|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() lotion przyciemniający skórę
znalazłam przepis na lotion przyciemniający skóre. Mam jednak pytanie do bardziej doświadczonych Wizażanek : czy orzech włoski nie podrażnia skóry
![]() Oto przepis: garść drobno posiekanych liści orzecha włoskiego 200 ml odmineralizowanej wody 50 ml wody z hamamelisu Liście orzecha przez 30 min. gotować w wodzie odminer., wywar odcedzić, przestudzić i połączyć z wodą z hamamelisu. Lotion uelastycznia, oczyszcza i nadaje bladej skórze lekko brązowy odcień. Do skóry tłustej i zanieczyszczonej. Może Wy też spróbujecie i będziemy mogły podzielić się spostrzeżeniami ![]() Czekam teraz aż orzech koło bloku wypuśći listki, a wtedy ( najlepiej po ciemku ![]() ![]()
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: lotion przyciemniający skórę
Cytat:
![]() Nie rób krzywdy orzechowi ![]() Po pierwsze, to drzewo rosnące w mieście, a więc w jego tkankach od wielu lat odkładają się zanieczyszczenia. Po drugie, liście orzecha włoskiego pozyskuje się w okresie zawiązywania owoców, czyli gdzieś na początku czerwca. W młodych listkach są niewielkie ilości garbników, soli mineralnych, olejku eterycznego, no i co najważniejsze – juglonu. Po trzecie, możesz użyć pełnowartościowego surowca zielarskiego, pozyskanego w czystych rejonach kraju, z zachowaniem wszelkich zasad, dotyczących zbioru, suszenia i przechowywania ziół, dostępnego teraz, zaraz, już ![]() Po czwarte, jeśli Wizażanki podchwycą Twój pomysł, to wiele orzechów, ocieniających piaskownice, place zabaw, ustronne ławeczki, na których przesiadują matki z dziećmi, starsze panie z robótkami ręcznymi i prasą kolorową w rodzaju "Tiny", "Pani domu" i "Przyjaciółki" oraz mniej kolorowym "Naszym Dziennikiem", zostanie ogołoconych z liści. I co wtedy? Gdzie się podzieją starsze panie i ich wnuczęta? ![]() Nie spotkałam się z żadnymi informacjami o właściwościach drażniących orzecha, bardziej obawiałabym się tej wody oczarowej. Przepis jest ciekawy i bajecznie prosty, jestem ciekawa efektów. Sama raczej z niego nie skorzystam - używam toniku orzechowego Bielendy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
wow
![]() ![]() ![]() Garść listków to nie tak znowu dużo...tak mi się wydaje ![]() [quote=mentha] Po trzecie, możesz użyć pełnowartościowego surowca zielarskiego, pozyskanego w czystych rejonach kraju, z zachowaniem wszelkich zasad, dotyczących zbioru, suszenia i przechowywania ziół, dostępnego teraz, zaraz, już ![]() quote] ale czy można świeże liście zastąpić suszonymi ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Eeee tam, moja wiedza jest zupełnie przeciętna.
Jestem pełna dla podziwu sił natury i ciągle odkrywam coś nowego. Wydaje mi się, że można użyć liści suszonych. Zetknęłam się z kilkoma przepisami na kąpiele brązujące, w których używano właśnie suszu. Poza tym, właściwości rośliny, po ususzeniu (o ile, oczywiście, było ono przeprowadzone w sposób właściwy) nie powinny ulec większym zmianom. Właściwości przyciemniające skórę ma juglon, barwnik, zawarty w łupinach i liściach orzecha. W pąkach i młodych listkach jest go niewiele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
no widzisz...gdybym się nie spytała to użyłabym nie dość że zanieczyszczonych to jeszcze mało skutecznych listków
![]() dzięki dzięki za wyjaśnienia ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:05.