Proszę o doradzenie i opinię w mojej historii - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-12, 17:49   #1
bialadama90
Przyczajenie

Proszę o doradzenie i opinię w mojej historii

A więc jestem z moim facetem od ponad dwóch lat
na samym początku mieszkaliśmy sami około 6 mcy w tym samym czasie remontował rodzicom pół domu druga połową miała być dla nas ( wydał ponad 100 000 na cz rodziców ) naszą miał remontować w drugiej kolejności , ale niestety z kasą nie poszło i do naszego remontu nie doszło .przeprowadziliśmy się do jego rodziców, bo otworzył tam firmę koło domu na którą zabrał kredyt więc o wynajmie mieszkania nie było mowy. Mieszkamy z nimi już od 1,5 roku i jest dość uciążliwe, ale nie zapowiada się na nasz remont biorąc pod uwagę ,że jego rodzice ciągle wymagają pomocy finansowej, sklep który prowadzą nie zarabia i mój im płaci tu za naprawę auta tu coś trzeba do sklepu dołożyć cały czas coś i tak od 2 lat, do tego dochodzi jego siostra, której też ostatnio i dał 3 tys na geodetę, 1.500 na ulotki ( otworzyła sklep z odzieżą) bo oni nie mają kasy tak to tłumaczy. Ciągle się o to kłócimy , bo ja się denerwuje ,że już tyle kasy włożył na rodzinę może już z 200 000 tyś a my mieszkamy w jednym pokoju, na wakacje nie pojedziemy , bo kasy nie ma no bo jak ma być jak ciągle kogoś utrzymuje. powiedział , że skoro tego nie rozumiem musimy się rozstać no i tak też się stało, pożarliśmy się znów wczoraj on nie wytrzymał i powiedział, że przez moje zachowanie nie ma do mnie szacunku i nie chce być z taką osobą. Co sądzicie o tej sytuacji? Co mam robić?
Zgło
bialadama90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 18:00   #2
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Proszę o doradzenie i opinię w mojej historii

Cytat:
Napisane przez bialadama90 Pokaż wiadomość
A więc jestem z moim facetem od ponad dwóch lat
na samym początku mieszkaliśmy sami około 6 mcy w tym samym czasie remontował rodzicom pół domu druga połową miała być dla nas ( wydał ponad 100 000 na cz rodziców ) naszą miał remontować w drugiej kolejności , ale niestety z kasą nie poszło i do naszego remontu nie doszło .przeprowadziliśmy się do jego rodziców, bo otworzył tam firmę koło domu na którą zabrał kredyt więc o wynajmie mieszkania nie było mowy. Mieszkamy z nimi już od 1,5 roku i jest dość uciążliwe, ale nie zapowiada się na nasz remont biorąc pod uwagę ,że jego rodzice ciągle wymagają pomocy finansowej, sklep który prowadzą nie zarabia i mój im płaci tu za naprawę auta tu coś trzeba do sklepu dołożyć cały czas coś i tak od 2 lat, do tego dochodzi jego siostra, której też ostatnio i dał 3 tys na geodetę, 1.500 na ulotki ( otworzyła sklep z odzieżą) bo oni nie mają kasy tak to tłumaczy. Ciągle się o to kłócimy , bo ja się denerwuje ,że już tyle kasy włożył na rodzinę może już z 200 000 tyś a my mieszkamy w jednym pokoju, na wakacje nie pojedziemy , bo kasy nie ma no bo jak ma być jak ciągle kogoś utrzymuje. powiedział , że skoro tego nie rozumiem musimy się rozstać no i tak też się stało, pożarliśmy się znów wczoraj on nie wytrzymał i powiedział, że przez moje zachowanie nie ma do mnie szacunku i nie chce być z taką osobą. Co sądzicie o tej sytuacji? Co mam robić?
Zgło
A Ty ile zarabiasz i ile pieniędzy odkładasz na remont?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 18:04   #3
BiegnijLola
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
A Ty ile zarabiasz i ile pieniędzy odkładasz na remont?

Dokładnie. Ile masz już odłożone ze swojej kasy na ten remont? Bo skoro zamierzaliście tam razem mieszkać (w tej 2 części domu) i robiłaś awanti o to że nie odkłada kasy tylko sponsoruje rodzinkę, to rozumiem że sama twardo odkładałaś?
Stary 2015-06-12, 18:07   #4
bialadama90
Przyczajenie

no na chwilę obecną nie pracuję od 2 mcy szukam pracy, a tak to zajmuję się domem i gotuję. właściwie nic nie mam odłożonego.

---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ----------

on chce podpisać intercyzę po ślubie więc co ja mam odkładać pieniądze tak na prawdę nie w swój dom.. nie podzielimy w razie czego domu na pół i nie sprzedamy bo to druga część jednego dużego domu..
Stary 2015-06-12, 18:14   #5
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
no na chwilę obecną nie pracuję od 2 mcy szukam pracy, a tak to zajmuję się domem i gotuję. właściwie nic nie mam odłożonego.
Rozumiem, że ten wątek, to jakiś żart?

Nie pracujesz, nie masz pieniędzy, on Cię utrzymuje, a Ty strzelasz fochami na co on wydaje JEGO, ciężko zarobione i zaoszczędzone pieniądze?!

I jeszcze śmiesz lecieć takimi tekstami, że:
Cytat:
Ciągle się o to kłócimy , bo ja się denerwuje ,że już tyle kasy włożył na rodzinę może już z 200 000 tyś a my mieszkamy w jednym pokoju, na wakacje nie pojedziemy , bo kasy nie ma no bo jak ma być jak ciągle kogoś utrzymuje. powiedział , że skoro tego nie rozumiem musimy się rozstać no i tak też się stało, pożarliśmy się znów wczoraj on nie wytrzymał i powiedział, że przez moje zachowanie nie ma do mnie szacunku i nie chce być z taką osobą.
Ja chyba śnię

Cytat:
on chce podpisać intercyzę po ślubie więc co ja mam odkładać pieniądze tak na prawdę nie w swój dom.. nie podzielimy w razie czego domu na pół i nie sprzedamy bo to druga część jednego dużego domu..
Ale remontu się domagasz, a jakże
Stary 2015-06-12, 18:15   #6
BiegnijLola
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ----------

No dobra, ta intercyza trochę zmienia postać rzeczy... A mieliście już jakieś poważne plany? Zaręczyny na horyzoncie? Czy tylko mieszkaliście razem, a przyszłość jeszcze nie była pewna?

Edytowane przez BiegnijLola
Czas edycji: 2015-06-12 o 18:16
BiegnijLola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 18:24   #7
berenka
Zadomowienie

Wlasciwie dobrze by bylo,aby chlopak rowniez zadbal o swoje sprawy,a nie tylko rodziny,bo troche sobie sam pod gorke robi. Najpierw samemu nalezy byc silnym,aby moc komus rzeczywiscie pomoc (i nie przyslowiowa ryba,a wedka, a najlepiej pomoc komus wlasna wedke odnalezc).
Mysle,ze powazniej by potraktowal Twe slowa, gdybys rowniez zarabiala.
berenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 18:29   #8
Dotka90
Zakorzenienie

Dokładnie. Ja też uważam, że dużo kasy daje rodzinie, a sobie nie, ale niestety, moim zdaniem ktoś, kto sam jest na jego utrzymaniu, dochody ma zerowe, oszczędności też, nie jest odpowiednią osobą do zwracania uwagi na ten temat.
Stary 2015-06-12, 18:33   #9
SylwiaKaja
Rozeznanie

Ten dom nie bylby autorki nawet jakby nie podpisali zadnej intercyzy.
SylwiaKaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 18:48   #10
mary_poppins
sissy that walk

Z jednej strony faktycznie autorko nie dokładając się do budżetu i nie mając odłożonych pieniędzy na remont nie za bardzo masz podstawy, żeby się faceta czepiać, bo w końcu on i tak wkłada we wszystko swoje pieniądze. Wymagania typu wakacje i remonty, będąc na bezrobociu, są trochę na wyrost.

Z drugiej jednak, może to i lepiej jeśli się rozstaniecie, bo ewidentnie macie inne spojrzenie na różne życiowe sprawy. Poza tym ja też nie bardzo chciałabym być z kimś, kto pakuje wszystkie pieniądze w rodzinę, odmawiając przy tym sobie podstawowych rzeczy - to nie wróży dobrze. Poza tym ciężko żebyś Ty remontowała Waszą część, skoro dom nie będzie nigdy Twój. Powinnaś oczywiście dołożyć od siebie, ale raczej nie remontowe sprawy, tylko np. sprzęty które można podzielić w razie czego.

Generalnie się nie dobraliście.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2015-06-12 o 18:49
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 18:56   #11
bialadama90
Przyczajenie

na początku była mowa o zaręczynach teraz tylko mowa o tym, że nie ma kasy na ślub..

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

Macie rację nie powinnam wtrącą się w jego wydatki skoro sama nie mam dochodów a on mnie utrzymuje.. ale zrozumiałam to po fakcie, już jest za późno.. już kolejna kłótnia o to , a on ma już dość ... zawaliłam po całej lini... a teraz zostałam sama bez kasy z zepsutym autem bez faceta... przez swoją zachłanność
Stary 2015-06-12, 18:58   #12
201604130936
Konto usunięte

Nawet to bez kasy wymienilas jako pierwsze xd.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 19:09   #13
Shar14
Zadomowienie

Rodzinie trzeba pomagać, ale też bez przesady. Tutaj Twój (już chyba) ex przesadził. Skoro sam chciał wyremontować tą część i zmienił zdanie to masz prawo być zła. Ale z drugiej strony to, co napisały dziewczyny. Nie zarabiasz. Trudna sytuacja ogólnie, choć ja Cię rozumiem po części. Zaręczyny miały być, ślub też a na nic kasy nie ma. I jeszcze ta intercyza, czyli miałabyś hipotetycznie łożyć na coś, co nigdy nie będzie Twoje.
A jak stało u Was z innymi sprawami i decyzjami życiowymi?
Stary 2015-06-12, 19:13   #14
bialadama90
Przyczajenie

właściwie to on był osobą decyzyjną. on o wszystkim decyduje ja mało miałam do gadania...
Stary 2015-06-12, 19:38   #15
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SylwiaKaja Pokaż wiadomość
Ten dom nie bylby autorki nawet jakby nie podpisali zadnej intercyzy.
To fakt. Podział majątku w razie rozwodu polega na tym, że dzieli się majątek, którego para się dorobiła będąc małżeństwem. Jesli dom jest na niego przed ślubem, to po ślubie nie podlega żadnym podziałom.

Moim zdaniem, jeśli nawet nie jesteś jego narzeczoną, to trochę na za dużo sobie pozwalasz chcąc dyrygować jego kasą i remontem w JEGO i jego rodziców domu.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 20:27   #16
bialadama90
Przyczajenie

w jego rodziców domu broń Boże nie dyryguje, mowa o naszej połowie no właściwie jego.. ale skoro planujemy razem życie to chyba coś powinnam mieć do powiedzenia...
Stary 2015-06-12, 20:34   #17
Dotka90
Zakorzenienie

No ale kobito, zrozum, że jak nie zarabiasz, nie oszczędzasz, on Cię utrzymuje, to jesteś ostatnią osobą, która mu może wytykać, że utrzymuje innych i na co wydaje pieniądze. Po prostu nie jesteś partnerem do tej rozmowy.

Gdybyś pracowała, utrzymywała się sama, miała jakieś oszczędności, to sytuadcja bylaby kompletnie inna.
Stary 2015-06-12, 20:42   #18
bialadama90
Przyczajenie

wiem masz rację, przyznaje się, że zawaliłam, nic teraz liczyć ,że da mi drugą szansę..a ja muszę się ogarnąć i zrozumieć pewne kwestie..
Stary 2015-06-12, 20:50   #19
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
wiem masz rację, przyznaje się, że zawaliłam, nic teraz liczyć ,że da mi drugą szansę..a ja muszę się ogarnąć i zrozumieć pewne kwestie..
przede wszystkim przemyśl to wszystko. Postaw bardziej na samodzielność. Skoro rozmawialiście już o intercyzie, to jak jednak da Ci drugą szansę, to ja bym pociągnęła temat dalej. Co z utrzymaniem dzieci? Będziecie się na nie składać? Planujecie je w ogóle mieć? Czego Twój facet oczekuje od Ciebie? Jakiej partycypacji w budżecie?
Poszukaj pracy, porozmawiaj z nim szczerze, zacznijcie razem oszczędzać na np na wakacje albo wesele. Ty obiecaj poprawę, ale on niech też zacznie myśleć więcej o Waszej przyszłości, niech pomyśli, że będziecie wkrótce rodziną i potrzebne Wam są choćby jakieś zaskórniaki na czarną godzinę. Finanse kładą często związki, dlatego warto umieć o tym rozmawiać.
A Ty autorko przestań się tak oglądać na wszystko, bo wyłazi z Ciebie jakaś materialistka. Zepsuty samochód napraw za swoje - może wtedy zacznie się liczyć z Twoim zdaniem.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 23:02   #20
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
No ale kobito, zrozum, że jak nie zarabiasz, nie oszczędzasz, on Cię utrzymuje, to jesteś ostatnią osobą, która mu może wytykać, że utrzymuje innych i na co wydaje pieniądze. Po prostu nie jesteś partnerem do tej rozmowy.

Gdybyś pracowała, utrzymywała się sama, miała jakieś oszczędności, to sytuadcja bylaby kompletnie inna.
Nie rozumiem na czym konkretnie miałaby polegać ta różnica. Związki są różne, ludzie pracują lub nie, czasem pracuje jedno a drugie się zajmuje domem/dziećmi, czasem ktoś pracę straci i ileś czasu będzie go utrzymywał partner. Autorka pisze, że od 2 miesięcy szuka pracy, więc rozumiem, że jest to przejściowy stan.

A nawet gdyby nie był przejściowy, to nie wiem jak ludzie by mieli tworzyć rodzinę, jeśli by się trzymali podejścia "jak nie zarabiasz, to guzik ci do mojej kasy". To jakieś chore, naprawdę. To ich sprawa jak się dogadają, kto zarabia, kto nie, ale jak mają tworzyć związek, to powinni rozumieć, że nie jest tak, że tylko jedna strona ma coś do powiedzenia, a druga ma siedzieć cicho.
A jak ich związek ma się rozwinąć, to wypadałoby widzieć go trochę bardziej jako priorytet, a nie gdzieś hen za sklepem ciuchowym siostry.

Mnie wcale nie dziwi, że dziewczynie średnio pasuje jak widzi, że facet z jednej strony nie ma pieniędzy na różne rzeczy, a z drugiej rozdaje kasę rodzinie, pcha w ich niedochodowe biznesy i inne takie. Też by mi to nie pasowało.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 07:04   #21
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Nie rozumiem na czym konkretnie miałaby polegać ta różnica. Związki są różne, ludzie pracują lub nie, czasem pracuje jedno a drugie się zajmuje domem/dziećmi, czasem ktoś pracę straci i ileś czasu będzie go utrzymywał partner. Autorka pisze, że od 2 miesięcy szuka pracy, więc rozumiem, że jest to przejściowy stan.

A nawet gdyby nie był przejściowy, to nie wiem jak ludzie by mieli tworzyć rodzinę, jeśli by się trzymali podejścia "jak nie zarabiasz, to guzik ci do mojej kasy". To jakieś chore, naprawdę. To ich sprawa jak się dogadają, kto zarabia, kto nie, ale jak mają tworzyć związek, to powinni rozumieć, że nie jest tak, że tylko jedna strona ma coś do powiedzenia, a druga ma siedzieć cicho.
A jak ich związek ma się rozwinąć, to wypadałoby widzieć go trochę bardziej jako priorytet, a nie gdzieś hen za sklepem ciuchowym siostry.

Mnie wcale nie dziwi, że dziewczynie średnio pasuje jak widzi, że facet z jednej strony nie ma pieniędzy na różne rzeczy, a z drugiej rozdaje kasę rodzinie, pcha w ich niedochodowe biznesy i inne takie. Też by mi to nie pasowało.
Np. na tym, że śmiesznie wyglądają posty pt. laska wkurzona, bo chłop kogoś utrzymuje, podczas gdy utrzymuje m.in. ją...
Stary 2015-06-13, 10:10   #22
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość

Jak wyżej.

Autorko wątku, problem w tym, że Ty nie jesteś dla niego partnerką, najważniejszą osobą na świecie, a dziewczyną na doczepkę do jego rodziny. To bardzo źle wróży na przyszłość, nieważne czy będziesz zarabiała, czy nie. Dla własnego partnera powinno się być na 1 miejscu, inaczej to nie ma sensu.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 12:57   #23
banana84
Zadomowienie

GG do banana84

Cytat:

Dziewczyna nie pracuje 2 miesiace, a sytuacja ciagnie sie znacznie dluzej...czyli wtedy gdy miala swoja kase tez nie bardzo liczyl sie z jej zdaniem. Podejrzewam tez ze zarabiala znacznie mniej niz on.

Skoro sa w zwiazku to chyba razem powinni podejmowac przynajmniej czesc decyzji finansowych. I nie mowa tu o tym czy on sobie moze kupic np gre ze swojej wyplaty.
Dobrze ze wspiera rodzine, ale nie kosztem siebie I swojej partnerki.
Dawanie...nawet nie pozyczenie paru tys na ulotki czy geodete....to chyba troche przesada.
banana84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 13:25   #24
Dotka90
Zakorzenienie

Ale to jest jego rodzina, jego pieniadze i jego decyzja komu je daje. Jasne, autorka moze protestowac. A on moze zrobic co uwaza.

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka
Stary 2015-06-13, 13:36   #25
banana84
Zadomowienie

GG do banana84

Cytat:
Ale to jest jego rodzina, jego pieniadze i jego decyzja komu je daje. Jasne, autorka moze protestowac. A on moze zrobic co uwaza.

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka

No to super zwiazek. Ha.
No bo po co liczyc sie ze zdaniem drugiej osoby.
Gratuluje podejscia lol
Stary 2015-06-13, 13:40   #26
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez banana84 Pokaż wiadomość
No to super zwiazek. Ha.
No bo po co liczyc sie ze zdaniem drugiej osoby.
Gratuluje podejscia lol
Liczyć się ze zdaniem drugiej osoby =/= robić wszystko co ta osoba sobie wymysli.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-13, 13:58   #27
Hiyori
Zadomowienie

I ty chcesz być jego żoną Związek to partnerstwo, szacunek, itp. Weźmiecie ślub, urodzisz dziecko i będziecie mniej ważni niż jego siostra i jej potomstwo, jego matka. No kurcze tak jest wychowany, nie zmienisz go już.
Stary 2015-06-13, 14:10   #28
banana84
Zadomowienie

GG do banana84

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Liczyć się ze zdaniem drugiej osoby =/= robić wszystko co ta osoba sobie wymysli.

Dziwna interpretacja.
Liczyc sie z czyims zdaniem to raczej miec dla kogos szacunek, traktowac jako partnera. Dyskutowac i szukac rozwiazania dobrego dla obydwu stron.

Facet ma narzeczona. Ich wspolna przyszlosc powinna byc dla niego na 1 miejscu. On nie pomaga rodzince bo choroba, cos sie nagle stalo...etc...
Skoro siostra potrzebowla na geodete - tzn ze ma ziemie. Skoro otworzyla sklep tzn ze tez sytuacja finasowa nie jest zla. A ze zabraklo na ulotki to sie pozycza a nie wyciaga reke po darmowe od brata.

Dla mnie taka sytuacja jest nie ok.
Stary 2015-06-13, 14:17   #29
Hiyori
Zadomowienie

No tak, bo tu widać, że to nie są pojedyncze sytuacje kiedy rodzicom należałoby dać pieniądze na jakiś zabieg, trochę pomóc, tylko standardowa sytuacja w ich domu. Zawijają od niego kasę, bo on najwięcej zarabia, ciekawe czy gdyby role się odwróciły, mógłby liczyć na kasę od siostry, za każdym razem kiedy trzeba coś wydać plus dokładanie do interesu. Wątpię A jeśli już to pewnie, by nie chciał. Coś mi się wydaje, że ojciec w tej rodzinie jest strasznym dupkiem i to jej narzeczony czuje się odpowiedzialny za nich wszystkich, a głównie za matkę i siostrę.
Stary 2015-06-13, 21:51   #30
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
No pewnie, że może.

Ale w normalnym związku, w którym dwie osoby się zaręczają, planują ślub, wiodą wspólne życie - to chyba jednak ta wspólna przyszłość powinna dla niego znaczyć więcej, niż sponsorowanie ulotek siostrze, opłacanie jej geodety, sponsorowanie wszystkiego rodzicom (bo ich sklep nic nie zarabia). Zrobił im nawet remont za 100 tysi, a ona ma nadal wyznawać zasadę "nie mogę mu nic powiedzieć bo to JEGO pieniądze i może zrobić co chce"

Z tego co rozumiem to poważny związek, żyją razem, mieli remontować połowę domu, którą dostali, a nie są w stanie tego ruszyć, tylko gniotą się z jego rodzicami. Cóż, dla mnie facet ma nieco skopane priorytety, i jak ich nie zmieni, to związek z nim będzie udręką na dłuższą metę - bo zawsze rodzice/siostra na pierwszym miejscu.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości