|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | |
Raczkowanie
|
Opodatkowanie sklepów osiedlowych - dyskusja
Taki oto tekst, niezupełnie poważny:
Cytat:
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Opodatkowanie sklepów osiedlowych - dyskusja
Cytat:
nie wyobrażam sobie robić zakupów na przykład na tydzień w małym sklepie osiedlowym. zbańczyłabym i poszła z torbami. niestety. źle się tego słucha, bo powinno się wspierać lokalnych przedsiębiorców i prawda, jestem za tym, ale to mi się na co dzień nie opłaca. dzisiaj potrzebuję zrobić spożywkę na tydzień, więc mam zaplanowany wyjazd do lidla. i cześć, nawet mi do głowy nie przyjdzie, żeby iść i kupić tonę jedzenia. za drogo. zgadzam się, że duże siedzi marketowe rozsadzają lokalną gospodarkę, ale trudno oczekiwać od przeciętnego obywatela, że się szarpnie na ponoszenie dodatkowych kosztów, żeby wspomóc lokalsów. ale żeby dowalić im dodatkowy podatek? ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Ja tam się nie martwię. PiS zdelegalizuje wielki wybuch i będzie po wszystkim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Swoją drogą, zanim rozwinęły się dyskonty w moim przypadku każda próba zakupienia ciekawszego jedzenia np. mleka kokosowego, krewetek, świeżej ryby nie będącej dorszem/pstrągiem/łososiem oznaczało wycieczkę kilkadziesiąt kilometrów. Teraz to spacer.
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Dla mnie super/hipermarkety to nie tylko kwestia niższych cen. To kwestia szerokiego asortymentu, możliwości poczytania w spokoju etykiet, zastanowienia się nad cenami (nie znoszę sklepików w których sprzedawca podaje produkty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Konkurencja jest dobra i powinna być zróżnicowana. Należy wspierać mikro przedsiębiorczość, małe sklepy powinny mieć prawo bytu, ale nie należy upatrywać wszelkiego zła w sklepach wielkopowierzchniowych. U mnie w okolicy małe sklepy mają się dobrze, a wokół jest również mnóstwo wielkich marketów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Zycia sobie nie wyobrażam bez lokalnego osiedlowego sklepu.
ma dosc bogaty asortyment, ceny... po prostu normalne. jest samoobsługowy czyli mozna sobie czytać skłądy i po literce. cześc warzywno-owocowa jest genialna- ceny warzyw i owoców sezonowych nizsze niz na bazarze, a jakośc rewelacyjna (podejrzewam z ewłasciciel sklepu sprzedaje swoje plony lub/i kupuje j od znajomych lokalnych rolników. Chleby, wedliny, ciasta- jakośc nie do osiągniecia w markecie, swpojskie produkty od lokalnych dostawców, towar świerzy, wiadomo kiedy dostawa, skłądy sa dostępne. Nie wiem dlaczego mieliby płącić dodatkowe podatki? Za to ze sa dobrzy, lokalni, swojscy i się starają ![]()
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ja juz raczej nie chodze do osiedlowych sklepikow(spozywczych) bo w wiekszosc produkty byly sporo drozsze niz na targu/w biedronce,niezbyt swieze albo ich nie bylo (np kupienie mleka po 16 bylo zwyczajnie niemozliwe), pomine juz,ze takich 'specyficznych' produktow jak wlasnie ciecierzyca,mleko kokosowe albo olej inny niz jakis rafinowany slonecznikowy sie w takich sklepach nie znajdzie a z drugiej strony, jesli chodzi o opodatkowanie firm to uwazam,ze powinna byc progresja jak w podatku PIT ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
PiS chodzi o to żeby właśnie wyrównać konkurencję, w tej chwili duże zagraniczne dyskonty były zwolnione z podatku, co za tym idzie nasi płacili, więc ceny mieli większe.
Jak drastycznie podniosą ceny to ludzie uciekną do tych tańszych, nie da się tak żeby każdy się zgadał, że wszyscy podnoszą, bo w PL jest ich zbyt dużo. Liczę na to, że poopodatkowaniu hipermarketów budżet państwa będzie miał większe środki, a konkurencja między sklepami sprawi, że ceny nie wzrosną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:40.