Problemy z przemianą materii i nie tylko POMOCY!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-11, 22:15   #1
Gwiazdeczka7522
Przyczajenie

Problemy z przemianą materii i nie tylko POMOCY!!

Witam od pewnego czasu borykam się z dość poważnym według mnie problemem.Kiedyś chorowałam na bulimię.Trwało to parę ładnych lat,kiedy obżerałam się do granic możliwości,a potem sięgałam po środki przeczyszczające,od herbatek poczynając na tabletkach kończąc.Dziś,po wielu latach walki z tą chorobą jest już "OK",ale nie do końca...Od tych wszystkich specyfików łykanych przeze mnie w ogromnych ilościach,mój organizm chyba się już do nic przyzwyczaił i teraz po nie potrafię normalnie wydalać tego,co zjadłam i co zostało w normalny sposób strawione.Mój organizm po prostu tego nie robi,moje jelita są tak "leniwe",nie potrafią już po tym wszystkim same pracować...I to jest właśnie mój problem.Czy mógłby mi ktoś pomóc?Sama nie wiem co mam z tym zrobić.Chciałabym aby wszystko wróciło znowu do normy,a nie chcę znów sięgać po wspomagacze w tabletkach,herbatkach itp.,ponieważ boję się,że dawna choroba znowu powróci Proszę pomóżcie!
Gwiazdeczka7522 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-12, 00:21   #2
Sherrie
Rozeznanie

Dot.: Problemy z przemianą materii i nie tylko POMOCY!!

Ja mam dokladnie to samo...
No niestety Kochana musisz uzbroic sie w cierpliwosc i zaczac od poczatku...

Przede wszystkim skonczyc z badziewiem typu przeczyszczacze... W skrajnych przypadkach mozesz sobie pomoc ale doraznie...
Dalej. Musisz uzupelnic flore bakteryjna... Kefiry i maślanka nie pomogą. Przejdz sie do apteki po tabletki (ja teraz biore multilac, slyszalam ze tez jest dobry acidolac). Ja dodatkowo pije apetizer senior (hehe) i bralam fructolax w kostkach
Trzeba duuuzo pic 2 litry niegazowanych wod, herbat (dobra jest mieta pieprzowa, koper wloski, mieta, rumianek,melisa), sokow
fajnie jak robisz sobie codziennie posiadowki w wc... masowanie brzucha i "parcie" ale bez przesady zeby nie rozsadzilo heh...

z innych metod to na forum dla"mlodych mam" wyczytalam ze wacik do uszu wymoczony w tlustym kremie dziala lekko drazniaco na jelito, ale trzeba podrazniac niezwykle delikatnie zeby nie uszkodzic odbytu (czyli wacik w pupcie i delikatnie robic okrezne ruchy- bedziesz czuje jak bedzie dzialalo drazniaco)

ja kiedys kiedys zrobilam tak zeprzez dwa dni jadlam po paczce otrebow granulowanych z maslanka (1l) i do tego jablka... nie wiem czy to godne polecenia... ruszylo i to lanie ale teraz zapewne to tego zestawu dodalabym suszone sliwki,morele, orzechy czy warzywa.
na czczo woda z miodem i cytryna

http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/9091
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-12, 12:52   #3
Gwiazdeczka7522
Przyczajenie

A czy już teraz cały czas musisz brać te tabletki na uzupełnienie flory bakteryjnej,czy brałaś przez jakiś czas i teraz już wszystko wróciło do normy,tak że możesz spokojnie to wszystko odstawić?Aha i jeszcze jedno z wymienionych przez Ciebie środków który poleciłabyś mi na początek?
Stary 2010-02-12, 13:00   #4
Sherrie
Rozeznanie

jestem w trakcie 1 opakowania. w aptece mowili ze powinno sie wziac 2 opakowania.

w sumie to od tego bym zaczela + woda

wiesz nie wiem jak jesz w ciagu dnia, moze zamalo blonnika? napisz przykladowo co jesz w ciagu dnia
Stary 2010-02-12, 13:10   #5
Gwiazdeczka7522
Przyczajenie

A więc tak :Na śniadanie jest to zazwyczaj kromka chleba z wędliną lub serem i do tego kakao/herbata.Czasami jeszcze owoc.Na obiad jakaś zupa lub drugie danie w postaci ziemniaków i schabowego z surówką lub coś w tym stylu.Kolację jem około godziny 18 i jest to zazwyczaj jogurt lub kefir,gdyż nie chcę objadać się na noc Ja próbowałam stosować Colon C,na początku kiedy go kupiłam i zmieszałam dwie łyżki z wodą,to jak szybko wzięłam to do ust tak szybko poleciałam wypluć,bo nie byłam w stanie tego przełknąć...Jednak gdy jelita nadal nie pracowały ta jak należy,wróciłam do stosowania jego,ale szczerze mówiąc niewiele to dało
Stary 2010-02-12, 14:57   #6
Sherrie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka7522 Pokaż wiadomość
A więc tak :Na śniadanie jest to zazwyczaj kromka chleba z wędliną lub serem i do tego kakao/herbata.Czasami jeszcze owoc.

jaki chleb? ogolnie to baaaardzo malo i gdzie sa warzywa? gdzie blonnik? minimum 2 kromki i na kazdej maslo, ser, wedlina i warzywa. W sumie to lepsza owsianka z dodatkami- smaczniejsza + blonnik

Na obiad jakaś zupa lub drugie danie w postaci ziemniaków i schabowego z surówką lub coś w tym stylu.

jedno dajnie zawsze jesz?
jak zupa to mam nadzieje ze z makaronem/ryzem/bulka??? zawsze surowka ZAWSZE!!!

Kolację jem około godziny 18 i jest to zazwyczaj jogurt lub kefir,gdyż nie chcę objadać się na noc

do tego proponuje dodac sliwki suszone, morele, otreby...

Ja próbowałam stosować Colon C,na początku kiedy go kupiłam i zmieszałam dwie łyżki z wodą,to jak szybko wzięłam to do ust tak szybko poleciałam wypluć,bo nie byłam w stanie tego przełknąć...Jednak gdy jelita nadal nie pracowały ta jak należy,wróciłam do stosowania jego,ale szczerze mówiąc niewiele to dało

Szczerze mowiac to nie dziwie sie ze nie mozesz sie wyproznic... Z czego ma Ci sie kupa ufrmowac?
Malo wody, malo blonnika, malo ilosciowo, zero warzyw, gdzie owoce? zle, tragicznie... tak kupki nie zrobisz

ijeszcze napisz jak z waga??
Stary 2010-02-12, 20:16   #7
plameczka
Wtajemniczenie

kiepski jadlospis, odsylam do wyszukiwarki - temat nasze codzienne jadłospisy

plameczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-12, 20:27   #8
saliimalii
Raczkowanie

Hej, spróbuj codziennie wieczorem wypić łyżeczkę/łyżkę (zależy od "wielkości" zaparć) siemienia lnianego zalanego wrzątkiem i parzonego przez 15 min. pod przykryciem. Jak wypijesz siemię to wypij zaraz po nim szklankę ciepłej wody. To nie jest smaczne, ale skuteczne!!!
Pozatym otręby pszenne, owsiane z jogurtami itp.
saliimalii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 09:56   #9
ChilliRed
Raczkowanie

Po kilku latach anoreksji na przemiennej z bulimia po biorenozansie (GENIALNA SPRAWA) zaczynam walke o swoje jelita. Od 5 lat nie robilam normalnie kupy, lekarz powiedzial ze za dwa lata moge sonczyc ze stucznym odbytem i woreczkiem na kał u nogi. Przyda Ci sie kolonoskopia...A z domowych sposob ktore są naprawde godne polecenia to:
pol litra aloesu wymieszaj z pol litra soku z pestek winogron + 4 cytryny codziennie to na czczo, po tygodniu zaczniesz odczuwac ulge w trawieniu rowniez. Do tego po tym n sniadanie duzy kefir np z Zotta z 2 kiwi i to samo na kolacje. I przez ten czas zapomnij ze istenieje cos takiego jak senes..pierwsze trzy dni masakra pozniej duza ulga...a i NO CHOCOLATE!! Mozesz pic jeszcze colon C ale ja mysle ze wlasnie na poczatku tabletki na flore bakteryjna bylyby super i jogurty naturalne danone z ziarnami one sa lekko slodzone ale to jak masz ochte na cukier i tez dobre.
ChilliRed jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 09:58   #10
askor90
Rozeznanie

Myślę, że najlepszym i jedynym wyjściem będzie wizyta u specjalisty.
askor90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-14, 16:03   #11
asiatt
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ChilliRed Pokaż wiadomość
Po kilku latach anoreksji na przemiennej z bulimia po biorenozansie (GENIALNA SPRAWA) zaczynam walke o swoje jelita. Od 5 lat nie robilam normalnie kupy, lekarz powiedzial ze za dwa lata moge sonczyc ze stucznym odbytem i woreczkiem na kał u nogi. Przyda Ci sie kolonoskopia...A z domowych sposob ktore są naprawde godne polecenia to:
pol litra aloesu wymieszaj z pol litra soku z pestek winogron + 4 cytryny codziennie to na czczo, po tygodniu zaczniesz odczuwac ulge w trawieniu rowniez. Do tego po tym n sniadanie duzy kefir np z Zotta z 2 kiwi i to samo na kolacje. I przez ten czas zapomnij ze istenieje cos takiego jak senes..pierwsze trzy dni masakra pozniej duza ulga...a i NO CHOCOLATE!! Mozesz pic jeszcze colon C ale ja mysle ze wlasnie na poczatku tabletki na flore bakteryjna bylyby super i jogurty naturalne danone z ziarnami one sa lekko slodzone ale to jak masz ochte na cukier i tez dobre.

A to nie powinien być olej z pestek winogron? Ile tego pić łyżkę czy więcej?
asiatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-14, 19:38   #12
Morfina
Rozeznanie

Ja jak zaczynałam jeść po a.n. to nie wyróżniałam się najdłużej przez 13 dni Boze, to było strasznie... Bardzo bardzo bardzo bolał mnie brzuch. Aż płakałam. i wiecie, minely od tamtego momentu 2 lata a ja mam problemy z jelitami nadal. Biorę codziennie 10 talbetek- na wzdęcia, na florę bakteryjną
A wtedy piłam dużo wody nieg. z otrębami owsianymi. Ale mi to nie pmagało....

Aparat stały góra i dół 25.11.09r.

59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg
Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm
paznokcie; włosy; skóra
cellulit; tłuszcz; rozstępy

Edytowane przez Morfina
Czas edycji: 2010-02-14 o 19:40
Morfina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-15, 15:26   #13
Gwiazdeczka7522
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Morfina Pokaż wiadomość
Ja jak zaczynałam jeść po a.n. to nie wyróżniałam się najdłużej przez 13 dni Boze, to było strasznie... Bardzo bardzo bardzo bolał mnie brzuch. Aż płakałam. i wiecie, minely od tamtego momentu 2 lata a ja mam problemy z jelitami nadal. Biorę codziennie 10 talbetek- na wzdęcia, na florę bakteryjną
A wtedy piłam dużo wody nieg. z otrębami owsianymi. Ale mi to nie pmagało....
No przyznam szczerze że czytając to trochę się podłamała.Nawet więcej niż trochę.Czy to znaczy że nie ma już dla mnie ratunku??Że tak już będzie aż do grobowej deski?Wiem jak wielki błąd zrobiłam kiedyś sięgając po te wszystkie specyfiki.Żałuję.Nawet nie wiecie jak bardzo.Ale czy karą za to ma być męczenie się z tym do końca Dziewczyny-wiem,powiecie mi że to już desperacja,ale ja przez to nie wypróżnianie przytyłam już prawie 10kg!Litości
Stary 2010-02-16, 10:43   #14
Sherrie
Rozeznanie

oczywiscie ze wraz z uplywem czasu to minie...
niestety trzeba poniesc konsekwencje... organizm dostal w kosc, taka prawda i potrzeba czasu na jego regeneracje. Flory jelitowej tez nie zniszczylas w 1 dzien, trwalo to jakis czas wiec nie oczekuj ze po tygodni problem rozwiaze sie sam bo odstawilas przeczyszczacze. Tu trzeba zmienic nawyki zywieniowe, dokladnie analizowac co sie bedzie dzialo z oganizmem jezeli zjesz kromke albo napijesz sie kefiru. musisz czytac, eksperymentwac... na jednego dzalaja sliwki na innego kefir z ogorkiem
Stary 2010-02-22, 07:06   #15
zielona1911
Zakorzenienie

Do picia Senes,mozna jesc jogurt activie,jesc produkty,ktore zawieraja błonnik o ile sie nie myle ja sie rzadko tez wyprozniam,ale akurat mi pomaga rano kawka z mlekiem
zielona1911 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-22, 17:58   #16
asiatt
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zielona1911 Pokaż wiadomość
Do picia Senes,mozna jesc jogurt activie,jesc produkty,ktore zawieraja błonnik o ile sie nie myle ja sie rzadko tez wyprozniam,ale akurat mi pomaga rano kawka z mlekiem

Tylko nie senes. Ja go piłam kilka lat i teraz mam dopiero problem. Nie polecam!
asiatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 12:20   #17
saliimalii
Raczkowanie

Zgadzam się z asiatt, senes to ostateczność !!!
Stary 2010-02-28, 17:13   #18
Gwiazdeczka7522
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zielona1911 Pokaż wiadomość
Tylko nie senes... Zależy mi właśnie żeby wszystko wróciło "do normy" bez senesu i przeczyszczaczy..Ale ostatnio znalazłam na allegro takie chińskie (chyba) tabletki do oczyszczania złogów z jelit które potrafią tam zalegać nawet przez lata,które mogą również być powodem trudnych zaparć.Warto zainwestować?
Stary 2010-02-28, 18:09   #19
saliimalii
Raczkowanie

Wiesz nigdy o czymś takim nie słyszałam, może warto skonsultować to z lekarzem ? Przedstaw mu skład tych tabletek.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-05, 16:51   #20
Gwiazdeczka7522
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez saliimalii Pokaż wiadomość
Wiesz nigdy o czymś takim nie słyszałam, może warto skonsultować to z lekarzem ? Przedstaw mu skład tych tabletek.
Zamówiłam te tabletki,i tak jak mi radziłaś chciałam pójść z tym do lekarza aby się skonsultować i zasięgnąć ewentualnych porad na temat ich stosowania,ale...no właśnie.Mam problem,bo cała ulotka jest po chińsku czy japońsku! Już nie mówię żeby napisali po polsku,no ale chociaż mogliby napisać po angielsku...Od sprzedającego dostałam tylko informację,że nie należy ich łykać wraz z chitosanem,to wszystko.Pudełko jest nieruszone,bo szczerze mówiąc troszkę się boję wziąć coś,czego nawet składu nie znam..I co teraz?Dodam,że osoby z allegro które zakupiły tabletki sądząc z komentarzy są zadowolone.

Edytowane przez Gwiazdeczka7522
Czas edycji: 2010-03-05 o 16:54
Stary 2010-03-05, 17:13   #21
saliimalii
Raczkowanie

Wiesz ja bałabym się tego "mode in china" , i z pewnością bez zasięgnięcia opinii u lekarza nie zdecydowałabym się na ich zażywanie.
Sama z ciekawości przy okazji wizyty u lekarza zapytam o ten specyfik, (możesz napisać nazwę). A sama zrób jak chcesz, może poszukaj jeszcze na google informacji na ich temat.
Stary 2010-03-07, 14:11   #22
saliimalii
Raczkowanie

Gwiazdeczka7522 ciekawa jestem efektów tych tabletek, próbowałaś ???
Stary 2010-03-07, 14:27   #23
kiciakasia
Zakorzenienie

pokaz te tabletki
Stary 2010-03-09, 20:11   #24
Gwiazdeczka7522
Przyczajenie

Nie,tabletek nie spróbowałam,niestety brak mi odwagi..Macie rację,nie będę łykać środków o niewiadomym składzie.Chociaż z drugiej strony wydałam na to 84 zł ,to teraz troche żal żeby odstawić do szafki...Naprawdę chętnie dowiedziałabym się co oni na tej ulotce napisali,ale nawet nie ma jak tego przetłumaczyć,bo jak przepisać te ich znaki na naszej klawiaturze?W tym momencie jestem bezradna,ale kusi.Bardzo.A sprzedawca napisał mi tylko że zabronione jest łączyć to z chitosanem,więc diabeł jeden wie,co oni tam włożyli.. Jeżeli wezmę,na pewno opiszę tutaj dokładne działanie tego specyfiku.
Stary 2010-03-09, 20:25   #25
kiciakasia
Zakorzenienie

fotke
Stary 2010-03-09, 20:27   #26
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Kiciakasia prosi o zdjęcie, bo może przetłumaczyć dla Ciebie ulotkę. (zna chiński)

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-09, 20:33   #27
kiciakasia
Zakorzenienie

az tak nie znam, ale moze kojarze lek, bo sie kumam z chinskim lekarzem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-09, 20:35   #28
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

z grubsza chciałam wytłumaczyć Twoje hasłowe posty.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-09, 20:48   #29
kiciakasia
Zakorzenienie

mam tez slownik
Stary 2010-03-14, 20:30   #30
czarna 34
Przyczajenie

Cześć dziewczyny, mam pytanie do gwiazdeczki: czy te tabletki to takie zielone kapsułki? na opakowaniu jest narysowany aloes? nie pamietam dokładnie ale dominuje kolor zileony na tym opakowaniu. Jeśli to te to jadłam je parę ładnych lat, dopóki niezaszłam w ciążę. potem odstawiłam bo pomimo iz pewien chińczyk( w hotelu pracowałam)tłumaczył mi ta uotkę na angielski tam w składzie jest głównie sproszkowany aloes. tabletki pomogły mi przetrwałam na nich pare lat ale po pewnym czasie organizm sie przyzwyczaił i nie stety trzeba było zwiekszac dawkę. Teraz jem fructolax w kstkach, tam przynajmniej jest instrukcja po polsku i w składzie sa same owoce i błonnik acz kolwiek jest to dietetyczny srodek przeczyszczający i producent prestrega przed dłuższym stosowaniem, ja juz biore go ok 2 lat codziennie.
czarna 34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości