Polskie cebulactwo - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-18, 11:40   #1
Imperialista
BAN stały

Polskie cebulactwo

Ostatnio pojawiło się coś takiego w sieci:
https://www.youtube.com/watch?v=k6vqLdUwRd0

Szczerze mówiąc nie jestem jakimś bogaczem, ale w sumie nie jestem w stanie zrozumieć takiej postawy, jak babcie rzucają się na jakieś darmowe czy półdarmowe rzeczy. Ogólnie u młodszych ludzi na szczęście tego nie widzę, ale rzucić się na pączki warte około 1-2 złotych i brać po pięć, bo "dali za darmo" wydaje mi się śmieszne i żałosne. Najbardziej szkoda mi się zrobiło tej dziewczynki, która się spóźniła i nie zdążyła się poczęstować.

Była chytra baba z Radomia, była walka o karpie w Lidlu. Sam znam przypadek zakręcenia wody, żeby kropelka nie poleciała (potem zdziwko, że woda jest żółta) czy przypadki studentów, którzy mieli nieszczęście mieszkać ze starszymi osobami.

To relikt dawnych czasów słusznie minionych, biedy w Polsce (chociaż szczupłe one nie są) czy starsi ludzie z reguły są chciwi?
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 11:51   #2
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Dot.: Polskie cebulactwo

Na różnych eventach i imprezach masowych zdarzało mi się obsługiwać darmowy poczęstunek i takie sytuacje były bardzo częste. Np. była "degustacja" chleba wypiekanego chwilę wcześniej wg jakiegoś starego przepisu w oryginalnym dziewiętnastowiecznym piecu. Chleb był ze smalcem, nic wykwintnego. Była cała masa osób, które chyba postanowiły potraktować to jako obiad lub okazję do najedzenia się na cały tydzień, bo podchodziły nawet nie wiem ile razy (nie mogły zgarnąć na raz, bo było robione na bieżąco).
I fakt, częściej to robiły starsze osoby niż młodsze. Ale najgorsza była kiedyś pewna baba w okolicy pięćdziesiątki, czyli nie stara stara jeszcze. Za to ktoś z młodszych próbował kiedyś zakosić cały bochenek, który leżał z boku.

Taki ładny wątek, a umrze z powodu kłótni o słuszność rozkloszowanych kiecek i oburzanie się o bycie klonem

Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Czas edycji: 2015-08-18 o 12:03
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 12:10   #3
201604181004
Konto usunięte

wątek pt januszowanie ma się dobrze i doczekał się drugiej części.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 12:12   #4
Imperialista
BAN stały

To jest o cebulactwie [źródło Polaki Biedaki Cebulaki].
Stary 2015-08-18, 12:36   #5
Elfir
Zakorzenienie

a czym się to różni od januszowania?

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 12:43   #6
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość

Szczerze mówiąc nie jestem jakimś bogaczem, ale w sumie nie jestem w stanie zrozumieć takiej postawy, jak babcie rzucają się na jakieś darmowe czy półdarmowe rzeczy. Ogólnie u młodszych ludzi na szczęście tego nie widzę, ale rzucić się na pączki warte około 1-2 złotych i brać po pięć, bo "dali za darmo" wydaje mi się śmieszne i żałosne. Najbardziej szkoda mi się zrobiło tej dziewczynki, która się spóźniła i nie zdążyła się poczęstować.

Była chytra baba z Radomia, była walka o karpie w Lidlu. Sam znam przypadek zakręcenia wody, żeby kropelka nie poleciała (potem zdziwko, że woda jest żółta) czy przypadki studentów, którzy mieli nieszczęście mieszkać ze starszymi osobami.

To relikt dawnych czasów słusznie minionych, biedy w Polsce (chociaż szczupłe one nie są) czy starsi ludzie z reguły są chciwi?
Często te babcie maja po 800-1000 zł emerytury
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 13:15   #7
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
To chyba jedna z głównych przyczyn.
Kiedyś wlazłam do Stonki i akurat mieli w promocji pieczarki. To, co wyrabiali starsi ludzie przypominało walkę. Wydzierali sobie darmowe worki, cała podloga usiana była pieczarkami i kupowali te grzyby siatami. Nie wiem, po co komu kilka siat pieczarek, przecież nie zjedzą tego. A pieczarki nie są przecież drogie , kosztują grosze za pojemniczek i można w każdej chwili je dostać.

Staram się jednak zrozumieć. Przy tak niskiej emeryturze każdy grosz się liczy.

Ale to zwijanie darmowego do siat ( i nie dotyczy to tylko starszych ludzi, nieraz całe rodziny starają się najeść na darmowych promocjach/degustacjach w hipermarketach) mnie drażni.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-18, 13:49   #8
apple1602
Zadomowienie

Jeśli chodzi o ludzi starszych to myślę, że na ich zachowanie składają się niskie emerytury, wspomnienia lat gdy półki były puste, możliwość spróbowania, skosztowania czegoś nowego, o czym mogli albo nie wiedzieć, albo woleli przeznaczyć pieniądze na inny cel.

Ja np. wychodzę z założenia, że nigdy przenigdy nie tknę na promocji lub od hostessy jedzenia, bo mam wrażenie, że właśnie wyjdę na pazerną Zresztą umówmy się, pączka mogę sobie kupić, serek czy jakiś twarożek na grzance również.

Dodam jeszcze, że w czasach studiów pracowałam przy cateringu. Obsługiwaliśmy zarówno wesela, jak i poważne konferencje i bale. Wszyscy rzucali się na żarcie i chowali do torebek. Od pani Grażynki z warzywniaka po dyrektora banku w garniaku

Edytowane przez apple1602
Czas edycji: 2015-08-18 o 13:51
apple1602 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 13:59   #9
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
To nie usprawiedliwia takiego zachowania.

Ja nie sięgam po darmowe jedzenie, chyba że na przykład są to pierogi, czy chleb który chcę kupić.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.

Edytowane przez pannaatopowa
Czas edycji: 2015-08-18 o 14:08
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 14:31   #10
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Cytat:

Babcia z wózkiem za wolno biegła

Jezus, tyle lat już pokazuje się te filmiki-walka o crocsy w lidlu, bójka przy otwarciu biedronki, 3 cytrny w Radomiu, a Ty po dekadzie nagle chcesz dyskutować o polskim cebulactwie.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 18:14   #11
Imperialista
BAN stały

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;52455849]Babcia z wózkiem za wolno biegła

Jezus, tyle lat już pokazuje się te filmiki-walka o crocsy w lidlu, bójka przy otwarciu biedronki, 3 cytrny w Radomiu, a Ty po dekadzie nagle chcesz dyskutować o polskim cebulactwie.[/QUOTE]

Ja odkryłem wspomniane zjawiska dopiero po zapoznaniu się z twórczością największego z polskich emigrantów w USA.

Wiem, że w kawałach o polskich i niemieckich emerytach jest w zasadzie prawie sama prawda. Jednak zabieranie 3 napojów, 5 pączków czy bitwy o karpia spowodowały taki intensywny zapach cebuli, że chce się płakać.

PS. U mnie w rodzinie u seniorów naturalnie zauważam podobne tendencje. Pójście do sklepy i kupno czegoś nie jest czymś takim oczywistym, musi być to "najlepsze", "najtańsze" i najlepiej zdobyte w walce.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-18, 20:21   #12
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Ja odkryłem wspomniane zjawiska dopiero po zapoznaniu się z twórczością największego z polskich emigrantów w USA.
Testovirona? :p
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 20:51   #13
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Testovirona? :p
Klejnot Nilu!
Stary 2015-08-18, 20:53   #14
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Klejnot Nilu!
xDDD
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 21:23   #15
BigBeautifulLulu
Raczkowanie

A dajcie spokój....o ile starszych ludzi z niską emeryturą jestem w stanie zrozumieć - możne kupują tanio, a później stają na rynku i sprzedają jako "swoje"- tak sytuacji z zeszłej środy nie

Sprawa miała się tak, że wracała z nad morza do Warszawy autobusem. Autobus super - klima, wifi i co najważniejsze woda dla podróżnych. Nad naszymi głowami zgrzewki małych wód mineralnych.

Kto chciał to pił, kto miał swoją to wiadomo, ale woda była ogólnie do dyspozycji pasażerów.

No i jesteśmy już w Warszawie, a gościu który jechał z żoną i dwoma córkami wstaje i cabas! Jedną zgrzewkę schował do torby. Nie minęło 10 minut, a ten się przeciąga i cabas chowa drugą! Na wychodne pod pachę wziął trzecią

Najbardziej mi było żal córek, bo patrzyły się na niego z zażenowaniem

Facet miał jakieś 35-40 lat.
BigBeautifulLulu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 21:51   #16
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości