|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Polskie cebulactwo
Ostatnio pojawiło się coś takiego w sieci:
https://www.youtube.com/watch?v=k6vqLdUwRd0 Szczerze mówiąc nie jestem jakimś bogaczem, ale w sumie nie jestem w stanie zrozumieć takiej postawy, jak babcie rzucają się na jakieś darmowe czy półdarmowe rzeczy. Ogólnie u młodszych ludzi na szczęście tego nie widzę, ale rzucić się na pączki warte około 1-2 złotych i brać po pięć, bo "dali za darmo" wydaje mi się śmieszne i żałosne. Najbardziej szkoda mi się zrobiło tej dziewczynki, która się spóźniła i nie zdążyła się poczęstować. Była chytra baba z Radomia, była walka o karpie w Lidlu. Sam znam przypadek zakręcenia wody, żeby kropelka nie poleciała (potem zdziwko, że woda jest żółta) czy przypadki studentów, którzy mieli nieszczęście mieszkać ze starszymi osobami. To relikt dawnych czasów słusznie minionych, biedy w Polsce (chociaż szczupłe one nie są) czy starsi ludzie z reguły są chciwi? |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Polskie cebulactwo
Na różnych eventach i imprezach masowych zdarzało mi się obsługiwać darmowy poczęstunek i takie sytuacje były bardzo częste. Np. była "degustacja" chleba wypiekanego chwilę wcześniej wg jakiegoś starego przepisu w oryginalnym dziewiętnastowiecznym piecu. Chleb był ze smalcem, nic wykwintnego. Była cała masa osób, które chyba postanowiły potraktować to jako obiad lub okazję do najedzenia się na cały tydzień, bo podchodziły nawet nie wiem ile razy (nie mogły zgarnąć na raz, bo było robione na bieżąco).
I fakt, częściej to robiły starsze osoby niż młodsze. Ale najgorsza była kiedyś pewna baba w okolicy pięćdziesiątki, czyli nie stara stara jeszcze. Za to ktoś z młodszych próbował kiedyś zakosić cały bochenek, który leżał z boku. Taki ładny wątek, a umrze z powodu kłótni o słuszność rozkloszowanych kiecek i oburzanie się o bycie klonem ![]() Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee Czas edycji: 2015-08-18 o 12:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
wątek pt januszowanie ma się dobrze i doczekał się drugiej części.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
To jest o cebulactwie [źródło Polaki Biedaki Cebulaki].
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
a czym się to różni od januszowania?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Wizażowy Kot Igor
|
To chyba jedna z głównych przyczyn.
Kiedyś wlazłam do Stonki i akurat mieli w promocji pieczarki. To, co wyrabiali starsi ludzie przypominało walkę. Wydzierali sobie darmowe worki, cała podloga usiana była pieczarkami i kupowali te grzyby siatami. Nie wiem, po co komu kilka siat pieczarek, przecież nie zjedzą tego. A pieczarki nie są przecież drogie , kosztują grosze za pojemniczek i można w każdej chwili je dostać. Staram się jednak zrozumieć. Przy tak niskiej emeryturze każdy grosz się liczy. Ale to zwijanie darmowego do siat ( i nie dotyczy to tylko starszych ludzi, nieraz całe rodziny starają się najeść na darmowych promocjach/degustacjach w hipermarketach) mnie drażni.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o ludzi starszych to myślę, że na ich zachowanie składają się niskie emerytury, wspomnienia lat gdy półki były puste, możliwość spróbowania, skosztowania czegoś nowego, o czym mogli albo nie wiedzieć, albo woleli przeznaczyć pieniądze na inny cel.
Ja np. wychodzę z założenia, że nigdy przenigdy nie tknę na promocji lub od hostessy jedzenia, bo mam wrażenie, że właśnie wyjdę na pazerną ![]() Dodam jeszcze, że w czasach studiów pracowałam przy cateringu. Obsługiwaliśmy zarówno wesela, jak i poważne konferencje i bale. Wszyscy rzucali się na żarcie i chowali do torebek. Od pani Grażynki z warzywniaka po dyrektora banku w garniaku ![]() Edytowane przez apple1602 Czas edycji: 2015-08-18 o 13:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
To nie usprawiedliwia takiego zachowania.
Ja nie sięgam po darmowe jedzenie, chyba że na przykład są to pierogi, czy chleb który chcę kupić.
Edytowane przez pannaatopowa Czas edycji: 2015-08-18 o 14:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jezus, tyle lat już pokazuje się te filmiki-walka o crocsy w lidlu, bójka przy otwarciu biedronki, 3 cytrny w Radomiu, a Ty po dekadzie nagle chcesz dyskutować o polskim cebulactwie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;52455849]Babcia z wózkiem za wolno biegła
![]() Jezus, tyle lat już pokazuje się te filmiki-walka o crocsy w lidlu, bójka przy otwarciu biedronki, 3 cytrny w Radomiu, a Ty po dekadzie nagle chcesz dyskutować o polskim cebulactwie.[/QUOTE] Ja odkryłem wspomniane zjawiska dopiero po zapoznaniu się z twórczością największego z polskich emigrantów w USA. Wiem, że w kawałach o polskich i niemieckich emerytach jest w zasadzie prawie sama prawda. Jednak zabieranie 3 napojów, 5 pączków czy bitwy o karpia spowodowały taki intensywny zapach cebuli, że chce się płakać. PS. U mnie w rodzinie u seniorów naturalnie zauważam podobne tendencje. Pójście do sklepy i kupno czegoś nie jest czymś takim oczywistym, musi być to "najlepsze", "najtańsze" i najlepiej zdobyte w walce. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A dajcie spokój....o ile starszych ludzi z niską emeryturą jestem w stanie zrozumieć - możne kupują tanio, a później stają na rynku i sprzedają jako "swoje"- tak sytuacji z zeszłej środy nie
![]() Sprawa miała się tak, że wracała z nad morza do Warszawy autobusem. Autobus super - klima, wifi i co najważniejsze woda dla podróżnych. Nad naszymi głowami zgrzewki małych wód mineralnych. Kto chciał to pił, kto miał swoją to wiadomo, ale woda była ogólnie do dyspozycji pasażerów. No i jesteśmy już w Warszawie, a gościu który jechał z żoną i dwoma córkami wstaje i cabas! Jedną zgrzewkę schował do torby. Nie minęło 10 minut, a ten się przeciąga i cabas chowa drugą! Na wychodne pod pachę wziął trzecią ![]() Najbardziej mi było żal córek, bo patrzyły się na niego z zażenowaniem ![]() Facet miał jakieś 35-40 lat. |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:51.