|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
wyjazd za granicę - kokubinat czy małżeństwo?
Planujemy z partnerem wyjazd za granicę na stałe, za kierunek obieramy na razie Skandynawię, prawdopodobnie Islandię, niewykluczone, że później gdzieś dalej.
Zastanawiamy się jakie są różnice w traktowaniu na granicy czy poza Polską w kwestiach formalnych - mieszkaniowych, pracowych i tak dalej. Generalnie - czy lepiej wyjechac jako malżeństwo, czy to bez różnicy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: wyjazd za granicę - kokubinat czy małżeństwo?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
chcesz sie zenic by byc lepiej traktowanym? Takiej argumentacji nie widzialam jeszcze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
plum plum
|
wszystko zależy od kraju, w Skandynawii generalnie możecie się zarejestrować jako związek partnerski po pewnym czasie mieszkania. Wszystko zależy od przepisów danego kraju.
Btw- Islandia nie zalicza się do Skandynawii.
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Nie nie, to nie tak. W ogole nie chcemy plać ślubu, dlatego też nie interesowaliśmy się nigdy tym, czy fakt pozostawania w związku nieformalnym w jakikolwiek sposób na coś wpływa. Również dlatego, że wiemy jak to działa w Polsce, a pomysł z wyjazdem za granicę jest dość świeży - pomyślałam, że może Wy macie jakieś doświadczenie i możecie mi podpowiedzieć, czy to ma znaczenie, czy nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Sama w Islandii czułam ducha Skandynawii na pewno bardziej niż w Polsce ;p |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
plum plum
|
Polska w Skandynawii też nie leży :P
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Wikipedia rzecze tako: "Skandynawia – region północnej Europy, obejmujący kraje: Szwecję, Norwegię oraz Danię. Obejmuje część z krajów nordyckich.
Czasem w nieskandynawskich mediach, biorąc pod uwagę wpływy szwedzkie i duńskie, do Skandynawii zalicza się Islandię." No ale hu kers, nie to jest problemem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Osobiście nie radzę brać ślubu przed wyjazdem.
Wyjazd za granicę często jest trauma dla związku. Wstrzymalabym się na twoim miejscu ślub możesz wziąć w każdym momencie zagranicą. Nie spiesz się. ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
W Norwegii mozecie zarejestrowac zwiazek partnerski jezeli udowodnicie, ze co najmniej 2 lata mieszkaliscie razem i byliscie para. Udowodnia sie to przez pokazywanie listwo przychodzacych na wspolny adres, kontrakt na mieszkanie, wspolne zdjecia, a nawet pokazywanie listow czy maili do siebie (nie ma reguly i zalezy to od przekonania urzednika).
Jezeli nie chce Wam sie w to bawic i oczywiscie myslicie o sobie powaznie, to moze zastanowcie sie nad slubem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
plum plum
|
Ja mieszkałam w Szwecji z chłopakiem, nigdy nam do głowy nie przyszło, że ślub coś ułatwi. Ogólnie to mało kogo interesuje, czy jesteście parą czy znajomymi. Chyba, że traficie na jakiś restrykcyjnych wynajmujących, którzy nie będą chcieli wynajmować mieszkania parze bez ślubu - ludzie dziwni są wszędzie.
Gdybyście planowali wyjazd do Australii lub Nowej Zelandii - ślub wypadałoby wziąć 2 lata przed rozpoczęciem starania się o wizę. Ale w Europie, w strefie Schengen, to naprawdę nie ma znaczenia.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Jezeli chodzi o formalnosci to slub jednak ulatwia sprawe, poniewaz jezeli jedna osoba ma prace to zona/maz dostaje ubezpieczenia i pozwolenie na pobyt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
plum plum
|
Też fakt, ale prawda jest też taka, że wyjazd do pracy za granicę to spory sprawdzian dla związku. Ja bym chyba jednak poczekała. Nie wiadomo, czy pracować nie zamierzają oboje, a hajtnąć to się w miesiąc można.
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Dokładnie .zgadzam się z przedmówcą ; -)
Nie jedna para nie przetrwała wyjazdu za pracą. Radzę się wstrzymać. Łatwiej wziąć ślub kiedykolwiek później niż się rozwodzić jak coś pójdzie źle |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
pary nie wytrzymuja wyjazdu, bo sa razem w Polsce z rozsadku i dla lepszego traktowania, jak tylko przestaje ich to obowiazywac to zostaja razem tylko ci, ktorzy naprawde sie kochaja. Niektorzy wrecz wyjazd traktuja za sposob od uwolnienia sie od niechcianego zwiazku, stad tak duza statystyka rozstaniowa zwiazana z emigracja.
Do autorki - planujesz pracowac? jak tak to ubezpieczy Cie pracodawca, a co do kart pobytu to na terenie UE juz nie obowiazuja, te Wasze informacje sa aktualne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
plum plum
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Czasami w pewnych sytuacjach lepiej byc w zwiazku malzenskim,ale to zalezy jak w danym kraju podchodzi sie do zwiazkow partnerskich.Z jednej strony to bedziesz najblizsza osoba a ze strony prawnej to moze bedziesz osoba obca.Na pewno lepiej miec slub,wtedy zawsze w razie potrzeby mozesz podjac decyzje w imieniu wspolmalzonka.
Moja znajoma mieszka we Francji,teraz juz z mezem ,ale najpierw zyli w konkubinacie.Ona miala wypadek,byla nieprzytomna,on nie mogl zdecydowac czy maja operowac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
plum plum
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
a to jako maz mialby niby prawo do decydowania? przeciez to operacja ratujaca zycie. to jak sobie to wyobrazasz, przyjezdza karetka do wypadku zona poturbowana, facet mowi ze to jego zona i maja ja zostawic niech sie wykrwawi na ulicy? i oni posluchaja go niby?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||||
Przyczajenie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;51391241]Osobiście nie radzę brać ślubu przed wyjazdem.
Wyjazd za granicę często jest trauma dla związku. Wstrzymalabym się na twoim miejscu ślub możesz wziąć w każdym momencie zagranicą. Nie spiesz się. ...[/QUOTE] [1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;51392163]Dokładnie .zgadzam się z przedmówcą ; -) Nie jedna para nie przetrwała wyjazdu za pracą. Radzę się wstrzymać. Łatwiej wziąć ślub kiedykolwiek później niż się rozwodzić jak coś pójdzie źle[/QUOTE] xfrida, nie mam jakichś wątpliwości ze strony emocjonalnej - nie planujemy brać ślubu, chyba że zmuszą nas do tego warunki, np. kiedy jedno z nas będzie miało pracę, mogącą zagwarantowac drugiemu ubezpieczenie (ja pracuję "normalnie", mój partner jest przedstawicielem wolnego zawodu, zarabia na zleceniach opierających się na umowę o dzieło, w związku czym nie ma stałego ubezpieczenia; obecnie mam umowę o pracę na rok, więc przez rok oboje jesteśmy ubezpieczeni, ale wiem, że niektórzy pracodawcy zgadzają się tylko na ubezpieczenie małżonka, nie partnera) lub podobne, których na chwilę obecną nie umiem przewidzieć. Zarówno ślub, jak i ewentualny późniejszy rozwód, traktujemy raczej jako formalność. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() I tak, zamierzamy oboje pracować, jednak nie wiemy, ile czasu zajmie nam obojgu znalezienie pracy. Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie Islandia jest panstwem kandydatem do UE, wiec moga byc inne zasady. A nie wiesz kiedy planuja wejsc?
Co do wolnego zawodu, to warto zobaczyc tez czy to wyksztalcenie jest wazne w kraju do ktorego chcecie jechac. Np w zawodzie prawniczym moga kazac zrobic studia od zera, a sedzia ma wymog obywatelstwa danego kraju chyba wszedzie tak jest. Z lekarzami i artystami jest juz lepiej z uznawaniem. Nie wiem co jeszcze wchodzi pod "wolny zawod". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Cytat:
cosmic_deer szczerze mowiac nie zastanawialam sie nigdy nad sytuacja,ktora opisalas i nie wiem, jak to jest.Wydaje mi sie - ja bym tak zrobila -ze najlepiej byloby przetlumaczyc zaswiadczenie o zw.partnerskim i pokazac w szpitalu, jakby - odpukac - cos sie stalo. PRzeciez w Polsce tez jest cos takiego jak konkubinat i o ile nie trafisz na fanatycznego lekarza katolika nie powinno byc chyba problemu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Ja bym sprawdzila czy w danym kraju jest cos takiego jak common-law czyli zwiazek partnerski. Jesli tak to bedziecie traktowani jak malzenstwo- bedziecie mogli podpiac sie wzajemnie pod ubezpieczenie, rozliczyc sie z podatkow czy w razie czego dowiedziec sie co sie dzieje z druga osoba w szpitalu.
Emigracja zazwyczaj weryfikuje uczucia w zwiazku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja tu nie widze pragmatyzmu a kobiete, ktora ubezpiecza faceta i chce by w koncu on mial stala umowe o prace i sie z nia ozenil, a nie wiecznie prowizorka. Wyjazd to tylko szukanie sposobu na te zmiany, bo nawet nie ma decyzji gdzie chca jechac a juz jest myslenie o slubie pod pretekstem lepszego zycia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Z kraju chcemy wyjechać, bo każde inne miejsce jest lepsze do życia niż Polska ![]() Edytowane przez cosmic_deer Czas edycji: 2015-05-21 o 17:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do zwiazkow partnerskich- tzw. sambud - sa one bardzo popularne i latwe do zarejstrowania w urzedzie maista/ gminy. Korzysci wielkich nie ma, jedna tylko jak dla mnie: bedac osoba bezrobotna bez przyslugujacego zasilku twoj zarejstrowany partner moze korzystac z twojej ulgi podatkowej - zawsze to jakies dodatkowe pieniazki. Mozna tez pracujac badz bedac na zasilku przepisac swoja ulge podatkowa na partnera - ale srednio sie to oplaca. Innych korzysci nie widze- zarowno kupujac nieruchomosc, samochod czy inna rzecz mozecie figurowac oboje jako wlasciciele bez zadnego malzenstwa czy nawet sformalizowanego zwiazku, z reszta coraz mniej ludzi zyle tutaj jako malzenstwo - Islandczycy maja baaardzo luzne podejscie w tej kwesti i zmieniaja partnerow jak rekawiczki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
jak muzyk, to ma duze szanse miec lepiej niz w Polsce. Zwlaszcza ze tu mu predzej wybacza brak jezyka.
Co do slubow, to ja mam taki poglad o Polsce, ze w tym kraju gorzej traktuja nieformalne zwiazki tzn do 30stki w duzym miescie jest jeszcze tolerancja, ale 30+ naprawde sie czepiaja. A prowincji podobno jeszcze wczesniej. Takze moze sie okazac, ze przestana Cie naciskac i umoralniac i beda miec spokoj. Edytowane przez Rena Czas edycji: 2015-05-27 o 07:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:12.