|
Notka |
|
Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Oziębłość kobiety w związku
Witam Was dziewczyny.Założyłam nowy wątek ponieważ chodzi mi o stan u kobiet po 30-stce(ja mam 37).Jestem z TŻ od 4 lat-od pewnego czasu nie dość,że na każdym kroku mam go dość-przeszkadza mi prawie wszystko,to na dodatek zaczyna mnie pytać czy wzbudza we mnie obrzydzenie.
Niestety w sypialni nie układa się wogóle.Nie pamiętam kiedy ja coś zainicjowłam-nawet nie pamietam kiedy to ja pierwsza pocałowałam TŻ.Jeśli On nie bierze sprawy w swoje ręcę-na mnie nie ma co liczyć.Często w myślach obiecuje sobię że tym razem zrobię pierwszy krok...ale cóz z tego kiedy mam tak silne lenistwo i tak bardzo jestem nastawiona na nie-że nie potrafię się przemóc.Seks sprawia mi radosć.kocham TŻ bardzo i nie rozumiem skąd we mnie się bierze takie zachowanie. Napiszcie kochane czy przechodziłyście taki stan??I jak sobie z tym radzić? Czuję ,że nasz związek z mojego powodu zaczyna się sypać.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oziębłość kobiety w związku
Bierzesz tabletki anty?
Jeśli tak to być może to jest źródło problemu. Czyli ginekolog i zmiana tabletek na inne albo na inną formę antykoncepcji (np. plastry). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Proponuję na początek odpowiedzieć sobie na pytania które sama zadałaś, może rzeczywiście miłość się ulotniła..?
Odnośnie kwestii czysto fizycznych, zbadaj sobie poziom hormonów. A może to jakaś lekka depresja? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
jak czesto rozmawiacie naprawde szczerze? kiedy ostatnio od siebie odpoczeliscie na dzien,dwa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Skoro wszystko cię w nim denerwuje, przeszkadza ci, to pewnie koniec uczuć...bywa...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nie biorę tabletek anty,kocham TŻ do szaleństwa a problemy chyba jak każdy.Jedyna rozsądna myśl to chyba zawirowania hormonalne.Wogóle jestem jakaś taka przybita nie mam zapału i w dodatku nerwy.Usłyszałam dziś ,że nie pytam TŻ co On czuje-fakt nie pytam ponieważ sądzę ,że znam Go na wylot,natomiast inna sprawa ,że On mnie też nie pyta-sama o tym mówię ,a teraz juz nawet tego mi się nie chce ,ponieważ mam uczucie jakbym rozmawiała z ścianą...ehhh nie wiem co dalej
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Miałam to samo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Chyba jednak uczucie się wypaliło a ty po prostu masz skrupuły natury moralnej i nie chcesz się sama przed sobą (a także przed nim) do tego przyznać.
Bo gdybyś go tak kochała, nawet nie do szaleństwa, ale choć trochę to jakaś ilość pożądania/pociągu fizycznego by jednak została. Wiem po sobie bo mieliśmy z TŻ swego czasu ciężki kryzys ale pewne minimum pożądania wzajemnego zawsze było, niezależnie od innych okoliczności. Jak dla mnie- po prostu miłość umarła śmiercią naturalną. Możliwe, że jesteście ze sobą "z przyzwyczajenia" i jakoś tak leci siłą bezwładności. Moim zdaniem jeśli to "nie to" to chyba szkoda Twojego i jego czasu/życia na coś takiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
A tutaj się akurat nie zgodzę, u mnie w momencie kryzysu też potrafiła wystąpić seksualna stagnacja... Nie ma szablonów uczuciowych, każda para jest inna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo może to jest kluczowe i nie lenistwo Cię " kastruje" a zwykłe , chroniczne , nakładające się na siebie zmęczenie, niedospanie, niedożywienie ( chodzi o jakość i regularność nie o ilość. Nawet osoby otyłe i zwyczajnie żarłoczne mogą być wręcz skrajnie niedożywione) i stres. Wprawdzie dziś człowiek 30-40 letni jest teoretycznie człowiekiem młodym, ale teoria teorią a biologia biologią i jej nie przeskoczymy. Ja Ci wierzę że męża kochasz, bo to co opisujesz wcale nie musi być oznaką zapaści uczuć. Może musicie oboje sobie siąść, i zdać sprawę z tego że fizycznie i psychicznie to już " nie te lata" ![]() Badania zrobić warto- zwykłą morfologię czy nie ma anemii, i hormony może też, ale ja bym stawiała na to, że trzeba po prostu bardziej o siebie dbać, zwolnić tempo, unikać stresów. Taaa, powiedziała ta, co unika stresów akurat. ![]() Ale staram się starać. ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Witam
Nigdy jakoś nie udzielałam się w tym dziale, ale czas zacząc :P No cóż u mnie też Pani Zima zawitala do sypialni, libido uciekło w trójkąt bermudzki i sluch po nim zaginął. Fakt, wieczorami jestem tak zmęczona, ze mam dość wszystkiego, Starsza córa daje do pieca (ma ADHD) a młodsza nie lepsza zaczyna dopiero swoje pierwsze kroki w wymuszaniu. Mało tego, moje podwozie się opuścilo, co daje mi kompletny dyskomfort głównie psychiczny. Wszystko składa się na to, ze jak Tz przychodzi w amory to slyszy - daj mi spokój ![]() wiem, że jest niezbyt zadowolony z tego faktu, ale co zmusić się mam?? Udawac?? bez sensu. I na dodatek, on z wiekiem też problem (jestesmy ten sam rocznik) kiedyś godzina, a teraz 15 min :/ |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Mnie tez to spotkało....., też słysząłam opinie, ze pewnie już się wypaliło. ALe to nie prawda, nam brakowało wspólnego czasu razem. Nie chodzi o wspólne obowiązki, ale o pobycie razem, choćby wspólne rozwiązanie krzyzówki - wiem, banalne i może nudne, ale pamietam, że w naszym przypadku takie proste rzeczy dobrze działały. Pozwalały nam być razem, odkrywać się trochę na nowo. Wiem teraz, ze o małżeństwo trzeba dbać, znaleźć chwilę dla WAS - NAS.
A badania zrób i tak - na pewno nie zaszkodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Chyba macie rację dziewczyny.Niby 30-parę lat to nie jest dużo,ale ta ciągła pogoń za pieniędzmi,problemy,stres-chyba to dogania człowieka,że już na nic więcej sił nie ma.
Najgorsze jest to ,że Tż-tak jakby potrafił się przełanczać w domu,wieczorem na inne tryby i czyścił głowę z stresu i problemów-nie wiem czy mnie rozumiecie.Ja jestem psychicznie zmęczona ,ponieważ cały czas mam w głowie różne sprawy które trzeba załatwić,problemy które istnieją ,a On wydaje mi się ,że nie myśli o tym wszystkim cały czas i dlatego ma ochotę na seks,ma ochotę na kino itp... Co prawda niejednokrotnie z Nim rozmawiałam,że ja tak nie potrafię,że mam problemy,że coś się zmieniło-owszem słuchał-ale czy ,,słyszał,,? Dziś w zasadzie nie rozmawiamy,ponieważ mam wrażenie,że i tak nie rozumie..
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może i usłyszał, ale co ma z tym właściwie zrobić? To tak jakby komuś sugerować żeby nie jadł, albo nie oddychał dla towarzystwa. ;-) Sama dla siebie, musisz nauczyć się czyścić głowę . Bo prawda taka, ze od ciągłego myślenia o problemach i obowiązkach i wcale nie ubywa, a wręcz przeciwnie- jak widzimy same po sobie- przybywa ich jeszcze więcej i to bardzo wielkiego kalibru. Bo co jest ważniejsze niż rodzina i jej poprawne funkcjonowanie? No chyba nic tak naprawdę. Na dodatek mści się to na zdrowiu. Nie wiem jak u was dziewczyny, ale ja jak już nie dam rady oderwać się od kołowrotka myśli, to mam chroniczny ból głowy, chudnę (a u mnie to już dramat wtedy - śmierć na kiju ![]() I tyle z tego przejmowania się mam- bo nic to nie rozwiązuje, nic nie załatwia że się przejmuję tylko jeszcze pogarsza.
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
No to już wiem dlaczego schudłam :/
problemów się ostatnio nawarstwiło i to sporo, i jestem z tym sama :/ Myśli głownie wieczorami mnie napadają, od dwóch mam chandrę ![]() tak czuje się staro i to mnie przeraża |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Tak ja też mam coraz częściej takie dni że patrzę i widzę brzydką i starą kobietę i zbiera mi się na płacz.
Jedyne czego Wam zazdroszczę to nie jedzenia-bo ja ze smutków zajadałabym strasznie. Mnie wkurza jedno:że faceci nawet jakby się świat walił to i tak chcieliby żonki w make-up,szpileczkach i z uśmiechem na twarzy.Kurcze ja tak nie umiem-jak się nie przejmować???
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;36518442]nieprawda.
normalny facet chce normalną kobietę, w dresach bez makijażu.[/QUOTE] popieram. oczywiście nie, gdy całe dnie się tak chodzi, ale i tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja tam mało kiedy się maluje, więc mojemu to obojętne, a po domu chodzę w wygodnych dla mnie rzeczach, przy dzieciach tym bardziej. Z reguły jest to dżinsowa spódnica plus podkoszulka
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||||
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() moje koleżanki w stresie chudną, a mnie przybywa, kolejny powód do stresu, sielanka ![]() Cytat:
Cytat:
![]() [1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;36518442]nieprawda. normalny facet chce normalną kobietę, w dresach bez makijażu.[/QUOTE] byleby jej tak do emerytury nie zostało ![]() ja nawet jak siedzę w domu, a mój R. wraca z pracy to włosa sobie poprawię i nos przypudruje... a co tam... ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- Na dobry humorek!!! ---------- Geografia kobiety: Pomiędzy 18 - 21 rokiem życia kobieta jest jak Afryka . Nie do końca odkryta, półdzika, epatująca naturalnym pięknem czarnego buszu położonego w uroczej delcie. Pomiędzy 21 - 30 kobieta jest jak Ameryka. Dokładnie zbadana, rozwinięta i otwarta na wymianę z innymi krajami, szczególnie tymi posiadającymi gotówkę lub dobre samochody. Pomiędzy 30 - 35 kobieta jest jak Indie. Gorąca, wyluzowana, pewna swego niezaprzeczalnego piękna. Pomiędzy 35 - 40 kobieta jest jak Francja. W połowie zrujnowana przez wojny, ciągle posiada wiele miejsc, które warto zobaczyć. Pomiędzy 40 - 50 jest jak Jugosławia . Przegrała wojnę i ciągle ponosi konsekwencje błędów przeszłości. Potrzebuje gruntownej przebudowy. Pomiędzy 50 - 60 jest jak Rosja . Rozległa, zimna, a jej surowy klimat trzyma wszelkich wędrowców z dala. Pomiędzy 60 - 70 jest jak Mongolia . Z bogatą i pełną podbojów przeszłością, ale bez widoków na jutro. Po 70 jest jak Afganistan. Każdy wie, gdzie to jest, ale nikt nie ma zamiaru tam jechać. Geografia mężczyzny : Od 17 do 70 roku życia mężczyzna jest jak Zimbabwe. Rządzi nim mały dyktator!!
/Jestem pianą, która opływa i zapełnia bielą najdalsze krawędzie skał; jestem także dziewczyną, tutaj, w tym pokoju./ Fale - Virginia Woolf Edytowane przez magnolia79 Czas edycji: 2012-09-15 o 10:36 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() [1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;36518442]nieprawda. normalny facet chce normalną kobietę, w dresach bez makijażu.[/QUOTE] zgadzam się i popieram. Dla potwierdzenia mogę podać przykład mojego męża. Za ktorym tęsknie i strasznie mi brak jego "normalności" to dla mnie najskuteczniejsza dieta, kg lecą na łeb i szyję |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Uważam za grubą przesadę takie szufladkowanie kobiet. Oziębła po 30? Bo latka lecą? Komu lecą temu lecą, są i takie, które po 17 czują się jakby miały 70 na karku, ale to nie jest normalne.
I szczerze polecam głębszą analizę związku, w którym facet po czterech latach staje się odrzucający i nieatrakcyjny. Szkoda się męczyć w takim związku i... szkoda faceta! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja polecam głębsza analizę - znaczy się - przeczytanie chociaż pobieżne ale bez histerii że ktoś 30to latkom wciska starość ![]() Bo nikt nikogo nie szufladkował, a już na pewno nie ze względu na wiek, a i o obrzydzeniu do partnera nie było wbrew pozorom.
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
![]()
A ja w swoim małżeństwie zaobserwowałam pewną cykliczność, takie upadki i wzloty w sferze intymnej. Są momenty gdy właściwie w ogóle nie potrzebuję seksu i nie mam na niego ochoty, czasem takie "momenty" ciągną się przez kilka miesięcy, a potem np. przeżywam jakiś renesans, kiedy w zasadzie mogłabym mojego męża zadręczyć sobą. Małżonek się jakoś pogodził, przyzwyczaił i wie już, że zawsze po gorszym okresie będzie ten lepszy czas.
Kiedyś to analizowałam i widzę, że jest to wprost powiązane ze stanem zdrowia, stanem finansów i ewentualnym byciem przed, w trakcie lub tuż po ciąży, plus do tego posiadanie małego dziecka utrudnia kontakty małżeńskie - i ze zmęczenia, i jako bardziej bezpośrednia przeszkoda np. śpiąc pomiędzy rodzicami jak to moja córka przez pół roku czyniła czy np. chorując i żądając mamusi przy łóżku przez całą noc ![]() W sumie to wydaje mi się to normalne. Nikt nie będzie przez 30-40 lat związku taki sam "napalony" jak w wieku 20 kilku lat. Wszystko powszednieje, trochę też zmieniają się priorytety. Ale jedno wiem - jak by nie było zawsze mam potrzebę pogadać z tż-tem albo się tak po prostu przytulić i chyba o to chodzi ![]()
![]() |
#25 |
BAN stały
|
Zgadzam się z przedmówczynią, pojawiają się etapy u każdego, nikt nie jest taki sam każdego dnia . Stres, samopoczucie, choroba, problemy rodzinne, kłopoty itp wszystko wplywa na nasze zachowanie . Nie koniecznie wiąże się to z oziębłością , wszystko wpływa na naszą psychikę , która jest właśnie odpowiedzialna za wszytko- za każdy stan naszego umysłu . A do tego dołączyć zmiany hormonalne i mamy pełny obraz
Każdy się zmienia i nikt nigdy nie bedzie taki sam przez 50 lat . Wpływ hormonów na nasze potrzeby sexualne , nastawienie psychiczne , samopoczucie powoduje wzloty i upadki- stąd zmiany w naszym podejściu do płci przeciwnej. Wszystkim zyczę tych górnych wzlotów ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
może wyjazd na weekend, gdzie będziecie sami, z wyłączonymi telefonami, bez dzieci, obowiązków, pracy.
Poza tym seksuolog też lekarz.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez iga1980 Czas edycji: 2015-04-28 o 12:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:39.