Problemy ze skórą twarzy i głowy a zdrowie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-05-11, 18:14   #1
VersoNdo
Przyczajenie

Problemy ze skórą twarzy i głowy a zdrowie

Cześć wszystkim

Mam 22 lata. Od dłuższego czasu mam problemy ze skórą twarzy i głowy. Z głową "walczę" już 5 i pół roku. Bardzo swędzi, pojawiają mi się na niej łuski, włosy wypadają i wydają się osłabione. Z przodu na samym środku mam już spore przerzedzenie niestety. Na twarzy z kolei od sierpnia 2014 pojawiają mi się wypryski, z reguły jest ich nie więcej niż 5-10 naraz, ale praktycznie systematycznie pojawiają się nowe. Poza tym na ramionach pojawiły mi się dziwne czerwone krostki, oczy zaczęły być ciągle czerwone (choć ostatnio już się poprawiło) i nos też stał się czerwony, nie wiem czemu. Do tego dochodzi jeszcze ciągłe zmęczenie, niekiedy przykre myśli depresyjne, czuję się bardzo przybity oraz ciągłe uderzenia gorąca, naprawdę silne.

Jeśli chodzi o skórę, próbowałem leczyć ją u 7 dermatologów i 1 trychologa (specjalisty od włosów) Za mną łącznie ok. 15 wizyt i przeróżnych diagnoz oraz leczeń, które pomagały nieznacznie lub w ogóle, a czasem BARDZO pogarszały sprawę.

Stwierdziłem, że te problemy muszą mieć jakąś przyczynę i poszedłem na badania krwi, ale wyniki są idealne, lekarz powiedział, że mam "silną, zdrową krew", ciśnienie 120/75 - czyli też niemal książkowe

Napisałem tu, bo może ktoś miał podobne problemy i wiązało się to z jakąś dolegliwością...Chciałbym zrobić jeszcze jakieś badania tylko nie mam pomysłu jakie, Lekarz rodzinny mówił mi tylko o odżywianiu (staram się jeść bardzo zdrowo, różnorodne posiłki bogate w owoce i warzywa) i odpowiednim myciu (głowę myję letnią wodą i szamponem dla niemowląt Babydream, bardzo dokładnie spłukuję, twarz myję żelem dla niemowląt Babydream jednak to nie pomaga...Mam bardzo przesuszoną skórę, chociaż ostatnio chyba się poprawiło w tym zakresie ). Żeby już nie przedłużać, czy macie pomysł na badanie/a jakie powinienem sobie wykonać? Może hormony? Idę znów do dermatologa za niedługo i chciałbym mu coś zasugerować
VersoNdo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-12, 14:14   #2
Leseratte93
Zadomowienie

Dot.: Problemy ze skórą twarzy i głowy a zdrowie

Może to atopowe zapalenie skóry? Warto też się przebadać pod kątem nietolerancji glutenu oraz tarczycy.
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-13, 12:37   #3
VersoNdo
Przyczajenie

Dzięki za odpowiedź Właśnie AZS 2 czy 3 dermatologów podejrzewało, ale żadne lekarstwa ani jakieś środki nie pomagały, jeden wyrządził mi wręcz bardzo dużo szkód ;/ Były też podejrzenia, że to jakiś rodzaj grzybicy, ale tutaj również nic nie pomagało...Hmm, myślałem właśnie zrobić badanie tarczycy. Gluten też mogę sprawdzić, chociaż wcześniej nie miałem takich problemów. A jakieś hormony może też pasowałoby sprawdzić??
Stary 2015-05-13, 12:57   #4
MoonLai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez VersoNdo Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim

Mam 22 lata. Od dłuższego czasu mam problemy ze skórą twarzy i głowy. Z głową "walczę" już 5 i pół roku. Bardzo swędzi, pojawiają mi się na niej łuski, włosy wypadają i wydają się osłabione. Z przodu na samym środku mam już spore przerzedzenie niestety. Na twarzy z kolei od sierpnia 2014 pojawiają mi się wypryski, z reguły jest ich nie więcej niż 5-10 naraz, ale praktycznie systematycznie pojawiają się nowe. Poza tym na ramionach pojawiły mi się dziwne czerwone krostki, oczy zaczęły być ciągle czerwone (choć ostatnio już się poprawiło) i nos też stał się czerwony, nie wiem czemu. Do tego dochodzi jeszcze ciągłe zmęczenie, niekiedy przykre myśli depresyjne, czuję się bardzo przybity oraz ciągłe uderzenia gorąca, naprawdę silne.

Jeśli chodzi o skórę, próbowałem leczyć ją u 7 dermatologów i 1 trychologa (specjalisty od włosów) Za mną łącznie ok. 15 wizyt i przeróżnych diagnoz oraz leczeń, które pomagały nieznacznie lub w ogóle, a czasem BARDZO pogarszały sprawę.

Stwierdziłem, że te problemy muszą mieć jakąś przyczynę i poszedłem na badania krwi, ale wyniki są idealne, lekarz powiedział, że mam "silną, zdrową krew", ciśnienie 120/75 - czyli też niemal książkowe

Napisałem tu, bo może ktoś miał podobne problemy i wiązało się to z jakąś dolegliwością...Chciałbym zrobić jeszcze jakieś badania tylko nie mam pomysłu jakie, Lekarz rodzinny mówił mi tylko o odżywianiu (staram się jeść bardzo zdrowo, różnorodne posiłki bogate w owoce i warzywa) i odpowiednim myciu (głowę myję letnią wodą i szamponem dla niemowląt Babydream, bardzo dokładnie spłukuję, twarz myję żelem dla niemowląt Babydream jednak to nie pomaga...Mam bardzo przesuszoną skórę, chociaż ostatnio chyba się poprawiło w tym zakresie ). Żeby już nie przedłużać, czy macie pomysł na badanie/a jakie powinienem sobie wykonać? Może hormony? Idę znów do dermatologa za niedługo i chciałbym mu coś zasugerować
Może to kandydoza?
MoonLai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-13, 13:53   #5
VersoNdo
Przyczajenie

Hmm, myślę, że nie..patrzyłem w google po zdjęciach i u mnie na szczęście to nie wygląda tak strasznie. Jeśli chodzi o głowę, to nie jest to praktycznie widoczne, nie ma zaczerwienienia.
Stary 2015-05-18, 18:13   #6
Yellow Banana
Raczkowanie

A robiłeś testy na jakieś alergie itp. moja kuzynka miała problemy ze skórą głowy właśnie przy alergii, uczuleniach. Dużo jej tego wyszło...
Yellow Banana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości