|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy inteligencja może spaść.... ?
Tak jak w temacie.
Chodzi mi o obniżenie sprawności logicznego myślenia, kreatywność oraz skupienie i koncentracja. Nie choruję, przynajmniej nie widzę u siebie żadnych dolegliwości a zauważyłam mega różnice po 3 letniej przerwie w edukacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czy inteligencja może spaść.... ?
Jakie różnice masz na myśli?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Przebadaj się. Bo o ile różne rzeczy ze szkoły można zapomnieć, to obniżenie skupienia i koncentracji są moim zdaniem niepokojące.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Tak. Jeśli mózg nie ma zadań do wykonania to po prostu się rozleniwia trochę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Szykuję się do matury i mam kłopoty z poprawnym rozwiązywaniem zadań średniego poziomu trudności. Paradoksalnie są to zadania, które 3 lata temu potrafiłam rozwiązywać szybko i poprawnie. Ponadto zadania wymagające myślenia - przegrywam podczas gdy kiedyś potrafiłam znaleźć szybko rozwiązanie danego problemu. No i wszystko robię mega wolno i czesto popełniam błędy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
może jakieś niedobory np. magnezu?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
multitasking ninja
|
Pozwolę sobie zacytować pewnego karła, który bardzo lubił wino i dziwki:
umysł zaś potrzebuje książek, podobnie jak miecz potrzebuje kamienia do ostrzenia, jeśli, oczywiście, ma zachować ostrość. I jest w tym racja. Narząd niećwiczony traci sprawność.
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Może jakaś choroba autoimmunologiczna? Sama mam hashimoto i niestety ale widzę po sobie że sprawność umysłowa już nie ta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Zaraz się dowiesz, że masz raka.
Po prostu - miałaś trzyletnią przerwę w nauce. Nic dziwnego, że pewne Twoje skille znacznie spadły. Przykład: Za dzieciaka naprawdę nieźle grałam w szachy. Jednak kompanów do zabawy nie było, przestałam. Teraz, po tych 8 latach, czuję się tak, jakbym miała zacząć od zera. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Oczywiscie ze moze sie obnizyc. Nieuzywane neurony umierają, trzeba byc na bieżąco, dobre są jakies aplikacje typu mind games, krzyzowki, sudoku,..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
O to to. To oczywiste, że po trzech latach opieprzania się już nie masz lotnego umysłu jak wcześniej. Mózg trzeba stale trenować, jeśli chce się go utrzymać w dobrej kondycji. Np. to, że kiedyś świetnie uczyłaś się języków nie sprawi, że po 5 latach kompletnego braku nauki zasiądziesz do kolejnego obcego języka i nauczysz się go tak samo sprawnie, jak wcześniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Nieużywane organy zanikają
![]() Ale na poważnie, trenując mózg na bieżąco jest on w ciągłym "ruchu" a tym samym stanie. Jak nie ma takich bodźców, to jak wspomniano wcześniej - rozleniwia się. Ja studiowałam prawo i byłam w stanie zapamiętać obszerny materiał a teraz... lista zakupów w głowie stanowi problem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:21.