nowa w mieszkaniu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-06, 14:12   #1
nadia_lena
Przyczajenie

nowa w mieszkaniu

Hej drogie wizazanki Pisze wlasciwie po to, zeby sie wyzalic.. otoz od dawna poszukiwalam dla siebie nowego pokoju, gdyz przez 10 miesiecy wynajmowalam jeden w oplakanym stanie - warunki ponizej poziomu... Wynajmowalam go z dwoma facetami, jeden byl moim dobrym znajomym. Dwa dni temu przenioslam sie do innego mieszkania, sliczne, komfortowe, marzenie. Jedyny problem, ze czuje sie tam jak intruz. Mieszkaja tam 3 dziewczyny, w tym corka wlascicielki. Dwie przeprowadzil sie tu miesiac temu. NIe sa chetne do rozmow ze mna, odpowiadaja zdawkowo, 'panosza sie', ja z kolei nie potrafie sie przelamac, zeby jakkolwiek zagadac, gdy widze takie nieprzychylne nastawienie. Przez to czuje sie bardzo zle. Druga kwestia jest to, ze czasem przyjezdza do mnie moj facet, czasem zostaje na noc (nie czesto). I boje sie, ze rowniez na to spojrza nieprzychylnie...

Jak moge przelamac te pierwsze lody, macie jakies rady?
nadia_lena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-06, 14:19   #2
201607111028
Konto usunięte

Dot.: nowa w mieszkaniu

Cytat:
Napisane przez nadia_lena Pokaż wiadomość
Hej drogie wizazanki Pisze wlasciwie po to, zeby sie wyzalic.. otoz od dawna poszukiwalam dla siebie nowego pokoju, gdyz przez 10 miesiecy wynajmowalam jeden w oplakanym stanie - warunki ponizej poziomu... Wynajmowalam go z dwoma facetami, jeden byl moim dobrym znajomym. Dwa dni temu przenioslam sie do innego mieszkania, sliczne, komfortowe, marzenie. Jedyny problem, ze czuje sie tam jak intruz. Mieszkaja tam 3 dziewczyny, w tym corka wlascicielki. Dwie przeprowadzil sie tu miesiac temu. NIe sa chetne do rozmow ze mna, odpowiadaja zdawkowo, 'panosza sie', ja z kolei nie potrafie sie przelamac, zeby jakkolwiek zagadac, gdy widze takie nieprzychylne nastawienie. Przez to czuje sie bardzo zle. Druga kwestia jest to, ze czasem przyjezdza do mnie moj facet, czasem zostaje na noc (nie czesto). I boje sie, ze rowniez na to spojrza nieprzychylnie...

Jak moge przelamac te pierwsze lody, macie jakies rady?
Być może Ci się wydaje, a być może faktycznie mają do Ciebie jakieś "ale". Powiem z perspektywy tej "starej" w mieszkaniu (tak się złożyło, że w moim poprzednim miejscu zamieszkania dwa pokoje ciągle były wynajmowane przez kogoś innego) - ja zawsze starałam się przełamać pierwsze lody, ale też oczekiwałam czegoś ze strony "nowej". Spróbuj po prostu przyjść i zacząć rozmowę, bez krępowania się. Wtedy szybko wyczujesz, czy to rzeczywiście niechęć, czy Twoje wymysły.
Co do nocującego chłopaka - jak często miałby się u Ciebie pojawiać?
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-06, 14:20   #3
nadia_lena
Przyczajenie

pojawia sie pare razy w tygodniu, ale zwykle po prostu razem gdzies wychodzimy na miasto.. nocuje raz w tygodniu
Stary 2015-07-06, 14:22   #4
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
pojawia sie pare razy w tygodniu, ale zwykle po prostu razem gdzies wychodzimy na miasto.. nocuje raz w tygodniu
Zawsze raz w tygodniu? Będzie się dokładał? Skoro tak często u Ciebie bywa i nie zawsze gdzieś wychodzicie?
Stary 2015-07-06, 14:23   #5
nadia_lena
Przyczajenie

Generalnie na starym mieszkaniu nie dokladal sie, wlasciciel wiedzial i nie robil problemow. Nie wiem jak bedzie w tym przypadku
Stary 2015-07-06, 14:23   #6
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Dla mnie raz w tygodniu to często, omówiłaś tę kwestię z resztą lokatorek? Bo gdyby u każdej z Was raz w tygodniu ktoś nocował, to okazałoby się, że 4 z 7 nocy ktoś śpi w Waszym mieszkaniu.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-06, 14:25   #7
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Generalnie na starym mieszkaniu nie dokladal sie, wlasciciel wiedzial i nie robil problemow. Nie wiem jak bedzie w tym przypadku
Jak dla mnie to jest za często i na miejscu współlokatorek chciałabym, żeby się dokładał. Szczerze? Nie zgodziłabym się na nocowanie obcego kolesia raz w tygodniu. Moje mieszkanie to dla mnie przestrzeń święta i skoro podpisałam umowę, która mówiła o określonej liczbie lokatorów, to nie potrzebuję jeszcze jednego "na waleta". Wiele osób tak sądzi. Więc przemyśl to dobrze, jeśli nie chcesz mieć jakiejś wojenki.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-06, 14:29   #8
nadia_lena
Przyczajenie

mam jednak nadzieje, ze lokatorki okaza sie wyrozumiale
Stary 2015-07-06, 14:33   #9
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
mam jednak nadzieje, ze lokatorki okaza sie wyrozumiale
No ale czemu on musi u Ciebie nocować? Zdajesz sobie sprawę z tego, że nie jest fajnie mieć dodatkową osobę w mieszkaniu co tydzień na noc i kilka dni w tygodniu w dzień?
Stary 2015-07-06, 14:37   #10
nadia_lena
Przyczajenie

Gdybysmy panoszyli sie po mieszkaniu i zajmowali lazienke i kuchnie non stop - ok. Ale co im do tego, jak siedzimy zamknieci w moim pokoju? do tej pory nie bylo z tym problemow

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Mi osobiscie wcale nie przeszkadzaloby nocowanie faceta u ktorejs z dziewczyn, nie mam z tym problemu
Stary 2015-07-06, 14:38   #11
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Gdybysmy panoszyli sie po mieszkaniu i zajmowali lazienke i kuchnie non stop - ok. Ale co im do tego, jak siedzimy zamknieci w moim pokoju? do tej pory nie bylo z tym problemow

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Mi osobiscie wcale nie przeszkadzaloby nocowanie faceta u ktorejs z dziewczyn, nie mam z tym problemu
Gadałaś z nimi? To podstawowe pytanie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-06, 14:39   #12
apple1602
Zadomowienie

Powiem z doświadczenia osoby wynajmującej. Nie ma nic gorszego niż lokatorka przyprowadzająca swojego faceta. Czuło się ogólnie napiętą sytuację bo a) płacę te 500 zł za siebie, a nie za dodatkowego gościa b) w wynajmowanym mieszkaniu chcę się czuć na tyle swobodnie, żeby nie spotykać co rusz obcego gościa c) wiadomo, że oni chcieli pobyć trochę razem, pogotować, a reszta dziewczyn siedziała cicho w pokojach starając się nie przeszkadzać.

Pamiętaj, że dla Ciebie to jest Twój ukochany facet, dla pozostałych to obcy chłop.

Jeśli faktycznie chcesz go nocować, to uważam, że powinnaś porozmawiać ze współlokatorkami i ustalić kwotę jaką będzie płacił (wiadomo, że nie pełen czynsz, ale niech się dołoży np. na wspólne środki do czyszczenia mieszkania czy do rachunku za wodę) A najlepiej jednak zrezygnować z nocowania.
apple1602 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-06, 14:41   #13
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez apple1602 Pokaż wiadomość
Powiem z doświadczenia osoby wynajmującej. Nie ma nic gorszego niż lokatorka przyprowadzająca swojego faceta. Czuło się ogólnie napiętą sytuację bo a) płacę te 500 zł za siebie, a nie za dodatkowego gościa b) w wynajmowanym mieszkaniu chcę się czuć na tyle swobodnie, żeby nie spotykać co rusz obcego gościa c) wiadomo, że oni chcieli pobyć trochę razem, pogotować, a reszta dziewczyn siedziała cicho w pokojach starając się nie przeszkadzać.

Pamiętaj, że dla Ciebie to jest Twój ukochany facet, dla pozostałych to obcy chłop.

Jeśli faktycznie chcesz go nocować, to uważam, że powinnaś porozmawiać ze współlokatorkami i ustalić kwotę jaką będzie płacił (wiadomo, że nie pełen czynsz, ale niech się dołoży np. na wspólne środki do czyszczenia mieszkania czy do rachunku za wodę) A najlepiej jednak zrezygnować z nocowania.
Samo sedno. Autorko, również piszę z perepektywy osoby, która musiała znosić obcego chłopa. Niby siedzieli głównie w pokoju, ale przecież sobie gotowali. Potem zaczął u nas sypiać. Ja i koleżanka zawsze chodziłyśmy po mieszkaniu w kusych strojach - musiałyśmy to zmienić. Dodatkowa osoba zajmowała łazienkę. Zrobiło się po prostu TŁOCZNO i bardzo niekomfortowo.
Stary 2015-07-06, 16:33   #14
nadia_lena
Przyczajenie

Pogadam z dziewczynami, moze uda nam sie dojsc do konsensusu

---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

NIe taki diabeł straszny

dziewczyny zgodziły się na wizyty i na nocowanie chłopaka twierdząc, że im nic do tego i one same też zapraszają gości Wolność Tomku w swoim domku
Stary 2015-07-06, 18:21   #15
stesia
Zakorzenienie

to że dziewczyny nie są chętne do rozmów niekoniecznie świadczy o tym że mają do ciebie jakieś ale tylko może po prostu nie czują potrzeby nawiązywania bliższej znajomości tylko dlatego że razem mieszkacie, nie wszyscy pijają herbatki i plotkują ze współlokatorami, z tego co zauważyłam to większość nawet rozmowy kończy na tym cześć cześć co słychać, zresztą mówisz o sobie że nie potrafisz się przełamać i zagadać, może im też jest ciężko dłużej rozmawiać z obcą osobą

i super że rozmawiałaś z dziewczynami o wizytach faceta, zwłaszcza że jedna to córka właścicielki, jakbyś nie pogadała a jej to przeszkadzało to mogłabyś mieć kłopoty
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-06, 19:54   #16
201604181004
Konto usunięte

podejrzewam ze biorą cię pod włos xD o królowo naiwności xD
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-06, 20:08   #17
JAMILA81
Przyczajenie

Nowe mieszkanie nie jest tak ważne, jak atmosfera tam panująca... na twoim miejscu zmieniłabym lokum i to bardzo szybko. Wojny z nimi nie wygrasz, nie ma szans, a dlaczego masz znosić takie zachowanie od zupełnie ci obcych osób? Nie rozumiem, o co ta walka? a podlizywanie się? Jeszcze gorsza opcja...
JAMILA81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-06, 21:04   #18
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez JAMILA81 Pokaż wiadomość
Nowe mieszkanie nie jest tak ważne, jak atmosfera tam panująca... na twoim miejscu zmieniłabym lokum i to bardzo szybko. Wojny z nimi nie wygrasz, nie ma szans, a dlaczego masz znosić takie zachowanie od zupełnie ci obcych osób? Nie rozumiem, o co ta walka? a podlizywanie się? Jeszcze gorsza opcja...
A gdzie Ty tam wojnę widzisz?
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-06, 22:25   #19
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Mówisz, że lokatorki się panoszą? A one mogą uznać, że to Ty się panoszysz, bo ciągle u Ciebie chłopak siedzi i regularnie nocuje... Piszesz, że jest kiepska atmosfera i źle się tam czujesz, ale moim zdaniem są wyrozumiałe, skoro im nie przeszkadza Twój chłopak, jako regularny gość. Poza tym, lokatorowanie w tym samym mieszkaniu nie musi oznaczać, że wszyscy mieszkańcy muszą się przyjaźnić ze sobą. Może niektórzy wolą wymienić uprzejmości, przywitać się, ale wcale nie chcą z Tobą nawiązywać przyjaźni? A Ty już wynajdujesz jakieś nieprzychylne nastawienie...

PS: Mieszka tam córka właścicielki i nie ma nic przeciwko regularnym wizytom obcego typa, ktory jest poza umową? No to ciekawe...
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-06, 23:22   #20
apple1602
Zadomowienie

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;51998130]Mówisz, że lokatorki się panoszą? A one mogą uznać, że to Ty się panoszysz, bo ciągle u Ciebie chłopak siedzi i regularnie nocuje... Piszesz, że jest kiepska atmosfera i źle się tam czujesz, ale moim zdaniem są wyrozumiałe, skoro im nie przeszkadza Twój chłopak, jako regularny gość. Poza tym, lokatorowanie w tym samym mieszkaniu nie musi oznaczać, że wszyscy mieszkańcy muszą się przyjaźnić ze sobą. Może niektórzy wolą wymienić uprzejmości, przywitać się, ale wcale nie chcą z Tobą nawiązywać przyjaźni? A Ty już wynajdujesz jakieś nieprzychylne nastawienie...

PS: Mieszka tam córka właścicielki i nie ma nic przeciwko regularnym wizytom obcego typa, ktory jest poza umową? No to ciekawe...[/QUOTE]

Też jestem zdziwiona. Przeczytałabym jeszcze raz dokładnie umowę czy nie ma haczyka w postaci "rażącego naruszenia zasad", pod które może właścicielka, zgodnie z własnym sumieniem podciągnąć nocowanie faceta i wylecisz bez kaucji
apple1602 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-07, 08:18   #21
nadia_lena
Przyczajenie

W samej umowie jest że mogę przyjmować gości a gadałam najpierw z córką właścicielki, która nie widzi w tym problemu... Poza tym nie mówcie, że lokatorki są wyrozumiałe i znoszą mojego faceta- mieszkam tam dopiero od 4 dni i nie był ani razu...
A dziewczyny wczoraj same zaprosiły sobie gości poza tym już jest ok - w czwartek wychodzimy razem do klubu.
Stary 2015-07-07, 09:11   #22
nunny
Wtajemniczenie

To super, dobrze jest na początku podejść do lokatorów porozmawiać, zapytać o rzeczy organizacyjne, zasady np. odnośnie sprzątania. Poznałam kilka takich dziewczyn, wprowadzały się do mieszkania i ani be ani me, tylko "cześć" na korytarzu i do siebie czym prędzej.
nunny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości