Opodatkowanie sklepów osiedlowych - dyskusja - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-12-30, 10:56   #1
echinokaktus
Raczkowanie

Opodatkowanie sklepów osiedlowych - dyskusja

Taki oto tekst, niezupełnie poważny:

Cytat:
TAK DLA PODATKU OD SKLEPÓW MAŁOPOWIERZCHNIOWYCH!

Szukamy funduszy dla załatania budżetu. Opodatkujmy małe sklepy spożywcze! Osiedlowe sklepy są zmorą konsumenta. Nieświeże produkty, które miesiącami stoją na półkach. Przeterminowane towary i pleśniejące warzywa, na które ekspedientki nie zwracają uwagi. Często brakuje wyraźnego oznakowania cen, a o przeczytaniu składu produktu można tylko pomarzyć. Nierzadko marzeniem jest też możliwość płatności kartą. Czy to XIX wiek?

No i warunki zatrudnienia. W przeciwieństwie do stabilnych i uczciwych warunków w dużych sieciach, małe sklepy wykorzystują pracowników zmuszając ich do pracy na niekończących się zmianach, stosując krótkie umowy czasowe lub zatrudniając na umowę zlecenie.

Wiwat duże, uczciwe sklepy sieciowe!
Co sądzicie? Czy zgadzacie się z prawicowymi głosami w polityce, które twierdzą, że duże sieci handlowe to całe zło? Zagraniczne supermarkety psują rynek?
Stary 2015-12-30, 12:34   #2
olenkasz
Zakorzenienie

Dot.: Opodatkowanie sklepów osiedlowych - dyskusja

Cytat:
Napisane przez echinokaktus Pokaż wiadomość
Taki oto tekst, niezupełnie poważny:

Co sądzicie? Czy zgadzacie się z prawicowymi głosami w polityce, które twierdzą, że duże sieci handlowe to całe zło? Zagraniczne supermarkety psują rynek?
fakt jest taki, że w dużym markecie łatwiej i taniej robi się zakupy. jest tam wszystko, jest wybór, są atrakcyjne ceny.
nie wyobrażam sobie robić zakupów na przykład na tydzień w małym sklepie osiedlowym. zbańczyłabym i poszła z torbami.
niestety. źle się tego słucha, bo powinno się wspierać lokalnych przedsiębiorców i prawda, jestem za tym, ale to mi się na co dzień nie opłaca.
dzisiaj potrzebuję zrobić spożywkę na tydzień, więc mam zaplanowany wyjazd do lidla. i cześć, nawet mi do głowy nie przyjdzie, żeby iść i kupić tonę jedzenia. za drogo.
zgadzam się, że duże siedzi marketowe rozsadzają lokalną gospodarkę, ale trudno oczekiwać od przeciętnego obywatela, że się szarpnie na ponoszenie dodatkowych kosztów, żeby wspomóc lokalsów.
ale żeby dowalić im dodatkowy podatek?
Stary 2015-12-30, 12:41   #3
201605090949
Konto usunięte

Ja tam się nie martwię. PiS zdelegalizuje wielki wybuch i będzie po wszystkim .
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 15:51   #4
echinokaktus
Raczkowanie

Swoją drogą, zanim rozwinęły się dyskonty w moim przypadku każda próba zakupienia ciekawszego jedzenia np. mleka kokosowego, krewetek, świeżej ryby nie będącej dorszem/pstrągiem/łososiem oznaczało wycieczkę kilkadziesiąt kilometrów. Teraz to spacer.
Stary 2015-12-30, 16:04   #5
201604301943
Konto usunięte

Dla mnie super/hipermarkety to nie tylko kwestia niższych cen. To kwestia szerokiego asortymentu, możliwości poczytania w spokoju etykiet, zastanowienia się nad cenami (nie znoszę sklepików w których sprzedawca podaje produkty ), podjechania autem. Wolę pojechać na zakupy raz a porządnie, do jednego hipermarketu a nie do 5 sklepików, bo potrzebuję pieczywo, warzywa, mięso, nabiał i chemię. Może to wygodnictwo, ale uważam, że trzeba korzystać z udogodnień skoro są możliwe. To tak jakby zachęcać ludzi do dalszego korzystania z dorożek, zamiast tramwajów, bo biedni dorożkarze, a tramwaje to zło... Zgadzam się też co do poruszanej wyżej kwestii świeżości - w małych sklepikach próbują sprzedać coś po terminie itp. I z opowieści wiem, że duże sieci faktycznie lepiej traktują pracowników.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 16:17   #6
201803290936
Konto usunięte

Konkurencja jest dobra i powinna być zróżnicowana. Należy wspierać mikro przedsiębiorczość, małe sklepy powinny mieć prawo bytu, ale nie należy upatrywać wszelkiego zła w sklepach wielkopowierzchniowych. U mnie w okolicy małe sklepy mają się dobrze, a wokół jest również mnóstwo wielkich marketów.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 16:36   #7
cava
Zakorzenienie

Zycia sobie nie wyobrażam bez lokalnego osiedlowego sklepu.
ma dosc bogaty asortyment, ceny... po prostu normalne. jest samoobsługowy czyli mozna sobie czytać skłądy i po literce.
cześc warzywno-owocowa jest genialna- ceny warzyw i owoców sezonowych nizsze niz na bazarze, a jakośc rewelacyjna (podejrzewam z ewłasciciel sklepu sprzedaje swoje plony lub/i kupuje j od znajomych lokalnych rolników.
Chleby, wedliny, ciasta- jakośc nie do osiągniecia w markecie, swpojskie produkty od lokalnych dostawców, towar świerzy, wiadomo kiedy dostawa, skłądy sa dostępne.

Nie wiem dlaczego mieliby płącić dodatkowe podatki? Za to ze sa dobrzy, lokalni, swojscy i się starają

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-12-30, 16:56   #8
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Nie wiem dlaczego mieliby płącić dodatkowe podatki? Za to ze sa dobrzy, lokalni, swojscy i się starają
Już w pierwszym poście jest zaznaczone, że ten tekst o podatku jest "niezupełnie poważny". Myślę, że ma to być ironizująca kontra w sprawie "podatku od hipermarketów".
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 18:36   #9
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Zycia sobie nie wyobrażam bez lokalnego osiedlowego sklepu.
ma dosc bogaty asortyment, ceny... po prostu normalne. jest samoobsługowy czyli mozna sobie czytać skłądy i po literce.
cześc warzywno-owocowa jest genialna- ceny warzyw i owoców sezonowych nizsze niz na bazarze, a jakośc rewelacyjna (podejrzewam z ewłasciciel sklepu sprzedaje swoje plony lub/i kupuje j od znajomych lokalnych rolników.
Chleby, wedliny, ciasta- jakośc nie do osiągniecia w markecie, swpojskie produkty od lokalnych dostawców, towar świerzy, wiadomo kiedy dostawa, skłądy sa dostępne.

to wyjatek od reguly w takim razie chyba,
ja juz raczej nie chodze do osiedlowych sklepikow(spozywczych) bo w wiekszosc produkty byly sporo drozsze niz na targu/w biedronce,niezbyt swieze albo ich nie bylo (np kupienie mleka po 16 bylo zwyczajnie niemozliwe),
pomine juz,ze takich 'specyficznych' produktow jak wlasnie ciecierzyca,mleko kokosowe albo olej inny niz jakis rafinowany slonecznikowy sie w takich sklepach nie znajdzie

a z drugiej strony, jesli chodzi o opodatkowanie firm to uwazam,ze powinna byc progresja jak w podatku PIT i wieksze sieciowki rzeczywiscie powinny placic wiekszy podatek
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-01, 17:19   #10
e_ina
Raczkowanie

PiS chodzi o to żeby właśnie wyrównać konkurencję, w tej chwili duże zagraniczne dyskonty były zwolnione z podatku, co za tym idzie nasi płacili, więc ceny mieli większe.
Jak drastycznie podniosą ceny to ludzie uciekną do tych tańszych, nie da się tak żeby każdy się zgadał, że wszyscy podnoszą, bo w PL jest ich zbyt dużo.
Liczę na to, że poopodatkowaniu hipermarketów budżet państwa będzie miał większe środki, a konkurencja między sklepami sprawi, że ceny nie wzrosną.
e_ina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości