Drogie studentki - w jakim banku macie konto? :-) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-03, 15:09   #1
MaszWyzwanie
Raczkowanie

Question

Drogie studentki - w jakim banku macie konto? :-)

Ja idę od października na studia i zastanawiam się co wybrać.
Kompletnie nie zależy mi na kredytach, lokatach ani płaceniu w sklepach kartą więc to może być niekorzystne, drogie.

Chciałabym za to tanie lub darmowe:
- wypłacanie pieniędzy z bankomatu (np. 3-4 razy w miesiącu)
- żeby nie było problemu z bankomatami, że trzeba będzie daleko jeździć (chodzi o Kraków - mieszkać będę niedaleko rynku)
- możliwość posiadania rachunku na który bym wpłacała oszczędności

Ogólnie wiadomo jak to studentka chce możliwie jak najwięcej zaoszczędzić na całorocznym utrzymaniu konta.

PS. Szukałam na stronach banków w Internecie lecz podają same plusy i jest wiele kruczków. Np. „użytkowanie karty za darmo” a tak naprawdę za darmo jest tylko przez pierwszy rok… Znalazłam też porównania ofert dla studentów - jednak były z 2007 i 2010 roku… A mi są potrzebne aktualne informacje.

Jaki bank polecacie w moim wypadku? W jakim same macie konto?
MaszWyzwanie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 15:21   #2
_basia
Zadomowienie

Dot.: Drogie studentki - w jakim banku macie konto? :-)

Cytat:
Napisane przez MaszWyzwanie Pokaż wiadomość
Ja idę od października na studia i zastanawiam się co wybrać.
Kompletnie nie zależy mi na kredytach, lokatach ani płaceniu w sklepach kartą więc to może być niekorzystne, drogie.

Chciałabym za to tanie lub darmowe:
- wypłacanie pieniędzy z bankomatu (np. 3-4 razy w miesiącu)
- żeby nie było problemu z bankomatami, że trzeba będzie daleko jeździć (chodzi o Kraków - mieszkać będę niedaleko rynku)
- możliwość posiadania rachunku na który bym wpłacała oszczędności

Ogólnie wiadomo jak to studentka chce możliwie jak najwięcej zaoszczędzić na całorocznym utrzymaniu konta.

PS. Szukałam na stronach banków w Internecie lecz podają same plusy i jest wiele kruczków. Np. „użytkowanie karty za darmo” a tak naprawdę za darmo jest tylko przez pierwszy rok… Znalazłam też porównania ofert dla studentów - jednak były z 2007 i 2010 roku… A mi są potrzebne aktualne informacje.

Jaki bank polecacie w moim wypadku? W jakim same macie konto?

PKO konto dla młodych Z tego co pamiętam to przy wpłatach chyba 100zł miesięcznie korzystanie z konta jest darmowe bodajże do 28roku zycia, wypłaty również. Musisz poczytać więcej bo mogę się mylić, ja nie zawsze wpłacałam jakieś kwoty co miesiąc, a większych opłat niż do 10zł mi nie pobierało no i wypłaty w bankomatach PKO są za darmo z tego co zauważyłam
Raz wypłacałam z bankomatu ING 50zł to pobrało mi 5zł, a kiedy wypłacałam 20zł to nic mi nie ściągnęli z konta
Jeśli się mylę to mnie poprawcie, ale ogólnie polecam

A jednak się myliłam : https://www.pkobp.pl/index.php/id=of...4/section=stud Korzystniejszy biznes jednak

Edytowane przez _basia
Czas edycji: 2012-08-03 o 15:23
_basia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 15:27   #3
ulinkaaa
Zakorzenienie

bank śląski ing - konto studenckie
miałam w czasie studiów, potem zmieniłam na direct.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 15:45   #4
oh Mandy
Zakorzenienie

Ja mam w PKO Konto dla młodych
- wypłaty w każdym bankomacie są darmowe! Ja przeważnie korzystam z bankomatu euronet
- przelewy również są darmowe
- jest do dyspozycji limit kredytowy - max. 500 zł/mc - wysokość uzależniona od wysokości wpływów na konto.
- gdy zgubiłam kartę do bankomatu, a w zasadzie nie zgubiłam, tylko połknął mi ją biletomat, to po zgłoszeniu na kartolinię, bardzo szybko otrzymałam nową i to za darmo
Stary 2012-08-03, 15:55   #5
Caroline3010
Raczkowanie

Ja mam eurokonto Intro w banku PEKAO:
- płacę za karte 1,99 lub 99gr gdy zrobię 4 płatności kartą miesięcznie
- wypłaty z bankomatów PEKAO i Euronet są darmowe i bardzo łatwo dostępne
- przelewy internetowe chyba są płatne, ale to jakieś niewielkie kwoty, ja posiadam także internetowe konto Net za które nie płace i z niego mam darmowe przelewy

Polecam, dużym plusem są łatwo dostępne bankomaty.
Caroline3010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 15:56   #6
zla panienka
Zadomowienie

ja mam w mbanku i sobie chwalę, może nie wszystkie bankomaty są darmowe, ale ja akurat blisko właśnie te euronetu i bzwbk

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 16:03   #7
Stokrotek90
Wtajemniczenie

Polecam ING Dostępne wszystkie bankomaty, brak opłat za konto, za przelewy i za wypłatę z bankomatu obcego. Jest to konto internetowe, więc wszystkie sparwy załatwiasz drogą on-line, a nie przy okienku.
Co do oszczędności - na tym koncie one nie narastają - ile odłożysz, tyle Twojego.
Btw. Płatność kartą jest bardzo wygodna Polecam bardziej nawet niż wypłaty z bankomatu.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-03, 16:03   #8
bojkka
Rozeznanie

ING , wypłacam ze wszystkich bankomatowe za free, konto internetowe za free, możliwość wpłacania we wpłatomatach,
Stary 2012-08-03, 16:19   #9
NNaTT
Rozeznanie

Mam mbank- konto internetowe od wielu wielu lat i nigdy nie narzekałam.

W czasie studiów miałam też konto studenckie w BZ WBK, ale po roku zlikwidowałam bo jakoś dziwnie ginęła mi kasa na koncie. Niby wszystko darmowe, a co jakiś czas pobierali po 5 zł niewiadomo dlaczego
NNaTT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 16:21   #10
Pluchaa
Raczkowanie

ING, tylko, żeby mieć wszystko darmowe to musisz wykonać zakupy kartą za min. 100 zł w miesiącu.

Optymistka!
Pluchaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 16:26   #11
uUuAsissuUu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pluchaa Pokaż wiadomość
ING, tylko, żeby mieć wszystko darmowe to musisz wykonać zakupy kartą za min. 100 zł w miesiącu.
Właśnie chciałam to dopisać. Wg. mnie to jest kicha Za brak płatności kartą pobierają 7 zł. Czyli jeśli chcesz oszczędzać i nie płacisz kartą(tak jak ja- zmądrzałam) to rocznie zabierają 84zł
Pozwolę wtrącić się. Znacie może banki w których nie ppobierają opłat za utrzymanie konta? Kiedyś słyszałam, że w jakimś banku biora 2 zł- to jeszcze nie tak dużo,
uUuAsissuUu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-03, 16:26   #12
Dotka90
Zakorzenienie

Ja mam BZ WBK.
Ogólne opłaty 5zł miesięcznie, wypłata ze wszystkich bankomatów w Polsce i zagranicą, darmowe przelewy, darmowa obsługa internetowa i inne szmery bajery.
Konto 'poniżej 30' czy jakoś tak
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 16:36   #13
201605300922
Konto usunięte

PKO konto dla młodych PKO wybrałam ze względu na to, że moi rodzice również mają konta w tym banku i nie będzie dodatkowych płatności przy przelewach pieniędzy na jedzenie dla biednej głodującej córeczki :3
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 16:39   #14
zla panienka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez uUuAsissuUu Pokaż wiadomość
Właśnie chciałam to dopisać. Wg. mnie to jest kicha Za brak płatności kartą pobierają 7 zł. Czyli jeśli chcesz oszczędzać i nie płacisz kartą(tak jak ja- zmądrzałam) to rocznie zabierają 84zł
Pozwolę wtrącić się. Znacie może banki w których nie ppobierają opłat za utrzymanie konta? Kiedyś słyszałam, że w jakimś banku biora 2 zł- to jeszcze nie tak dużo,
w mbanku, jeśli w ciągu miesiąca nie masz transakcji kartą na łączną sume 100 zł, to pobierają Ci 2 zł
można ewentualnie za 5 zł miesięcznie wykupić sobie wszystkie bankomaty za free, wtedy tych 2 zł nie pobierają

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 16:42   #15
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

W mBanku jest tak, że jak nie wykona się płatności kartą za min. 100zł w miesiącu to pobierają 2zł, czyli stosunkowo niedużo. Wszystkie przelewy internetowe są bezpłatne, prowadzenie rachunku również. Bardzo łatwo można stworzyć konto oszczędnościowe (2 różne do wyboru - jedno, z którego można robić przelewy kiedy się chce, a drugie tylko raz w miesiącu bezpłatnie, ale za to z wyższym oprocentowniem). Bankomaty są praktycznie wszędzie (Euronet i bankomaty BRE Bank).

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

To nie pech, że trafiamy na siebie, to głupie szczęście.
trustmyself jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 17:24   #16
viva91
na przekór do celu

Mam w PKO, nie pamiętam jaki rodzaj konta ale chcę zmienić na właśnie Konto dla młodych - fajne warunki i wypłaty z wszystkich bankomatów 0 zł.
Stary 2012-08-03, 17:34   #17
skazana_na_bluesa
.

ja mam w kredyt bank, ale nie wiem, jakie sa zasady teraz, bo konto zakladalam 6 lat temu.

dziwi mnie twoja chec wyplacania z bankomatu 3-4 razy w miesiacu :P jak dla mnie placenie karta jest milion razy wygodniejsze.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 17:45   #18
LiquidLuck
Raczkowanie

Ja nie jestem przekonana do tych wszystkich kont dla młodych i kont dla studentów, bo co będzie za kilka lat? Nagle ocknę się, że muszę zmienić konto i muszę je zamknąć, szukać nowej oferty, latać po wszystkich urzędach i zmieniać numer konta, czy może bank sam automatycznie otworzy mi nowe konto na niezbyt korzystnych warunkach licząc, że nie będzie mi się chciało załatwiać formalności w innych bankach?

Ja mam konto w Alior Banku i nie narzekam. Płacę 5zł miesięcznie i mam darmowe przelewy, wypłatę gotówki ze wszystkich bankomatów, jakąś lokatę. Nie spotkałam się też z niemiłymi pracownikami w jakiejkolwiek placówce tego banku.
Stary 2012-08-03, 17:46   #19
BlueSunshine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
ja mam w kredyt bank, ale nie wiem, jakie sa zasady teraz, bo konto zakladalam 6 lat temu.

dziwi mnie twoja chec wyplacania z bankomatu 3-4 razy w miesiacu :P jak dla mnie placenie karta jest milion razy wygodniejsze.
dziwi mnie Twoja odpowiedź, nie wiem czy dasz wiarę nie wszędzie da się płacić kartą

konto mam w banku nordea do 26tego roku życia i jeśli jest sie studentem jest konto i karta za free, nie płacę za prowadzenie konta, mam też założone konto oszczędnościowe ale nie jest jakoś super oprocentowane ale-zawsze coś też za nie nie płace, nie potracaja Ci żadnych odsetek tez jesli bedziesz chciała np wypłacic z niego w srodku miesiaca kasę-bezpłatnie mozesz przelać na inny rachunek z konta oszczędnosciowego raz na miesiąc, wypłaty z bankomatów rodzimych za darmo, i chyba 4? na miesiąc z dowolnych bankomatów w PL bez prowizji.. ale z bankomatami nie mam większego problemu, są u mnie w mieście w centrum i blisko mojego miejsca zamieszkania -polecam jeśli masz gdzieś niedaleko siebie ten bank, jestem bardzo zadowolona

Edytowane przez BlueSunshine
Czas edycji: 2012-08-03 o 17:47
BlueSunshine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 17:57   #20
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
miłośnicy Biedronki niestety nie mogą korzystać z tej wygody
ja jak płacę kartą to nie czuję ile pieniędzy wydaje, a jak widzę ile banknotów ode mnie odchodzi to kontroluję zakupy
Stary 2012-08-03, 18:03   #21
Dotka90
Zakorzenienie

No nie wszędzie się da kartą. Poza tym, czasem jest płatność kartą np. od 20zł, a ja potrzebuję coś za 5, to nie będę specjalnie 'dokupować' czegoś
Ja np. chodzę raz w tygodniu na bazarek po mięso, wędliny, warzywa - nigdzie nie zapłaci się kartą
Stary 2012-08-03, 18:11   #22
MaszWyzwanie
Raczkowanie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi póki co chyba najbardziej mi mBank pasuje... tylko pytanie do Trustmyself - to jest konto studenckie czy zwykle? bo chyba niedoczytalam.

ale tak się zastanawiam dlaczego ustalili że muszą być płatności kartą? co im to da tak wlaściwie? czy może liczą że większość osób nie płaci kartą i chcą te 24zł miesięcznie zarobić?

ale zastanowila mnie wiadomość liquidluck - co o tym sądzicie? bo ja o tym nie pomyślałam wczesniej.

Edytowane przez MaszWyzwanie
Czas edycji: 2012-08-03 o 18:13
Stary 2012-08-03, 18:15   #23
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LiquidLuck Pokaż wiadomość
Ja nie jestem przekonana do tych wszystkich kont dla młodych i kont dla studentów, bo co będzie za kilka lat? Nagle ocknę się, że muszę zmienić konto i muszę je zamknąć, szukać nowej oferty, latać po wszystkich urzędach i zmieniać numer konta, czy może bank sam automatycznie otworzy mi nowe konto na niezbyt korzystnych warunkach licząc, że nie będzie mi się chciało załatwiać formalności w innych bankach?

Ja mam konto w Alior Banku i nie narzekam. Płacę 5zł miesięcznie i mam darmowe przelewy, wypłatę gotówki ze wszystkich bankomatów, jakąś lokatę. Nie spotkałam się też z niemiłymi pracownikami w jakiejkolwiek placówce tego banku.
Nie wiem jak ze zmianą z konta studenckiego na 'zwykłe', ale ja miałam najpierw konto dla małolatów (takie od 15 roku życia) w PKO, a potem jak miałam 19 lat to mi zmienili (po wizycie w banku)na konto dla studentów. Warunki były ok

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-03, 18:16   #24
viva91
na przekór do celu

Cytat:
ale zastanowila mnie wiadomość liquidluck - co o tym sądzicie? bo ja o tym nie pomyślałam wczesniej.
sądzę, że w dorosłym życiu tyle papierów trzeba sobie nazałatwiać, że zmiana konta będzie przy tym wszystkim pikusiem i nawet na dobre nam może wyjść - bo szukając nowego konta może trafimy na lepsze warunki? a gdybyśmy ciągle mieli to samo i zostali na "starych śmieciach" to jakaś okazja mogłaby nam uciec sprzed nosa to naprawdę nie jest wielki problem
Stary 2012-08-03, 18:26   #25
MaszWyzwanie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
sądzę, że w dorosłym życiu tyle papierów trzeba sobie nazałatwiać, że zmiana konta będzie przy tym wszystkim pikusiem i nawet na dobre nam może wyjść - bo szukając nowego konta może trafimy na lepsze warunki? a gdybyśmy ciągle mieli to samo i zostali na "starych śmieciach" to jakaś okazja mogłaby nam uciec sprzed nosa to naprawdę nie jest wielki problem
racja z tym że ja się zastanawiam czy rejestrując się w różnych instytucjach państwowych te numery konta trzeba podawać a póżniej zmieniać? bo o tym wspominała chyba Liquidluck a ja sie na tym nie znam ;-)

i teraz jeszcze zastanawiam się nad PKO....

Edytowane przez MaszWyzwanie
Czas edycji: 2012-08-03 o 18:27
Stary 2012-08-03, 18:53   #26
viva91
na przekór do celu

Cytat:
racja z tym że ja się zastanawiam czy rejestrując się w różnych instytucjach państwowych te numery konta trzeba podawać a póżniej zmieniać? bo o tym wspominała chyba Liquidluck a ja sie na tym nie znam ;-)

i teraz jeszcze zastanawiam się nad PKO....
w zasadzie nie wiem, w jakich instytucjach ten numer będzie potrzebny. i ile ich będzie. 2, 3? spoko. 15? troche gorzej. ale jak się chce mieć coś za darmo, to trzeba więcej o to zabiegać z doświadczenia powiem, że chyba wszyscy moi znajomi maja konto studenckie/dla młodych. czyli chyba musi sie opłacać

on będzie Ci najbardziej potrzebny w pracy. a co to za problem iść do szefa i powiedzieć "jest sprawa" i podać mu nowy nr?

ja PKO polecam

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2012-08-03 o 18:55
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 21:14   #27
maddzia007
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi póki co chyba najbardziej mi mBank pasuje... tylko pytanie do Trustmyself - to jest konto studenckie czy zwykle? bo chyba niedoczytalam.

ale tak się zastanawiam dlaczego ustalili że muszą być płatności kartą? co im to da tak wlaściwie? czy może liczą że większość osób nie płaci kartą i chcą te 24zł miesięcznie zarobić?

To jest zwykłe ekonto, sama z niego korzystam i jestem zadowolona
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 21:16   #28
mariamarysienka
Zakorzenienie

ja również polecam PKO konto dla studentów już od 2 lat mam tam konto i płacę w sumie 3,50 miesięcznie za wszystkie przelewy internetowe i prowadzenie konta. bardzo dużo bankomatów, pieniądze przez internet idą szybko, nigdy nie miałam z nimi żadnego problemu. gdy raz bankomat zjadł mi kartę wszystko odbyło się naprawdę szybko i bezboleśnie

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 21:19   #29
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez mariamarysienka Pokaż wiadomość
ja również polecam PKO konto dla studentów już od 2 lat mam tam konto i płacę w sumie 3,50 miesięcznie za wszystkie przelewy internetowe i prowadzenie konta. bardzo dużo bankomatów, pieniądze przez internet idą szybko, nigdy nie miałam z nimi żadnego problemu. gdy raz bankomat zjadł mi kartę wszystko odbyło się naprawdę szybko i bezboleśnie
hmm, a to takiego konta jeszcze nie spotkałam. pisałyśmy o "koncie dla młodych" gdzie za prowadzenie konta jest 0 zł.
Stary 2012-08-03, 21:40   #30
overmind
Rozeznanie

Ja niedawno zakładałam konto z racji podjęcia pierwszej pracy. Zdecydowałam się na ING konto Direct. Miałam też opcję założenia konta dla studentów w ING, ale zrezygnowałam z racji obawy przed załatwianiem formalności bo utracie ważności tego konta.
Co do ING Direct:
- łatwo dostępne bankomaty,
- bankomaty za free,
- wszystko załatwiane przez internet,
- opłatę można obejść np. tak - robisz swoje zakupy, przy okazji koleżankom, płacisz kartą, koleżanki pozniej Ci oddają i jest okej. Ta stówka nie musi być wydana "jednorazowo".

overmind jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości