|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Ukąszenie muchy końskiej
Wczoraj na plaży ukąsiła mnie w udo mucha końska, w dwóch miejscach. Mam teraz dwie czerwone plamy ( o średnicy 10 i 7 cm), które bardzo swędzą. Są spuchnięte i gorące. Smaruję Fenistilem, piję wapno, ale nie pomaga. Szukając w internecie sposobów na złagodzenie ukąszenia, znalazłam informację, że mogą one przenosić boreliozę. Przeczytałam, że jeśli występuje rumień, to jest to bardzo prawdopodobne. Zastanawiam się czy wizyta u lekarza jest konieczna? Zawsze po ukąszeniach owadów miałam ogromne bąble (nawet po komarach). I czy znacie jakieś sposoby na takie ukąszenia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ukąszenie muchy końskiej
ja jestem uczulona na komary, więc każde ukąszenie wygląda w taki sposób, jaki opisałaś ;]
Niestety czy się smaruję czy nie - po tygodniu schodzi. ;] pocieranie cytryną może też pomóc.
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ja bym się na Twoim miejscu wybrała do lekarza pierwszego kontaktu
![]() |
#4 |
live your passion
|
Również polecam do lekarza. Kiedyś moją mamę ugryzła meszka (tak, ta mała muszka), najpierw była czerwona plama, potem spuchlo, potem zaczęła siąpić się ropa. W końcu nakłoniłam ją aby poszła do lekarza. Dostała antybiotyk i coś zewnętrznie i po ok 3 dniach przeszło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Czy z tą boreliozą to prawda? Ja też jestem uczulona na ukąszenia końskiej muchy i reaguję podobnie jak to opisałaś. Zazwyczaj pomaga wapno właśnie i maść po ukąszeniach, ostatnio pani w aptece poradziła też alertec w tabletkach. Jednak tą boreliozą napędziłaś mi lekkiego stracha.
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
A z takich domowych sposobów to podobno cytryna i cebula
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Jestem uczulona na jad muchy końskiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Jestem uczulaona na ukąszenia wszystkich owadów, więc to o czym mówi autorka to dla mnie codzienność letnich wieczorów, lecz jeśli po raz pierwszy cos takiego zauwazyłeś polecam lekarza i to możliwie jak najszybciej
![]()
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
O kurczę...współczuję...
Moja babcia zawsze polecała (tak jak dziewczyny) cytrynę ![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Wydaje mi się, że wątpliwości najlepiej rozwieje lekarz. Trzymam kciuki, żeby to nie była borelioza, a zwyczajne uczulenie. Wiem z autopsji, jakie to męczące, ale w porównianiu z taką chorobą...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie wróciłam od lekarza. Powiedział, że borelioza to raczej przez kleszcze i że wygląda to inaczej. Jest ranka, do okoła normalna skóra i dopiero czerwony pierścień. Przypisał Zyrtec, kazał smarować Fenistilem i pić wapno. Ale powiedział, że jeszcze trochę się z tym pomęczę, bo szybko to nie schodzi.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Mi też zawsze wydawało się, że borelioza to tylko od kleszczy, ale już zwątpiłam czytając te informacje w internecie. A nie wiecie czy jest coś takiego jak odczulanie? Słyszałam, że uczuleni na pszczoły dostają jakieś zastrzyki, ale nie wiem czy zadziała to też na inne owady. Mi nawet po komarach robią się ogromne, swędzące gule ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Jest odczulanie...ale każda szczepionka na kazdego owada osobno- nie ma kompleksowej...jeden zastrzyk ok 150 zł...
niestety...musiałabym zbankrutować ![]()
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Wapno to pic na wode, zagranica jak powiesz lekarzowi ze na uczulenia/świąd pijesz wapno to zapyta "po co?"
![]() Bóg stworzył kobietę jako drugą bo uczył sie na błędach... w końcu zaczynał od zera ![]() Edytowane przez nurazuki Czas edycji: 2011-07-08 o 06:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Poczytaj o niedoborze wapna i zastanow sie jaki ma wpływ na stan skory
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Drogie Damy, tworząc moim poprzednim postem swoistą mini-prowokację, myślałem, że w końcu ktoś trafi w meritum. Skoro tak się nie stało, ja to zrobię, otóż:
- wapno, dzieli się na: wapno palone, wapno gaszone, wapno szare - wszystkie trzy związki używane są na budowach i zaręczam Wam, że po drinku, bądź (w wersji hardcore ![]() - wapń, czyli pierwiastek bardzo ważny dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu - również odgrywa istotną rolę w hamowaniu reakcji alergicznej (jednak rola ta jest odrobinę zawyżana). I to wapń a nie wapno przyjmujecie po użądleniu. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ja sie zastanawiam tylko dlaczego tak mocno rozpropagowany w PL kiedy zagranica nie uzywaja go do zwalczania relacji alergicznych
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
to, że nie jest znane to nie znaczy, że nie działa. Mnie nie raz 'ratowało życie". Jony wapnia uszczelniają naczynia włosowate i zapobiegają wysiękom. Ot cała biologiczna tajemnica. Tak samo nie znany jest węgiel leczniczy a chyba nikt nie zaprzeczy, że działa...
Autorko, mnie takie placki trzymają się 2/3 tygodnie a potem schodzą. Ważne żeby nie drapać bo potem się blizny robią...
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Odkopię stary temat, bo i ja cierpię od dwóch dni. Jedno ukąszenie na łydce (od kolana w dół do połowy mięśnia rumień), drugie z tyłu na udzie (gdzieś 15 cm średnicy).
Boreliozy muchy końskie na szczęście nie przenoszą, ale moje ugryzienia zaczynają sinieć w szybkim tempie. Jutro idę do lekarza (dziś nie mogę) :/ mam nadzieję, że jakoś mi pomoże, bo wygląda to okropnie a boli jak diabli. Na udzie mam taki obrzęk, że aż przez spodnie widać. Skóra jest gorąca i napięta. Z natury mam skłonność do alergii i obawiam się czy to nie jakaś silniejsza reakcja... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
już długo po ukąszeniu więc może rada na przyszłość.
Rozejrzyj się w necie za urządzeniem do odsysania. Wygląda jak przerośnięta strzykawka i ma różne końcówki - używane w zależności od tego co Cię ugryzło. Użyto na mnie czegoś takiego po ugryzieniu końskiej muchy i tylko 1 dzień miałam zaczerwienioną skórę wokół ugryzienia. Wyssało mi cały wstrzyknięty jad. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
U mnie na tą całą muchę końską mówi się po prostu bąk albo ślepiec, i po jej ukąszeniu zawsze jest wielka czerwona plama i swędzi jak cholera
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:23.