Jaki wypiekacz do chleba? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-06, 14:30   #1
SummonerYuna
Przyczajenie

Jaki wypiekacz do chleba?

Witajcie . Od pewnego czasu chleb kupny przestał mi smakować i postanowiłam zabrać się za chlebek domowej roboty. Zdecydowałam się, że najlepszym rozwiązaniem będzie wypiekacz. Rozeznanie po modelach, które sa na rynku niewiele dały (ze względu na kiepskie opisy na porównywarkach cenowych). Poradziłybyście, jaki opiekacz byłby najlepszy na moje potrzeby? Na codzień piekłabym jeden-dwa mniejsze chlebki (takie, żeby dwie osoby zjadły w ciągu dnia), a raz za czas jeden większy (1-1,5 kg). W związku z tym najlepiej jakby wypiekacz miał spory zapas mocy i dwa zestawy foremek (dwie mniejsze i jedną dużą). Fajna opcją wydaje się też zbiornik na ziarna, które automat sam dosypuje do ostatniego wyrabiania (chleb będzie pieczony w nocy, więc ręczne dosypywanie raczej odpada). Budżet to około 500 zł. Może któraś z Was ma taki sprzęt, jak się spisuje?
SummonerYuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 14:43   #2
201803290936
Konto usunięte

Dot.: Jaki wypiekacz do chleba?

Cytat:
Napisane przez SummonerYuna Pokaż wiadomość
Witajcie . Od pewnego czasu chleb kupny przestał mi smakować i postanowiłam zabrać się za chlebek domowej roboty. Zdecydowałam się, że najlepszym rozwiązaniem będzie wypiekacz. Rozeznanie po modelach, które sa na rynku niewiele dały (ze względu na kiepskie opisy na porównywarkach cenowych). Poradziłybyście, jaki opiekacz byłby najlepszy na moje potrzeby? Na codzień piekłabym jeden-dwa mniejsze chlebki (takie, żeby dwie osoby zjadły w ciągu dnia), a raz za czas jeden większy (1-1,5 kg). W związku z tym najlepiej jakby wypiekacz miał spory zapas mocy i dwa zestawy foremek (dwie mniejsze i jedną dużą). Fajna opcją wydaje się też zbiornik na ziarna, które automat sam dosypuje do ostatniego wyrabiania (chleb będzie pieczony w nocy, więc ręczne dosypywanie raczej odpada). Budżet to około 500 zł. Może któraś z Was ma taki sprzęt, jak się spisuje?
Zainwestuj w coś solidnego np. Moulinexa o dużej mocy. Z takim budżetem dasz radę. Ja miałam automat z Lidla, początkowo bardzo chwaliłam, ale w pewnym momencie (w sumie po ok. roku dosyć intensywnego używania) przestał ładnie wypiekać chleb - tej mocy mu jednak brakowało (chociaż niby miał 850 W). Wprawdzie nadal działał, ale nie byliśmy już zadowoleni z jakości wypiekanego chleba i poszedł w "dobre ręce" (w sensie zostawiłam pod śmietnikiem, ktoś sobie go wziął). Automat na ziarna? Wg mnie zbędny bajer. Nie patrz na bajery, tylko na moc i solidność marki. Jeżeli jednak masz dobry piekarnik, to zastanów się, czy lepszą opcją nie jest robot do wyrabiania ciasta i po prostu wypiekanie tegoż ciasta w piekarniku.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2014-10-06 o 14:55
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-07, 09:06   #3
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte

Ta moc Moulinexa to chyba suma spirali do pieczenia i motoru do mieszania . 1650 W to wiecej za prad zaplaci jak ten chleb jest warty hihihihi. Ja bym osobiscie polecil wypiekacz firmy niemieckiej Gastroback Plus 42820 334 zl http://www.alternate.pl/Gastroback/4...roduct/998220? albo jakis Philipsa lub Panasonic.
Nie moc na opakowaniu w W sie liczy. Piekarnik tez chleb upiecze tylko pierw trzeba jakos ciasto wygniesc.
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-07, 10:52   #4
SummonerYuna
Przyczajenie

Doris, piekarnik raczej odpada, bo idea jest taka, aby chlebek piekł się w miarę możliwości bezobsługowo. Masz rację z tymi ziarnami, po prostu wystarczy włączyć maszynę nieco wcześniej - przez noc i tak nie zrobi sie czerstwy. Zastanawiałam sie nad Moulinexem z formami do bagietek (lubimy od czasu do czasu zjeść bagietkę na kolację).

LegoJedi, mógłbyś napisać coś więcej o tym niemieckim modelu? Tj. jakiej wielkości chleb piecze, czy poradzi sobie z codzienną eksploatacją, czy dobrze rumieni skórkę? Chcę dokonać przemyślanego zakupu, żeby do tematu za prędko nie wracać

A, i jeszcze jedna ważna rzecz - funkcja opóźnionego startu, bez tego ani rusz

Edytowane przez SummonerYuna
Czas edycji: 2014-10-07 o 10:54
Stary 2014-10-07, 11:12   #5
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LegoJedi Pokaż wiadomość
Ta moc Moulinexa to chyba suma spirali do pieczenia i motoru do mieszania . 1650 W to wiecej za prad zaplaci jak ten chleb jest warty hihihihi. Ja bym osobiscie polecil wypiekacz firmy niemieckiej Gastroback Plus 42820 334 zl http://www.alternate.pl/Gastroback/4...roduct/998220? albo jakis Philipsa lub Panasonic.
Nie moc na opakowaniu w W sie liczy. Piekarnik tez chleb upiecze tylko pierw trzeba jakos ciasto wygniesc.
Większość osób decyduje się na wypiekanie chleba w domu nie ze względu na koszty (który niestety często są wyższe, łatwo sobie policzyć jeżeli używa się składników naprawdę dobrej jakości - chociażby mąki orkiszowej), ale ze względu na to, że chcą wiedzieć co jest w tym ich chlebie, chcą kontrolować to, co jedzą. Moulinex jest bardzo chwalony i ta moc coś jednak znaczy, bo aby maszyna dobrze wyrobiła ciasto to przecież musi to uciągnąć. I żeby to porządnie wypiec. Jeżeli się lubi porządnie wypieczony chleb, naprawdę chrupiącą skórkę, to nie będzie się zadowolonym z urządzenia o małej mocy. Niemcy jednak jedzą pieczywo na nieco inna modłę, niż my. Jasne, mniejsza moc może być w maszynach, które robią np. max 1 kg chleby, a autorka wątku wyraźnie zaznaczyła, że zależy jej na większych.

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

Cytat:
Napisane przez SummonerYuna Pokaż wiadomość
(...)
Zastanawiałam sie nad Moulinexem z formami do bagietek (lubimy od czasu do czasu zjeść bagietkę na kolację).
(...)
Jeżeli wiesz, że będziesz korzystać z dodatkowych form, masz taki budżet, to ja bym się nie zastanawiała.

Jeszcze jedna rzecz: jeżeli ma się w okolicy porządną piekarnię, niespecjalnie zależy nam na np. pieczywie bezglutenowym, to kupno automatu nie jest opłacalne. Natomiast jeżeli mamy specjalną dietę, lubimy eksperymentować, naszym marzeniem jest cieplutki chleb z samego rana, nie mamy w okolicy dobrego pieczywa, to wtedy warto. Ale nie ma co nastawiać się na jakieś duże oszczędności. I może się zdarzyć, że co któryś wypiek będzie mało udany.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2014-10-07 o 11:51
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-23, 10:20   #6
SummonerYuna
Przyczajenie

W sumie miałam olać temat, ale może ktoś będzie kiedyś szukał wypiekacza tak samo, jak ja. Zdecydowałam się na model Moulinex OW6118. Używam go ponad pół roku, i póki co jestem z niego BARDZO zadowolona. Chleb piekę codziennie, może raz na dwa-trzy tygodnie maszyna "odpoczywa". Pieczywo wychodzi pyszne, każdy, kogo poczęstowałam był zachwycony. I ani razu nie zdarzyło się, żeby chleb wyszedł niejadalny - raz mój Narzeczony dodał zdecydowanie za dużo wody, a i tak się upiekł i go zjedliśmy. Zdecydowanie maszyna nawet dla osób nie mających zielonego pojęcia o gotowaniu i pieczeniu. Bułki/bagietki robiłam kilka razy i też były dobre, ale to zabawa dla kogoś, kto ma trochę wolnego czasu (ciasto trzeba samodzielnie uformować i włożyć do maszyny). Zdecydowanie nie żałuje ani złotówki wydanej na sprzęt (a koszt, według moich obliczeń, zwraca się po ok. roku). Jedyne wady tego cuda to stosunkowo kiepska jakość teflonu, którym są pokryte mieszadła i forma - ściera się, mimo dość delikatnej pielęgnacji (myję miękką ścierką). Na (nie)szczęście można je dokupić osobno i to nie jest jakiś wielki koszt.

Podsumowując - Moulinex to był strzał w 10.
Stary 2015-07-24, 10:44   #7
Kucharenka
Przyczajenie

A ja bym maszyny do wypiekania chleba nie polecała z tego powodu, że nie zrobicie w nim chleba na zakwasie - wchodzi w szkodliwą reakcję z maszyną. Za to kupiłabym garnek żeliwny (nawet zwykły z ikei) i w nim piekła choćby szybkie chleby metodą Jima Laheya. Polecam przejrzeć wątek:

http://kucharenka.pl/category/blog/piekarenka/
Kucharenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości