![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Realizacja marzeń a związek, jak to jest?
Hej dziewczyny
![]() Nie wiem,możliwe że się powtórzę,choć mam nadzieję,że nie ale chciałabym spytać się Was co stawiacie za priorytet w swoim życiu? Czy ważniejsza jest dla was realizacja marzeń,realizowanie się w różnych aspektach,naukowych,zawod owych czy potrafiłybyście zrezygnować z tego dla związku? Założmy,że Wasze marzenia są trudne do realizacji we dwójkę,wiążą się z długą nieobecnością, pochłaniają bardzo dużo czasu lub z innych aspektów są "niewygodne" dla związku, co postawiłybyście na pierwszym miejscu? Sama nie wiem czy spełnienie swoich pragnień nie patrząc na drugą osobę nie jest po prostu egoizmem,ale z drugiej strony spychanie ich na bok może prowadzić do tego,że po prostu uleci z nas radość,będziemy miały żal do drugiej połówki. Co myślicie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Realizacja marzeń a związek, jak to jest?
Uważam, że w dobrym związku nie ma takich rozkmin, bo jest miejsce zarówno na pasję jak i na spędzanie czasu razem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;51536925]Uważam, że w dobrym związku nie ma takich rozkmin, bo jest miejsce zarówno na pasję jak i na spędzanie czasu razem.[/QUOTE]
No tak,rozumiem jak pasją jest założmy piłka siatkowa, pograsz sobie parę godzin tygodniowo i wszyscy są zadowoleni. Ale co jak np. Twoim marzeniem jest wyjazd do innego kraju na dłuższy okres/na stałe? A twoja druga połówka tego nie podziela? Mówie przykładowo,że nie zawsze da się wszystko pogodzić,albo da a ja jestem tego nieświadoma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Copyraptor
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;51536925]Uważam, że w dobrym związku nie ma takich rozkmin, bo jest miejsce zarówno na pasję jak i na spędzanie czasu razem.[/QUOTE]
![]() Moje pasje są dla mnie ważne, ale też jestem osobą, która uważa, że nie da się być szczęśliwym w samotności - chcę życie spędzić z kimś przy boku. Udaje mi się póki co łączyć jedno i drugie, wybieram partnerów, którzy albo rozumieją, że poświęcam część mojego czasu na hobby, albo sami robią to samo, albo mają swoje pasje, którym się wtedy poświęcają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Wiadomo, w życiu bywa trudno, nie wszystko da się pogodzić, ale tak zwany kompromis nie może polegać na całkowitym poświęceniu własnego "ja" dla drugiej osoby. Można to odłożyć w czasie, można zrezygnować z części (przy świadomości, że partner też się w pewnej kwestii nieco ugina), ale całkowita rezygnacja to prosta droga do frustracji moim zdaniem.
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
po drugiej stronie szafy
|
Na pewno bezsensem jest duszenie frustracji w sobie - kiedyś nie wytrzymasz, wybuchniesz, a on nie będzie wiedział o co chodzi. Związek to komunikacja, także ta trudniejsza, rozmowa na niewygodne tematy.
"czasem w związku trzeba się poświęcić, odpuścić sobie" - jasne, w końcu związek to dwie osoby, nie jedna, to naginanie siebie, żeby obojgu się dobrze żyło. Ale to nie może być równoznaczne z poświęceniem czegoś, co jest bardzo ważne, co definiuje Twoje "ja". Nie może tak być, bo związek stanie się synonimem wielkiej straty. I to wtedy nie Ty jesteś w związku, tylko jakiś twór, wymyślony na potrzeby Twojego partnera.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ile masz lat? Jesteście rodziną, macie dzieci? Wspólny kredyt?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Copyraptor
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- Głównie chodzi mi o podróże. Nie wiem dla mnie to jest coś co sprawia,że jestem szczęśliwsza nawet jak to wycieczka do Koziej Wólki. Teraz studiuję język i moim marzeniem jest pojechać do tego kraju,może nawet na dłużej ale zrezygnowałam z tego juz parę razy,bo ważniejsze jest dla mnie żeby on nie miał mi tego za złe. Możliwe że tak być nie powinno,ale tak jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jesteś za młoda na poświęcenie siebie dla związku. Dwadzieścia lat to czas, kiedy przestaje się być dzieckiem ale nie ma się jeszcze obowiązków dorosłego. To najlepszy czas na realizację marzeń, sięganie po więcej,ryzykowanie, budowanie swojej osoby i swojej przyszłości. Nie można pozwolić, żeby ktoś nam w tym przeszkodził. Nie wtedy.
Mając 20 lat nie zrezygnowałabym z realizacji marzeń dla faceta, dla związku. Mając lat 30 i męża, dalej nie zrezygnowałabym z realizacji marzeń. Dziś mogę jedynie odłożyć je w czasie, dostosować do naszego życia i naszych wspólnych marzeń. Życzę ci żebyś znalazła partnera, który będzie cię motywował, wspierał i dopingował, który wyjdzie poza swój egoizm, nie będzie ściągał w dół i naprawdę pomyśli o Tobie. Pamiętaj - z każdej sytuacji jest jakieś wyjście, można je dostrzec jeśli obie strony chcą go poszukać i znaleźć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Cóż, nie zawsze jest to łatwe. Moim zdaniem nie ma jednej odpowiedzi. I tak naprawdę nigdy nie dowiesz się jak byłoby lepiej bo nie poznasz zdarzeń, które miałyby miejsce wybierając alternatywę.
Dajmy na to ze masz wymarzonego partnera i dostajesz ofertę równie wymarzonej pracy na drugim końca świata. I nie wiesz co jest lepsze. Możesz zrezygnować z pracy, a związek może się rozpasc. A nawet jak się nie rozpadnie, to możesz mieć poczucie straconej szansy. Ale z drugiej strony - wybierasz pracę, rezygnujesz z miłości życia, nie wiesz czy kogoś poznasz a jeśli tak to kiedy. No i może się okazać że praca po pewnym czasie w rzeczywistości jest do kitu. Takie życie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Queen Of Darkness
|
a ni możesz zabrać faceta ze soba? Może on mógłby się dostosowac do ciebie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
You don’t have to be pretty. You don’t owe prettiness to anyone. Not to your boyfriend/spouse/partner, not to your co-workers, especially not to random men on the street. [...] Prettiness is not a rent you pay for occupying a space marked "female". Diana Vreeland
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
.
|
Cytat:
skoro jesteś na filologii to nawet wskazane byłoby, żebyś wyjechała na erazmusa.
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Ja niedlugo jade na pol roku na erazmusa na inny kontynent
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Rok temu miałam taki sam dylemat. Nie wiedziałam czy lecieć na pół roku za ocean czy zostać, żeby nie rozstawać się ze swoim TŻem. Nie chciałam, żeby rozłąka źle wpłynęła na ten związek, dodatkowo bałam się tego, że będę bardzo tęsknić. I co? Wyjazd przeszedł mi koło nosa, a związek i tak się rozpadł.
W wieku 20 lat nie ma sensu rezygnować z marzeń dla faceta. Kiedy ma się je spełniać, jeśli nie w tym wieku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
no najbardziej zal gdy zrezygnujesz z czegos dla faceta, a potem i tak sie rozstaniecie. Poza tym gadalas co on na to? Jak to jakis bliski kraj to moze pojedz choc na krotko, moga byc to wspolne Wasze wakacje.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Zgadza się, sprawdziłem osobiście. Edytowane przez Pako_ Czas edycji: 2015-05-27 o 08:10 Powód: literki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Marszałkini II RP
|
Autorko, w Twoim wieku priorytetem powinno być samorealizacja i spełnianie swoich marzeń. To zawsze będzie Twoje, a facet może (jak któraś już napisała) nie być tym jedynym na całe życie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Pewnie w wieku 20 lat jeszcze nie masz wyklarowanych wszystkich potrzeb i ambicji, ale jeśli już teraz facet cię męczy, to nie widzę optymistycznie tego związku. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeszcze niedawno mieliśmy bardzo podobne plany,pragnienia,wszystko robiliśmy razem. Po czym zamieszkaliśmy razem i moje myślenie jakoś się zmieniło,zaczęłam zauważać jaka byłam na niego zamknięta i że przez ostatni rok nie zrobiłam nic ciekawego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Swoja droga w wieku autorki mialam takiego TZta, co nie chcial zebym realizowala marzenia wyjazdowe. Dlatego miedzy innymi stal sie exem. Nie zalowalam ani przez chwile
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że spełnianie marzeń i karierę. Nie mam zamiaru poświęcić swoich planów dla faceta, który może być i za jakiś czas zniknąć.
A spełnione marzenia,osiągniete cele, czy nawet poniesione porażki są moim doświadczeniem którego nikt mi nie zabierze
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Podziwiam Was w takim bądź razie za niezależność i samoświadomość którą widać po Waszych postach,ja się chyba muszę jeszcze tego nauczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że masz rację. Długa droga przed Tobą do zrozumienia gdzie przebiega granica między kompromisami dla dobra związku a poświęcaniem, rezygnacją z siebie. Miłość nigdy nie wymaga poświęceń.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Nie byłam w takiej sytuacji, ale zwykle idę za swoją intuicją. Wierzę, że wiedziałabym, czego chcę i co jest dla mnie ważniejsze.
A może i byłam. Ale dawno temu, lat temu 26. Facet mi mówił, że ma dobrą pracę, mieszkanie, ewidentnie dążył do zbudowania rodziny. Uciekłam przerażona, bo miałam zacząć studiować, byłam po maturze. Praca zaś jest dla mnie od początku tylko sposobem zarobkowania na życie, nie ma w niej nic nadzwyczajnego, gdybym miała kasę bez pracy - nie pracowałabym. Żadne marzenia, nigdy. Od 20 lat. Marzyłam o życiu tu, gdzie jestem, ale to zrealizowałam. Facet zostawił poprzednie miejsce i mieszkamy razem tu, gdzie jest MOJE miejsce. Jego jest tam, gdzie ja jestem. Nie musiałam więc wybierać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jak zobaczylam Twojego pierwszego posta to mialam juz tutaj pisac o kompromisach i te sprawy, ale sa momenty (czy lata w Twoim zyciu) kiedy nie powinnas isc na kompromis. Nie rezygnuj z takich marzen, polaczanych jeszcze z Twoim kierunkiem ksztalcenia dla faceta ![]() ![]() i mowi Ci to osoba ktora byla i jest w zwiazku na odleglosc. Osoba, ktora wielokrotnie postawila swoje plany i marzenia na pierwszy plan przed wszystkimi. kiedys mialam chlopaka, bardzo dobrego, nawet mi sie wydawalo ze juz nigdy takiego wspanialego nie poznam. byl starszy i okazalo sie ze mamy inne priorytety. On chcial sie ustatkowac, a ja jeszcze nie. Plus wlasnie te "nieszczesne" podroze i chec pracy w innych krajach.....dlugo mi to zajelo ale dojrzalam do zerwania (nie jest to latwe gdy nie masz innego powodu oprocz "marzen" ktore dla wielu osob sa zachcianka). niczego nie zaluje, zadnych decyzji. buzia mi sie usmiecha jak sobie podsumuje takie moje odwazne decyzje w ostatnich latach. niesamowite wspomnienia i jest co wpisac do CV. a o wspolnych chwilach przy jedzeniu i serialu z tym chlopakiem juz zapomnialam ![]() nie zachecam do zerwania. zachecam Cie w Twoim wieku do priorytetyzacji wlasnych marzen, pragnien, ambicji. tego nikt nigdy Ci nie zabierze. ![]() ![]() Przepraszam za brak polskich znakow.
I always look on the bright side of life and approach it with energy ![]() Edytowane przez malpkajuja Czas edycji: 2015-05-28 o 22:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:15.