![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Krzywulec :(
Cześć dziewczyny
![]() Moim problemem jest skolioza- za małego uparcie nie ćwiczyłam a mama wmawiała mi, że gorset jest jak gips i nie będę go mogła ściągnąć, a operacja na kręgosłup oznacza śruby w plecach. Dodam, że bardzo się garbię. Myślicie, że w wieku 18 lat jestem w stanie zrobić coś, aby moja sylwetka wyglądała jeszcze dobrze? ![]() Edytowane przez malionowa19 Czas edycji: 2018-04-19 o 12:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Krzywulec :(
Cytat:
Rany, jak przeczytałam post, wyobrażałam sobie sylwetkę wartą współczucia. Spojrzałam na zdjęcia i szczerze mówiąc nie zauważyłam żadnej z wypisanych przez Ciebie niedoskonałości. Głowa do góry, mnóstwo osób ma skoliozę czy płaskostopie i (nie licząc ew. konsekwencji zdrowotnych) żyje normalnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kiedy ostatnio byłaś u lekarza w sprawie skoliozy, czy płaskostopia (bo ćwiczenia w dzieciństwie to wiesz: dawno i nieprawda)? Bo może usłyszysz, że w ogóle nie masz się czym martwić, a może doradzi Ci jakieś ćwiczenia. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2015-07-12 o 15:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym, sylwetkę mam bardzo podobną. Ludzie, którzy dowiadują się o mojej wadzie postawy mi nie dowierzają, bo tego po prostu nie widać, kiedy jest się ubranym. Na pierwszy rzut oka w bieliźnie z resztą też. Masz ładną proporcjonalną sylwetkę, nie ma co się załamywać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Mam skoliozę, z jednej strony mam dość mocne wcięcie w talii, z drugiej zaś nie
![]() ![]() Co do gorsetu, nosiłam dwa. Jak gips ? To przepraszam jak miałabyś się umyć lub wykonywać ćwiczenia ? Gorset można było normalnie ściągać, ale właśnie tylko do ćwiczeń i kąpieli a tak przez cały czas ma się go na sobie. Duża masz skoliozę? Co do pośladków to nie zauważyłam tego co opisałaś ![]()
Najlepszą kochanką jest księgowa. Jak się nie zgadza - to się nie zgadza. Ale jak się zgadza, to we wszystkich pozycjach ![]() Mądra kobieta kiedyś rzekła: "Mam to k*rwa w dupie" i żyła długo i szczęśliwie ![]() Dobry pocałunek kobieta czuje między udami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mimo tego, że napisałaś co jest nie tak... nie bardzo widzę cokolwiek na zdjęciach. Wyglądasz normalnie. Nie ma ludzi symetrycznych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dam radę jeszcze coś osiągnąć przez ćwiczenia korekcyjne? Mimo, że tak jak mówicie, ktoś od razu tego nie zauważy to chcę siedzieć prosto i ćwiczyć równomiernie a nie tylko prawą stroną ciała. Edytowane przez malionowa19 Czas edycji: 2018-04-19 o 12:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepszą kochanką jest księgowa. Jak się nie zgadza - to się nie zgadza. Ale jak się zgadza, to we wszystkich pozycjach ![]() Mądra kobieta kiedyś rzekła: "Mam to k*rwa w dupie" i żyła długo i szczęśliwie ![]() Dobry pocałunek kobieta czuje między udami
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Twoi rodzice strasznie Cię skrzywdzili
![]() ![]() Ja na zdjęciach nie widzę defektów, o których piszesz. Masz fajną, szczupłą sylwetkę ![]() Proponuję Ci zatem porozmawiać o swoich problemach nie tyko z ortopedą, ale także z psychoterapeutą, który pomoże Ci przezwyciężyć wstyd, pomoże spojrzeć na siebie w normalnym świetle, a nie tak jak teraz - w krzywym zwierciadle ![]() Edytowane przez babie_lato Czas edycji: 2015-07-12 o 15:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Nie, moi rodzice tego nie zaniedbali, chodziłam do ortopedy od kiedy miałam 5 lat. Zawozili mnie do przeróżnych lekarzy, fizjoterapeutów, nie żałowali pieniędzy na moje leczenie.[COLOR="Silver"]
Edytowane przez malionowa19 Czas edycji: 2018-04-19 o 12:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Jestem retuszerem, zaufaj mi... zazwyczaj jak próbujesz zrobić człowieka sztucznie symetrycznym to wygląda jeszcze gorzej niż to co jest w gazetach;p
Autorko... mam dwie koleżanki które mają poważne problemy z kręgosłupem, obie przeszły operacje i nie ma co ukrywać - widać po nich, że proste nie są (to dużo głębsze problemy niż u ciebie). Tylko że... żadnej to nie przeszkadza. Zwłaszcza jedna potrafi się fantastycznie ubierać i na brak zainteresowania nie narzeka, gdy relacje przechodziły do "rękoczynów", z tego co mówiły nigdy nie pojawił się żaden problem, narzekanie czy choćby zdziwienie partnera. Jedyny problem może siedzieć w głowie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Nie słuchałam naśmiewań tylko ze strony rodziców. Gimnazjum i podstawówka bardziej odcisnęły się w mojej pamięci, niż rodzina bo wiem, że rodzice nigdy nie chcieli dla mnie źle.
Edytowane przez malionowa19 Czas edycji: 2018-04-19 o 12:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi wieku właśnie 12 lat się pogorszyło i też miałam coś koło 40 stopni. Skierowano mnie do szpitala na rehabilitacje i gorset. Rodzice pierwsze co to od razu tam dzwonili i umawiali na wizyty. Potem mama na bieżąco jeździła ze mną na kontrole prawie 100 km w jedną stronę. I nigdy nie stwierdziła, że moje leczenie nie miało sensu. Kilka lat tak ze mną jeździła. No chyba jednak zaniedbali skoro ostatni raz byłaś w wieku 12 lat u ortopedy i gdy wiedzieli, że jest to dość poważna skolioza. Efekty rehabilitacji trzeba obserwować na bieżąco, bo rehabilitacja nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Więc cały czas powinnaś być pod kontrolą ortopedy. Teraz pozostała Ci chyba jedynie operacja, tak jak mi. W wieku 18 lat kości są już zastane i ciężko coś z tym zrobić.
![]() Edytowane przez Ulubiona_rzecz Czas edycji: 2015-07-12 o 15:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Tylko, że ja nie potrafię się wyróżnić, ani dobrze ubrać, jestem zwykłą szarą myszką, dlatego też chce chociaż ćwiczyć, bo tak naprawdę tylko to mnie podbudowuje i czuje się pewna siebie,atrakcyjna. Tylko w tym momencie pojawia się problem z nierównomierną pracą mięśni ![]() ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Mam skoliozę - niewielką. Kiedy stanę prosto, nie jestem skrzywiona aż tak jak Ty, ale też w widoczny sposób - i biodra mam niesymetryczne, wcięcie w talii tak samo. Dopiero kiedy miałam 35 lat, dowiedziałam się od wnikliwego fizjoterapeuty, że - uwaga - kiedy staję "prosto", to de facto nie stoję prosto, tylko większość ciężaru ciała trzymam na jednej nodze! To, co widzę na Twojej fotce, wygląda podobnie (oczywiście - nie znaczy to, że problemu nie ma, ale teraz o tym wiem, i pamiętam - i staram się unikać obciążania tylko jednej nogi, np stojąc - jak stoję na dwóch nogach, np w kuchni gotując, pamiętam, żeby obciążyć równomiernie obydwie nogi).
Co do asymetrii - pośladki - nie przyszłoby mi nawet do głowy, żeby się tym przejmować, przecież poza sytuacjami kiedy stajesz na baczność w bikini tego nie widać. Piersi - ja mam jedną ewidentnie większą od drugiej, co za tym idzie jest nieco innego kształtu - i mam to gdzieś. Nie ma ludzi idealnie symetrycznych, to, co pokazałaś, nie jest żadnym szczególnym przypadkiem. Co do ćwiczeń - zgadzam się z chłopakiem, że mogłabyś - głównie dla zdrowia, a efektem ubocznym będzie zrzucenie trochę sadełka i wymodelowanie mięśni. Natomiast co do tego, jak się zachowuje Twoja matka...powiem tak - im szybciej się usamodzielnisz i ograniczysz z nią kontakt, tym lepiej dla Ciebie. Ta kobieta wpędza Cię w kompleksy, a powinna dowartościowywać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeżeli chcesz iść na operację to musisz skontaktować się z ortopedą. I wtedy on zadecyduje. Ćwiczenia jedynie teraz raczej pomogą Ci wzmocnić mięśnie. Mi pani doktor na ostatniej wizycie powiedziała, że jakaś niewielka poprawa może jeszcze być, ale tak mi już pozostanie do końca życia chyba, że zdecyduję się na operację. Ale ja się tam nie wybieram. Akceptuje siebie i ćwiczę ![]()
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A co, jeśli większość ciężaru przeniosę na lewą nogę ? ![]() Edytowane przez malionowa19 Czas edycji: 2018-04-19 o 12:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
![]() Edytowane przez malionowa19 Czas edycji: 2018-04-19 o 12:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Skolioza jest widoczna, na zdjęciach od przodu jak i od tyłu. Za skoliozą idzie asymetryczna budowa pośladków, ewentualnie jakieś pochylenie miednicy (ciężko stwierdzić po takich zdjęciach).
Za tym wszystkim idzie nierówna praca mięsni, a także ich niesymetryczny rozrost (zwiększenie siły, wytrzymałości). lekarze niestety wszystko leczyliby operacyjnie, bo tak szybciej, efekt widoczny od razu. Niestety coś czego nabawiło się, i ma się wiele lat nie można wyleczyć w rok. Na pewno basen i gimnastyka korekcyjna, dużo rozciągania. Do rozważenia kinezyterapia. Zacząć od dobrego fizjoterapeuty. Dużo czytać i konsultować z osoba prowadząca. Przede wszystkim ustalić czy przyczyną skoliozy nie jest krótsza kończyna dolna, bo tego zdjęcia nie powiedzą. Wstępną diagnostykę powinien prowadzić ortopeda, potem fizjoterapeuta/lekarz sportowy. Zrobić to przede wszystkim dla siebie i swojego zdrowia, wygląd to tylko namiastka problemów jakie może powodować wada postawy. Zachowanie matki bez komentarza. operacja tak - jeśli inne sposoby zawiodą. Teraz masz 18 lat a co będzie za 20-30? Renta? Ból? Leczyć i naprawiać poki się da i jak tylko się da. Edytowane przez Matishau Czas edycji: 2015-07-12 o 16:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Autorko kochana, polecam serdecznie basen, regularnie, trzy razy w tygodniu. I koniecznie idz do ortopedy bo skoro kręgosłup się krzywił to czarny scenariusz jest taki, że krzywi się dalej. Przy skoliozie nie każde ćwiczenia powinno się wykonywać, a raczej nie dobierałabym ich na własną rękę.
Ale nie panikuj, na zdjęciu wcale to strasznie nie wygląda, wiec głowa do góry i na nic jeszcze nie jest za pozno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Mój fizjo kazał mi leczyć lordoze i brak kifozy, bo to się w miarę prosto da zrobić, ale o skoliozie powiedział, że owszem, da się w tym wieku, ale to wymaga takiej tony ćwiczeń, że trzeba by wiele rzeczy poświecić, żeby znaleźć na to czas. Ale może Ty masz czas i chęć, więc zapisz sie do fizjoterapeuty i spytaj się, co o tym myśli, jakie widzi szanse.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Wchodząc w wątek naprawdę spodziewałam się sylwetki godnej Quasimodo, a tu proszę - śliczne ciało.
![]() Jestem od Ciebie rok młodsza, ze skoliozą walczę od 10 roku życia. Jeździłam przez 5 lat na 3-tygodniowe turnusy rehabilitacyjne, przenosiłam dwa gorsety, mam za sobą wiele łez, bo mnie straszono właśnie operacją... Startowałam z walką kiedy miałam 38 stopni w odcinku piersiowym i około 32 w lędźwiowym, więc byłam trochę taki paragraf. ![]() ![]() Będąc na Twoim miejscu nie decydowałabym się na operację, ponieważ asymetria moim okiem jest naprawdę niewielka, a w ubraniach pewnie całkowicie niewidoczna. Nie miałabym żadnych kompleksów na tym punkcie, ciałko naprawdę ładne. A ze skoliozą można walczyć w każdym wieku, więc powodzenia! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Udaj się do ortopedy i wtedy zobaczysz co powie. Może jakaś rehabilitacja. Nie ćwiczyłabym sama na Twoim miejscu, bo nie wszystkie ćwiczenia można wykonywać ze skoliozą.
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |||||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- Cytat:
Pamiętam troche ćwiczeń z dzieciństwa, ale masz racje w najbliższym czasie wybiorę się do ortopedy, ale do jakiegoś dobrego, a nie pani, która w wieku 12 lat mówi, że już nie ma dla mnie szans ![]() ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Lepiej nie ćwiczyć na własną rękę
![]() I możesz chodzić na basen, pływanie jest bardzo dobre na skoliozę ![]()
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przyczyny skoliozy są różne. Należy przede wszystkim ustalić czy nie jest wrodzona, lub czy nie jest efektem wrodzonych wad kręgosłupa (płytka kręgowa boczna, półkręgi, kręgi motyle), w takich przypadkach leczenie operacyjne. nierówne kończyny dolne także moga byc przyczyną skoliozy. Większość skolioz to skoliozy idiopatyczne choć nie do końca. Tak na prawdę przyczyną sa błędy w postępowaniu z małym dzieckiem. Nosidełka, chodziki, balkoniki, krzesełka samochodowe. Wszystko to powoduje nienaturalne obciążenia kręgosłupa dla dziecka. Dziecko nauczyć chodzenia ma się samo a nie przy pomocy jakiś wymysłów, przyspieszanie biologicznego rozwoju kończy się tak jak (pewnie) w Twoim przypadku. Ćwiczenie jednego pośladka wydaje się absurdem. Absurdem dość często spotykanym np. na siłowniach gdzie młodzi ludzie, dla zmniejszenia różnić w umięśniony potrafią bardziej obciążać jedną strone ciała. O ile w życiu codziennym i sytuacjach niedotyczących naszego organizmu, takie działania mają sens, ta w przypadku ciała, mozna zrobić sobie wiele krzywdy. Człowiek zawsze nie będzie symetryczny, owszem, organizm będzie dążył do symetrii ale nigdy jej nie osiągnie. Odpowiada za to wiele czynników, jednak odpowiednie ćwiczenia i tryb życia będą działały tylko na korzyść. Całkowicie zamknąłbym temat wyglądu, bo on tu jest nieważny. Mając 18 lat odczuwasz skutki skoliozy a co będzie potem? Gdy zacznie się pewnie siedząca praca, mniej czasu na ćwiczenia? Powinnaś się skupić na leczeniu zachowawczym (o ile to nie wada wrodzona), i dać z siebie wszystko, nawet jeśli poświęcisz temu pare lat. Bo te pare lat teraz, straconych (bo niestety tak trzeba nazywać sporo wyrzeczeń i czasu z ćwiczeniami) podaruje Ci znacznie więcej lat bez bólu i problemów w późniejszym wieku. I własnie w konsekwencjach nieleczonej, albo leczonej niedostatecznie skoliozy powinnaś upatrywać glówną motywacje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Dla mnie kwestia wyglądu nie jest zamknięta, gdyż zważając na moje kompleksy gra on ogromną rolę ![]() Nie wie czy wytrwam aż tyle ale postaram się, pierwszym krokiem będzie wizyta u ortopedy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie zgodzę się z kawałkiem traktującym o straconym czasie. Jaki stracony czas? ![]() ![]() Co do reszty się zgadzam. Problemy z kręgosłupem, małe czy wielkie, w przyszłości mogą (i najpewniej tak się stanie) przerodzić się w prawdziwe uciążliwe giganty, więc naprawdę zalecam walkę z tym problemem jak najszybciej. Nie ma co bagatelizować sygnałów wysyłanych przez własne ciało. No i właśnie najważniejsze - pierwszy krok to wyprawa do ortopedy. Porządnego ortopedy. Moją skoliozę wykryła pani laryngolog, kiedy miałam zapalenie ślinianek i przyuważyła, że coś z moimi plecami nie tak. Ortopeda? Gdzie tam. ![]() A kwestia wyglądu... Rozumiem Cię, Autorko. Kiedy byłam młodsza, dopiero co dowiedziałam się o swoim problemie, byłam załamana. Paradoksalnie bardziej przejmowałam się tym w wieku 10 lat, niż choćby teraz (17), gdzie wydaje mi się jest to wiek, w którym większość dziewczyn dba o swój wygląd. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.