiedzą nic konkretnego i leczą na odczepnego ale najpierw domagajcie się rzetelnych informacji.

Też myślę, że nikt tutaj Wam nic innego nie doradzi bo nie jesteśmy lekarzami.
Stary 2015-06-26, 10:41   #6
jag_na
Rozeznanie

i co z malenstwem? jest poprawa?
jag_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 10:26   #7
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Dot.: Brak poprawy u maluszka - katar, zapalenie płuc

Wiem że już za późno na rady, ale może komuś się przyda.
Osobiście, jeśli stan zdrowia dziecka umożliwiałby transport, jeśli uważałabym że personel w szpitalu jest niekompetentny, zmieniłabym szpital.

Objawy takie typowe widzę: gorączka, katar, ropiejące oczka mogą być od kataru. Standardowo zazwyczaj w takich przypadkach zbija się gorączkę różnymi metodami do 38 stopni, udrożnia nos (odciąganie) i najpierw leczy inhalacjami z różnych leków, a jak to nie pomaga dołącza się antybiotyk. Po inhalacjach oklepywanie (nie wiem czy u noworodków też się wykonuje). Tak postępowano z moim dzieckiem przy zapaleniu płuc, ale było wtedy starsze, miało 7 miesięcy. Nie wiem czy ma to znaczenie, nie jestem lekarzem.
Nie było poprawy z dnia na dzień. W szpitalu dziecko było 3 tygodnie, potem kontynuowaliśmy leczenie w domu (inhalacje). Katar utrzymywał się długo po wyjściu ze szpital. Na pewno miesiąc, a może i półtora.

To że dziecko nie chce jeść, jest zrozumiałe. Ma katar i nie ma jak oddychać jak podczas jedzenia. Nie wiem jak maluszek jest karmiony, ale trzeba dużo czasu i cierpliwości poświęcić na karmienie, a jeśli spada na wadze i się odwadnia, moim zdaniem powinien kroplówkę dostać.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 20:18   #8
Mondo_Bongo
Raczkowanie

Dot.: Brak poprawy u maluszka - katar, zapalenie płuc

tez zmienilabym szpital, jesli mialabym watpliwosci co do personelu i oczywiscie jesli stan maluszka by na to pozwalal
Mondo_Bongo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości