|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Tak można?
Czy da się dobrać w miarę dobrą dietkę nie mając wpływu na to co bedzie w lodówce do jedzenia? bo ja za bardzo nie mam, jem to co jest a jest chociażby biały chleb.. pfff
![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tak można?
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Też nie zrozumiałam, ale jeśli chodzi o to jak myślę to raczej tak. Ogranicz białe pieczywo, słodycze, tłuszcze (frytki, chipsy itp.)
Mam nadzieję, że mniej więcej o to chodziło, 3maj się ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
nie wszystko tłuszcze są złe, ograniczenie wszystkich może przynieść opłakane skutki
![]() Natomiast puste kalorie, czyli te które poza energią i toksycznymi produktami przemiany materii nie przynoszą prawie żadnych korzyści, powinny pójść w odstawkę. mała ciekawostka: czy ukryte kalorie i puste kalorie są tym samym? Termin ,,puste kalorie'' odnosi się do produktów, które oprócz energii nie dostarczają korzystnych dla organizmu związków, np. szklanka soku pomarańczowego to 112 kcal, 100% dziennej dawki wit. C i potas, a taka sama ilość napoju o smaku pomarańczowym to 120 kcal i tylko cukier. Im bardziej przetworzony jest produkt, tym mniej w nim witamin, minerałów, błonnika i związków roślinnych zwalczających komórki nowotworowe. Im więcej cukru i tłuszczu, tym więcej pustych kalorii. Ukryte kalorie to natomiast niewidoczny dodatek kalorycznych składników w produkcie, np. cukier w batoniku, tłuszcz na porcji restauracyjnych warzyw gotowanych na parze. Dlatego aby lepiej kontrolować ilość zjadanych kalorii, przygotowuj jedzenie sama lub kupuj produkty, na których podana jest ich wartość odżywcza źródło: http://www.shape.pl
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
moim zdaniem patrycja miała na myśli to że sama nie robi zakupów tylko jest uzalezniona np od rodziców i musi jeść to co jest, jezeli dobrze myślę to w pełni ja rozumie i podłączam się do pytania
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Też tak mam ale problem jest zadziwiajaco PROSTY do rozwiazania
![]() Gdy ktoś idzie na zakupy to mówię: nie kupuj mi białego chleba, słodyczy, parówek. Chcę dodatkowo tuńczyka, płatki owisane i dwa razy ser biały ![]() Czasem aż trzeba pisać mamie kartkę ![]() Polecam pogadać z rodzicami/współlokatorami i powiedzieć co nam nie odpowiada w składzie lodówki ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
grudniowa-szatynka ma rację. Zawsze mozna rodzinka troche pomanipulować. A po za tym polecam czasem wybrać się z rodzicami na zakupy i wrzucić im kilka "swoich" rzeczy do koszyka. Bo takich np. płatków można kupic cała pakę i na jakiś czas starczy. Po za tym na przykład chrupki chlebek, jakieś orzechy czy suszone owoce. Chodzi mi głównie o produkty zastępujace niezdrowe przegryzki. Zreszta tak samo mozna raz kiedys zaopatrzyć się w brazowy ryż
![]() Też ten problem przerabiałam. Teraz ja rządze kuchnią i w mojej lodówce jest to co ja uznam za słuszne ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
oi a najgorsze jak ma sie młodsze rodzeństwo i jak ja kupie te płatki sobie i mi samej starczyłoby na kilka wiekszych razy no to nieee u nich jedza tylko oczy i oczywiście musza też oni mimo iż nienawidza płatków owsianych
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Demetrio, ja mam tak z gośćmi. Nikt nie lubi np zielonej herbaty, nikt jej nie kupuje, a jak do mnie przyjdą to mi wypijają i się nagle okazuje że przeżyć u mnie bez niej nie mogą. To samo mam z chlebem (nikt nie lubi razowca pełnoziarnistego, ale zawsze mi wyjedzą), kielkami, masłem orzechowym, itd. Czasem to mnie tak złości, ze ....wrrrrr!
Ale kiedyś naciełam koleżankę na morszczyn pęcheżykowaty ![]() ![]() ![]() Tylko nie myślcie że ja taka skąpa jestem. Po prostu złości mnie jak jadę do szwagierki, a ona mi wciska kit, że kawy nie pija i nie dostane,bo ona nie ma, a jak do mnie przyjedzie to potrafi mi pół słoika Jacobsa Gold (bo tańszej to u mnie piła nie będzie!) wychlać w dwa dni. I jeszcze perfidnie robi sobie w takim dużym kubku pół litrowym, potem wypija jedną czwartą i reszte wylewa bo jej wystygła, a ona zimnej nie lubi. Normalnie nóż się w kieszeni otwiera...
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
xxyy
|
ja na szczescie nie mam takiego problemu.. jedzonko kupuje sama i dla siebie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 |
*sportaddict*
|
Jeśli będziesz się mieściła w 1000-1200 kcal. to schudniesz, ale wiadomo, że zdrowiej i szybciej jest bez białego pieczywa itp.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
ja na szczescie nie mam takiego problemu mama robi zakupy i wie co mi wolno a czego nie wiec zawsze mam w lodówce to czego potrzepuje i wlasciwie to dzieki temu schudlam prawie 9kg bardzo mi to pomoglo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:01.