|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Witam i pytam:) przedszkole a nocnik
Witajcie
![]() ![]() - nie chce jeść - nie chce korzystać z ubikacji - w domu korzystała z nocniczka, bo ubikacji panicznie sie boi ![]() ![]() ![]() Co robić? Może któraś z Was miała podobny problem? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Witam i pytam:) przedszkole a nocnik
po pierwsze :jedzenie,jak bedzie glodna to zje ,zaznaczyc zero zmuszania u pan.
po drugie ,przyniesc nocnik i miec zw nosie co na to panie, mała pewnie przekona sie do wc jak bedzie widzial inne dzieci korzystajace z wc i jedzące. domyslam sie ze paniom nie chce sie wylewac nocnika i tu jest problem. zrobic awanture ,zmienic przedszkole. samo piojscie do przedszkola to stres wiec dodatkowo brak nocnika moze zaoowocowac stresem i moczenie nocnym. probowac w domu zagadywac w czasie pojscie do lazienki i kierunkowac do posadzenia na wc. dac sie potpatrzec w lazience. pokazac zdjecia ,obrazki malych dzieci na nocnikach -troche zawstydzic ale nie krzyczec tylko delikatnie zmotywowac,opowiadac o doroslosci corki,wysmiewac maluchy z pielucha itp. mala zaglodzic sie nie zaglodzi ale takie wstrzymywanie nie przynosi nic dobrego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedz
![]() Jeśli chodzi o jedzenie to tak bardzo nie martwie się, w domku nadrabia ![]() Ale z tym sikaniem jest problem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
probujcie w domu przekonac ja,moze w przedszkolu popros mala aby pokazala ci lazienke ,
popros dyrekcje o pozwolenie na nocnik(niech bedzie w pogotowiu,mala nie musi go widziec)jesli nie da sie zaprowadzic przez pania do wc to moze jakeis dziecko to zrobi ,niech ida razem-tutaj duzo do zrobienia dla wychowawczyni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
nie wiedziałam że w przedszkolu sa takie przepisy, ze nocnika nie można przynieść... wydaje mi sie, ze skoro panie w przedszkolu widzą zachowanie twojej córeczki to same powinny zaproponować jakieś rozwiazanie...
nie wiem czy ci pomogę ale myslę, ze dobrze byłoby poszukać jakiejś bajeczki (ksiażeczki) w której mały bohater korzysta z ubikacji(jeszcze lepiej by było gdyby na początku siusiał tylko do nocniczka i dopiero zaczynał korzystać z ubikacji)... szczerze mówiąc to nie wiem czy takie są( spotkałam sie tylko z ksiażeczką gdzie dziecko zaczyna korzystać z nocnika, ale z toalety niestety nie ![]() nie wiem czy Ci pomogłam, spróbuj poszukać takiej ksiażeczki, moze będzie pomocna pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie tez dziwne zachowanie pań z przedszkola- zero kompromisów i jakiejś współpracy
A macie nakładkę taka na sedes? bo może mała boi się duzej dziury? może panie pozwolą przyniesć swoją nakładkę? spróbuj z malą pójść do sklepu i kupić taka nakładkę specjalnie do przedszkola / moze akurat na to sie zgodzą?/ ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Fajne Panie...i takie elastyczne....Ale skoro wolą sprzątać podłogę...
Przynieś ten nocnik, na kilak dni chociaż - Mała napewno sie nauczy w parę dni ale do tego czasu jak będzie tak wstrzymywać to tylko brzuszek będzie ją bolał...
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za odpowiedzi
Niestety, póki co nie jest lepiej. Nocnika nie pozwalaja ze względu na przepisy i dyrekcję - ponoć jakies tam warunki musza byc spełnione żeby można było nocnik.. ![]() Kupiłam nakładke na sedes i próbuję ja namawiać, ale jak na razie bez skutku. Nie wiem czy schowac nocnik? czy tak ona sie nauczy? ech, przykre to że głupie przepisy sa ważniejsze od dziecka. Z drugiej strony mała jest zadowolona z przdzszkola.... gdyby nie to byłoby ok... Zdam relacje po długim weekendzie, jak tam nauka nam idzie ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Chyba bym kazala sobie pokazac te przepisy na podstawie ktorych nie wolno przyniesc dziecku nocnika na kilka dni, bo cos mi sie wydaje ze to glupia wymowka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
ja też słyszałam, że przyjmną tylko samodzielne dziecko - chyba z wygody
ale może trzeba by poszukać jakieś pomocy - może ktoś wie jak dziewczynkę przekonać do ubikacji- czego ona się boi? może że wpadnie albo ubikacja ją połknie- może to się komuś wydawać śmiesze ale małe dzieci mają dużo większą - fajniejszą wyobraźnię, może popytaj córeczkę czego się boi - wymyśl jakąś fajną bajkę o pani ubikacji wiesz i kilka dni próbuj bez propozycji usiądzenia na niej ją przekonywać, a tak na marginesie ja nie pojmuję co za problem chociaż na 1 miesiąc zgodzić się na nocnik - chyba dyscyplinarne za to nie grozi - biedne dziecko musiało się zsikać bo regulamin zabrania - Pozdrawiam mamusię i córeczkę - wierzę że dacie radę zaprzyjaźnić się z panią ubikacją ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
A ja miałam nocnik w przedszkolu, tzn moja córka.
Przedszkolanki same zaproponowały abym przyniosła bo mała nie chciała korzystać z sedesu. Z tego co wiem to sanepid sprawdza toalety w przedszkolach i może jest specjalna procedura utrzymania nocnika w czystości i stąd problem. Jakiś czas temu w przedszkolu mojej córki sanepid nie zgodził się na przyjęcie dziewczynki częściowo sparaliżowanej bo nie było w przedszkolu brodzika. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
mam już nawet wymyślona bajkę dla małej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Po pierwsze- Dużo rozmawiaj z dzieckiem.
Po drugie - nie martw się , ja miałam ten sam problem, moja Ania też nie jadła , też się nie załatwiała i cały czas płakała. A wiesz co poskutkowało? Jedna rzecz którą Ania lubiła najbardziej. Tosty z keczupem. Wiem że to dziwne, ale tak było. Kidy pewnego dnia Ania zobaczyła że są tosty pierwsza siedziała przy stoliku i zjadła chyba z dziesięć. Potem zaczęła się kolegować z dziećmi. Z toaletą był większy problem. Musiałam osobiście wstawić się do wychowawczyni i osobiście poprosić żeby pani chodziła z nią do ubikacji. Kiedy prosiłam ulubioną panią Ani, zawsze chodziła z nią do ubikacji. I przestała się bać, może należy iść do wychowawcy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja tez uwazam, ze powinnas przyniesc nocnik, a jak nie to zmienic przedszkole. co to za pomysly, ze nie mozna przyniesc nocnika. znajac siebie to bym wziela swoje dziecko i nie omieszkalabym powiedziec tym kobietom co o nich mysle.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Czesc
![]() Relecja nie jest najciekawsza - próby nauki na ubikacje nieudane, a potem mała sie rozchorowała i dałam spokój.... teraz wyglada na to że tydzień spędzi w domu - bo choróbsko jest na 100% przedszkolne i jakies wyjątkowo wredne ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
rozmawiałam z moja mama, która pracuje w przedszkolu na temat przynoszenia nocnika, no i ona twierdzi, ze nigdy nie słyszała o takiej zasadzie czy przepisie...
tak więc koniecznie domagaj się przedstawienia tego przepisu na piśmie!!! trzymam kciuki za córeczkę no i nich szybko wraca do zdrowia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
ignarancja
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:53.