![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() Zrezygnowac ze stazu
Zgodzilam sie na staz, nie wiem czy zbyt pochopnie, jest to staz 3miesieczny. Z niby gwarancja zatrudnienia na koolejne trzy. We wniosku pisalo od 6 do 14. Tymczasem jak bylam na rozmowie w sklepie , to dowiedzialam sie, ze sklep jest czynny od 6 do 22. Mowie ze pozniej nie mialabym czym wrocic to pani powiedziala ze pierwsze bede chodzic. Od 9 do 17... W soboty tez. A to staz...badania juz zrobilam , teraz nie wiem co poczac jak kaza przyjsc na 14 do 22... Co robic? Niby praca, nowe doswiadczenie, z drugiej strony wracanie na nogach kolo 10km? Przyjechac po mnie tez nie mialby kto.
---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- Mysle, ze na stazu by to przreszlo tzn godziny skoro we wniosku napisali od 6do 14 staz. Nie wiedzialam od dwoch zmianach...to potem na te kolejne gwarantowane 3 miesiace szloby sie dogadac albo bym robila 12h albo wczesniej zeby wychodzic wczesniej niz ta 22, co o tym sadzicie? ---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ---------- Doradzcie cos Edytowane przez 201605311017 Czas edycji: 2016-05-30 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Work, work, work
|
Dot.: Zrezygnowac ze stazu
Cytat:
Skoro w umowie masz napisane konkretne godziny, to w nich powinien się odbywać staż. Wszelka zmiana wymaga zgody urzędu. A poza tym na odbywanie stażu w weekend zgodę musi także wydać urząd. Coś mi się wydaje, że pani swoje, a urząd swoje. I szuka kogoś głupiego (sorry za określenie, ale po tym, co piszesz tak to wygląda), który będzie jej grał, tak jak ona zechce... ![]()
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dot.: Zrezygnowac ze stazu
We wtorek rozpoczełam staz. Obowiazki jakie sa wypisane na umowie to metkowanie towaru, wykladanie, dbalosc o porzadek na miejscu pracy, obsluga kaasy fiskalnej, terminala platniczego. W owym sklepie sa trzy dzialy spozywka, napoje, kasa, oraz wedliny nabial. Na kazdym dzaile jest jedna osoba na zmianie jedna na miesie i nabiale, jedna na kasie, jedna na spozywce i alkoholu i napojach. Moj pierwszy dzien w pracy opiekunki nie bylo, praktycznie caly czas donosilam najpoje coca cole , piwo. A dodam ze magazanym jest na samym dole owego sklepu , schodxi sie po schodach w dol. Wiec jest to dosc meczace. Mysle spoko lekko nie bedzie. Drugiego dnia byl moja opiekunka i dokladalam towar na spozywce , czekolady potem z inna osoba odbieralam towar, nastepnie znowu donosilam napoje. Teraz te ostatnie dwa dnia bylam praktycxnie sama szefowa byla mozxe 2 , trzy godziny w ciagu, dnia. Ja jak zwykle donosilam napoje, bralam od dxiewcxyny z kasy puste butelki po piwach i znosilam na zaplecze, dawalam nowe ceny. Jestem tu 4 dni, ale zauwazylam, ze praca jest nierowna.Dzis z nowo przyjeta dziewczyna tachachalam, i dzwigalam 20 kartonow szesciopoakow piwa na schody. Przykladowo dziewczyna ze zmianny porannej nie zniosla towaru na dol z dostawy, my musialysmy to robic. Staz mial byc na sptzedawca, a robie najgorsza robote i jestem tragazem.
Co byscie zrobily na moim miejscu ciagly farse dlaej ze moze da mnie na inny dzial na kasa , ze moze czwgos sie naucze. Szukaly nowej pracy, zglosily do up? Edytowane przez 201605311017 Czas edycji: 2016-05-30 o 20:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Wyzysk na stazu?
.
Edytowane przez 201605311017 Czas edycji: 2016-05-30 o 18:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
sissy that walk
|
Dot.: Wyzysk na stazu?
Cytat:
Jeśli to drugie, to weź to rzuć w cholerę, dziewczyno. Stażować na sprzedawcę warto w miejscu gdzie Cię nauczą technik sprzedaży, obsługi kasy itp., a nie w spożywczaku gdzie nosisz piwo z magazynu na sklep i z powrotem. To nie ma nic wspólnego ze sprzedażą.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Byłaś w tym sklepie przed rozpoczęciem stażu?
To mało odpowiedzialne iść do pracy do sklepu i narzekać, że dostawę należy rozstawić po sklepie. Z tego co pamiętam ze swojej króciutkiej kariery w sklepie jednej z sieciowych marek obuwniczych to każdy pracownik miał swoją strefę i z niej nie schodził, tak jak koleżanka na mięsie, czy na spożywce. Nie do pomyślenia było zejście ze strefy i nie obsłużenia klienta. Miałaś szkolenie z kasy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 201605311017 Czas edycji: 2016-05-30 o 18:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zgłoś to do urzędu pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Też miałam epizody w bardzo ciężkich pracach po maturze i w trakcie studiów, więc wiem jak wygląda robota w sklepie/czy na magazynie.
Słuchaj- ty jesteś tam pracownikiem za darmo- płaci za ciebie up i nie oszukujmy się- płaci żałosne pieniądze (bo chyba niecałe 900zł za miesiąc co?). Pamiętaj o sobie- kręgosłup masz JEDEN na całe życie. Nie tyraj jak głupia, nie noś na jeden raz 4paków 2litrowej coli. Pracuj uczciwie, owszem, ale ciężkie rzeczy pakowane w zgrzewki rozdzielaj i przenoś mniej, np 2 litry na jednej ręce i 2 na drugiej. Jak ktoś się przyczepi to powiedz że nie jesteś w stanie dźwigać więcej i proste. Pracuj, ale pamiętaj o sobie. (fakt - jesteś sprzedawcą, ale co zrobisz- obowiązkiem sprzedawcy jest także zadbanie o to by towar był na półce).
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
A to nie ma czasem jakiegoś limitu dźwigania dla kobiet?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
W sumie myslalam , ze ta obsluga kasy fiskalnej cos mi to da na sprzedawce... Łatwo powiedziec nos ile chcesz , jak jedna ci mowi spisz sobie czego brakuje i potem laduj do koszyka. Albo brakuje piwa bierz caly karton nie oplaca sie po zgzrwce ...I serio... Jestem tam rano widze, ze zadna nie nosi wody czy piwa jak ja jestem... Zajmujesie tylko spozywka ... Przychodzi jej dostawa to ja mam tomznosic z tamta druga. Widze ze nie wszyscy tam rowno ptacuja ot co.
Limit pewnie jakis jest, ale kogo to obchodzi? Edytowane przez 201605311017 Czas edycji: 2016-05-30 o 20:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jestem zaskoczona, że oczekiwałaś czegoś innego w spożywczym. Serio. I to na stażu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Jestes na tym stazu dopiero 4 dzien wiec nie przesadzaj z tym "tyraniem"...
W wielu miejscach nowe osoby robia na poczatku wiecej tej mniej wdziecznej pracy. Pracuj dobrze, staraj sie, dzwigaj z glowa ;p I zobaczysz dalej jak sie sytuacja rozwinie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
No ale skoro nie masz jeszcze przeszkolenia z kasy to co chciałabyś robić? Jesteś tam dopiero 4 dni.
Ale faktycznie jeśli miałaś siedzieć wyłącznie na kasie to zgłoś. Chociaż chyba w żadnych sklepie nie siedzi się wyłącznie na kasie, pomijając te wielkie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co to znaczy- ''bierz cały karton bo nie opłaca się po zgrzewce?'' ja wolałabym chodzić 15 razy z mniejszym obciążeniem niż dźwigać to wszystko naraz (ja mam zboczenie zawodowe na punkcie kręgosłupa- ludzie jak są młodzi i zdrowi to o tym nie myślą, a za 20 lat będziesz miała dyskopatię i za co? za tę durną pracę za takie marne pieniądze?) Reszcie personelu się pewnie nie chce bo myśli że nowa odwali tę pracę, więc- tym bardziej dbaj o siebie. Noś co ci każą ale w swoim tempie i nie ponad możliwości. I tak bardzo mocno wątpię żeby cię za to docenili. A jak ktoś cię będzie poganiać to powiedz że przecież chyba nie jesteś tu sama jedna od tego.
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Po drugie - znam firmy, które non stop biorą stażystów i potem ich zwalniają. Urząd jakoś specjalnie się tym nie przejął. Oferta pojawia się w PUP średnio co 2-3 miesiące. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;52652996]No ale skoro nie masz jeszcze przeszkolenia z kasy to co chciałabyś robić? Jesteś tam dopiero 4 dni.
Ale faktycznie jeśli miałaś siedzieć wyłącznie na kasie to zgłoś. Chociaż chyba w żadnych sklepie nie siedzi się wyłącznie na kasie, pomijając te wielkie.[/QUOTE] Bardzo bardzo wątpię. Nie zatrudnia się w sklepie spożywczym ekspedientek oraz tragarzy odpowiedzialnych tylko na noszenie. Chyba każdy pamięta słynne pozwy pracownic Biedronek za dźwiganie ponad normę i problemy ze zdrowiem przez to? akurat ktoś myśli że w małym sklepiku jest inaczej?
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Nie mam nic przeciwko robocie tylko przykladowo jestem na spozywce i napojach to mowi mi sie wez kartke spisujmjakich wod nie ma i mozesz przynosic... Tak odwalam za nich ciezka robote. Tymczasem tez bym mogla psiedziec przy ciastkach i paczkach , dwac cny, platac sie...wczoraj tez praktycznie wszystko podonoszone ... Cos zostalo troche wod... Rano przyszlam i nic nie doniesuiine. Jakby jakas ucziwosc, zmiany stanowisk byly, ale cos tego nie widze...dzis z jedna dziewczyna mialam nakaz poukladania na pietrowych schodacg z ok 20 kartonow ktore mialy z 6 zgzrewek piwa, bo jakiegosmkolesia nie bylo. Teraz chyba rozumie tekstmowej szefowej, ze ' bedzie pani pracowac w kamieniolomach" zdziwli mnie ten tekst jak jej donioslam dokumenty na staz.
Edytowane przez 201605311017 Czas edycji: 2016-05-30 o 20:24 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Autorko nie zdziw się jak cały staż będziesz układać i nosić towar.
A koło kasy to sobie będziesz mogła postać ![]() Szukaj pracy to ze stażu będziesz mogła zrezygnować.
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
W umowie masz tez wykladanie towaru,tak? W takim razie wykladanie towaru nie jest powodem do zerwania stazu bez konsekwencji. W zasadzie jako stazysta wykonujesz wszystkie prace, ktore sa zgodne z planem stazu ale trudno zebys w pierwszym tygodniu pracy siadla od razu na kase czy obijala sie. Jestem przekonana ze dostajesz na razie najgorsza robote bo na reszcie sie nie znasz i zamiast cie przeszkolic, latwiej oddelegowac do tego, co z cala pewnoscia zrobisz dobrze. Nie wykluczam, ze kolezanki korzystaja z waszej "pomocy" zbyt chetnie i na to powinnas zwrocic im na to uwage a przynajmniej nie dac sie. Co bym zrobila- zapytala przelozona o przebieg stazu, co w jakim czasie bedzie realizowane. A to ile razy przeniesiesz zgrzewke z punktu a do punktu b nie jest istotne- istotna jest jedynie waga tego co przenosisz (jest limit dla kobiet i mezczyzn) "na raz" a nie ze 30 razy biegalas z 10 litrowymi zgrzewkami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
dostalas zakres obowiazkow?, jesli nie ma nic w nim o noszeniu ciezarow to zglos to szefowi w sklepie. Jesli nic nie wskórasz to idz ze skarga do UP. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja bym z czegoś takiego zrezygnowała, ale nie wiem, co to na to up, bo to dla mnie dziwaczną instytucja - trochę jak wyjęta z filmów Barei
![]() Edytowane przez lwia paszcza Czas edycji: 2015-09-04 o 20:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przykład z colą jest rzeczywiście inny bo jeśli jest 4pak to faktycznie 8kilo nie tragedia, ale już 6pak 8 razy dziennie na jeden raz problem robi (albo inaczej- zginanie się po zgrzewkę która leży na podłodze i dźwignięcie jej do góry jest problemem jeśli się nie przestrzega jak to robić właściwie, a założę się że mało kto o tym myśli). Jeszcze inaczej może być ze zgrzewkami z piwem/2litrowym mlekiem- rozrywanie zgrzewek ma sens. Myślę też że nie ma co porównywać to z noszeniem dziecka bo jak wyżej wspomniałam- JA osobiście bym się pieściła ze swoim kręgosłupem bo nie chciałabym go naginać dla marnej pracy z której zaraz polecę po zakończeniu stażu.
''Bóg ustanowił granice ludzkiej mądrości, nie zakreślił jedynie granic jej głupocie - a to nie jest uczciwe'' - Konrad Adenauer Edytowane przez HealthOne Czas edycji: 2015-09-04 o 20:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Od wskazania prawidlowej postawy i technik podnoszenia i przenoszenia ciezarow jest szkolenie BHP i stanowiskowe. Mialas takie? Powinnas mniec przed rozpoczeciem pracy.
---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Jesli przenosisz pod gore ciezary non stop o wadze przekraczajacej 8 kg lub 15 kg wiecej niz 4 razy na godzine to jest to niezgodne z prawem i to jak najbardziej jest podstawa do przerwania stazu. Osobna kwestia jest, ze musisz udowodnic, ze jestes do tego zmuszana w pracy. Prosciej jest faktycznie nosic lzejsze rzeczy - wolniej i czesciej ale bez szkody dla zdrowia. To tylko staz ale i na nim jestes oceniana wiec pracuj ale z glowa- nie daj sie wykorzystywac ale miej na uwadze tez to, ze wykladanie towaru jest w twoich obowiazkach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Szkolenia bhp nie było. Moja opiekunka jest na urlopie. Na sklep przychodzi jakas kobieta chyba wspolwlascielka sklepu. Co robia jednajest na kasie, druga mieso i nabial i trzecia zaraz obok alkoholu na spozywce. Odbiera zamowienie, ceny dodaje, jedna ostatnio caly dzien ciastka ukladala. W zasadzie nie wiem co ja mam robic... Nikt nade mna wladzy nie sprawuje. Jedna zapyta mialas juz ceny ? To mi pokazala jak robic, kierowniczka ta moja opiekunka na urlopie mowila ze bede kolejno przez dzialy przechodzic. A w obowiazkach na stazu pisalo mi obsluga kasy fiskalnej, terminalu, zamowienie towaru, odbior
Edytowane przez 201605311017 Czas edycji: 2016-05-30 o 20:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Wstepne BHP powinnas miec pierwszego dnia bez niego nie powinnas byc dopuszczona do pracy. Jesli juz szukasz "hakow" na wymiksowanie sie ze stazu to wez to pod uwage.
---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- UP nie ma wplywu na to, obowiazek przeszkolenia spoczywa na pracodawcy. Czesto szkolenie odbywa sie "kiedys tam"albo i wcale bo podrzedne firmy to zlewaja lub mysla, ze uda sie nie wydawac kasy na szkoleniowca ale dla niej to akurat maly As w rekawie. Mysle ze z tym poszlabym spokojnie do UP i powiedziala,ze chce zrezygnowac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Work, work, work
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5265300 6]Po pierwsze - to staż z urzędu pracy.
Po drugie - znam firmy, które non stop biorą stażystów i potem ich zwalniają. Urząd jakoś specjalnie się tym nie przejął. Oferta pojawia się w PUP średnio co 2-3 miesiące.[/QUOTE] Taaa... sama taką znam i pracowałam w takiej, ale nie jako stażysta na szczęście ![]() ![]() Poza tym na stażach różnie to wygląda i rzadko trafi się na normalnego pracodawcę. Teoretycznie zakres obowiązków jest, ale praktycznie robi się tysiące innych rzeczy- tym bardziej w sklepie. Jeżeli zaś chodzi o dźwiganie, to prawnie przedstawia się to tak dla kobiety: Cytat:
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:46.