![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Perfumy z nutą oud - zwłaszcza w roli głównej
Mam nadzieję, że podobny watek nie istnieje - mi nie udało się takiego znaleźć. Jako że oud, bardzo teraz modny, bardzo mi się podoba - zapraszam do dzielenia się opiniami na temat zapachów oudowych - mam swoje typy, ale podobnie jak z różą, nie wystarczy mi jeden zapach - szukam więc tych "moich najmojszych", i mam cztery typy:
1) My Oud Royal Crown - mroczny, bez cienia słodyczy (na mojej skórze), potężny - mistrzostwo 2) Black Oud LM Parfums - aksamitny, nieco wysłodzony ambrą 3) Oud Royal Armani Prive - chłodny, odrobinę skórzany, kojarzy mi się z chłodem budowli z kamienia; stwarza poczucie dystansu 4) Black Cube - najmniej oudu, ale nie sposób go pominąć - przyprawowo-drzewny, powala na kolana Dzielcie się swoimi typami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
never say no to panda
|
Dot.: Perfumy z nutą oud - zwłaszcza w roli głównej
trochę tego jest:
1. JHaG Midnight Oud - przepiękne połączenie oudu z różą, nieco mniej "intensywne", niż serwuje Montale 2. jeśli wspomniałam już o Montale, to większa większość jego zapachów - ze szczególnym naciskiem na Dark Aoud 3. Bond New York Oud - siłą rażenia zdecydowanie dorównuje Montale 4. stara, najstarsza wersja YSL M7 - tu się rozwodzić nie będę, klasyk 5. nowe oudy Kurkdjiana - mnie najbardziej przypadł do gustu Velvet Oud i Cashmere Oud, chociaż podobno Silk ma duże grono fanów. Natomiast podstawowy Oud makabrycznie nijaki 6. Nasomatto - Duro, Black Afgano i Pardon - szał ciał i olfaktoryczny orgazm ![]() 7. Perris Monte Carlo - Bois d'Oud - moje nowe odkrycie 8. Kilian - Incense Oud, reszta oudów kilianowych jakoś nie chwyciła mnie za serce, czy tam nos 9. S. Horowitz - Roots - ziemiste, zimne i wyniosłe 10. R. VanGogh - Blue Nehru - dla mnie ten sam wór zapachowy, co Nassomatto i LM - gęsto i oleiście |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Brawo jednak zdecydowalas sie zalozyc watek
![]() Lubie Kiliana Rose Oud ..oczywiscie Black Cube ...w sumie bardzo podoba mi sie Oud wpleciony gdzies tam w kompozycje i cichutko brzmiacy...a moi faforyci to Le Labo Rose 31 i Amouage Jubilation Men.....w sumie wiele tego....za to niecierpie smolistego przesadzonego oud...... ![]() ![]() Jak moglam pominac Pardon i Attary Amouage ![]() ![]() Edytowane przez ania105 Czas edycji: 2013-03-24 o 17:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie powinnam się wypowiadać, bo to jedna z nut, która jest nadmiernie wg mnie eksploatowana i wyskakuje już chyba nawet z lodówki. Nie lubię agaru i jest dosłownie kilka zapachów, w których został pięknie wyeksponowany, bez medycznych i metalicznych konotacji. Zwykle jednak brzmi na mojej skórze fatalnie
![]() Micallefy: przebogata oferta i to agar w wydaniu zwykle szpitalnym, dentystycznym i lizolowym czyli najbardziej przeze mnie znienawidzonym ![]() ![]() Z różą sztandarowym jest Black Aoud Montale i Al Oudh L'artisana. Z kwiatami Mony di Orio. z przyprawami Shams Memo, z kadzidłem Fahrenheit Absolute i Amber Absolute T. Forda Ciekawym wydaje mi się Pure Oud Kiliana, w podobnym klimacie do wymienionych przez VI4 ![]() Agar w wydaniu ciepłym, wypolerowanym i schowanym jest w Visit Azzaro, Bois Marocain T. Forda, Cuirs C.Barcelona. Edytowane przez kriss_de_valnor Czas edycji: 2013-03-24 o 18:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mam jeden poważny typ: Ajmal - Dahn Oudh Al Shams. 100% czystego skoncentrowanego oudu, chyba tak pachnie Arabia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zapomniałam o jednym zapachu - Dorin Paris un Air D'arabie Oud. Oud całkiem inny niż poprzednio wymienione, otwarcie nieco bagienne - ale trwa bardzo krótko, warto przeczekać, później robi się aksamitny - róży wymienionej w składzie nie czuję. Zapomniałam o nim, bo po wykończeniu pięknego flakonu nie kupię kolejnego - zapach jest tak tragicznie bliskoskórny, że aż mi żal...dyby tylko miał choć odrobinę ogona... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Dla wielbicielek Oud dodam, że w pojawiła się nowość Roberto Cavalli Oud Edition Więcej info na: http://www.fragrantica.pl/wiesci/Roberto-Cavalli-Oud-Edition-437.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Swojego zapachu z oudem w roli głównej nie spotkałam. Zawsze są za słodkie dla mnie, za bogate.
Szukam oudu surowego, chłodnego, lizolowego, niesłodkiego. Na razie spodobał mi się Black Musk Montala i Rose Anonyme Atelier Cologne.
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
A coś więcej n ten temat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Bois d'Oud to dla mnie zapach nieco w typie Oud Royal Armani Prive.
Słodkawy, oud wyraźny, ale nie przytłaczający, lekko dymny, w całości dość ciężkawy. Nie w moim typie, ale ok.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Wiem, czytałam, na mnie to słodziak puchatkowy z dymkiem - w takim razie Bois też będzie wytrawny na Tobie
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Ja też nie czuję tam grama słodyczy
![]() ![]() ![]() Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2013-03-25 o 10:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Mnie też
![]() Tylko powoli przestaje mi to przeszkadzać Teraz mam nowe zboczenie - wszystko się wysładza ![]()
![]() |
#16 | |
never say no to panda
|
Cytat:
Ju dopsz opisała, z drobnym zastrzeżeniem, że na mnie zbyt słodki to on nie jest ten oud to skrzyżowanie oudu Armaniowego z oudem typowo lizolowo-szpitalnym, ale nie odrzucającym (jak w powyżej wspomnianym Micallefie) to wszystko wrzucone w morze inszej, ciepłej drewnowatości i dodatkowo połączone z kropelką róży + śliwki śliczny, choć na mnie stosunkowo mało trwały - muszę spróbować, jak się zaprezentuje globalnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Wtajemniczenie
|
A chciałam już zaproponować Dhan Al Oudh Al Nokhba ale skoro mówisz, że wszystko Ci się wysładza to te zgniłe truskawki w nim pewnie też by to zrobiły
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2013-03-25 o 11:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Dodam jeszcze Khaltat al Oudh Rasasi, oud jest tu mało nachalny i w standardowej wersji z różą, kwaśną na dodatek. W skrócie to Black Aoud Montale tylko bez projekcji montale'owskiej.
---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2013-03-25 o 11:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale każdy odbiera zapach inaczej, i wiem, że niektórzy takich rzeczy nie czują...w każdym razie, mi nie podchodzą rasasiowe zapachy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Matka buldoga
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
never say no to panda
|
E tam, Nokhba to kandyzowane truskawki z serem pleśniowym :-P niemniej uwielbiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oud Imperial Perris Monte Carlo to monumentalny, nieco piwniczny oud - lochy w starym zamku. Do podziwiania, ale nosićbym nie potrafiła. Mocno oudowy jestet też Opus V i Epic Man Amouage, szczególnie ten pierwszy. Nie lubie za to lizolowo-szpitalnych oudów Montale, ani kwaśno-siuśkowych Micaleff/Nejmana.
Szukam i wymienię Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami) ![]() Edytowane przez hey Czas edycji: 2013-03-25 o 20:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Oud w nim jest idealny, jak dla mnie, ale kuuuupa wanilii ![]() Słodki strasznie.
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to brzmi jak opis egzotycznej sałatki - i gdyby te truskawki były świeże, to by ciekawie smakowało. Ser pleśniowy uwielbiam, ale jeść - zapach ma ...kontrowersyjny:brzydal : |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Hola, ale jeśli Tobie Royal Oud pachnie słodko to może nie mam się na co napalać ![]() Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2013-03-25 o 22:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja zaś oud wciąż odkrywam. Długo byłam przekonana, że nie znajdę dla siebie żadnego zapachu z tej grupy, testowane agarowe Micallefy pachniały urynalnie zaś pachnidła Montale wyżerały śluzówkę nosa odkażaczem albo zalatywały paliwem rakietowym. Wynoszony pod niebiosa Oud Royal Armaniego zas, ech, szkoda nawet pisać.
Dopiero kilka miesięcy temu odkryłam, że moja skóra lubi się z oudem podanym na ciepło, rozstrzelonym nutami przypraw, niezbyt słodkim, cywilizowanym i, najchętniej, bez róży i bez owoców. Odkryłam więc Black Oud LM Parfums, kulturalny i wyrafinowany (ostatnio spryskałam nim nadgarski całej zgromadzonej przy imieninowym stole Rodziny, piętnastu osobom, na każdym pachniał zupełnie inaczej i, wyjąwszy dwa przypadki, zachwycająco) My Oud Royal Crown, mój osobisty agarowy archetyp Cuirs od Carner Barcelona, z początku podchodziłam do tego zapachu bez zachwytu a teraz coraz natarczywiej pragnę flakonu Oud Imperial Perris Monte Carlo, zapach fascynująco brzydki, znakomicie się noszący. Podobają mi się też dotąd poznane oudowce z prywatnej kolekcji Toma Forda. Wszelkich Rassai boję się nawet próbować bo pachnidła arabskie dotąd poznane bez wyjątku na mnie cuchną. Nie lubię Black Afgano ani innych oudowców Nasomatto marzę natomiast by przetestować Roots.
Jedynie skóra rozlicza zapach... Edytowane przez Trzy_Ryby Czas edycji: 2013-03-26 o 09:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Witam a jak pachnie to : Rasasi Oud Al Mubakhar ? Czy ktoś zna i może mi powiedzieć bo zastanawiam się czy nie zamówić w ciemno
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
autorka postu nie uwzględniła płci odbiorcy - powiem męskie Versace PH Oud Noir oraz unisexowe James Heeley Agarwoud,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:50.