|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
barwniki do ubrań
Kochane dziewczęta, gdzie można kupić barwniki do ubrań.Gdzie ich szukać w jakich rodzajach sklepów, może wiecie coś o takich sklepach w Krakowie.
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: barwniki do ubrań
Cytat:
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję, to mi bardzo pomogło.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
w sklepach typu '1000 drobiazgów', grogerie, najlepiej jakies sklepy istniejace 100 lat typu Spolem
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
I w sklepach z materiałami artystycznymi.
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Ja co prawda z Warszawy jestem i niewiele Ci to pomoże, ale ja kupowałam na osiedlowym bazarku w budce z farbami i chemikaliami. Dość dawno temu to było, ale pamiętam, że takie farbowanie jest nieco upierdliwe (chodzi mi o takie gotowanie w garze). Na dodatek ja farbowałam spodnie (kiedyś były czarnymi jeansami, póżniej się powycierały a fajnie leżały na mnie i nie chciałam ich wyrzucać) no i te farbowanie barwnikami na wiele się nie zdało. Po 2, 3 praniach wszystko się wypłukało. Ale może teraz można kupić jakieś lepsze barwniki (ja farbowałam jakieś 6 lat temu)?
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki temu nie trzeba wciskać dżinsów do garnka mieszać i tak dalej... Istnieją oczywiście nadal te garnkowe barwniki. Ale to wszystko "podobno" ja farbki tylko widziałam, na razie niczego nie farbuję, więc ich nie macałam za dokładnie
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
ja to kupowalam zawsze na targu, tam gdzie proszki, lakiery itp. chemia jednym slowem
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Dawno niczego nie farbowałam, ciekawa jestem jakie efekty osiąga się tymi farbkami.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Ja jestem specjalistką od farbowania
Farbuję ubrania od lat, wiele rzeczy i wiele kolorów się przez mój garnek przewinęło i efekt był zawsze świetny. Farby są bardzo trwałe, więc może coś nie tak zrobiłaś Beaux?A na pomysł wsypania farby do pralki Sarenko, to szczerze mówiąc nigdy nie wpadłam. Hmm chyba, że jakieś inne farby się pojawiły; moje są tradycyjne i temp. musi sięgać 100 st. C i nie ma podanej innej możliwości farbowania. Bałabym się też o pralkę. Kupuję je w tych miejsach, co już dziewczyny wymieniły; chemia gospodarcza, sklepy Społem itd. Pozdrawiam i życzę kolorów tęczy i cierpliwości przy garnku
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na opakowaniu zalecają używanie ich w ten sposób. Z tradycyjnymi nie polecam tak postępować, bo się pralka popsuje i będzie na mnie
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
kurde.. mi tez kicha wyszla
chcialam pofarbowac dzinsy na czarno bo byly bardzo jasne a nie lubie takich no i kupilam w drogerii taki barwnik w saszetce aa w pralce probowalam farbowac bo myslalam ze wtedy rowno sie zafarbuje no i zonk
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
kurde.. mi tez kicha wyszla
chcialam pofarbowac dzinsy na czarno bo byly bardzo jasne a nie lubie takich no i kupilam w drogerii taki barwnik w saszetce aa w pralce probowalam farbowac bo myslalam ze wtedy rowno sie zafarbuje no i zonk
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
Tak, ocet dodaje się przy farbowaniu stylonu, o ile dobrze pamiętam. Jednak ja zawsze farbuję takie tkaniny, że trzeba wsypać sól w połowie farbowania.
Przede wszystkim trzeba utrzymać wysoką temperaturę i regularnie mieszać. No i oczywiście nie każdy materiał się do farbowania nadaje, może dlatego miałyście problemy.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
I jeszcze nie trzeba oszczędzać z barwnikiem. Ja do jednych lekkich spodni zużyłam dwie saszetki barwnika, chociaż wg wskazówek na opakowaniu wystarczyłaby jedna -ale to wydatek rzędu 1,50zł, więc lepiej dać więcej.
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
a ja mam białą bluzkę i chciałabym przefarbować ją na czarno. Sęk w tym ze mam pewne wątpliwości. Niewiem czy ten materiał z którego jest wykonana chwyci farbę. Na metce jest napisane że jest:
rękawy 100% polyester reszta bluzki 85% polyester, 10% polyamid, i 5% elasthan... i niewiem czy to chwyci...
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zanim się zdecydujesz poczytaj co jest na opakowaniu. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no jak sie bluzka wcale nie pofarbuje to jeszcze nie taka tragedia. Gorzej jak sie pofarbuje "tu i ówdzie" |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie. Poszukaj farbek bardziej profesjonalnych (ale też poczytaj na opakowaniu czy barwią sztuczne materiały!). A może odpuść sobie farbowanie i coś przyszyj, doszyj, namaluj... . Chyba że nie szkoda Ci stracić tej bluzki.
Pozdrawiam i powodzenia. |
|
|
|
|
#23 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Ja upralam Pasek mojej siostry byl taki ladny rozowy zamszowy i zafarbowal sie w praniu teraz jest taki blado fioletowy sa jakies barwniki zeby on bym znow rozowy ? gdzie je kupic ? jak sie tym posluzyc ? prosze o pomoc bo ona mnie chyba zabije jak sie dowie :P
|
|
|
|
|
#25 |
|
Przyczajenie
|
Witam, mam do was pytanko mam zamiar sobie wlasnie zrobic male farbowanie dzinsow i tak czytam to co piszecie i zastanawiam sie nad jedym, piszecie ze zeby kolor chwycil to musi byc gotowany w ok 100st.
to czy dzins nie zmieni rozmariu? Strasznie mnie to ciekawi. Aha i jeszcze jedno macie moze jakies namiary na sklepy internetowe z farbami do ubran a typowo do dzinsu ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
ja juz farbowalam jeansy pare razy i nigdy mi jeszcze nie zmeniły rozmiaru, a woda bulgotała nieźle.
Ja z kolei mam inne pytanie. Czy są może jakieś farbiarnie ubrań w Krakowie? Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich. Mam takie pytanie... Mam czarne spodnie ale po kilku praniach straciły kolor...
czy ten barwnik pomoże przywrócić czarny kolor? Aha i czy w czasie tego farbowania one się nie skurczą? Bo to jednak sie gotuje... i jeszcze jedno czy ktoś może mi poradzić gdzie w Opolu można kupić taki barwnik? :confus ed:
|
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
Witam.
Mam problem, gdyż kupiłam różową koszulkę z nadrukiem (bo chodziło o oryginalny nadruk). Jednak ten róż mi zupełnie nie odpowiada... Czy podczas farbowania na czarno nadruk bardzo by ucierpiał? Jeśli tak, to czy można np. w jakiś sposób wybielić tą koszulkę? Tylko nie wiem czym... Zwykły wybielacz wystarczy? |
|
|
|
|
#29 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nieprawda ze żeby kolor chwycił musi woda bulgotac zalecana jest temp od 30 stopni wiec w takiej na pewno spodnie sie nie rozszerza ani nie skórczą ja barwniki kupuje tam gdzie farby do ścian, albo poprostu w zielarskim no i tak ja napisała Vivien lepiej kupić barwnik wiecej żeby farbowanie było pewniejsze i kolor intensywniejszy Cytat:
Z czasem słowa stygną, więc odświeżaj je.... Edytowane przez aanitkaa Czas edycji: 2009-06-02 o 11:49 |
||
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Barwniki do ubrań w Opolu można nabyć koło Ruskiego Rynku w pasmanterii
Edytowane przez katarzynka-buziaczek Czas edycji: 2009-06-10 o 17:55 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.

czy ten barwnik pomoże przywrócić czarny kolor?