Beta HCG 150 - czy moze sie mylic? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-22, 13:44   #1
alicjag3
Raczkowanie

Beta HCG 150 - czy moze sie mylic?

Witam

Jestem po badaniu beta HCG z krwi. Staramy sie o dziecko wiec wynik nawet mnie nie zaskoczyl ale chcialam sie upewnic. Otrzymalam wynik 156 (czyli niby 4 tydzien), robilam tez zwykle badania krwi i progesteron mam 54 co jest typowe albo dla fazy lutealnej (w tej fazie i z mysla o tym robilam) albo w 1 trymestrze ciazy. Wiec to w sumie nie jest miarodajne. Mam tez (chyba po raz pierwszy od dawna) zbyt malo monocytow (3,5% a norma jest od 4%).

Dodam, ze ostatnia miesiaczka zaczela mo sie 31.01 czyli dokladnie 20 dni przed tym badaniem.

Czy to pewne, ze jestem w ciazy?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Dodam, ze poprzednio beta hcg robilam 29.01 (a teraz 21.02) i wynik byl ujemny.

alicjag3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-22, 13:47   #2
agaaga89
Zakorzenienie

Dot.: Beta HCG 150 - czy moze sie mylic?

Wydaje mi się, że test z krwi bardzo, baaardzo rzadko się myli więc chyba wypada pogratulować ciąży
A obserwowałaś cykl? W którym dc mogłaś mieć owulkę?

agaaga89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-22, 13:53   #3
sylvi 84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alicjag3 Pokaż wiadomość
Witam

Jestem po badaniu beta HCG z krwi. Staramy sie o dziecko wiec wynik nawet mnie nie zaskoczyl ale chcialam sie upewnic. Otrzymalam wynik 156 (czyli niby 4 tydzien), robilam tez zwykle badania krwi i progesteron mam 54 co jest typowe albo dla fazy lutealnej (w tej fazie i z mysla o tym robilam) albo w 1 trymestrze ciazy. Wiec to w sumie nie jest miarodajne. Mam tez (chyba po raz pierwszy od dawna) zbyt malo monocytow (3,5% a norma jest od 4%).

Dodam, ze ostatnia miesiaczka zaczela mo sie 31.01 czyli dokladnie 20 dni przed tym badaniem.

Czy to pewne, ze jestem w ciazy?

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Hey
Wynik Bety się nigdy nie myli..możesz ją powtórzyć za dwa dni czy przyrasta aby być pewną
sylvi 84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-22, 14:19   #4
alicjag3
Raczkowanie

06.01 - 09.01 i pozniej 31.04-04.02

Dodam ze poprzedni test robilam 29.01 poniewaz w dniach jakos 30.01-08.02 bralam Furagin, ktory jest chyba w ciazy umiarkowanie wskazany...

Niestety tez jeszcze do przedwczoraj pialam alkohol nie wiedzac o ciazy. Wlacznie z tym, ze z 4 razy w tym czasie wypilam po 1-1,5 butelki wina i wypalilam 3 papierosy. Czy mam powody do stresu?

Stary 2014-02-22, 14:34   #5
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Otrzymalam wynik 156

.
przy tym badaniu nie jest wazny tyle wynik, co przyrost
powtórz badanie i zobacz według tabeli, czy dobrze przyrasta

jakiś już przyrost piszesz, że jest, także wszystko na dobrej drodze
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-22, 15:14   #6
alicjag3
Raczkowanie

A co z moimi obawami?

Stary 2014-02-22, 15:16   #7
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
06.01 - 09.01 i pozniej 31.04-04.02

Dodam ze poprzedni test robilam 29.01 poniewaz w dniach jakos 30.01-08.02 bralam Furagin, ktory jest chyba w ciazy umiarkowanie wskazany...

Niestety tez jeszcze do przedwczoraj pialam alkohol nie wiedzac o ciazy. Wlacznie z tym, ze z 4 razy w tym czasie wypilam po 1-1,5 butelki wina i wypalilam 3 papierosy. Czy mam powody do stresu?

Papierosami i alko się nie przejmuj zbytnio. Na początku nie ma jeszcze takiej scisłej więzi matka-dziecko (tak to natura sprytnie wymyśliła).

Ważny jest przyrost, nie sama liczba. Zrób ponownie po dwóch dniach od poprzedniego

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-22, 17:00   #8
alicjag3
Raczkowanie

Po dwoch sie nie sa bo robilam w pt a w niedziele nie pobieraja ale w pon pojde. Jaki powinien byc przyrost przez te 3 dni?

---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

A co z tym furaginem? Bralam go jakos w pierwszych 2 tygidniach ciazy, dwa razy cos nawet pilam i mialam przyspieszone tentno i plamy mi wyskoczyly. Na furaginien z 3 butelki wina poszly.

Stary 2014-02-22, 17:09   #9
shirmus
Rozeznanie

Cytat:
Po dwoch sie nie sa bo robilam w pt a w niedziele nie pobieraja ale w pon pojde. Jaki powinien byc przyrost przez te 3 dni?

Zapewne wiekszy mi lekarz mówił że średnio 2x. Najwzniejsze aby rosło. Co do akolholu i palenia nie przejmuj się tak. Ja będąc w ciąży (jeszcze nieświadomie) na weselu u znajomych też za kołnierz nie wylewałam,chodź nie przepadam za alkoholem. Dla mnie lampka wina to dużo a wypilam ponad 2 butelki wina i kilka kieliszków wodki przez 2 dni ale to dlatego że mieli dobry alkohol jak po niecalym tygodniu dowiedzialam się ze jestem w ciąży to też się bałam że moglam dziecku zaszkodzić na szczęście wszystko bylo ok
shirmus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-23, 09:24   #10
alicjag3
Raczkowanie

Prosze o odpowiedz nt Furaginu.

Tymczasem dodam, ze jutro lub we wtorek bede miala kolejne wyniki z krwi ale martwi mnie to, ze wczoraj i dzis rano nic mi nie wyszlo z testu plytkowego. Ja chyba w ogole jestem jakas dziwna bo testy owulacyjne tez nie wychodzily w sumie a w ciazy wszystko wskazuje na to
ze jestem.

Z objawow mam: poddenerwowanie od okolo 1-2 tyg, ochota na alkohol (nie wiem czy to pbjawy , a teraz bol piersi troszke i swedzenie sromu (piersi to moglyby byc w zasadzie dlatego ze zaraz powinnam miec okres (za kilka dni).

Dodam jeszcze, ze poprzedni okres mialam a to bylo 31.01-04.02 wiec juz musialam byc w ciazy jakos.

Stary 2014-02-23, 16:26   #11
kasia_ruda
Zakorzenienie

Alicjag3 na samym początku ciąży leki, alkohol czy papierosy nie są AŻ tak niebezpieczne, bo nie dochodzi między twoim organizmem, a zarodkiem do aż takiej wielkiej wymiany substancji jak później. Jeśli od momentu uzyskania wiadomości o pozytywnej becie już nie piłaś i nie brałaś leków bez konsultacji z lekarzem, to powinno być dobrze. Myślę, że musisz powtórzyć betę i sprawdzić (np tu: http://www.countdowntopregnancy.com/...calculator.php ), czy przyrasta prawidłowo. Nie ma aż takiego znaczenia, czy powtórzysz ją po 48, czy 72 godz, bo podajesz tam daty badań. Z tym przyrostem, to lekarze bardzo różnie mówią. Jedni, że beta ma 72 godz na podwojenie się, inni natomiast uważają, że we wczesnej ciąży powinna podwajać się w 24... Zbyt niski przyrost bety może oznaczać ciążę pozamaciczną lub zatrzymanie rozwoju zarodka. Prawidłowy przyrost uspokoi cię dopóki nie będziesz miała możliwości zobaczenia zarodka na usg, co może chwilę potrwać, bo na razie jest pewnie na to za mały. Także jutro powtórka bety, podliczenie wyniku, no i umówienie się na wizytę do lekarza, żeby cię zbadał, określił wiek ciąży itp. No i przede wszystkim rozwiał twoje obawy, bo ma na ten temat większą wiedzę niż my
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-23, 21:16   #12
alicjag3
Raczkowanie

Mam jednak nadzieje, ze to nie pomylka. Dzis pobralam po raz drugi ale wyniki beda najwczesniej jutro wieczorem. Panie pielegniarki powiedzialy ze beta hcg sie nie myli.

Prxypomnialam sobie jeszcze rowno 4 tygodnie temu (a jestem w 4 tyg) okolo 5 dni po zaplodnieniu bylam zrobic laser na nogach i bikini oraz brzuchu. Teraz tym sie jeszcze martwie

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

To jest w ogole jakies dziwne. Dzien plodny mialam jakos 17 stycznia (i pewnie tak jakos byl skoro 21.02 bylam w 4 tygodniu). Tymczasem bete robilam wczesniej 20.01 i tu moglo nic nie wyjsc ale tez 29.01 i tu tez wynik byl mniej niz 0,1 a zdaje sie ze w tym czasie powinien byc juz pozytywny. No a 30.01 jeszcze zaczal mi ske okres...

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Prosze o pomoc. Zaczelam sie powaznie denerowac ze ostatni test jest z bledem skoro wskazuje 4 tydzien a ten robiony 3 tyg wczesniej byl negatywny. I jeszcze to, ze testy plytkowe domowe nadal nic nie pokazuja. A beta wyszla mi 2 dni temu 156...

Stary 2014-02-23, 21:20   #13
kasia_ruda
Zakorzenienie

Normy dla bety są BARDZO szerokie. Spójrz na wyniki badań i im się przyjżyj. Nie jest ważny poziom bety, tylko jej przyrost. A beta powyżej pięciu oznacza ciążę. Nie panikuj, strasznie się nakręcasz, poczekaj na spokojnie na jutrzejszy wynik i umów się na wizytę do swojego ginekologa

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-02-24, 08:51   #14
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Mam jednak nadzieje, ze to nie pomylka. Dzis pobralam po raz drugi ale wyniki beda najwczesniej jutro wieczorem. Panie pielegniarki powiedzialy ze beta hcg sie nie myli.

Prxypomnialam sobie jeszcze rowno 4 tygodnie temu (a jestem w 4 tyg) okolo 5 dni po zaplodnieniu bylam zrobic laser na nogach i bikini oraz brzuchu. Teraz tym sie jeszcze martwie

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

To jest w ogole jakies dziwne. Dzien plodny mialam jakos 17 stycznia (i pewnie tak jakos byl skoro 21.02 bylam w 4 tygodniu). Tymczasem bete robilam wczesniej 20.01 i tu moglo nic nie wyjsc ale tez 29.01 i tu tez wynik byl mniej niz 0,1 a zdaje sie ze w tym czasie powinien byc juz pozytywny. No a 30.01 jeszcze zaczal mi ske okres...

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Prosze o pomoc. Zaczelam sie powaznie denerowac ze ostatni test jest z bledem skoro wskazuje 4 tydzien a ten robiony 3 tyg wczesniej byl negatywny. I jeszcze to, ze testy plytkowe domowe nadal nic nie pokazuja. A beta wyszla mi 2 dni temu 156...

Powiem szczerze, że trochę się gubię w tym Twoim opisie Opisujesz tak, jakbyś w ciążę zaszła w styczniu - natomiast beta wykazała, że dopiero w lutym
Beta ok. 150, to zapewne norma na 4. tydzień według daty ostatniej miesiączki, czyli 2 tygodnie po owulacji (mniej więcej wtedy kiedy termin @). Zaawansowanie ciąży, to rzeczywisty wiek dziecka + 2 tygodnie.

Teraz już nie masz innego wyjścia jak czekać na wynik kolejnej bety. Ale dziwne jest to, że testy sikane Ci nie wychodzą, bo one wykrywają ten sam hormon co badanie krwi A to są testy apteczne czy jakieś z Allegro?
Stary 2014-02-24, 08:54   #15
alicjag3
Raczkowanie

Wydaje mi sie ze skoro beta 21.02 pokazala 4 tydzien to zajsc musialam kolo 20 stycznia. Testy apteczne.

Stary 2014-02-24, 09:18   #16
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Wydaje mi sie ze skoro beta 21.02 pokazala 4 tydzien to zajsc musialam kolo 20 stycznia. Testy apteczne.

A masz na wyniku napisane, że podane normy są od owulacji? Bo większość laboratoriów podaje te uznawane przez ginekologów podczas liczenia wieku ciąży, czyli od daty ostatniej miesiączki - a więc w praktyce 2 tygodnie przed owulacją i zapłodnieniem!

Nie mogłaś zajść miesiąc temu, bo wtedy beta robiona pod koniec stycznia wyszłaby pozytywna Jedyna opcja, że w tym cyklu miałaś wczesną owulację (co jest bardzo prawdopodobne, bo widzę, że w styczniu też miałaś krótki cykl). No a poza tym tak jak cały czas mówię: beta wskazuje, że zaszłaś w lutym

A robiłaś te sikańce z porannego moczu?
Nie miałaś po drodze jakiegoś plamienia?

Edytowane przez Lea_ny
Czas edycji: 2014-02-24 o 09:19
Lea_ny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 09:42   #17
alicjag3
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedź ale nadal do końca nie rozumiem bo od 31.01 czyli pierwszego dnia mojej ostatniej miesiączki w ostatni piątek 21.02 minęły dopiero 3 tygodnie a beta pokazuje 4, więc jeśli liczy w sposób o którym piszesz to coś źle policzyła
Stary 2014-02-24, 09:46   #18
kasia_ruda
Zakorzenienie

Może nie miałaś miesiączki, tylko krwawienie śródcykliczne, a owulacja wypadła w innym terminie, niż ci się wydaje... skoro nie wyszedł ci apteczny test owulacyjny, a owulację musiałać mieć, skoro jesteś w ciąży, to może świadczyć o tym, że twój organizm się w tym cyklu poprzestawiał trochę. Owulacja była np później i ciąża jest np.młodsza. Ale tak jak pisałam ci wcześniej- normy normami, najważniejszy jest przyrost.

Stary 2014-02-24, 09:47   #19
aneczka2238
Zakorzenienie

Może będziesz miała bliźniaki - wtedy beta rosnie szybciej

Oluś

31.12.2014

Wymianka
aneczka2238 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 09:52   #20
alicjag3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aneczka2238 Pokaż wiadomość
Może będziesz miała bliźniaki - wtedy beta rosnie szybciej
Nie strasz, mamy jedne w rodzinie
Stary 2014-02-24, 10:01   #21
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za odpowiedź ale nadal do końca nie rozumiem bo od 31.01 czyli pierwszego dnia mojej ostatniej miesiączki w ostatni piątek 21.02 minęły dopiero 3 tygodnie a beta pokazuje 4, więc jeśli liczy w sposób o którym piszesz to coś źle policzyła
Dla tych norm 4. tydzień, to jest ok. 2 tygodni po owulacji. Przy cyklach 28- dniowych zakłada się, że owulacja występuje w 14 dniu cyklu - stąd te 4 tygodnie od miesiączki. Ale w rzeczywistości owulacja może być dużo wcześniej lub później

Twój poprzedni cykl trwał 25 dni, więc owulkę pewnie miałaś właśnie wcześniej, niż w tym 14 dniu. Nie wiadomo ile miałby ten cykl nie wiadomo, więc możliwe, że była jeszcze wcześniej Rozumiem, że nie mierzysz temperatury żeby dało się to mniej więcej określić?
A od którego dnia cyklu robiłaś te testy owu?
Stary 2014-02-24, 10:04   #22
alicjag3
Raczkowanie

Hm, nie pamiętam dokładnie ale owulacja powinna mi wychodzić koło 13 lutego - ostatnio miałam trochę krótsze cykle więc licząc 27 dniowy i biorąc pod uwagę, że ostatni okres zaczęłam 31.01
Stary 2014-02-24, 10:13   #23
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Hm, nie pamiętam dokładnie ale owulacja powinna mi wychodzić koło 13 lutego - ostatnio miałam trochę krótsze cykle więc licząc 27 dniowy i biorąc pod uwagę, że ostatni okres zaczęłam 31.01
Licząc krótsze cykle, to bardzo prawdopodobne, że owulkę miałaś parę dni wcześniej - bo 13.02, to już 14 dc, a więc raczej późno na owu w krótkim cyklu Bardzo możliwe, że zaczęłaś robić testy już po ptakach, dlatego nie wychodziły

Tak czy owak na razie musisz brać różne opcje pod uwagę, bo podejrzane jest to, że sikańce w ogóle nie wychodzą... ale na razie spróbuj o tym nie myśleć, zobaczysz, co pokaże wynik badania z krwi

Edytowane przez Lea_ny
Czas edycji: 2014-02-24 o 10:14
Lea_ny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 11:31   #24
alicjag3
Raczkowanie

Super, zrobiłam dziś na szybko powtórzenie, wynik po 2 godzinach 1,2... Jak to jest możliwe? 3 dni temu miałam 156! Czuję też się trochę dziwnie - ból głowy, wczoraj i przedwczoraj szczypały mnie na zewnątrz narządy, spać mi się chce.
Stary 2014-02-24, 11:42   #25
kasia_ruda
Zakorzenienie

Może to była ciąża biochemiczna

Stary 2014-02-24, 11:45   #26
aneczka2238
Zakorzenienie

Albo błąd laboratorium albo być może to był poronienie biochemiczne ( nie jestem pewna nazwy), ale wtedy chyba miałabyś @. Nie chcę Cię oczywiście straszyć, błędy aparatury się zdarzają, sama miałam kiedyś taki przypadek. No cóz, pozostało Ci chyba tylko sprawdzić jeszcze raz. Bo wynik 1,2 zdecydowanie ciążę wyklucza.

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Może to była ciąża biochemiczna

O tak, ciąża biochemiczna, a nie poronienie, przepraszam za pomyłkę

Oluś

31.12.2014

Wymianka
Stary 2014-02-24, 11:45   #27
alicjag3
Raczkowanie

Okres powinnam dostać dopiero za jakieś 3 dni. Wczoraj jeszcze robiłam jedno badanie i dziś o 17 będą wyniki. Ale już mam dośc...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-24, 11:48   #28
aneczka2238
Zakorzenienie

Współczuję Ci. Nie wiem czy czekałaś na dziecko czy nie za bardzo, ale nie chciałabym być w Twojej sytuacji... Sama czekam do jutro na wynik i byłabym załamana takim obrotem sprawy. Na razie poczekaj, nie ma co panikować, chociaż wiem że to łatwo mówić...

Oluś

31.12.2014

Wymianka
Stary 2014-02-24, 11:59   #29
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Super, zrobiłam dziś na szybko powtórzenie, wynik po 2 godzinach 1,2... Jak to jest możliwe? 3 dni temu miałam 156! Czuję też się trochę dziwnie - ból głowy, wczoraj i przedwczoraj szczypały mnie na zewnątrz narządy, spać mi się chce.
Niestety tego się spodziewałam Dlatego tak się dopytywałam o te sikańce, bo one wykrywają na ogół HCG od 25, więc właściwie nie było opcji, żeby nie wychodziły przy wyniku jaki miałaś z krwi

Takie wczesne obumarcia ciąż zdarzają się bardzo często - dlatego nie ma co robić testów za wcześnie, żeby się potem nie rozczarować

Trzymam kciuki, żeby szybko udało Ci się zajść w zdrową ciążę
Długo się staracie?
Stary 2014-02-24, 12:00   #30
alicjag3
Raczkowanie

A czy taki spadek w ciągu 3 dni jest możliwy czy to raczej błąd testu? Martwi mnie to, że nawet testy płytkowe nic nie wskazywały... a jeden robiłam chyba dzień po wyniku 156.

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Niestety tego się spodziewałam Dlatego tak się dopytywałam o te sikańce, bo one wykrywają na ogół HCG od 25, więc właściwie nie było opcji, żeby nie wychodziły przy wyniku jaki miałaś z krwi

Takie wczesne obumarcia ciąż zdarzają się bardzo często - dlatego nie ma co robić testów za wcześnie, żeby się potem nie rozczarować

Trzymam kciuki, żeby szybko udało Ci się zajść w zdrową ciążę
Długo się staracie?
Jakoś 4-5 miesięcy.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości