Ja go chcę, a on myśli o byłej. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-01, 09:38   #1
tolcia1111
Raczkowanie

Ja go chcę, a on myśli o byłej.

Dziewczyny, strasznie potrzebuję rady. A może raczej pocieszenia mnie, naiwnej, że wszystko będzie dobrze?

Po zawodzie miłosnym, po którym musiałam leczyć się z depresji, poznałam kolejnego faceta. Zabiłam klina klinem, jeszcze się nie zakochałam, bo za krótko to trwało, ale całkowicie zapomniałam o tamtym pierwszym, byłam pełna radości, optymizmu i otwarta na nowy związek. ON naprawdę mi się podobał.

I nagle bach. Jak uderzenie obuchem w głowę wiadomość, że on jeszcze nie zapomniał o swojej byłej. Ona jest dla niego niedoścignionym ideałem. Że nie powiedział mi o tym wcześniej, ale po niej próbował związać się z kilkoma dziewczynami, ja jestem następną, z każdą do pewnego momentu było fajnie, ale wtedy nagle znowu zaczynał myśleć o Patrycji. Że nie potrafi po prostu, serce nie sługa, nie chce mnie okłamywać i źle potraktować, zostawiając po kilku miesiącach. Dodam, że od ich rozstania minął ponad rok.

On jest ode mnie o 3 lata młodszy, oboje studiujemy. Wiem, większość osób powie, że to przy mnie gówniarz i po co się z takim w ogóle zadałam. Po tym, jak mi oznajmił że nie jest jeszcze gotowy na związek, nastała cisza. Może przez dwa tygodnie zero jakichkolwiek rozmów. Potem przypadkowe spotkanie w autobusie, jeszcze później poprosiłam, żeby oddał mi mój zeszyt. I od tamtej pory zaczął sporadycznie do mnie pisać. Napisał żeby się poskarżyć że nie zdał egzaminu, pochwalić że zdał egzamin, pokazać swój nowy tekst który napisał, itp. Zaczęłam myśleć, że nie wszystko stracone. Teraz mamy wakacje i jesteśmy 107 km od siebie, ale okazało się, że od października będziemy mieszkać na tym samym osiedlu, 650 m od siebie.

Nie wiem co robić. Czy dalej mieć nadzieję i jakoś subtelnie o niego walczyć? On wykazuje się egoizmem. Kiedy tak do mnie pisze, to widzi tylko czubek własnego nosa, wydaje się że myśli, że tylko on na całym świecie ma problemy i strasznie się nad sobą rozczula. Dodam, że obracam się w zdecydowanie kobiecym towarzystwie, a prawie wszystkie moje koleżanki są w związkach, a nawet zaręczone. Bardzo ciężko jest mi poznać kogoś nowego, dlatego bardzo cieszyłam się, jak udało mi się z nim i ogromnie przeżyłam, kiedy powiedział mi, że z tego nici... Błagam, doradźcie coś
tolcia1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 10:12   #2
Galateaa
Raczkowanie

Dot.: Ja go chcę, a on myśli o byłej.

Sam powiedział, że nic z tego nie będzie. Gdyby nawet coś z tego wyszło, to chciałabyś później mieć świadomość, że żyjesz w cieniu jego byłej?
Szukaj dalej, bo on jest nadal zakochany. W dodatku piszesz, że egoista :P
Galateaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 10:23   #3
Iskra14
Zakorzenienie

Nie idź drogą: "byle jakie portki, byle tylko były".
Iskra14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 10:40   #4
Jewels
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tolcia1111 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, strasznie potrzebuję rady. A może raczej pocieszenia mnie, naiwnej, że wszystko będzie dobrze?

Po zawodzie miłosnym, po którym musiałam leczyć się z depresji, poznałam kolejnego faceta. Zabiłam klina klinem, jeszcze się nie zakochałam, bo za krótko to trwało, ale całkowicie zapomniałam o tamtym pierwszym, byłam pełna radości, optymizmu i otwarta na nowy związek. ON naprawdę mi się podobał.

I nagle bach. Jak uderzenie obuchem w głowę wiadomość, że on jeszcze nie zapomniał o swojej byłej. Ona jest dla niego niedoścignionym ideałem. Że nie powiedział mi o tym wcześniej, ale po niej próbował związać się z kilkoma dziewczynami, ja jestem następną, z każdą do pewnego momentu było fajnie, ale wtedy nagle znowu zaczynał myśleć o Patrycji. Że nie potrafi po prostu, serce nie sługa, nie chce mnie okłamywać i źle potraktować, zostawiając po kilku miesiącach. Dodam, że od ich rozstania minął ponad rok.

On jest ode mnie o 3 lata młodszy, oboje studiujemy. Wiem, większość osób powie, że to przy mnie gówniarz i po co się z takim w ogóle zadałam. Po tym, jak mi oznajmił że nie jest jeszcze gotowy na związek, nastała cisza. Może przez dwa tygodnie zero jakichkolwiek rozmów. Potem przypadkowe spotkanie w autobusie, jeszcze później poprosiłam, żeby oddał mi mój zeszyt. I od tamtej pory zaczął sporadycznie do mnie pisać. Napisał żeby się poskarżyć że nie zdał egzaminu, pochwalić że zdał egzamin, pokazać swój nowy tekst który napisał, itp. Zaczęłam myśleć, że nie wszystko stracone. Teraz mamy wakacje i jesteśmy 107 km od siebie, ale okazało się, że od października będziemy mieszkać na tym samym osiedlu, 650 m od siebie.

Nie wiem co robić. Czy dalej mieć nadzieję i jakoś subtelnie o niego walczyć? On wykazuje się egoizmem. Kiedy tak do mnie pisze, to widzi tylko czubek własnego nosa, wydaje się że myśli, że tylko on na całym świecie ma problemy i strasznie się nad sobą rozczula. Dodam, że obracam się w zdecydowanie kobiecym towarzystwie, a prawie wszystkie moje koleżanki są w związkach, a nawet zaręczone. Bardzo ciężko jest mi poznać kogoś nowego, dlatego bardzo cieszyłam się, jak udało mi się z nim i ogromnie przeżyłam, kiedy powiedział mi, że z tego nici... Błagam, doradźcie coś

Szukaj powoli kogoś innego. Stać Cię na kogoś dla kogo ty będziesz ideałem. On żyje przeszłością. Wydaje się, że szuka on kogoś takiego jak jego była, a nie jest otwarty na poznawanie nowych ludzi i wchodzenie w nowy związek.
15.11.2014

Jewels jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 10:55   #5
tolcia1111
Raczkowanie

Ale nie napisałam, że na początku był mną niesamowicie zafascynowany - przy jednej z pierwszych rozmów okazało się, że myślimy tak samo, mówimy to samo w tym samym momencie, lubimy te same rzeczy, słowem - jest między nami ogromna zgodność. I ja i on jesteśmy romantykami, w dodatku nadwrażliwymi. Dla niego romantyzm bardzo się liczy. Ta dziewczyna była bardzo romantyczna, pisała dla niego wiersze, itp. pod tym względem jestem do niej bardzo podobna, więc nawet jeśli szuka takiej samej, to już ją znalazł...ale te podobieństwo, nie wiem dlaczego, przestało się dla niego liczyć. Tak jakby nawet gdyby znalazł klona tamtej Patrycji, to i tak dla niego mogłaby istnieć tylko ona i nikt więcej.
Stary 2015-07-01, 11:11   #6
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ale nie napisałam, że na początku był mną niesamowicie zafascynowany - przy jednej z pierwszych rozmów okazało się, że myślimy tak samo, mówimy to samo w tym samym momencie, lubimy te same rzeczy, słowem - jest między nami ogromna zgodność.
Z innymi na początku też było super. Nie jesteś nią, tyle.
Stary 2015-07-01, 11:15   #7
Moni302
Raczkowanie

Cytat:
Ale nie napisałam, że na początku był mną niesamowicie zafascynowany - przy jednej z pierwszych rozmów okazało się, że myślimy tak samo, mówimy to samo w tym samym momencie, lubimy te same rzeczy, słowem - jest między nami ogromna zgodność. I ja i on jesteśmy romantykami, w dodatku nadwrażliwymi. Dla niego romantyzm bardzo się liczy. Ta dziewczyna była bardzo romantyczna, pisała dla niego wiersze, itp. pod tym względem jestem do niej bardzo podobna, więc nawet jeśli szuka takiej samej, to już ją znalazł...ale te podobieństwo, nie wiem dlaczego, przestało się dla niego liczyć. Tak jakby nawet gdyby znalazł klona tamtej Patrycji, to i tak dla niego mogłaby istnieć tylko ona i nikt więcej.
Bylabys w cieniu jego byłej, proste.
Moni302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 11:18   #8
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Naprawdę chcesz być zastępstwem jakiejś tam Patrycji? Jej kopią?

Facet się nie odkochał, dalej myśli o byłej, był z Tobą szczery - nic z tego nie wyjdzie. Gwarantuje Ci, że nawet gdyby coś wyszło, to on by Cię ciągle ranił, bo raz byłby kochany, raz oschły, raz Cię wielbił, raz wielbił byłą. Takie relacje są niezdrowe. On potrzebuje czasu, żeby zapomnieć o byłej i wcale nie jest powiedziane, że jak zapomni o niej, to przyjdzie do Ciebie.

Odpuść go sobie. Przeznacz wakacje na coś innego, na hobby, postaraj się kogoś poznać, a o nim zapomnij.
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 11:19   #9
palinnka0
Paulina z w-wskiej Pragi

Jesteś młoda, piękna a tego kwiatu jest pół światu.
Nie zasługujesz na bycie opcją zapasową, lekiem na ranę... Przyjaźnić się możecie, ale związku wg mnie na tym nie zbudujecie skoro chce z Ciebie zrobić swoją eks.
Odpuść sobie, rozejrzyj wokół, na pewno kogoś poznasz. Kogos kto bedzie o Ciebie zabiegal, a nie kto porowna Cie do swojej bylej i jeszcze powie ze ona to niedoscigniony ideał.
forever alone, it is time for having fun.

_________________________ ______
seriale! Przyjaciele, GoT, PrettyLittleLiars.
books! King
palinnka0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 11:28   #10
gamblenka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez palinnka0 Pokaż wiadomość
Jesteś młoda, piękna a tego kwiatu jest pół światu.
Nie zasługujesz na bycie opcją zapasową, lekiem na ranę... Przyjaźnić się możecie, ale związku wg mnie na tym nie zbudujecie skoro chce z Ciebie zrobić swoją eks.
Odpuść sobie, rozejrzyj wokół, na pewno kogoś poznasz. Kogos kto bedzie o Ciebie zabiegal, a nie kto porowna Cie do swojej bylej i jeszcze powie ze ona to niedoscigniony ideał.
gamblenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 11:46   #11
pseudofeministka
Zakorzenienie

Ja uwazam, ze jezeli facet przez ponad rok nie ptorafi odciac sie od mysli o bylej tzn. ze cos jest z nim nie tak, nie radzi sobie z takimi sytuacjami, jest slaby emocjonalnie i nie potrafi zamknac przeszlosci. A moim zdaniem szkoda tracic czas na takiego faceta, bo i tak niczego sie z nim nie zbuduje. Facet nie ma przepracowanego tematu w glowie. I tyle.

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795843
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 12:04   #12
tolcia1111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
Ja uwazam, ze jezeli facet przez ponad rok nie ptorafi odciac sie od mysli o bylej tzn. ze cos jest z nim nie tak, nie radzi sobie z takimi sytuacjami, jest slaby emocjonalnie i nie potrafi zamknac przeszlosci. A moim zdaniem szkoda tracic czas na takiego faceta, bo i tak niczego sie z nim nie zbuduje. Facet nie ma przepracowanego tematu w glowie. I tyle.
To prawda, jest bardzo słaby emocjonalnie. Dla mnie to też nie jest normalne, że ktoś przez tak długi okres, poznając wiele innych wspaniałych osób, nie umie odciąć się od tego co było i nie wróci. Chyba potrzebowałby psychologa.

I zgadza się, nie jest powiedziane, że jak w końcu zapomni, to przyleci do mnie. Ale ja tak bardzo bym tego chciała... cały czas się łudzę, że jednak tak będzie.

Rani mnie to, że jest takim egoistą, że prosiłam go 4 razy żeby wszedł na mojego bloga i wyraził swoją opinię o nim, a on za każdym razem mówi "ok, chwilka", "po pracy", "rano", itd. W końcu wcale na niego nie wszedł. Jest mi cholernie przykro.

Edytowane przez tolcia1111
Czas edycji: 2015-07-01 o 12:27
Stary 2015-07-01, 13:02   #13
raita
Zakorzenienie

Jak ktoś się komuś naprawdę zaczyna podobać, to przeszłość odchodzi na dalszy plan. Miałam to samo, że tak się tłumaczyłam, że może z czasem itd, dopóki nie poznałam obecneog TŻ'ta i jak ręką odjął wszystkie myśli o eksach. Tak to działa. Jak u niego jest inaczej i na samym poczatku Ci o tym mowi, to odpuść.
Odpuść, póki nie zaangażowałaś się jeszcze tak emocjonalnie.

raita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 13:13   #14
zlotniczanka
plum plum

Cytat:

sama sobie odpowiedziałaś. On się odzywa, by się wygadać. Ja mam takich kolegów na pęczki, ale to żaden materiał na związek. Uznał, że skoro go nie atakujesz po tym, jak powiedział, że nic z tego nie będzie, to się pogodziłaś i Ci to nie przeszkadza, że się kolegujecie.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 14:43   #15
tolcia1111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zlotniczanka Pokaż wiadomość
sama sobie odpowiedziałaś. On się odzywa, by się wygadać. Ja mam takich kolegów na pęczki, ale to żaden materiał na związek. Uznał, że skoro go nie atakujesz po tym, jak powiedział, że nic z tego nie będzie, to się pogodziłaś i Ci to nie przeszkadza, że się kolegujecie.
Tego się bałam... to prawda, nie atakowałam go, nie prosiłam, wszystko na spokojnie. Pewnie myśli tak jak mówisz. Tylko ja tak bardzo bym chciała, żeby z tego jeszcze coś było... myślę sobie, że jeśli będę z nim rozmawiać, wspierać go, będę cały czas blisko niego, to z czasem coś się z tego narodzi.

Może skoro będziemy blisko siebie mieszkać, to będziemy na siebie często wpadać, a z tego narodzą się jakieś spotkania, zacznę zapraszać go na obiad itd...
Stary 2015-07-01, 14:47   #16
201607111028
Konto usunięte

Chce Ci się tracić na to czas? Na bieganie za nim, bycie na każde jego zawołanie, wspieranie, rozmawianie? Jesteś aż tak zdesperowana, że chcesz się uganiać za facetem, który nie widzi w Tobie kobiety?
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 15:36   #17
tolcia1111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Chce Ci się tracić na to czas? Na bieganie za nim, bycie na każde jego zawołanie, wspieranie, rozmawianie? Jesteś aż tak zdesperowana, że chcesz się uganiać za facetem, który nie widzi w Tobie kobiety?
Za dużo powiedziane, że nie widzi we mnie kobiety. Przez to zaczęła się nasza znajomość, że mu się spodobałam. Było między nami już poważnie, poszliśmy ze sobą do łóżka. I wtedy właśnie powiedział, że odezwała się w nim tęsknota do tamtej dziewczyny, że od tego momentu nie ma nikogo innego przed oczami, tylko ją. Nie wiem czy jestem zdesperowana, po prostu nie umiem przestawiać się szybko na kogoś innego, jak już kogoś poznam, to chciałabym, żeby to było to...
Stary 2015-07-01, 15:42   #18
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Za dużo powiedziane, że nie widzi we mnie kobiety.
Ok, widzi w Tobie kobietę, nie widzi w Tobie swojej życiowej partnerki. Tak jak w przypadku poprzednich, po pierwszym zachłyśnięciu znajomością przyszło porównywanie i tęsknota za eks.
Walka z widmem innej kobiety...poniżające.
Stary 2015-07-01, 15:42   #19
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Za dużo powiedziane, że nie widzi we mnie kobiety. Przez to zaczęła się nasza znajomość, że mu się spodobałam. Było między nami już poważnie, poszliśmy ze sobą do łóżka. I wtedy właśnie powiedział, że odezwała się w nim tęsknota do tamtej dziewczyny, że od tego momentu nie ma nikogo innego przed oczami, tylko ją. Nie wiem czy jestem zdesperowana, po prostu nie umiem przestawiać się szybko na kogoś innego, jak już kogoś poznam, to chciałabym, żeby to było to...
Przecież on Ci tanie bajki wciska. Na pewno już wcześniej wiedział, że o byłej nie zapomniał.
Biegaj za misiem, jeśli chcesz. Ja, po usłyszeniu tych głupot, który Ci sprzedał, migusiem bym się ewakuowała.
No i nie rozumiem tekstu, że miałabyś się niby przestawiać na kogoś innego. To bycie singielką jest jakieś uwłaczające?

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2015-07-01 o 15:48
Stary 2015-07-01, 15:46   #20
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Przecież on Ci tanie bajki wciska.
A to swoją drogą, zaliczył i raptem się okazało, że jej pochwa nie przypomina pochwy eks No cudne
Stary 2015-07-01, 15:51   #21
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
A to swoją drogą, zaliczył i raptem się okazało, że jej pochwa nie przypomina pochwy eks No cudne
Ta, po seksie tęsknota się odezwała, jakie to wzruszające i romantyczne. Nie wiem, jak można nie zauważyć, że koleś chciał po prostu zaliczyć. Najbardziej rozwaliło mnie to - OD TEGO MOMENTU nie ma nikogo innego przed oczami xD

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2015-07-01 o 15:55
Stary 2015-07-01, 15:51   #22
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
i próbował juz z kilkoma innymi, ale nie idzie :C
biedniaszka :C
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 15:52   #23
gamblenka
Rozeznanie

Matko, co za palant... Jakby był uczciwy to na wstępie by Ci powiedział, że nic z tego nie będzie, a nie po pójściu do łóżka. Nie ma co w ogóle tęsknić za gościem, żałosny jest. Naprawdę nie trudno o lepszego gościa.
gamblenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 15:54   #24
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iskra14 Pokaż wiadomość
Nie idź drogą: "byle jakie portki, byle tylko były".
W opisanej sytuacji i o zachowaniu chłopczyka po łóżkowym zaliczeniu i przypomnieniu sobie o eksi- to jest najwłaściwszy komentarz.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 16:00   #25
raita
Zakorzenienie

Facet zalicza babki, a potem robi z siebie biedaka, że niby nie zapomniał o eks.
A zobaczysz, że jak się naprawdę zakocha to nawet o niej nie wspomni.
A Ty próbujesz złapać kogoś kto nawet złapany nie chce być. Miejże honor.

raita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 17:01   #26
tolcia1111
Raczkowanie

To nie jest tak, że on "zalicza" dziewczyny, a potem mówi każdej że nic z tego nie będzie!

Nie jest tak podły. Nie zachował się wobec mnie ładnie, ale jest mocno wrażliwy i emocjonalny, na tyle go już poznałam.Przepraszał mnie po tym wszystkim kilka razy, mówił, że czuje się z tym strasznie, że mnie zranił, a przedtem kilka innych dziewczyn.

Złapany być nie chce? On twierdzi odwrotnie. Nawet wbrew sobie chce zaangażować się w związek. Ale nie może zrobić nic na siłę, bo męczyłby się.
Stary 2015-07-01, 17:05   #27
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
To nie jest tak, że on "zalicza" dziewczyny, a potem mówi każdej że nic z tego nie będzie!

Nie jest tak podły. Nie zachował się wobec mnie ładnie, ale jest mocno wrażliwy i emocjonalny, na tyle go już poznałam.Przepraszał mnie po tym wszystkim kilka razy, mówił, że czuje się z tym strasznie, że mnie zranił, a przedtem kilka innych dziewczyn.

Złapany być nie chce? On twierdzi odwrotnie. Nawet wbrew sobie chce zaangażować się w związek. Ale nie może zrobić nic na siłę, bo męczyłby się.

To jest mój komentarz .
Stary 2015-07-01, 17:08   #28
201605301111
Konto usunięte

Cytat:

jestes naprawde wybitnie naiwna.

Chlopak chce związku, nawet wbrew sobie - ale nie z tobą i nie z innymi laskami, które zaliczył. A nie, przepraszam, z ktorymi "próbował".

Serio, facet cie wykorzystal, teraz olewa, mówi wprost, ze nie chce byc z tobą a ty go usprawiedliwiasz, ze on taki wrazliwy i biedny, to nie jego wina, bo on taki romantyczny.

Zejdz na ziemie
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 17:12   #29
tolcia1111
Raczkowanie

Nie usprawiedliwiam go!

Łatwo tak mówić, nie znając go, wyobrażając go sobie jako jakiegoś cwaniaka. Niepotrzebnie tu pisałam, bo coś do powiedzenia o tym mogą mieć jedynie ci, którzy znają i mnie i jego, a nie tacy, którzy są z góry uprzedzeni do mężczyzn
Stary 2015-07-01, 17:13   #30
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Nie usprawiedliwiam go!

Łatwo tak mówić, nie znając go, wyobrażając go sobie jako jakiegoś cwaniaka. Niepotrzebnie tu pisałam, bo coś do powiedzenia o tym mogą mieć jedynie ci, którzy znają i mnie i jego, a nie tacy, którzy są z góry uprzedzeni do mężczyzn
O kurde.
Wątek chyba ma zadatki na perełkę xD
Albo jesteś trollem, albo wybitną naiwniaczką.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości