|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
kwas foliowy i witamina b12 przy tabletkach anty
mam niedobór witaminy b12 i kwasu foliowego slyszalam,ze tabletki anty obniżają wchłanianie tych witamin,ile mogę brać dziennie tych tabletek z witaminami abym nie miala niedoboru,wydaje mi sie ze jedna tabletka dziennie to za,malo a nie chcialabym przestac brać pigułek anty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kwas foliowy i witamina b12 przy tabletkach anty
Skad wiesz o niedoborze?
Lekarz powinnien wskazac preparat dla ciebie i dawkowanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
wyszlo mi tak z morfologii
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Plusz magnez multiwitamina do rozpuszczania w wodzie- jedna tabletka ma 100% zapotrzebowania dziennego.
Kwas foliowy też jedna tabletka dziennie- ja biorę folik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
ja biore symnatal pro baby i zalecana jest 1 tabletka dziennie. z tego co wiem, to ten suplement ma najwyzsza zawartosc kwasu foliowego + inne witaminy i mineraly, ale jakbys chciala brac wiecej, to mysle, ze musisz skonsultowac to z lekarzem. wiadomo, trzeba oprocz suplementu samemu starac sie jesc rzeczy z duza zawartoscia kwasu, np. szpinaku, brokułach, pomidorach i wielu innych smacznych rzeczach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Nie wiem czy wiesz, ale możesz mieć defekt enzymatyczny jak połowa kobiet i wtedy sam kwas nic Ci nie da. W takim przypadku lepiej łykać metafolinę, trochę o tym ostatnio czytałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja już od dłuższego czasu biorę razem z tabletkami anty kwas foliowy w postaci tabletek. Moja ginekolog poleciła mi tak, bo faktycznie w trakcie przyjmowania hormonów może być, że jesteśmy bardziej narażone na niedobory tej witaminy. Z tabletkami anty kupuje od razu opakowanie folika 90 tabletek i mam na 3 miesiące
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:17.