|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Terroryzm we własnym domu ! BŁAGAM, doradźcie !
Witam Was!
Chciałabym zamknąć już wątek. Dziękuję za tyle odpowiedzi. Sprawa już rozwiązana, stwierdziłam, że nie dostanę tu takiej pomocy jakiej oczekuję. Edytowane przez icomipotym Czas edycji: 2015-07-24 o 00:10 Powód: Przywrócenie usuniętego posta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Terroryzm we własnym domu ! BŁAGAM, doradźcie !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
wyprowadzić się stamtąd jak najszybciej. jak boisz się o mamę, to niech mama też się wyprowadzi. pracuje? może ją stać na małą stancję. po co wracać do tego piekła?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
No ale mają sie wyprowadzać ze swojego domu bo wujek alkoholik trzęsie piętrami? Autorko ZAWSZE jak jest u niego głośno dzwoń na policje, jak odmówią przyjazdu to spytaj aspiranta o imię i nazwisko. Jak to nie poskutkuje idź sama na policje, w razie kolejnej odmowy masz prawo żądać wyjaśnień na piśmie. Załóżcie mu niebieską kartę. Zgłoście na komisję alkoholową. Niech ma troche problemów w życiu to może mu sie odechce wiecznej imprezy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;52082512]A ja jednak proponuję znaleźć pracę, wynająć pokój/mieszkanie w innym mieści i się usamodzielnić, a nie pchać się na dobre w ten syf.[/QUOTE] Rodzice mają wspólny kredyt i nie mają pieniędzy na wynajmowane mieszkanie. A to należy im się jak psu buda ! Jemu właśnie na tym zależy, żebyśmy się wyprowadzili i aby on mógł być "panem swojego domu". Mieszkam tam od urodzenia i nie mam zamiaru oddawać temu komuś, kto mieszka tam parę lat. Czy Wy też tak łatwo oddałybyście swój dom komuś obcemu? Wiem, że najlepiej byłoby się wyprowadzić i rodzice myślą nad budową domu za miastem, bo jest taka mała możliwość ale jeżeli jest jakieś inne wyjście i ktoś kto może mógłby mi pomóc to próbuję.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
1. Jakie prawa do lokalu ma wujek?
2. Jeśli twoja matka nie była wydziedziczona to jest to tak: Dom to 1/3 własności twojej matki, 1/3 własności dziadka i 1/3 własności babci. Umiera dziadek. 1/3 z tej połowy dziadka dziedziczy babcia (i ma 4/9 udziałów), 1/3 twoja matka (i ma 4/9 udziałów) i 1/9 wujek (zakładam, że nie ma więcej dzieci?) Umiera babcia i spadek jest dzielony na pół. Czyli mama ma 6/9 (2/3) a wujek 3/9 (1/3) udziałów w domu. Wystąpcie do sądu o przyznanie wam całości domu i spłaćcie udział wujka i wywalcie go. Poza tym zgłaszanie każdego wyskoku wujka na policję.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-07-14 o 19:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
za każdym razem, gdy coś się dzieje, dzwoń na policję. od razu. tak, jak dziewczyny pisały. bądź najnormalniej w świecie upierdliwa. niech mama też dzwoni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wujek jest właścicielem 2/3 domu, bo kiedy dziadek zmarł 2/3 przeszło na babkę a potem na wujka. Matka nie jest wydziedziczona, bo nie miała z czego. Jej jest już od x lat 1/3 domu i już. Dzwonię cały czas na policję ale tak jak już wcześniej pisałam, to nie przynosi zadnych konsekwencji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Dziadek zapisał babci wszystko w testamencie? Bo jeśli nie to jego dzieci też po nim dziedziczyły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Ogólnie wiem, że jedyne co mogę od Was usłyszeć to dobre słowo. I jestem bardzo za to wdzięczna ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziadek i babcia musieliby wydziedziczyć twoją matkę. Było tak? Bo jak nie, to wujek NIE MA 2/3. Tyle ma twoja matka. Otrzymanie darowizny nie zabrania przejęcia spadku. Polecam konsultację z notariuszem, żebyście mieli jasność.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Czy wujek pracuje? Płaci za mieszkanie?
Możecie zgłosić go do Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, która działa przy gminie. Umotywujcie, że jest alkoholikiem i przyczynia się do rozkładu życia rodzinnego, systematycznie zakłóca spokój.
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest więcej możliwości niż wydziedziczenie, trzeba by papiery dokładnie przejrzeć. I jeszcze: ważną okolicznością jest tu też kiedy została wykonana darowizna na rzecz matki, bo darowizna może liczyć się do spadku. Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2015-07-15 o 04:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
zuy mod
|
Jestes niepowazna, ze chcesz tam wrocic po studiach. Nie planujesz w ogole swojego zycia? Nie chcesz znaleźć pracy, założyć rodziny?
Sprawa spadkowa wyglada tak jak pisze Elfir i Rembertowa, na pewno nie jest tak, ze wujek dziedziczyl po babci wszystko bo i niby ja jakiej podstawie. Generalnie przez jego obecność spotkalo Cie pieklo, przed którym nie obronili Cie Twoi rodzice. Nie wyobrażam sobie sytuacji, ze jakis wujek mnie uderzyl i moj ojciec nie reaguje. Twoi rodzice są dorosli i duzo starsi od Ciebie. Moim zdaniem powinnas przestac myslec o wracaniu tam tylko o rozpoczęciu samodzielnego życia, jak większość ludzi. Rodzicom podrzuc pomysl o policji, niebieskiej karcie ale generalnie pomysł z wyprowadzka i tak jest najlepszy. Mozna się buntowac, ze hurr durr cale zycie tu mieszkalismy mamy oddac jakiemuś ochlejusowi?! Ale swiety spokoj i własne zdrowie są wiecej warte.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Mógł odziedziczyć wszystko jeśli był testament. Właściwie po to jest testament, żeby można było zapisać wszystko jednej osobie. Mamie może należeć się zachowek, ale nie wiemy co było w treści testamentu (jeśli był) i nie wiemy, czy dokonana darowizna się dolicza czy nie (bo nie wiemy kiedy została dokonana) Ogólnie polecałabym konsultację z prawnikiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorko, jak to dokładnie było? Kiedy Twoja mama dostała część domu, kiedy zmarli dziadkowie oraz w jaki sposób te 2/3 domu stały się własnością Twojego wuja? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Jeśli już to zachowku.
![]() Ogólnie sprawa wygląda na dość skomplikowaną, dlatego nie jestem pewna, czy to najlepsze miejsce na tego typu konsultację. Tym bardziej, ze najlepiej byłoby zobaczyć dokumenty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Można spróbować założyć sprawę cywilną o pobicie - pewnie z tych wcześniejszych pobić już się nie da, ale gdyby doszło do kolejnej takiej historii, to od razu do lekarza na obdukcję i założenie sprawy. O nękanie chyba też można, ale jak policja olewa, to również musiałaby to być sprawa cywilna. Jeżeli masz jakichś świadków różnych zajść, to popytaj czy chcieliby złożyć zeznanie. I jeszcze jedno - jeżeli policja nie interesuje się tym, to może warto rozważyć złożenie skargi na opieszałość policji przełożonym?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo za tak liczne odpowiedzi. To, że wujek jest notarialnie właścicielem 2/3 domu wiemy od samego notariusza, więc nie ma co roztrząsać tej sprawy. To bardziej skomplikowane niż się wydaje. Zakładamy sprawy cywilne cały czas. Niedługo mam zamiar założyć kolejną o nękanie. Wszystkie sprawy trwają latami, więc trochę z tym poczekamy... Mówicie, żebym nie wracała, bo zdrowie jest najważniejsze i święty spokój. Oczywiście mam zamiar zamieszkać na własną rękę z moim TŻ, w sumie teraz już tak mieszkamy w innym mieście. I logiczne jest sprzedanie domu. Tylko, żeby wyprowadzić rodziców z domu trzeba mieć nowy dom/jakieś lokum, gdzie można byłoby ich umieścić. Wiadomo, rodzice są dorośli. I poradzą sobie i bez mojej pomocy. Ja jestem z nimi bardzo związana (przede wszystkim z matką) i nie wyobrażam sobie, żebym miała ich olać i zostawić, nie przyjeżdżać na wakacje czy inne okoliczności ze względu tego osobnika, który z nami mieszka. Może inni mogliby tak żyć, no ja niestety nie. A żeby sprzedać 1/3 domu trzeba na prawdę się postarać, ponieważ nikt nie chce kupować części domu z jeszcze jakimiś innymi lokatorami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
plum plum
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- i jeszcze jeśli chodzi o akt notarialny- warto się dowiedzieć, na jakiej zasadzie wujek został właścicielem i czy mama ma prawo do zachowku, jeśli tak, można się dogadać, że sprzedajecie cały dom i on Was spłaca, bo inaczej oddajecie sprawę do komornika.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Jeśli babcia przepisała wujkowi aktem notarialnym 2/3 mieszkania w ciągu ostatnich 10 lat, to i od tego będzie się należał zachowek. Nie chodzi o 'odzyskanie' mieszkania, tylko o utrudnienie życia osobnikowi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Jestem ciekawa jak to z tym aktem notarialnym jest naprawdę,, piszesz, że o tej jego własności 2/3 wiecie od samego notariusza, wgląd w papiery mieliście? Testament, akt, cokolwiek? Zabrałabym to i pędem bym się dowiedziała, czy to wszytsko faktycznie ma prawne pokrycie, alkoholikowi to bym tak nie wierzyła
Z mojej strony poradzę Ci razem z rodzicami zabrać wszystkie papiery jakie macie odnośnie domu i spraw jakie założyliście wujkowi, po prostu wszystko, co uważacie za istotne w tej całej sprawie i udajcie się po poradę prawną. W moim mieście taka porada kosztuję 80 zł i wierz mi, że mi i mojej mamie pomogło to bardzo, mieszka z nami brat alkoholik i jest kilka wyjść z takiej sytuacji, ale nie chce teraz tego wszystkiego wypisywać, bo mogę coś pomylić, tym bardziej, że u Was wygląda to troszkę inaczej, bo jak dobrze doczytałam to jest jeden budynek, ale dwa osobne mieszkania. Co do wujka za każdym razem dzwońcie na policję i proście o interwencję, po prostu żeby mieć pokrycie, że on uprzykrza Wam życie. I co do Ciebie już ktoś doradził terapię, podpisuję się pod tym, musisz zrozumieć, że rodzice to dorośli ludzie, tak samo jak teraz Ty i to Ty wybierasz jak chcesz żyć. Już dawno mogli się wyprowadzić, ale wolą tkwić w tym bagnie.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:53.