DOM - zaryzykować??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-10-29, 20:34   #1
wicca!!!
Przyczajenie

GG do wicca!!!
Question

DOM - zaryzykować???

Witam!

Chciałabym poznać opinie za i przeciw zamieszkaniu w domu (zamiast w bloku). Domek najnowszy nie jest, ale kosztuje tyle, co mieszkanie 2-pokojowe w bloku, ma ogródek... Za to na pewno ogród, WŁASNY dom, możliwość rozbudowy w przyszłości, przeciw - konieczne remonty, opłaty za ogrzewanie(?), nie wiem, co jeszcze. Właśnie-co jeszcze, za i przeciw?

Pozdrawiam!

"Alchemik", P.Coelho
wicca!!! jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 20:41   #2
virtual_reality
bzzzzzzz bzyczy prądzik w jej obwodach

Dot.: DOM - zaryzykować???

ja jestem za kazdy medal ma 2 strony, takie jest zycie, ale co swoje to swoje
virtual_reality jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 20:43   #3
emilia_20
BAN stały

Ja marze o własnym domu nawet w starych zabudowaniach jakiś kamienicach jest taniej.No przeciw to napewno to że potrzebny jest remont,pewnie nie ma ciepłej wody chybaże jest heh no i opał palenie w piecu i te sprawy ale dla mnie to i tak niewiele dziś nawet rozmawiałm z mamą żeby sprzedać nasze mieszkanie w bloku ale Ona nie chce
emilia_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 20:48   #4
morelowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez virtual_reality Pokaż wiadomość
ja jestem za kazdy medal ma 2 strony, takie jest zycie, ale co swoje to swoje
dokladnie

*
*
u're my afrodisiac

morelowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 20:50   #5
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Zdecydowanie dom. Zawsze własny, żadnych sąsiadów zalewających mieszkanie i hałasu na korytarzu
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 20:55   #6
paula78
Zakorzenienie

jezeli dom to tylko nowo postawiony w gora rok zadnych starch rupieci do remontu.

cale zycie mieszkam w bloku i czuje sie tu dobrze i bezpiecznie jesli dom to chcialabym tak :ja daje kase i po roku sie wprowadzam ,zadnych rozmow z robolami,itp klopotów

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 20:56   #7
Kattie7
Wtajemniczenie

polecam zajrzeć do dwóch watków w których temat juz był przerabiany

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=150638

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=139512
Kattie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 20:56   #8
nekome
Zakorzenienie

dom:
- remonty (koniecznie okna- przez nie ucieka bardzo duzo ciepla, jelsi sa slabej jakosci lub po prostu stare)
- wyzsze koszty utrzymania
- wieksze ryzyko wlamania itp
- wszystko jest na waszej glowie, nie ma administratora/dozorcy, do ktorego mozna sie zglosic po pomoc
+ jesli ma ogrod to beda swietne warunki dla ewentualnych dzieci (swoich, gosci, rodziny), zwierzat, przyjmownia znajomych
+ dobra inwestycja kapitalu
+ mozliwosc rozbudowy

mieszkanie:
- ograniczony metraz
+ wieksze bezpieczenstwo
+ latwiej wszystko ogarnac
+ mniejsza odpowiedzialnosc (wspomniana wyzej pomoc administratora)

Jestem zdecydowanie za domem, ale trzeba sie liczyc z duzymi kosztami doprowadenia domu do 'przywoitosci' - zakladam, ze skoro kosztuje tyle, co mieszkanie w bloku, to nie jest w dobrym stanie.

dodane:
Mieszkalam juz i w blokach i w domach jednorodzinnych, nie przywiazuje sie do miejsc, cenie sobie wygode i komfort - powinnam zatem wybrac opcje "blok" /mieszkam w bloku 8 miesiecy w roku/ , jednak bardzo tesknie za swoboda jaka odczuwam w domu, nie chodzi o metraz (aczkolwiek roznica miedzy 74 metrowym m 3 a domem niemal 800metrowym nie jest bez znaczenia) ale o to, - co wspomnialy dziewczyny- nie ma ryzyka zalania przez sasiadow, tupania stopek cudzych dzieci biegajacyh po mieszkaniu pietro nizej itp.
Procz tego w mojej opinii i dla dzieci (nawet w odleglej perspektywie) i dla zwierzat lepsze warunki zapewni dom z ogrodem.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 20:58   #9
Nemezja
Zakorzenienie

Oczywiście,że dom.Nawet najmniejszy,najciaśniejsz y,ale własny.

Nemezja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-29, 22:12   #10
Atram
xxyy

zaryzykuj.
o wyzszych kosztach utrzymania juz dziewczyny pisaly- to minus, ale jezeli Cie stac to czemu nie. mieszkanie w domu a mieszkanie w bloku to naparwde duza roznica. w domu jest wiekszy komfort, swoboda. wydaje mi sie ze mieszkanie w bloku kiedys zawsze sie znudzi, to ciagle uwazanie zeby chodzac nie tupac za bardzo, by sluchac za glosno muzyki. a w domu mozesz robic to co chcesz. dom Ci sie nigdy nie znudzi.

wszystko zalezy tez od lokalizacji.. czy bedziesz miala daleko do miejsca pracy itp

ja mieszkam w domu i w zyciu nie zamienilabym go na blok, ale troche mecza mnie dojazdy, bo coparwda jest tu przyjemnie i cicho ale do miasta mam 15 km
Stary 2006-10-29, 22:34   #11
La-ra
Rozeznanie

Wyślij wiadomość przez MSN do La-ra

Jeśli domek nie jest nowy to najpierw KONIECZNIE obejrzyj go z zaufanym fachowcem. Nie wiadomo czy wraz z ewentualnym potrzebnym remontem nadal będzie to opłacalne. Ludzie sprzedający swoje domy często ukrywają różne wady (wilgoć, rury do wymiany, sypiąca sie elewacja, myszy pod boazerią itp.) Może się okazać, że w tych samych kosztach postawisz np nowy dom.
La-ra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-10-30, 06:45   #12
SABRINKA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wicca!!! Pokaż wiadomość
Witam!

Chciałabym poznać opinie za i przeciw zamieszkaniu w domu (zamiast w bloku). Domek najnowszy nie jest, ale kosztuje tyle, co mieszkanie 2-pokojowe w bloku, ma ogródek... Za to na pewno ogród, WŁASNY dom, możliwość rozbudowy w przyszłości, przeciw - konieczne remonty, opłaty za ogrzewanie(?), nie wiem, co jeszcze. Właśnie-co jeszcze, za i przeciw?

Pozdrawiam!
Ja mam dom i oddałabym go chętnie za jakies mieszkanie w bloku nawet mniejsze. Nigdy z zyciu domu!!! To sa takie koszty. Ze nawet mi sie nie snilo nigdy zeby tyle utzrymanie domu kosztowalo. Kiedy sie wyprowadze z TZ to kupimy sobie mieszkanie w bloku. To jest moje najwieksze marzenie Wszystko jest tak drogie, ze aby miec dom to trzeba byc naprawde kasiastym. Chyba ze jestes Ja stanowczo Ci odradzam ale to Twoja decyzja. Pozdrawiam))))
SABRINKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-30, 07:47   #13
Danaa
Raczkowanie

Mieszkam w domu po dziadkach , fajnie miec własny dom, ale jak pisza inni , trzeba mieć duzo pieniędzy na jego utrzymanie.Ciągle w starym domu jest duzo do zrobienia i zawsze bedzie ''cos'' .Fajnie bo masz swoje podwórko , duzy metraż , brak sasiadów ,itd.Jezeli stac Cię na utrzymanie domu to polecam .pozdrawiam
Danaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-30, 08:03   #14
paula78
Zakorzenienie

no i zalezy od lokalizacji ,jelsi w miescie to wiadomo ze domek na domku jelsi poza miastem to trzeba liczyc sie z dojazdami a czesto bez auta nie da rady a to koszty,czas ,dodatkowo jesli sa dzieci trzeba dowozic ,odwozic .

Stary 2006-10-30, 08:33   #15
Agastaj
Przyczajenie

Ja od dwóch lat mieszkam domu, ale nowo wybudowanym . Kupując gotowy domek wybudowany kilkanaście a nawet kilkadziesiąt lat do tyłu trzeba się liczyć z kosztami remontu . Po pierwsze radziłabym oglądać ten dom z fachowcem , który określiłby konieczny zakres remontu i stan budynku: stan fundamentów !!!! , zawilgocenie ( jest piwnica? ) , stan więźby dachowej i pokrycia dachu ( żeby się nie lało na głowę ) , stan elektryki i urządzeń kanalizacyjnych ( czy będzie dużo kucia ) stan kominów ( ze względu na kominek który mógłby powstać ),wiele informacji znajdziesz na stronie www. murator.pl .
Nic nie da sie porównać z mieszkaniem we własnym domku , jesli stan domku jest dobry , a potraficie Ty i Twój TŻ do wielu rzeczy zabrac sie sami ,jeśli macie kochająca rodzinkę , która pomoże w zamian za upieczoną na ognisku kiełbasę i MACIE DUŻO ZAPAŁU TO ....... ZRÓBCIE NARADĘ RODZINNĄ może wkrótce wypijecie kawę w swoim ogródku.
Pozdrawiam !!
Agastaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-10-30, 09:16   #16
cheer
Zakorzenienie

Zgadzam się z dziewczynami. Dokładnie zorientuj się jaki jest faktyczny stan domu i ile wyniesie jego całkowity remont, tak, żeby się można było wprowadzić. Poproś o poradę fachowca, najlepiej nie zaangażowanego jeszcze w tę budowę/remont. Mojej znajomej rodzice kupili jakiś czas temu dom za miastem. Dom kosztował grosze, a oni naiwni myśleli, że szybko i również tanio go odrestaurują, tymczasem ciągnie się to już któryś rok z rzędu, poszła kupa pieniędzy, nieprzewidziane (a wydawałoby się poważni, starsi ludzie) wydatki. Dziś twierdzą, że nigdy by się ponownie na coś takiego nie zdecydowali. Z tym, że ci ludzie, zwłaszcza ojciec, byli mocno uparci i podejrzewam, że tak na prawdę wbrew radom ludzi i fachowców, podjęli się tego.

Co do mojego prywatnego zdania - tylko dom. Ja będę do tego dążyć.
Stary 2006-10-30, 10:31   #17
Flofferek
Zakorzenienie

mieszkam w bloku i powiem ze jestem zadowolona, ale moim marzeniem jest domek nie musi byc duzy aby poprostu byl mamy dom na dzialce dosc duzy ale niestety nieogrzewany, ale to tym bardziej mobilizuje mnie, by kiedys probowac dorobic sie domku
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-30, 10:56   #18
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez wicca!!! Pokaż wiadomość
Witam!

Pozdrawiam!
A jak stary jest ten dom?Jeśli starszy niż 10 lat to nie wime czy remont będzie opłacalny.Stary dom to skarbonka bez dna!Ciągle trzeba coś remontować.
Ja osobiście nie zdecydowałabym się na kupna domu starszego niż 5-10 lat.Wolę bloki.Cenię sobie komfort(nie musze palić w piecu nawet gazowym,martwić się,że dach przecieka,pielić w ogródku,dojeżdżać do centrum z daleka).

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-30, 11:34   #19
magdalenazz
Rozeznanie

GG do magdalenazz Wyślij wiadomość przez MSN do magdalenazz

Cześć dziewczyny! Muszę powiedzieć, że dziwią mnie Wasze opinie , że utrzymanie domku jest droższe...
Przecież w domku ogrzewamy tylko zimą, a wiele mieszkań ma w czynszu wliczone ogrzewanie co płacą cały rok!!
Zresztą jeśli ma się porządne okna i ocieplony domek to jest naprawdę ciepło bez wielkich kosztów.
Jeśli ktoś się zastanawia pomiędzy domkeim a mieszkaniem w bloku to uwierzcie mi, że nie ma nic lepszego niż domek...
Jesteśmy sami u siebie..wolność Tomku w swoim domku
(ja niestety będe mieszkała tymczasowo w mieszkaniu :-( )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-10-30, 12:36   #20
pzs1
Zadomowienie

GG do pzs1

Ja osobiście jestem za domem. Chciałabym wybudować dom dla siebie i TŻ. Robiliśmy wstępne wyliczenia i budowa domu jest tańsza niż kupno mieszkania w Warszawie. I trzeba pamiętać, że dom ogrzewa się w zimie i że są różne metody ogrzewania domu. Poza tym mieszkając w mieszkaniu co miesiąc płaci się często niemały czynsz. Za te pieniądze w przeciągu całego życia ludzie mogliby wybudować ze 3 domy. Poza tym mając dom, jest się u siebie, zero awantur z sąsiadami itp. Co do kosztów dojazdu gdy mieszka się pod miastem.W mieście też trzeba się przemieszczać. W ogólnym rozrachunku uważam, że dom to tańsze rozwiązanie (zwłąszcza w moim przypadku gdyż mam ziemię pod ten dom).
Stary 2006-10-30, 12:42   #21
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdalenazz Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! Muszę powiedzieć, że dziwią mnie Wasze opinie , że utrzymanie domku jest droższe...
Przecież w domku ogrzewamy tylko zimą, a wiele mieszkań ma w czynszu wliczone ogrzewanie co płacą cały rok!!
Dokładnie Mnie też dziwią te posty o tym,że dom jest droższy niż mieszkanie. Czynsz plus opłaty w bloku są porównywalne lub czasami wyższe niż opłaty w domu.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-30, 12:43   #22
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pzs1 Pokaż wiadomość
Poza tym mając dom, jest się u siebie, zero awantur z sąsiadami itp. Co do kosztów dojazdu gdy mieszka się pod miastem.W mieście też trzeba się przemieszczać. W ogólnym rozrachunku uważam, że dom to tańsze rozwiązanie (zwłąszcza w moim przypadku gdyż mam ziemię pod ten dom).
no nie do konca bo jelsi masz sasiadów plot w plot to jednak moze byc klopotliwe.

co do dojazdu to jednak roznica jest w przejechaniu do centrum za autobus 2 zł a samochodem doliczajac platne parkingi ,korki .
wracajac z imprezy taksówka tez kosztuje .

byle dojazd z dzieckiem do szkoly,zajecia dodoatkowe to tez kosztuje.

Stary 2006-10-30, 13:21   #23
mirynka
Wtajemniczenie

ja jestem zdecydowanie za domkiem, moze to wynika z tego ze nigdy nie mieszkalam w bloku i poprostu jak ide do kogos do bloku to brakuje mi przestrzeni, nie moglabym tez nie miec kawalka podworka zeby sobie wyjsc, zrobic grila, czy poopalac sie. Pazatym przeszkadza mi to ze jak glosno sie rozmawia czy slucha muzyki itp to w sasiednim mieszkaniu wszystko slychac.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141

Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
/Antoine de Saint-Exupéry/
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2006-10-30, 13:39   #24
wskazówka
Zakorzenienie

Ja mieszkam w domu, dodatkowo na wsi, więc jest to jeszcze inaczej niż gdzieś domek w mieście. Co jakieś 1 tydz. mieszkam 3 dni w bloku u TŻ. I ja źle się czuję w bloku. Wszystko trzeba cicho, po 22 broń Boże woda nie może za dużo lecieć bo hałas, iść swobodnie po korytarzu nie można, bo buty tupią, tylko na palcach A jak jestem u ciebie, mogę wyjść przed dom nawet nago i nikt nie będzie miał pretensji o to, mogę drzeć się a i tak uwagi nikt mi nie zwróci Co do utrzymania, trudno jest powiedzieć. Trzeba by było najpierw zacząć od tego czy mieszkanie w boku jest tej samej wielkości co dom. Wiadomo czy większy tym większy koszt utrzymania. No i czy daleko jest do miasta. Bo mieszkanie na "pustkowiu" nie jest wskazane. Czynsz w bloku płaci się cały rok (i tak jak napisała magdalenazz za ogrzewanie mieszkania rodzice mojego TŻ płacą cały rok, mimo iż ogrzewanie jest tylko zimą). W domu fakt trzeba sobie rozpalić, bo nikt za nas tego nie zrobi. Woda ciepła to raczej nie problem, teraz są różne rozwiązania, u mnie kiedyś był bojler, była to uciążliwa sprawa, ponieważ jak się za późno go włączyło to później wody ciepłej było za mało obecnie mamy termę (jedna na cały dom-nie mylić z termostatem który jest do jednego kranu podłączany), woda jest gorąca o każdej porze dnia i nocy, nie marnuje się prąd ponieważ grzeje się tylko w tym momencie, kiedy odkręca się gorącą wodę, a nie tak jak w przypadku bojlera trzeba było nagrzać najpier i woda albo wystygła, po wcześniejszym nagrzaniu, albo zabrakło. Są też piece w których się pali i jest i w domu ciepło i woda się zagrzewa. Teraz moi rodzice o czymś takim myślą (podobno jeszcze taniej wychodzi, tylko trzeba wtedy codziennie palić), latem się zakręca kaloryfery i grzeje się tylko woda. Trzeba mieć na zimę jakieś drewno, węgiel żeby było czym palić, w bloku martwić się o to nie trzeba. Jeśli jest ogródek to tylko na + . Zawsze można sobie jakąś altankę postawić Można robić grilla w lecie, spotkania itp. W bloku to chyba na chodniku... Ja jestem za domem, chociaż mój TŻ to chyba trochę leń, bo on woli blok bo nie trzeba nic robić ale jak w bloku nie chcę, najwyżej osobno zamieszkamy ja od domu nie odejdę oczywiście nie swojego rodzinnego tylko w ogóle, chce mieć własny.

EDIT: 2 lata temu zmienialiśmy okna drewniane na plastiki i jest dużo cieplej i wygodniej super się myją, robaki nie zjadają, nie zamarzają jak to w przypadku starych, drewnianych okien bywało, gdzie nawet otworzyć zimą nie było można

Ja proponuję zrobić taki przelicznik:jeśli dom jest tej samej wielkości co mieszkanie, policzyć ile wyniósłby czynsz +jakieś tam opłaty i przeliczyć czy za te same pieniądze bylibyście w stanie utrzymać się w domu. (ja myślę że bez problemu )
wskazówka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-30, 14:07   #25
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wskazówka Pokaż wiadomość
JI ja źle się czuję w bloku. Wszystko trzeba cicho, po 22 broń Boże woda nie może za dużo lecieć bo hałas, iść swobodnie po korytarzu nie można, bo buty tupią, tylko na palcach
ee to jakis skrajny przypadek ja sie kapie w srodku nocy, po 22 zachowuje sie tak samo glosno jak w ciagu dnia (gorzej jest przy glosniejszych imprezach, bo trzeba uprzedzac sasiadow i pytac o zgode), na klace schodowej tez halasem sie nie przejmuje, bo wbrew pozorom tak bardzo tego w mieszkaniu nie slychac.

Cytat:
A jak jestem u ciebie, mogę wyjść przed dom nawet nago i nikt nie będzie miał pretensji o to, mogę drzeć się a i tak uwagi nikt mi nie zwróci
tez moge wyjsc nago na balkon. pozostaje tylko kwestia wstydu - zawsze ktos moze przechodzic (tak samo jak kolo domu)
a to krzyczenie to sama nie wiem - jak masz blisko sasiadow to chyba nie bardzo

Cytat:
i tak jak napisała magdalenazz za ogrzewanie mieszkania rodzice mojego TŻ płacą cały rok, mimo iż ogrzewanie jest tylko zimą
to juz zalezy nie wiem od czego, bo ja np. place tylko za to ogrzewanie ktore zuzyje (od tego sa liczniki na kaloryferach). po sezonie grzewczym zwracaja mi nadplate

Cytat:
Zawsze można sobie jakąś altankę postawić Można robić grilla w lecie, spotkania itp. W bloku to chyba na chodniku...
w miescie od tego jest instytucja ogrodka dzialkowego (jak ktos ma)
u mnie ma dziadek, wiec ewentualny grill w miescie to nie problem

ja sama jestem w takiej sytuacji, ze mam dom na wsi i mieszkanie w miescie. prawde mowiac najbardziej odpowiadalby mi dom w miescie. ale jesli lokalizacja nie sprawia ci problemu to bierz domek
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-30, 14:45   #26
wskazówka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
ee to jakis skrajny przypadek ja sie kapie w srodku nocy, po 22 zachowuje sie tak samo glosno jak w ciagu dnia (gorzej jest przy glosniejszych imprezach, bo trzeba uprzedzac sasiadow i pytac o zgode), na klace schodowej tez halasem sie nie przejmuje, bo wbrew pozorom tak bardzo tego w mieszkaniu nie slychac.

tez moge wyjsc nago na balkon. pozostaje tylko kwestia wstydu - zawsze ktos moze przechodzic (tak samo jak kolo domu)
a to krzyczenie to sama nie wiem - jak masz blisko sasiadow to chyba nie bardzo
Może i skrajny ale tak jest. W domu mogę sobie robić co chcę mimo bliskich sąsiadów. Mam np. podwórko szer. powiedzmy 50 m i mogę sobie zrobić impreze nad ranem i nikt nie może mi tego zabronić, bo "wolnoć tomku w swoim domku" Nie potrzeba mi żadnej zgody zgryźliwych sąsiadów A nie wiem czy jakbyś wyszła na balkon nago czy sąsiadom by to nie przeszkodziło (jeszcze zależy od sąsiadów), przecież to miejsce publiczne Była kiedyś jakaś sprawa w tv, nie wiem jak się nazywa takie coś, jakaś niemoralność (?) fakt że chodziło o obnażanie się w miejscu publiczym, sąsiad sąsiada pozwał do sądu za to, że go zagarsza czy jakoś tak Ta nagość to taki skrajny przypadek, bo wątpię, żeby ktoś chodził nago, ale i takie przypadki mogą się zdarzyć.
Cytat:
to juz zalezy nie wiem od czego, bo ja np. place tylko za to ogrzewanie ktore zuzyje (od tego sa liczniki na kaloryferach). po sezonie grzewczym zwracaja mi nadplate
Ja też nie wiem. Być może jest tak jak napisałaś, nie wiem.
Cytat:
w miescie od tego jest instytucja ogrodka dzialkowego (jak ktos ma)
u mnie ma dziadek, wiec ewentualny grill w miescie to nie problem
no właśnie a jak ktoś nie ma? Nie wiemy czy założycielka wątku miałaby działkę, ty masz dziadka, ale być może ona nie ma...
Cytat:
ja sama jestem w takiej sytuacji, ze mam dom na wsi i mieszkanie w miescie. prawde mowiac najbardziej odpowiadalby mi dom w miescie. ale jesli lokalizacja nie sprawia ci problemu to bierz domek
Mi również najbardziej odpowiadałoby takie rozwiązanie jak dom w mieście
wskazówka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-30, 15:01   #27
lain
Zakorzenienie

Cytat:
A nie wiem czy jakbyś wyszła na balkon nago czy sąsiadom by to nie przeszkodziło (jeszcze zależy od sąsiadów), przecież to miejsce publiczne
a od kiedy moj balkon jest miejscem publicznym?? jest tak samo publiczny jak podworko przed domem i tu i tu widac cie z ulicy. balkon to moja posiadlosc i jak ktos mi na niego wlezie mam prawo go zabic, wiec raczej miejscem publicznym nie jest.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2006-10-30, 15:38   #28
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
jezeli dom to tylko nowo postawiony w gora rok zadnych starch rupieci do remontu.

cale zycie mieszkam w bloku i czuje sie tu dobrze i bezpiecznie jesli dom to chcialabym tak :ja daje kase i po roku sie wprowadzam ,zadnych rozmow z robolami,itp klopotów
Przepraszam,że się czepiam,ale trochę razi mnie to określenie 'robole'.
Myśle,że to nie jest najlepsze słowo jakim można nazwać ludzi pracujących na budowach,remontach etc.

windykatorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-03, 14:01   #29
wicca!!!
Przyczajenie

GG do wicca!!!
Question Dot.: DOM - zaryzykować???

Witam!

Ogromne dzięki za wszystkie opinie i rady. Wiecie co, ja w tak zwanym "międzyczasie" byłam w tym domku...
Okna-stare, wręcz zabytkowe
Piec-do palenia węglem lub drewnem.
Cztery pokoje, kuchnia i malutka, obskurna niestety łazienka z bojlerem (woda się nagrzewa i jest w pojemniku, jak się skończy, to nie ma ciepłej).
Jeden z pokoi-w ogóle brak kaloryfera.
Rozkład pomieszczeń-niesamowity, dziwaczny.
Ogródek-jest!!!
Oprócz tego jakieś komórki murowane i garaż.
Dom to 75m2, cała działka 380m2.
Ale domek jest w mieście, niedaleko do autobusów i tramwajów, pod tym zględem nie można chcieć więcej.
Biję się z myślami, w sobotę idę z fachowcem!
P.S. A cena jest porównywalna z ceną mieszkania 2-3 pokojowego w wieżowcu z płyty.

"Alchemik", P.Coelho
wicca!!! jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości