|
Notka |
|
Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak przekonać mamę do ruchu?
Mojej mamie zdiagnozowali osteopenię. Kazali jeść dużo nabiału i ruszać się na świezym powietrzu. Ona uważa, że powinna dostać leki i nie będzie bez sensu chodzić
![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2016-09-22 o 08:49 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak przekonać mamę do ruchu?
Cytat:
Masz racje, na to leków nie ma, bo najważniejsze jest obciążanie kości aktywnościa fizyczną, która pobudzakosci do nabudowywania się, oraz odpowiednia dawka witaminy D (słońce!!!) i K. Wapń to akurat bardzo wszechobecny pierwiastek i jest dosłownie wszędzie w jedzeniu. W warzywach, owocach, nasionach, zbożach, jajach, drobnych rybach zjadanych z ośćmi. Wiec to nie brak wapnia jej dolega, tylko brak bodźca dla organizmu, który by stymulował organizm do przyswajania wapnia. Mam sie nie rusza, to kości się odwapniają. Organy nieużywane zanikają- po prostu i to jej powiedz. Uświadom też, ze jak dotrze do stanu osteoporozy i złamie sobie biodro, to może przestanie się wymądrzać a leku na to nie ma za bardzo- odwapniona kość nie zrasta się. Nabiał to nie jest dobra droga, ale lepsza niz żadna. Nabiał mama powinna łączyć z bananami, to zmienia równowagę pomiędzy wapniem i potasem i umożliwia przyswajanie wapnia z nabiału (np. koktajle mleczno/serwo- bananowe). Ogólnie, dużo lepszymi źródłami, bo bardziej przyswajalnymi, sa pokarmy niskobiałkowe. Tam gdzie dużo białka, tam przyswajanie wapnia jest słabe. Mama musi też suplementować wit D - 2000 minimum jednostek na dobę IMO zimą i latem jeśli mało wychodzi na słońce, a nawet jeśli wychodzi na słońce to te 1000 jednostek prewencyjnie tez powinna przy osteopeni łykać + suplementacja wit K.
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Spróbuj może wykupić karnet na siłownię sobie i mamie i powiedz, że już postanowione i musi chodzić, bo przepadnie czy coś w tym stylu. Najlepsza motywacja to postawienie przed faktem dokonanym
![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Niech ktoś jej towarzyszy - rodzina albo koleżanka. Samemu się nie chce łazić. Moją mamę czasem znajoma wyciąga z domu i mama wtedy nie odmawia.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:02.