|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Czy jest sens kupować mieszkanie w starym budownictwie?
Od zawsze mieszkałam w domu w małej miejscowości dlatego temat mieszkań jest dla mnie nowy.
Powoli zaczynam myśleć o czymś własnym ale jako, że mieszkam w rejonie gdzie ceny są zbyt wysokie (dla mnie ![]() Jakie jest wasze doświadczenie? Dodam, że to mieszkanie byłoby zapewne na jakiś czas (pewnie maks 10) bo w przyszłości chciałabym wybudować dom.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy jest sens kupować mieszkanie w starym budownictwie?
Jeśli Ci się podoba to dlaczego by nie? Jeżeli bloczek jest zadbany a mieszkanie w dobrym stanie - ja bym brała. Sama zresztą kupiłam mieszkanie w bloku z lat 80tych ale po generalnym remoncie (wszystkie instalacje nowe) i nie mam żadnych zastrzeżeń. Często widywałam mieszkania z tzw nowego budownictwa w duuuużo gorszym stanie np zagrzybione (nowe osiedla czasem robione są bardzo na odwal się).
Zastanów się czy warto czekać kolejne lata i zwiększać koszty jak i tak nie zamierzasz mieszkać w nim do końca życia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
właśnie przyznam, że kusi głównie cena bo takie mieszkanie jest tańsze o jakieś 100 tys (minimum)
![]() Obawiam się tylko, że później za te powiedzmy 10 lat będzie go ciężej sprzedać ze względu na wiek budynku i rejon bo wiadome, że w małym miasteczku to i z pracą ciężej...
31/40 ![]() Edytowane przez Sikorka0204 Czas edycji: 2015-04-24 o 16:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A jesteś w stanie w rok czy dwa zebrać dodatkowe 100tys? Jesteś pewna, że będzie ciężej sprzedać starsze mieszkanie?
Może akurat będzie łatwiej sprzedać bo będzie tańsze a miasteczko jest nieduże i ludzie mają mało pieniędzy? Dostaniesz wtedy mniej, ale dostaniesz. A drogie mieszkanie może nie mieć wzięcia bo nikt nie będzie miał na nie kasy i sprzedać będzie bardzo ciężko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Ja myślę, że kupno takiego mieszkania w starym bloku nie ma sensu, bo będzie ciężko je sprzedać za te 1o lat. Technologie użyte w takich PRL-owskich domach są przestarzałe, na pewno też rachunki za ogrzewanie będą dość wysokie. Jak kupować, to tylkoxxx, a nie z drugiej ręki. Lepiej trochę dołożyć i mieć pewność, że budynek się nie rozleci
![]() Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2015-04-26 o 22:26 Powód: link reklamowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Wszystko zależy od konkretnego mieszkania, bloku, okolicy, miejscowości, sieci dróg itp.
Obecnie mieszkania też buduje się oszczędnościowo, najtańsze materiały, najtańsi pracownicy itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Witam. Nazywam się Sylwia
![]() ![]() ![]() http://www.ankietaplus.pl/s/70838EXR |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Nie ma reguły- my kupiliśmy mieszkanie w starym bloku ( osiedle z końca lat 70-tych)- bloki fajne, ocieplone, materiał pustak, nie płyta. Myślę, że jest ok
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
My kupiliśmy mieszkanie w bloku 1982 roku, blok po remoncie, nowa elewacja, wszystko cacy, brak gazu (dla nas to plus) i jesteśmy bardzo zadowolenie - grzyb nie wchodzi, jest solidnie. Wszystko zależy w jakim stanie jest budynek i jakie remonty przeszedł.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.