|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
wymioty 2 godz po przyjęciu tabletki
Mam nastepujacy problem:w 3 tyg. przyjmowania tabletek (18 tabletka) mialam dolegliwosci zoladkowe i 2 godziny po zazyciu tabletki zwymiotowalam. Teraz zastanawiam sie czy po dokonczeniu opakowania powinnam robic 7-dniowa (teoretycznie okres wchlaniania tabletek to 2-3h) przerwe czy zaczac brac tabletki z nastepnego opakowania bez tej przerwy? Czy ma to wplyw na skutecznosc zabezpieczenia podczas zazywania nastepnego opakowania tabletek? Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wymioty 2 godz po przyjęciu tabletki
Jeżeli przyjęłaś kolejną tabletkę (po tej zwymiotowanej), to możesz zrobić normalną przerwę. Na wszelki wypadek możesz się też dodatkowo zabezpieczać (prezerwatywa). Piszę z własnego doświadczenia, bo miałam kiedyś identyczny problem. Na ogół jednak ufam temu, co jest napisane w ulotce (radzę uważnie przeczytać, tam jest opisane postępowanie w tego typu awaryjnych sytuacjach). Ulotki nie gryzą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
po zwymiotowaniu tabletki do 5 h po zarzyciu itnieje mozliwosc ze nie wchlonela sie wiec jak najszybciej trzeba przyjac kolejna zaraz po tym jak przestaniesz wymiotowac i nastepna o zwyklej porze
![]()
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dzieki dziewczyny za odzew. W fragmenci ulotki dotyczacym wymiotow i zaburzen jelitowych pisza tylko ze po ustaniu tych dolegliwosci nalezy sie dodatkowo zabezpieczyc przez kolejne 7 dni, a jezeli w tym czasie skoncza sie tabletki z opakowania to nastepne rozpoczac bez przerwy. Nic nie pisza na temat tego czy po tej zwymiotowanej tabletce powinnam byla zazyc nastepna czy traktowac ja jako pominieta. Tak czy inaczej bylam dzis u mojej pani ginekolog i powiedziala, ze nic wielkiego sie nie stalo i ze tabletka po takim czasie najprawdopodobniej sie juz przynajmniej czesciowo wchlonela tak wiec spokojnie moge robic normalnie 7-dniowa przerwe. wlasnie widze ze napisala mi tez na skrzynke pani doktor z portalu www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠ :Osobicie uważam, że może pani uznać, ze dla skutecznoci antykoncepcji nic złego się nie zdarzyło i kontynuować jš w dotychczasowy sposób. Nie ma potrzeby stosowania Harmonetu z pomonięciem tej 7-miodniowej przerwy.
Moze ten post rozwieje kiedys czyjes watpliwosci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
mysle że powinnaś zastosować dodatkowe zabezpieczenie, pigułga wchłania sie do ok 4 h
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
ja żygałam jak kot przed wzięciem tabletki... po wzięciu było ok.... dlatego łykałąm 10 opakowań dziennie....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:33.